Dag 1 – søndag 8. januar: reisedag
Avreise fra Oslo Gardermoen kl. 17.30 med Air France til Paris. Flybytte og videre med samme selskap kl. 23.40.
Dag 2 – mandag 9. januar: Santiago
Måltider inkludert: M
Ankomst Santiago de Chile Santiago kl. 10.15 og buss til NH Collection Plaza
Hotel 5* hvor vi sjekker inn og tar det med ro frem til middag.
Dag 3 – tirsdag 10. januar: Santiago
Måltider inkludert: F
Vi spiser frokost før vi skal gjøre oss kjent med Santiago by. Vi besøker Centro Civico og kan se viktige bygninger fra forrige århundre, deriblant presidentpalasset. Videre besøker vi bydelen som huset oligarkiet i begynnelsen av århundret og hvor Club Hipico og Palacio Cousiño er de viktigste. Videre krysser vi elven Mapocho og ser de østliggende bydelene, vakre boligstrøk med parker og hager. Til slutt blir vi med til toppen av Cerro San Cristobal og får en flott panoramautsikt over hele Santiago. Retur til hotellet, og resten av dagen til fri disposisjon, men tilbud om felles middag vil bli gitt.
Dag 4 – onsdag 11. januar: Valparaiso og Viña del Mar
Måltider inkludert: F / L / M
Etter frokost er det avgang med buss for en heldagstur til Valparaiso og Viña del Mar. Vi kjører gjennom fruktbart vin- og jordbruksdistrikt – til tross for et fra naturens side karrig landskap – frem til Chiles Stillehavskyst. Havnebyen Valparaiso stammer fra 1500-tallet, og står på UNESCOs verdensarvliste. Den ble bygget på over 40 små åskammer der bygatene snor seg opp og ned åssidene. “Trikker” trafikkerer de bratteste toppene. I Valparaiso finner vi frem til huset, “La Sebastiana”, til landets nasjonaldikter, den velkjente Pablo Neruda. “La Sebstiana” er i dag et museum. I Valparaiso inntar vi lunsj på en lokal restaurant. Etter en rundtur i byen er det retur til vårt hotell i Santiago og felles middag.
Dag 5 – torsdag 12. januar: Påskeøya
Måltider inkludert: F / L / M
Flyavgang med LATAM til Påskeøya kl. 09.30. Etter drøye fem timers flytur over et tilsynelatende uendelig blått hav, dukker plutselig Påskeøya, Rapa Nui, opp som ut av intet. Så liten, så ufattelig liten på den enorme blå flaten som går i ett med himmelen, at det er nærmest ubegripelig at den ble funnet frem til i forhistorisk tid av folk i åpne farkoster uten motorkraft. Forstå det den som kan! Det å oppdage eller finne frem til Rapa Nui i det gigantiske Stillehavet, er som å lete etter en fluelort på en enorm låvevegg. Etter å ha landet på Mataveri-flyplassen, og fått vår bagasje, transporteres vi til vårt hotell Explora Posada Mike Rapu – øyas aller beste. Vi gjør oss bedre kjent med Hanga Roa, Påskeøyas eneste by og bebodde område, og avlegger Sebastian Englert-museet et besøk. Middag på hotellet om kvelden.
Dag 6 – fredag 13. januar: Påskeøya
Måltider inkludert: F / L / M
Etter frokost starter vår utforsking, vår eventyrtokt, på denne i verdenssammenheng helt unike øya. Først drar vi til Ahu Vinapu for å få et førsteinntrykk av – og som et incitament til resten av de stedene vi skal besøke mens vi oppholder oss på Rapa Nui. Ahu Vinapu gir et godt inntrykk av hvordan man begynte prosessen med å hugge ut de velkjente stenhodene, moaiene. Her er også stenkonstruksjoner som overbeviste Heyerdahl om at menneskene som bygget dem kom fra Syd-Amerika. Alt dette vil deltagerne få en innføring i. Etter Vinapu kjører vi til seremonikomplekset Ahu Tahai, som ble restaurert av William Mulloy, en av Heyerdahls arkeologer på 1950-tallet. Deretter begir vi oss opp på toppen til Rano Kau-vulkanen. Utsikten ned i krateret og ut over havet til de tre småholmene Motu Iti, Motu Nui og Motu Kao er mildt sagt spektakulær. I kratersjøen befinner det seg en hemmelighet som Øystein Kock Johansen vil åpenbare på stedet! Her oppe går vi inn i den seremonielle “landsbyen” Orongo og klatrer ut på klippekanten for å se de merkverdige helleristningene, bergkunsten, og får høre vår veiviser fortelle om fuglemannkulturen. En dag full av opplevelser får sin avslutning med felles middag.
Dag 7 – lørdag 14. januar: Påskeøya
Måltider inkludert: F / L / M
Frokosten inntas før nye eventyr venter. Vi begynner på Ahu Tongariki, som er den største ahuen (tempelplattformen) og de fleste moiaene på øya. Et imponerende syn nede ved brenningene. Her spiser vi piknik lunsj. Deretter kjører vi til Ahu Vaihu for å se hva som skjedde med moaiene da det brøt ut “borgerkrig” mellom “kortørene” og “langørene” på Rapa Nui. Så kjører vi til “moai-fabrikken”, altså der man produserte stenstatuene. Det er i det mildt sagt imponerende vulkanfjellet Rano Raraku. Her aner vi, eller rettere sagt, får et inntrykk av hvilken formidabel jobb det var å hugge ut disse stengigantene, for så å transportere dem rundt om på øya. Du tror det ikke før du får se det, som det heter. Her blir ordtaket virkelig visualisert. Felles middag på hotellet.
Dag 8 – søndag 15. januar: Påskeøya
Måltider inkludert: F / L / M
Nye opplevelser og oppdagelser venter. Vi kjører først til Puna Pau hvor man produserte de merkelige, flere tonn tunge “hattene” som statuene opprinnelig var utstyrt med – og vi skal få vite hvordan man fikk disse “hattene” på plass på toppen av hodene på stenstatuene når de var reist opp. Deretter går ferden til Ana Tepahu, en av de største og viktigste hulene på Påskeøya. Og den går vi selvfølgelig inn i. I denne hulen har Øystein Kock Johansen bodd da han jobbet på Påskeøya! Formiddagen avsluttes i Anakena, det vakreste stedet på Påskeøya. Her er palmer, en praktfull hvit strand og to flotte tempelplattformer. Her forfrisker vi oss med bad i løpet av ettermiddagen. Anakena var stedet hvor Thor Heyerdahl drev sine utgravninger, og Anakena er stedet hvor også selvfølgelig da vår cicerone drev med utgravninger gjennom flere feltsesonger. Her skal deltagerne få et grundig innblikk i Heyerdahls teorier. Alt ligger til rette for at dette skal bli en praktdag. Middag på hotellet.
Dag 9 – mandag 16. januar: retur til Santiago
Måltider inkludert: F
Kl. 15.05 er det avgang med LATAM tilbake til Santiago de Chile hvor ankomst er kl. 21.35. Vi drar igjen til NH Collection Plaza Hotel for overnatting.
Dag 10 – tirsdag 17. januar: hjemreise
Måltider inkludert: F
Etter frokost er det litt tid på egen hånd før vi busser til flyplassen. Avreise med Air France
kl. 15.30.
Dag 11 – onsdag 18. januar: ankomst Norge
Vi ankommer Paris kl. 09.35. Flybytte og videre med samme selskap til Oslo Gardermoen hvor ankomst er kl. 16.45.