Skip to main content

Sørvest-England med Cornwall og Devon


Engelsk litteratur i Sørvest-England med Cornwall og Devon

Reiseperiode: 7. - 13. juni 2023

På denne reisen til det sørvestre England favner vi vidt og bredt, i forhold til tid så vel som tema. Vi begynner med en av øyrikets aller største severdigheter, steinsirkelen Stonehenge – mystisk, gåtefull og unik i verdenshistorien. Her, på stedet, skal vi få et innblikk i hele denne særegne historien som har fenget folks fantasi gjennom århundrer. 

Høydepunkter:
 • Stonehenge
 • Tintagel og legendekongen Arthur og ridderne av det runde bord
 • Slottet St. Michael’s Mount 
 • Kunstnerbyen St. Ives
 • Jernalderlandsbyen Chysauster
 • Barbara Hepworth Museum og skulpturhage
 • Tate Gallery St. Ives
 • Det vakre landskapet i Dartmoor
 • Ragnhild Eikli og Øystein Kock Johansens inspirerende kåserier


Med sin keltiske historie, identitet og sitt eget språk er Cornwall et av de mest særpregede grevskapene i England. Myter og legender har alltid stått sterkt her, ikke minst knyttet til borgen Tintagel med legendekongen Arthur og ridderne av det runde bord. Helt fra bronsealderen av, fra rundt 2000 f. Kr., var Cornwall en av Europas viktigste tinnleverandører, og gruvedriften fortsatte langs kysten inntil for hundre år siden. Den livlige sjøfarten langs kysten – og de mange skipsforlisene – førte til en like livlig (og beryktet) smuglertrafikk, noe som også satte sitt preg på kulturen her.  Det spektakulære kystlandskapet har tiltrukket seg en mengde fremstående kunstnere, og på begynnelsen av 1900-tallet ble den lille byen St. Ives kjent som en av de viktigste kunstnerkoloniene i England, og byen huser i dag flere store gallerier. 
    
På denne turen til den sørvestlige tuppen av England skal vi oppleve den særpregede korniske kulturen fra de tidligste tider og fram til i dag, med Tintagel, slottet St Michael’s Mount og St. Ives som noen av høydepunktene.  Med et besøk til jernalderlandsbyen Chysauster skal vi dessuten få et inntrykk av den kulturen som romerne møtte da de erobret landet. 

Videre skal vi utforske landskapet i grevskapet Devon, der de storslåtte og gåtefulle heiene Bodmin Moor og Dartmoor inspirerte forfatterne Daphne du Maurier og Sir Arthur Conan Doyle til deres mest kjente romaner, henholdsvis Jamaica Inn og Hunden fra Baskerville

Sjarmerende Exeter er den største byen i Devon. Herfra begir vi oss inn i grevskapet Dorset for å utforske et av de største og mest imponerende hillfortene fra jernalderen, det gigantiske Maiden Castle, samt hjemmet til en av Englands store forfattere fra 1800-tallet, Thomas Hardy.  Thomas Hardys romaner har på alle måter overlevd tidens tann og har mange lesere også i dag, og det finnes utallige filmer og tv-versjoner av romanene hans. Hans mest kjente verk er nok Tess of the d’Urbervilles, og med avslutningsscenen i denne boken er vi framme der vi begynte denne reisen: ved Stonehenge. 

Våre veivisere er religionshistoriker og arkeolog Øystein Kock Johansen, og Ragnhild Eikli, førstelektor i engelskspråklig litteratur ved Universitetet i Oslo. Flere av våre reisende vil kjenne dem fra mange turer over hele verden for Temareiser Fredrikstad. På denne turen er de begge ansvarlige for innholdet.  

Status:
Mer informasjon kommer

Søk reise

Program

Dag 1 – onsdag 7. juni – Stonehenge
Måltider inkludert: L / M

Avreise fra Oslo Gardermoen med SAS kl. 07.55 til London Heathrow hvor vi ankommer kl. 09.20 lokal tid. Etter ankomst setter vi kursen vestover. Etter en hyggelig publunsj skal vi besøke en av Storbritannias mest kjente severdigheter, Stonehenge. Stonehenge er unik også i verdenshistorisk sammenheng, og mange mer eller mindre troverdige teorier er blitt foreslått for å forklare dette storslåtte fenomenet, og vi skal få presentert de viktigste. Etter besøket på Stonehenge kjører vi videre til katedralbyen Exeter i Devon. Her sjekker vi inn på Best Western Lord Haldon Hotel, og samles til felles middag om kvelden.

Dag 2 - torsdag 8. juni - landsbyen Tintagel og Camelot Castle

Måltider inkludert: F / L / M
Etter frokost sjekker vi ut fra vårt hotell, og kjører videre vestover mot Atlanterhavkysten og landsbyen Tintagel. Vi spiser lunsj på Camelot Castle, som har fantastisk utsikt over havet og festningen Tintagel, som er assosiert med den legendariske kong Arthur og ridderne av det runde bord, og etter lunsj blir det et besøk på selve festningsruinene. Herfra kjører vi sørover mot kystbyen Falmouth, der vi skal ha base de neste tre nettene. Vi sjekker inn på The Falmouth Hotel, som ligger bare et steinkast fra en nydelig strand, og samles til felles middag.


 Dag 3 – fredag 9. juni – St. Michael`s Mount, Mousehole og Chysauster Ancient Village

Måltider inkludert: F / L / M
Vi starter dagens program med et besøk på tidevannsøya St. Michael’s Mount. I middelalderen var stedet et kloster, men siden 1650-tallet har dette imponerende byggverket vært hjemmet til St. Aubyn-slekten, og Lord Levan og hans familie bor fortsatt her ute. Vi skal besøke huset og den fine hagen, før vi kjører videre til publunsj i Mousehole, en bitte liten perle av en fiskerlandsby. Etter lunsj kjører vi til Chysauster Ancient Village. Den for lengst forlatte landsbyen ligger der som et taust vitnesbyrd om folks boforhold og bystruktur på denne øya da romerne brakte med seg ”sivilisasjonen” hit for ca. 2000 år siden. Utpå ettermiddagen kjører vi tilbake til hotellet vårt i Falmouth, og om kvelden spiser vi felles middag. 

Dag 4 – lørdag 10. juni – St. Ives, Barbara Hepworth Museum og Tate Gallery

Måltider inkludert: F 
Etter frokost kjører vi til Cornwalls kanskje mest populære by, St. Ives. Denne opprinnelige fiskelandsbyen ble samlingssted for noen av Englands mest kjente kunstnere fra 1920-årene og framover, og vi skal stifte bekjentskap med noen av de mest kjente kunstnerne som hadde sitt hjem her. Vi skal besøke Barbara Hepworth Museum og skulpturhage, og det blir anledning til å utforske den omfattende samlingen på Tate Gallery St. Ives. Det blir litt tid på egen hånd i denne livlige byen, og anledning til å spise lunsj. Vi kjører tilbake til Falmouth, der ettermiddagen og kvelden er til fri disposisjon.  

Dag 5 – søndag 11. juni – Lizard Point og Dartmoor

Måltider inkludert: F / L / M
Etter frokost sjekker vi ut fra vårt hotell. Første stopp er Lizard Point, som er det sørligste punktet på fastlandet i Storbritannia. Dette farlige kystområdet har vært arena for en rekke skipsforlis gjennom tidene, og vi skal få høre om sjøfart og smuglertrafikk og hvordan dette preget livet langs denne kysten. Smuglerhistoriene herfra tar vi med oss videre når vi fortsetter opp til Bodmin Moor, der vi passerer det sagnomsuste vertshuset Jamaica Inn, som ga tittelen til Daphne du Mauriers skumle roman. Like i nærheten ligger også den hemmelighetsfulle innsjøen der kong Arthurs magiske sverd ble trukket under overflaten av en mystisk hånd fra dypet av sjøen, og vi tar selvfølgelig turen dit. Underveis spiser vi lunsj på et av de mange hyggelige vertshusene i området. 

Vi fortsetter innover i det vidstrakte landskapet på heiene i Dartmoor. Sir Arthur Conan Doyle skal ha fått inspirasjonen til sin mest kjente Sherlock Holmes-roman, Hunden fra Baskerville, fra nettopp Dartmoor, og når man står midt ute på de betagende heiene her, er det ikke vanskelig å forstå. Vi tar et par stopp, før vi utpå ettermiddagen ankommer hotellet vårt, Mercure Exeter Rougemont Hotel, der vi samles til felles middag.

 
Dag 6 – mandag 12. juni – Exeter Cathedral og Maiden Castle 

Måltider inkludert: F / L / M 
Etter frokost og utsjekking fra hotellet skal vi besøke Exeter Cathedral. Etterpå busser vi til vårt lunsjsted, før vi kjører til det gigantiske hillfortet Maiden Castle, som ligger omgitt av Dorsets frodige landskap. Deretter fortsetter vi videre til Salisbury og Mercure White Hart Hotel, der vi overnatter den siste natten. Om kvelden samles vi til avskjedsmiddag.

Dag 7 – tirsdag 13. juni – Salisbury og hjemreise 

Måltider inkludert: F  
Etter frokost blir det anledning til å utforske Salisbury på egen hånd, kanskje med en tur innom den vakre gotiske katedralen som har Englands høyeste spir? Etter hvert setter vi kursen mot London Heathrow, der det blir avreise med SAS kl. 15.35 direkte til Oslo Gardermoen hvor ankomst er kl. 18.45.  
 

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 24 250,- som inkluderer: 

 • Fly Oslo-London tur/retur med SAS   
 • Flyskatt 
 • Overnatting i dobbeltrom 
 • Alle landarrangement og utflukter ifølge program 
 • Måltider ekskl. drikke ifølge program (F=frokost/L=lunsj/M=middag)
 • Norske reiseledere Ragnhild Eikli og Øystein Kock Johansen


Tillegg for enkeltrom kr 3 175,-

Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Kart

Bosted

Best Western Lord Haldon Hotel, Exeter

Best Western Lord Haldon Hotel, Exeter

Best Western Exeter Lord Haldon Country Hotel | Hotels in Exeter, Devon
The Falmouth Hotel

The Falmouth Hotel

The Falmouth Hotel | Coastal getaways & seafront stays in Cornwall. | Richardson Hotels
Mercure Exeter Rougemont Hotel

Mercure Exeter Rougemont Hotel

Mercure Exeter Rougemont Hotel - Guest Reservations
Mercure Salisbury White Hart Hotel

Mercure Salisbury White Hart Hotel

Mercure Salisbury White Hart Hotel - Guest Reservations

Reisekalender

11/6Ibsens viktigste Norges-reiseFra 17 445,-
12/6Lofoten og RøstFra 19 850,-
12/6Der ingen skulle tru at nokon kunne buFra 17 750,-
14/6Med forkjærlighet for kanaler og TelemarkFra 10 600,-
27/6Svalbard - landet med de milde kysterFra 22 500,-