Skip to main content

Til hjertet av Hellas med Ola Storeng


Reis 3000 år gjennom gresk historie med Ola Storeng - helt opp til våre dager 

 

Hvordan kan vi forstå grekerne? «Alt» har vært gresk – fra Pompeii til Istanbul og Krim – men grekerne føler seg overstyrt av Vesten.  

Reiseperiode: 15. - 22. oktober 2023


Vil du lære mer om antikkens Hellas og hvordan dette landet la grunnlaget for demokrati, tragedie, komedie, kritisk tekning og moderne vitenskap? Og om gjeldskrisen i Hellas (eurokrisen) som kanskje kan fortelle noe om de enorme økonomiske utfordringene Europa nå står overfor. Bli med på en spennende gruppereise!

En rundreise hvor du opplever lag på lag med kulturskatter fra UNESCOs verdensarvliste og blir bedre kjent med dette spennende landet, hvor det historiske og moderne Hellas er to sider av samme sak. Under bussturene får vi interessante foredrag av vår veiviser Ola Storeng (tidligere økonomiredaktør i Aftenposten).  Han dekker grekernes spennende historie gjennom 3000 år - alltid i begivenhetenes sentrum, helt opp til våre dager. Sporene kan følges helt til  Ukraina og Krim - og til Norge. Selv Harald Hardråde måtte lære seg gresk!

Noen av høydepunktene på turen til Hellas:
 • Sightseeing i Athen
 • Besøke Akropolis-templene og Akropolis-museet
 • Det nasjonale arkeologiske museet, verdens mest rikholdige arkeologiske museum
 • Besøke byen Delfi - det vakreste kultstedet i Hellas, hvor orakelet rådde
 • Olympia, åstedet for de olympiske leker i 1000 år (nytt på programmet i 2023)
 • Teateret i Epidauros - hvor akutstikken er like fantastisk idag som i antikken
 • Borgen i Mykene - den første virkelig greske sivilisasjonen, 1550 år f.Kr.
 • Nafplion, den vakre havnebyen som er preget av Venezias innflytelse på Peloponnes
 • Ola Storengs interessante foredrag om gresk historie og dagens Hellas

Vi bor tre netter i Athen, en natt i Nafpaktos og tre netter i Naplion, en av Hellas mest sjarmerende byer (165 km sør for Athen).

Peloponnes, den frodige, fjellrike halvøya i sør, er sammen med Athen og Delfi Hellas’ hjerte. Det er dit vi skal, i behagelig temperatur. Normalt kan det jevnføres med godt norsk sommervær. Men en regnværsdag eller to kan ikke utelukkes. Hellas har det meste, både når det gjelder natur, kultur og dramatisk historie.  Målet med denne turen er å kombinere alt dette. 

Vi skal besøke fem steder på UNESCOs verdensarvliste: Delfi, Akropolis i Athen og tre på Peloponnes: Olympia, Mykene og teateret i Epidaurus. Nafplion er en mer moderne attraksjon, hvor en kan vandre på egenhånd i de trange, sjarmerende gatene, med små butikker og restauranter som trekker turister året rundt. For de ivrige vil det også være mulig med en svømmetur på bystranden i Nafplion. Temperaturen i sjøen midt i oktober ligger nokså stabilt på 22 grader.

Turen starter med to hele dager/tre kvelder i Athen
Templene på  Akropolis-høyden  har raget over Athen i over 2500 år og fyller enhver besøkende med ærefrykt. Det nye museet ved foten av Akropolis er i verdensklasse. Det gjør det lettere å fornemme hvordan Hellas på et par hundre år, under antikken, gjennomgikk en kreativ revolusjon som forandret Europas historie. Skulpturene ble nesten levende. Vi fikk demokrati, tragedie, komedie og fantastiske byggverk – og gjennomslag for kritisk tenkning og vitenskap. Den bilfrie gangveien fra Plaka og rundt hele Akropolis-høyden gjør at det nå er mulig å nyte det moderne utelivet og de historiske minnesmerkene samtidig, bare ved å vri på hodet.  

Fra Athen drar vi til Nafpaktos via Delfi
Vi når Delfi etter en busstur på snaue tre timer. Delfi er stedet hvor alt begynte - verdens sentrum og livets navle, ifølge gresk mytologi. Der finnes også det berømte orakelet. Det er følgelig det viktigste kultstedet som greske bystater bygde sammen. Beliggenheten er spektakulær, i en skråning nedenfor Parnasset (2457 m.o.h.), med en utsikt helt til Korintbukten og fjellene på Peloponnes. Fra Delfi kjører vi videre til vakre Nafpaktos ved Korintbukta, hvor vi overnatter. Det var her, i sjøslaget utenfor Nafpaktos, at den tyrkiske sultaens flåte ble slått for første gang av europeiske stormakter, i 1571.

Fra Nafpaktos drar vi videre til Peloponnes
Vi når Peloponnes via en av broene over Korintbukta. På Peloponnes rager mange fjelltopper godt over 2000 meter både i nord og sør. De ringer inn et grønt, idyllisk landskap, Arkadia, som var et bilde på paradis for europeiske malere i hundrevis av år. Vi skal holde oss i den nordlige delen av dette landskapet.  Første stopp for oss er Olympia.   

Peloponnes har alltid vært sentral i gresk historie, ikke bare i antikken. Det var på Peloponnes grekerne reiste opprørsfanen mot tyrkerne i 1821.  Nafplion ble første hovedstad i det moderne Hellas.  Over italienskinspirerte Nafplion – kanskje den vakreste byen i Hellas -  ruver en av de mange venetianske borgene på Peloponnes. Nafplion blir vår base for de øvrige utfluktene til de vakreste og mest  berømte historiske perlene på Peloponnes. Og ingen annen gresk by gir et bedre utgangspunkt for dagsturer til så mange av stedene på UNESCOs verdensarvliste. Til enkelte av dem - Mykene og teateret i Epidaurus - er kjøretiden bare en halvtime.

Bestill reise

Reiseperiode:

15 - 22 oktober 2023

Dager:

8

Reiseleder:

Ola Storeng

Ola Storeng var i over 15 år  økonomiredaktør og kommentator i Aftenposten og markerte seg som en kunnskapsrik formidler, også når det gjelder internasjonale forhold og historie.  
Ola regner Hellas som sitt annet hjemland.
 


Pris fra:
24 100,-

Søk reise

Program

Dag 1  - søndag 15. oktober - avreise til Athen

Måltider inkludert: L / M
Avreise fra Gardermoen kl 07.00 direkte til Athen, hvor vi ankommer kl. 11.45.   I det behagelige greske klimaet foregår livet - og lunsjene - fremdeles utendørs når vi kommer til oktober måned. Vi får en liten smakebit, bokstavelig talt, når vi  på veien inn til Athens sentrum inntar vårt første måltid på en restaurant på Athens riviera, etterfulgt av en liten bysightseeing i Athen. Vi innstallerer oss på Hotel Titania, sentralt i Athen. 
Vi møtes om kvelden til felles velkomstmiddag. 

Dag 2 - mandag 16. oktober- Athen

Måltider inkludert: F / L
Vi skal erobre Athen! Kl. 09.00 går turen til det nasjonale arkeologiske museet. Det rommer verdens største samlinger fra antikken. Dette er vårt hovedmål denne dagen.
Vi får sjansen til å gå bakover i tid fra den klassiske perioden, i lag på lag. De livlige freskomaleriene fra Santorini og Kreta minner oss om at minoerne skapte den første avanserte kulturen i Europa, rundt år 2000 f.Kr. Skriftspråket deres, Linear A, har ingen greid å tyde.  
Den første store kulturen på fastlandet, den første virkelig greske sivilisasjonen, fra ca. 1600 til 1100 f.Kr. har fått navn etter Mykene, den mektigste av en serie bystater.  Skriftspråket er nå Linear B, en forløper til gresk. Vi skal senere besøke Mykene (på Peloponnes), men det er her i Athen vi får se bl.a. de imponerende smykkene og dødsmaskene i gull som ble funnet der.
Etter museet lar vi oss busse til Athens kanskje mest moderne bydel, Kolonaki, kjent også for sine butikker. Her inntar vi lunsj og studerer folkelivet. Vi spaserer derifra gjennom hagene som omgir det som var kongefamiliens slott, til Grunnlovsplassen, Syntagma. Ettermiddagen fri. Fra Syntagma kan man lett ta seg til mange steder i Athen til fots, inkludert Plaka, det mest levende turiststrøket. Ved selve Grunnlovsplassen ligger parlamentet og Syntagma metrostasjon. Det er den mest imponerende av stasjonene i Athens moderne metrosystem.  Under byggingen dukket gamle kulturminner i mengder opp. Den som vil strekke bena før middag, kan ta metroen tre stopp tilbake til hotellet. Middag på egenhånd. Ola Storeng vil gi tips om restauranter, og vise vei (med metro fra hotellet) til restauranter nær Plaka.

Dag 3 - tirsdag 17. oktober - utflukt til Akropolis

Måltider inkludert: F / L
Vi besøker det flotte Akropolis-museet og bestiger Akropoli-høyden. Vi spiser lunsj i Plaka, den livlige, men neste bilfrie gamlebyen ved foten av Akropolis.  

På noen få tiår etter perserkrigenes slutt i 480 f.Kr. ble Akropolis-høyden omskapt til en by av templer. Her ble grekernes guder tilbedt og feiret, ofte i svært livlige former. 
Grekerne utmerket seg ved å kombinere sin modernitet – kunst og vitenskap - og det nære forholdet de hadde til sine gamle guder. 
Et av høydepunktene er for mange å se detaljene i Parthenon-frisen på kloss hold i museet samtidig som en har direkte utsikt til Parthenon-tempelet oppe på Akropolis.  

Etter besøket på Akropolis er det 'fri'– kanskje tid for sightseeing i Plaka eller spasere rundt hele Akropolis-høyden? Middag på egen hånd. 

Dag 4 - onsdag 18. oktober - Delfi til Nafpaktos

Måltider inkludert: F / L / M
Onsdag morgen setter vi oss i bussen allerede kl. 08.30 og kjører til Delfi, et av antikkens viktigste steder - som også er et av de vakreste. Vi gjør unna 190 km på snaue tre timer; først motorvei og så gjennom et gradvis mer dramatisk landskap.  Hovedpersonen i Delfi er Apollo. I omtrent 1000 år, langt inn i romertiden, ga Orakelet i Delfi sine vage spådommer på vegne av Apollo. Til Apollos ære bygde de greske bystatene bl.a. et kolossalt tempel, et teater for 4500 mennesker og helt på toppen en stadion, som regnes blant de beste bevarte i Hellas. Utsikten fra teateret, bygd inn i en skråning, og stadion er makeløs. Idrettslekene her hvert fjerde år, med bl.a. hesteveddeløp, var like viktige som dem i Olympia. Vi skal også besøke det utsøkte museet, som bl.a. gir et bedre inntrykk av hvordan statuene som den smykket 'Den hellige veien' opp mot Apollo-tempelet. Etter besøket på museet venter en flott kjøretur utfor bakke fra Delfi gjennom olivenlunder til Korintbukta, med flott utsyn over til Peloponnes. Etter temmelig nøyaktig to timer er vi fremme i Nafpaktos, hvor vi spiser middag og overnatter på Hotel Nafs. Alle rommene har balkong og havsutsikt. 

Dag 5 - torsdag 19. oktober - Olympia og Nafplion

Måltider inkludert: F / L /  M
Torsdag blir en  ny innholdsrik dag innen vi er fremme i Nafplion. Broen Rio - Antirrio - en av de lengste hengebroene i verden med mange spenn, tar oss over til Peloponnes. Vi kjører videre via Patras, Hellas tredje største by, sørover til Olympia. Avstanden fra Nafpaktos til Olympia er 145 km og effektiv kjøretid er snaue tre timer.

Smak og behag kan ikke diskuteres, men mange opplever Olympia som et av de mest magiske stedene i Hellas. Stadion i Olympia, som er opphav til ordet 'stadium' (192 meter), ligger der nesten som i antikken. Startstreken og målstreken er bevart. Det er riktignok ikke lenger plass til 45 000 tilskuere. Til gjengjeld slipper, kvinner, som ikke fikk lov til å beskue de nakne mannlige atletene, nå inn. 

På veien til stadion, passerer vi ruinene etter kjempetempelet til ære for Zeus, og det bedre bevarte tempelet til ære for hans kone (og søster!) Hera. Det er ikke tilfeldig. Idrettslekene som templene var til ære for gudene. Og det var derfor, for å vise gudene respekt, at de stridbare grekerne la ned sine våpen for å møtes til fredelig kappestrid hvert fjerde år.  Dette mønsteret med templer, stadion og vanligvis også teater, finner vi også ved andre panhellenske kultsteder, som Delfi, Nemea og Epidauros.

I Olympia hadde idrettslekene likevel et spesielt rituale. Ved et alter for Hestia, hjemmenes og ildstedenes gudinne, brant en ild uten stans så lenge lekene varte. Ilden i Olympia har siden 1896 igjen blitt tent hvert fjerde år og blir brakt til byene som står som arrangør av de moderne olympiske leker.

Etter besøket i Olympia, med innlagt felles lunsj, går turen videre til Nafplion på østsiden av Peloponnes. Kjøretiden er ca 3 timer (198 km). Vi installerer oss på Hotel Park, rett utenfor gamlebyen i Nafplion og her skal vi bo de neste tre nettene. 

Nafplion er en av de mest tiltalende byene i Hellas. Over oss troner det imponerende venetianske forsvarsverket Palamidi - bygget mellom 1711 og 1716. Alle de viktigste havnebyene på Peloponnes ble kontrollert av Venezia i flere hundre år. Byen ble nylig hedret med en plass på CNNs uoffisielle liste over de 15 mest attraktive, rikholdige småbyene i Europa. 

Om kvelden spiser vi felles middag på en restaurant ved strandpromenaden.

Dag 6 - fredag 20. oktober - fridag i Nafplion
Måltider inkludert: F / M

Lettere program i dag – vi holder oss i Nafplion. 
Byen yrer av liv. Her finner vi dessuten nøkler til å forstå mye av grekernes historie de siste 1000 år. 
Alt kan nås til fots fra hotellet. Vi starter med en liten byvandring som blant annet forklarer hvordan Nafplion i 1829 ble den første hovedstaden i det moderne Hellas – og hvordan stormaktene gjorde en 17 år gammel tysk prins til gresk konge. 

Etter den felles byvandringen er det «fritt fram» til vi møtes til felles middag om kvelden på en restaurant ved havnepromenaden. I Nafplion vil alle på egen hånd kunne finne noe etter sin egen smak.  

Korsfarere erobret Nafplion fra Det øst-romerske riket (Bysants) på 1200-tallet (e.Kr.) Deretter vekslet makten i flere runder mellom Venezia og tyrkerne (osmanerne). 
Alle har bygd borger og har også på andre måter satt sine spor på byen. Det er snaue 1000 trappetrinn opp til det store venetianske festningsanlegget Palamidi. Festningen Bourtzi på en liten øy 400 meter fra byen kan nås med båt. 

Den velholdte gamlebyen med smale gater og flotte torg minner mer om Italia enn om Hellas. Nærheten til Athen og til Mykene og Epidaurus gjør turismen til en helårsindustri som gir grunnlag for et stort utvalg av restauranter og butikker, med rike shoppingmuligher. 
Gamlebyen ender i en vakker, hellelagt gangvei langs sjøen til bystranden Arvanitis (12-15 minutter), hvor man kan bade. Fra vårt hotell går det en mer direkte vei, slik at Arvanitis kan nås på 10 minutter. Sjøtemperaturen holder seg over 20 grader ut hele oktober måned. 

Felles middag om kvelden.

Dag 7 - lørdag 21. oktober - utflukt til Mykene og Epidauros

Måltider inkludert: F / L / M
Det er bare en halvtime fra Nafplion til Mykene, en av Hellas store attraksjoner. Ja, det er her historien og grekerne og det greske språket starter. Mykene var den mektigste bystaten i den første, store og ubestridelig greske sivilisasjonen, mellom 1600 og 1100 år f.Kr. Det er få steder i Hellas hvor myer og historie går over i hverandre som i Mykene. Kongen av Mykene, Agamemnon, ledet angivelig ekspedisjonen til Troja i Lilleasia for å befri den skjønne Helene, da 1200 år f.Kr.

Mykene ble funnet av den tyske amatørarkeologen heinrich Schillemann på 1870-tallet, fordi har var blant de få som tok Homers beretninger i Iliaden og odysseen bokstavelig, herunder om 'Mykene, rik i gull'. Utgravningene har avdekket en overraskende avansert by. Her ble det ført regnskap på leirtavler,, på en tidlig form for gresk - Linear B. Hvis vi skal tro Homer, har Agamemnon mange ganger gått gjennom Løveporten i Mykene, som har stått der i over 3000 år. Og som vanlig for de gamle grekere - de bygde sine byer og templer på steder med vakker beliggenhet. Så også i Mykene. 

Etter å ha besøkt de arkeologiske utgravningene i Mykene, er det en time til Epidauros. Det gamle teateret i Epidauros ligger vakkert til, byd inn i en dalside omgitt av furutrær. Teateret er vært godt bevart, kanskje det best bevarte byggverket fra Antikken. Det rommer 14 000 mennesker, og akustikken er fantastisk. Det er fortsatt i bruk hver sommer. Hvis man skal klage på noe, måtte det være at enkelte deler av repertoaret ikek er byttet ut på over 2000 år! etter å ha besøkt teateret, egentlig en del av et kultsted for legevitenskapens gud, Askelpios, inntar vi felles lunsj i en sjarmerende fiskerlandsby.

Det er 40 minutter tilbake til Nafplion. Da kan det være tid for å rusle rundt i de hyggelige gatene i gamlebyen. En vakker promenade leder dessuten til bystranden, 10-15 minutter fra sentrum. 

Om kvelden blir det avskjedsmiddag på strandpromenaden i gamlebyen.   

Dag 8 - søndag 22. oktober - hjemreise

Måltider inkludert: F
Avreisedagen er kommet. Vi drar fra hotellet om morgenen og legger inn et  stopp ved Korintkanalen som er like imponerende idag som da den sto ferdig i 1893. Vi er fremme ved flyplassen to timer før flyavgangen som er kl. 12.35, med ankomst Oslo Gardermoen er kl. 15.25. 

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 24 100,- som inkluderer:

 • Fly Oslo-Athen med SAS t/r
 • Flyskatt
 • All fellestransport i følge program
 • Overnatting i dobbeltrom
 • Måltider i følge program (F=frokost/L=lunsj/M=middag) *
 • Byvandringer, kåserier og utflukter i følge dagsprogrammet 
 • Norsk reiseleder (Ola Storeng)

Minimum antall deltakere er 21.

Depositum kr 3 000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding.

Tillegg for enkeltrom   kr 2 350,-

Tips er ikke inkludert.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad

Kart

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålLedige plasserPris fra
15/10Ola StorengTil hjertet av HellasMer enn 824 100,-Bestill

Bosted

Hotel Nafs, Nafpaktos

Hotel Nafs, Nafpaktos

NAFS Hotel · Always devoted for perfection

Reisekalender

11/6Ibsens viktigste Norges-reiseFra 17 445,-
12/6Lofoten og RøstFra 19 850,-
12/6Der ingen skulle tru at nokon kunne buFra 17 750,-
14/6Med forkjærlighet for kanaler og TelemarkFra 10 600,-
27/6Svalbard - landet med de milde kysterFra 22 500,-