Skip to main content

Sørvest-England med Cornwall og Devon


Engelsk litteratur i Sørvest-England med Cornwall og Devon

Reiseperiode: 7. – 13. juni 2020

På denne gruppereisen til det sørvestre England favner vi vidt og bredt, i forhold til tid så vel som tema. Vi begynner med en av øyrikets aller største severdigheter, steinsirkelen Stonehenge – mystisk, gåtefull og unik i verdenshistorien. Her, på stedet, skal vi få et innblikk i hele denne særegne historien som har fenget folks fantasi gjennom århundrer. 

Hvorfor blir med på turen til Sørvest-England:
 • Tintagel og legendekongen Arthur og ridderne av det runde bord
 • Slottet St. Michael’s Mount 
 • Kunstnerbyen St. Ives
 • Jernalderlandsbyen Chysauster
 • Exeter med besøk i middelalderkatedralen
 • Overnatting på meget gode hoteller
 • 4 lunsjer og 5 middager
 • Ragnhild Eikli og Øystein Kock Johansens inspirerende kåserier


Med sin keltiske historie, identitet og sitt eget språk er Cornwall et av de mest særpregede grevskapene i England. Myter og legender har alltid stått sterkt her, ikke minst knyttet til borgen Tintagel med legendekongen Arthur og ridderne av det runde bord. Helt fra bronsealderen av, fra rundt 2000 f. Kr., var Cornwall en av Europas viktigste tinnleverandører, og gruvedriften fortsatte langs kysten inntil for hundre år siden. Den livlige sjøfarten langs kysten – og de mange skipsforlisene – førte til en like livlig (og beryktet) smuglertrafikk, noe som også satte sitt preg på kulturen her.  Det spektakulære kystlandskapet har tiltrukket seg en mengde fremstående kunstnere, og på begynnelsen av 1900-tallet ble den lille byen St. Ives kjent som en av de viktigste kunstnerkoloniene i England, og byen huser i dag flere store gallerier. 
    
På denne turen til den sørvestlige tuppen av England skal vi oppleve den særpregede korniske kulturen fra de tidligste tider og fram til i dag, med Tintagel, slottet St Michael’s Mount og St. Ives som noen av høydepunktene.  Med et besøk til jernalderlandsbyen Chysauster skal vi dessuten få et inntrykk av den kulturen som romerne møtte da de erobret landet. 

Videre skal vi utforske landskapet i grevskapet Devon, der de storslåtte og gåtefulle heiene Bodmin Moor og Dartmoor inspirerte forfatterne Daphne du Maurier og Sir Arthur Conan Doyle til deres mest kjente romaner, henholdsvis Jamaica Inn og Hunden fra Baskerville. 

Sjarmerende Exeter er den største byen i Devon, og vi skal naturligvis få en omvisning i den praktfulle middelalderkatedralen. Exeter blir også vår base når vi begir oss inn i grevskapet Dorset for å utforske et av de største og mest imponerende hillfortene fra jernalderen, det gigantiske Maiden Castle, samt hjemmet til en av Englands store forfattere fra 1800-tallet, Thomas Hardy.  Thomas Hardys romaner har på alle måter overlevd tidens tann og har mange lesere også i dag, og det finnes utallige filmer og tv-versjoner av romanene hans. Hans mest kjente verk er nok Tess of the d’Urbervilles, og med avslutningsscenen i denne boken er vi framme der vi begynte denne reisen: ved Stonehenge. 

Våre veivisere er religionshistoriker og arkeolog Øystein Kock Johansen, og Ragnhild Eikli, førstelektor i engelskspråklig litteratur ved Universitetet i Oslo. Flere av våre reisende vil kjenne dem fra mange turer over hele verden for Temareiser Fredrikstad. På denne turen er de begge ansvarlige for innholdet.  

Bestill reise

Reiseperiode:

7 - 13 juni 2020

Dager:

7

Reiseleder:

Ragnhild Eikli og Øystein Kock Johansen


Pris fra:
22 950,-

Søk reise

Program

Dag 1 – søndag 7. juni – Stonehenge
Måltider inkludert: L / M

Avreise fra Oslo Gardermoen med SAS kl. 07.55 til London Heathrow hvor vi ankommer kl. 09.20 lokal tid. Etter ankomst setter vi kursen vestover. Etter en hyggelig publunsj skal vi besøke en av Storbritannias mest kjente severdigheter, Stonehenge. Stonehenge er unik også i verdenshistorisk sammenheng, og mange mer eller mindre troverdige teorier er blitt foreslått for å forklare dette storslåtte fenomenet, og vi skal få presentert de viktigste. Etter besøket på Stonehenge kjører vi videre til katedralbyen Exeter i Devon. Her sjekker vi inn på vårt sentralt beliggende hotell, og samles til felles middag om kvelden.

Dag 2 – mandag 8. juni – Exeter Cathedral, landsbyen Tintagel og Camelot Castle
Måltider inkludert: F / L / M

Etter frokost begynner vi dagen med en omvisning i Exeters vakre katedral. Vi sjekker ut fra vårt hotell, og kjører videre vestover mot Atlanterhavkysten og landsbyen Tintagel. Vi spiser lunsj på Camelot Castle, som har fantastisk utsikt over havet og festningen Tintagel, som er assosiert med den legendariske kong Arthur og ridderne av det runde bord, og etter lunsj blir det et besøk på selve festningen. Når vi er ferdige her, kjører vi sørover i Cornwall mot kystbyen Falmouth, der vi skal ha base de neste tre nettene. Vi sjekker inn på vårt hotell, som ligger bare et steinkast fra en nydelig sandstrand, og spiser felles middag. 

Dag 3 – tirsdag 9. juni – St. Michael`s Mount, Mousehole og Minack Theatre
Måltider inkludert: F / L / M

Vi starter dagens program med et besøk på tidevannsøya St. Michael’s Mount. Mest sannsynlig var slottet her opprinnelig et middelalderkloster, men siden 1650-tallet har det vært hjemmet til St. Aubyn-slekten, og Lord Levan og hans familie bor fortsatt her ute. Vi skal besøke huset og hagen, før vi kjører videre til publunsj i Mousehole, en bitte liten perle av en fiskerlandsby.  Etter lunsj skal vi oppleve det som må være et av verdens mest spektakulært beliggende teatre, Minack Theatre. Dette utendørsteateret er i seg selv blitt en av Cornwalls store severdigheter, og utsikten herfra kan ta pusten fra noen og enhver. Utpå ettermiddagen kjører vi tilbake til hotellet vårt i Falmouth, og så samles vi til felles middag om kvelden.

Dag 4 – onsdag 10. juni – St. Ives og Chysauster Ancient Village
Måltider inkludert: F / M

Etter frokost kjører vi til Cornwalls mest populære by, St. Ives. Denne opprinnelige fiskelandsbyen ble samlingssted for en av Englands mest kjente kunstnerkolonier fra 1920-årene og framover, og vi skal stifte bekjentskap med noen av de mest kjente kunstnerne som hadde sitt hjem her. Vi skal få en omvisning på det nyoppussede Tate Gallery St. Ives før vi besøker Barbara Hepworth Museum og skulpturhage. Det blir litt tid på egen hånd  i denne livlige byen, og anledning til å spise lunsj. Når vi møtes igjen, kjører vi videre til Chysauster Ancient Village. Den for lengst forlatte landsbyen ligger der som et taust vitnesbyrd om folks boforhold og bystruktur på denne øya da romerne brakte med seg ”sivilisasjonen” hit for ca. 2000 år siden. Vi avslutter dagen med felles middag på hotellet vårt i Falmouth. 

Dag 5 – torsdag 11. juni – Lizard Point og Dartmoor
Måltider inkludert: F / L

Etter frokost sjekker vi ut fra vårt hotell. Første stopp er Lizard Point, som er det sørligste punktet på fastlandet i Storbritannia. Dette farlige kystområdet har vært arena for en rekke skipsforlis gjennom tidene, og vi skal få høre om sjøfart og smuglertrafikk og hvordan dette preget livet langs denne kysten. Smuglerhistoriene herfra tar vi med oss videre når vi fortsetter opp til Bodmin Moor for å spise lunsj på det sagnomsuste vertshuset Jamaica Inn, som ga tittelen til Daphne du Mauriers skumle roman. Like i nærheten ligger også den hemmelighetsfulle innsjøen der kong Arthurs magiske sverd ble trukket under overflaten av en mystisk hånd fra dypet av sjøen, og vi tar selvfølgelig turen dit.

Etter dette fortsetter vi innover i det vidstrakte landskapet på heiene i Dartmoor. Sir Arthur Conan Doyle skal ha fått inspirasjonen til sin mest kjente Sherlock Holmes-roman, Hunden dra Baskerville, fra nettopp Dartmoor, og når man står midt ute på de betagende heiene her, er det ikke vanskelig å forstå. Vi tar et par stopp, før vi utpå ettermiddagen ankommer hotellet vårt i Exeter, som skal være vårt hjem de siste to nettene. Kvelden er til egen disposisjon, men den som vil, er hjertelig velkommen til å være med reiselederne ut og spise middag. 

Dag 6 – fredag 12. juni – Maiden Castle og Dorset
Måltider inkludert: F / M

Etter frokost kjører vi til det gigantiske hillfortet Maiden Castle, som ligger ute i det grønne landskapet i Dorset. Etter besøket her kjører vi den korte veien til forfatterens Thomas Hardys Max Gate, der han skrev sine mest berømte romaner. Thomas Hardy er en av de store romanforfatterne fra viktoriatiden, og bøkene hans leses stadig – og er stadig gjenstand for nye filmatiseringer. Vi skal besøke hjemmet hans og få et innblikk i hans forfatterskap, før vi kjører tilbake til Exeter. Ettermiddagen fri til å utforske Exeter på egen hånd, og så samles vi til avskjedsmiddag om kvelden. 

Dag 7 – lørdag 13. juni – Hjemreise
Måltider inkludert: F 

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 22.950,- som inkluderer: 

 • Fly Oslo-London tur/retur med SAS   
 • Flyskatt (utgjør kr 1.069,- pr. juli 2019)
 • Overnatting i dobbeltrom 
 • Alle landarrangement og utflukter ifølge program 
 • Måltider ifølge program (F=frokost/L=lunsj/M=middag)*
 • Norske reiseledere Ragnhild Eikli og Øystein Kock Johansen


Tillegg for enkeltrom på Mercure Exeter og dobbeltrom benyttet alene 
på St. Michael`s Hotel                                                       kr  4.950,-

Tillegg for tilslutning med SAS til Oslo fra Sør-Norge        kr  1.200,-
(Kristiansand, Stavanger, Haugesund, Bergen, Ålesund, Trondheim)
Tilslutning fra andre steder på forespørsel. 

* Det vil bli gitt tilbud om felles bespisning de dagene hvor måltidene ikke er inkludert.

Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 
Minimum antall deltakere er 20. 

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Kart

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålPris fra
7/6Ragnhild Eikli og Øystein Kock JohansenSør-England med Cornwall og Devon22 950,-Book på venteliste

Bosted

Reisekalender

2/5Til fots i Toscana - fra Firenze til SienaFra 19 850,-