Skip to main content

Israel og Palestina - en historisk reise med Øystein Kock Johansen


Israel og Palestinas historie

Reiseperiode: 1. - 8. november 2022

Hva kan være mer spennende enn en rundreise i et land som har epitetet «Det forjettede land»? Et uttrykk og utsagn som forespeiler noe helt spesielt. "En mer spennende region finnes knapt på denne jord", i følge religionshistoriker Øystein Kock Johansen, som er vår veiviser på denne historiske reisen til Israel og Palestina.
 

Noen av høydepunktene på turen til Israel og Palestina: 
 • Jerusalem med Oljeberget, Getsemanehaven og Golgata
 • Løveporten, Gravkirken, Klagemuren, Tempelhøyden med Klippemoskéen
 • Betlehem og Fødselskirken
 • Cæsarea, Akko (Acre), Nasaret og Tiberias
 • Nasaret og Bebudelsesgrotten
 • Den eldgamle byen Jaffa
 • Genesaret og Kapernaum 
 • Jeriko - en av verdens eldste byer
 • Dødehavet og Masada


Få, om noen, steder setter følelser, tankegods og holdninger i sving som når Israel/Palestina/Vestbredden bringes på bane. Man kan være ikke-troende eller kristen, muslim eller jøde; det er vanskelig i vår tid, der alle former for medier bombarderer oss med stoff, å møte denne regionen med et objektivt og åpent sinn, men ikke umulig. 

De aller fleste turer til denne regionen er enten politisk eller religiøst begrunnet, hvorav mange er rendyrkede bibelturer der man går i Kristi fotspor. Ikke noe galt i det, men vår tur har ikke den vinklingen. Dagens religion-politiske betente heksegryte er definitivt ikke tema for denne turen. Vi kan ikke få presisert sterkt nok at dette er en nøytralpolitisk og ikke-religiøs tur. Vår agenda ligger på et annet plan; primærfokuset for hele turen er det kulturhistoriske aspektet, uten hverken religiøse eller politiske føringer. 

Når så er sagt, er selvfølgelig «Det hellige land» og bibelhistorien med Det gamle og Det nye testamentet og Jesu liv og virke en del av den historien vi ønsker å formidle på denne turen. Det skulle bare mangle! En så sentral del av denne regionens historie, og som mange av oss fikk prentet inn i barnesinnet i bibelhistorietimene på barneskolen, kommer man selvfølgelig ikke utenom. Men denne turen rommer så mye, mye mer. Den favner alt fra den første bosetningen i regionen, Kanaans historie, den klassiske historien med grekerne og, ikke minst, romernes påvirkning og utallige monumenter, jødenes historie og kristendommens fremvekst, den bysantiske tiden, islam og muslimenes komme, korsfarertiden og korsfarerriddernes borger og palasser, ottomanernes mangeårige dominans, ja, i det hele tatt alle de absolutte historiske høydepunktene dette vesle geografiske området kan fremvise av kjente steder, monumenter og tilknyttede historier.

Få steder i verden kan måle seg med denne regionen hva historisk dramatikk angår. Det sier seg nærmest selv når tre store verdensreligioner har «barket sammen» her, og alle tre med Jerusalem som et sentralt punkt. Dette kjernepunktet for jødedom, kristendom og islam har ført til evig konflikt og gjort regionen til en veritabel smeltedigel av historiske strømninger, mytebelagte beretninger og anekdoter og spektakulære monumenter. 

Dobbeltheten av gammelt og nytt støter vi på over alt på denne reisen. Vi er i kontrastenes region, fra Tel Avivs liberale, progressive og moderne livsstil til Palestinas Jeriko, verdens eldste by, og Jerusalems ortodokspregede bymiljø. Ikke uten grunn heter det seg at «i Tel Aviv fester man, i Haifa arbeider man, og i Jerusalem ber man.» La oss ikke glemme å nevne at rundturen går gjennom mangt et spektakulært landskap som er svært forskjellig fra vårt eget. «Det hellige landets» natur med sin fine middelhavskyst, dets meget særegne fjellformasjoner og karrige ørken, den frodiggrønne Jordandalen, den myteomspunnede Genesaretsjøen og det unike Dødehavet – vi favner det hele på vår ferd i tid og rom.

Vi byr på en på alle måter eksklusiv og fantastisk tur, og ønsker velkommen til en tur der vi omsluttes av Midtøstens sjarmerende kaos i møtet med Middelhavets tilbakelente joie de vivre, og der en times geografiske reise kan representere utallige universer i kultur og livsstil. La eventuelle fordommer bli hjemme – eller sett dem på spill og se at de kanskje bedrar deg. Befolkningen her er klare til å dele sitt land med verden, med oss, selv om de ofte har vansker med å dele den med hverandre. 

Faglig guide er arkeolog og religionshistoriker Øystein Kock Johansen fra UiO, hvis respektive disipliner burde borge for at de viktigste aspektene ved denne kulturhistoriske turen blir ivaretatt. Teknisk reiseleder er Ragnhild Eikli, førstelektor i engelskspråklig litteratur ved UiO. De to har vært et team på reiser verden rundt for Temareiser Fredrikstad i 13 år.

 

Bestill reise

Reiseperiode:

1 - 8 november 2022

Dager:

8

Reiseleder:

Ragnhild Eikli og Øystein Kock Johansen


Pris fra:
42 275,-

Søk reise

Program

Dag 1 – tirsdag 1. november – reise Norge - Tel Aviv

Avreise fra Oslo Gardermoen kl. 10.40 med LOT (medlem i Star Alliance) til Warszawa. Flybytte og videre til Tel Aviv hvor vi ankommer kl. 19.05. Vi blir hentet på Ben Gurion International Airport og kjørt i buss til vårt hotell, Herods, som ligger fint og dominerende til ved Tel Avivs kjente strandpromenade. 

Dag 2 – onsdag 2. november – Cæsarea, Akko (Acre), Nasaret og Tiberias 

Måltider inkludert: F / L / M
Etter en god natts søvn og frokost, setter vi kursen i buss nordover langs kystveien til Cæsarea. Byen var en gave fra kong Herodes den store til Julius Cæsars etterfølger, keiser Augustus. Her går vi gjennom deler av det romerske anlegget og beskuer hippodromen, det velbevarte teateret og en rekke andre monumenter flott beliggende ved havkanten. Hvis tiden strekker til, unnlater vi ikke å få med oss byens unike akveduktsystem. I Cæsarea ser vi også levninger etter korsfarernes festningsanlegg. Byen ble inntatt av Richard Løvehjerte i 1191. 

Korsfarernes byggeaktivitet og anlegg tar vi enda mer i øyesyn i en av deres aller viktigste hovedbaser langs kysten, nemlig Akko (Acre), som ligger en kort kjøretur nord for Cæsarea. På veien passerer vi Karmelfjellet, kjent fra den eldste jødiske historien. Øystein Kock Johansen gir her til beste om historien knyttet til Karmel. I Akko går vi inn i den fantastiske korsridderborgen. Her, i riddernes gamle og godt bevarte saler, er det et fantastisk flott visuelt museumsprogram med det siste av audiovisuelle hjelpemidler. Akko var blant korsfarernes siste holdepunkter i «Det hellige land», før den falt til muslimene i 1291.

Dernest går ferden østover, innover i landet til Nasaret oppe i Galileas høydedrag. Navnet Nasaret vekker selvfølgelig assosiasjoner til Josef og Marias hjemsted. Der går vi inn i Bebudelseskirken bygget over stedet der jomfru Maria fikk høre av erkeengelen Gabriel at hun skulle nedkomme med Jesus. Nederst i kirken befinner Bebudelesgrotten seg.
Dagen avsluttes med en ikke alt for lang kjøretur til Tiberias ved Genesaretsjøens vestre bredd. Tiberias er den største byen ved Genesaret. Byen er oppkalt etter den romerske keiseren Tiberius. Her tar vi inn på Leonardo Club Hotel og samles til felles middag om kvelden.

Dag 3 – torsdag 3. november – ved Genesaretsjøen

Måltider inkludert: F / L / M
Etter frokost setter vi av sted langs nordvestkysten av Genesaretsjøen. Denne dagen er i sin helhet viet til bibelske handlinger, episoder og steder langs sjøens bredd, og til steder forbundet med Jesu første offentlige gjerninger.

Første stopp er Magdala, bare noen minutters kjøring fra Tiberias. Magdala var den største havnen ved Genesaretsjøen på Jesu tid, og byen hvor Maria Magdalena bodde, og hvor endog synagogen fra hennes tid er bevart. Vi besøker den gamle bosetningen som fantes her rundt Kristi fødsel. 

Dernest er det en ny kort kjøretur til Tabgha. Underveis stopper vi og beskuer den såkalte «Jesusbåten», en type farkost som var i bruk på Genesaret da Jesus virket her, og som han mange ganger må ha ferdet på sjøen med.
I Tabgha finner vi frem til stedet der Jesus bespiste 5000 tilhørere med fem (syv) brød og to fisker, og hvor Mangfoldiggjøringskirken ligger i dag. Den fine mosaikken i den opprinnelige bysantinske kirken er gravet frem og kan beskues. 

Vi spaserer to-tre hundre meter til Mensa Kristi, stedet hvor Peter ble utpekt av Jesus til å føre Mesterens vei videre, og bygge opp den kristne kirke. Det var her Jesus i henhold til Bibelen gikk på vannet. Her gis det anledning til selv å prøve å gå på Genesaretsjøen. Turens faglige guide har prøvd!

Så er det å komme seg på bussen og kjøre nok noen minutter til Kapernaum, et velkjent navn i bibelkunniges ører. I denne fiskerlandsbyen er det at Jesus skal ha holdt flere prekener og gjort flere undere enn noe annet sted. Vi ser på levningene fra den tiden han virket her, og det avdekkede eller fremgravde huset som er tillagt Peter.

Mens vi befinner oss ved Genesaret vil vi få en båttur på den sagnomsuste sjøen, før vi setter kursen sydover til Jerusalem, hvor vi skal tilbringe de neste fem nettene. Det skal bli deilig å ha ett hotell som base, og slippe å «leve ut og inn av koffert!». I den legendariske byen sjekker vi inn på det sjarmerende luksushotellet The American Colony Hotel – en perle av et hotell.

Dag 4 – fredag 4. november – Jerusalem

Måltider inkludert: F / L
Hele denne dagen er viet til rundtur i Jerusalems gamle by. Etter frokost begir vi oss først opp på Oljeberget for å få fin utsikt ut over byen, og hvorfra Kock Johansen peker ut de sentrale stedene. Vi tar oss deretter ned av berget, som har vært en gravplass fra før Kristi fødsel, til Getsemanehaven ved fjellets fot. Her kan vi fremdeles vandre rundt og se oliventrærne hvis aner faktisk går tilbake til før Jesu tid. Det innebærer definitivt at trærne stod der da han og disiplene oppholdt seg i haven natten før korsfestelsen. Tenk om trærne der kunne snakke!

Vi tar oss inn i gamlebyen gjennom Løveporten i ringmuren som omslutter byen. Med det er vi rett i bibelhistorien. Via Dolorosa, lidelsesveien til Jesus der han bar korset, begynner ca. hundre meter innenfor Løveporten. Og så følger vi i hans fotspor frem til Golgata der vi går inn i Gravkirken. Dette er altså ikke hvilken som helst kirke, men stedet der Jesus i henhold til Bibelen ble korsfestet, døde og gjenoppstod. Kirken ble opprinnelig bygget rundt år 325 av keiser Konstantin den store. Kirken rommer en mengde punkter knyttet til den bibelske historien.

Etterpå traver vi videre gjennom gamlebyens labyrintiske gater og tar oss ned til Vestmuren eller den såkalte Klagemuren. For den som ikke bare ønsker å beskue den på litt avstand, er det fullt mulig og helt uproblematisk å gå helt inntil muren, ta på den om man vil, og studere de troendes ritualer i all åpenhet. Hvis det er mulig den dagen, tar vi oss opp på Tempelhøyden hvor Klippemoskéens glødende gullkuppel troner opp, og hvor Al-Aqsa moskeen også ligger. Som kjent er det denne klippehøyden jøder, kristne og muslimer ikke kan enes om.

Vi satser også på å få med oss Jerusalems Cardo på Jesu tid, altså den søyleomkransede hovedgaten i den romerske byen. Den ligger i dag flere meter under den nåværende byens gatenivå. Og så, etter en begivenhetsrik dag, er det på tide å «call it a day!»

Dag 5 – lørdag 5. november – Betlehem og Jeriko

 Måltider inkludert: F / L
Etter frokost forlater vi Jerusalem og tar oss den relativt korte kjøreturen til Betlehem som befinner seg på Vestbredden i palestinsk område. Her går vi selvfølgelig inn i Fødselskirken og ser krypten og det som ifølge tradisjonen er Jesus fødested. Man peker også ut veien hvor de tre vise menn kom for å ære Jesubarnet.

Fra Betlehem kjører vi til Jeriko, som ligger nede ved Jordanelvens sletteland. Det er verdens lavest beliggende by, ca. 260 meter under havets overflate, og helt og holdent under palestinsk styre. Vi begynner med å se restene av Hishams anlegg, et viktig tidlig-islamsk palass. Her kan vi beskue badeanlegget og vakre muslimske mosaikker. Anlegget ble bygget av den umayyadiske kaliffen Hisham (724–743 AD), hvis hovedsete var i Damaskus.

Etterpå kjører vi et par kilometer til restene av det som er verdens eldste definerte by, nærmere 9–10 000 år gammel – og verdens eldste bebodde by. Her skal vi få høre om utgravningene og de sensasjonelt gamle dateringene. På vei til det forhistoriske Jeriko stopper vi kort ved det berømte treet som tolleren og skatteinnkreveren Sakkeus klatret opp i for å få et blikk av Jesus. Tilbake til Jerusalem, der kvelden er til fri disposisjon. 

Dag 6 – søndag 6. november – Masada og Dødehavet

 Måltider inkludert: F
I dag er det dagsutflukt til Dødehavet og Masada. Vi forlater Jerusalem etter frokost og kjører ned (Jerusalem ligger på ca. 700 moh.) gjennom Judaørken til Dødehavet. Vi kjører langs Dødehavets vestbredd, og underveis får vi høre om fjellandskapet vi kjører langs. I grottene ved Qumran har man funnet de epokegjørende Dødehavsrullene. Fjellene i Judaørken er spektakulære i all sin goldhet.

I Masada tar vi taubane til fjellets topp 400 meter opp, og ser det meget spektakulært beliggende Masada-palasset og -borgen. Vel oppe på borgplatået får vi med oss alle de viktigste severdighetene, og får høre om jødenes (zelotenes) opprørskamp mot romerne i årene 70–73 e.Kr., og som endte i en gedigen tragedie. Masade representerer en meget minnerik fjelltur. Og for en utsikt over Dødehavet vi har her oppe fra! 

På veien tilbake til Jerusalem tar vi en lang rast ved oasen Ein Gedi, der det er servering og mulighet til å bade i anleggets svømmebasseng eller i Dødehavet, og få inn følelsen av å flyte i all ens vektløshet. 

Utpå ettermiddagen busser vi tilbake til Jerusalem og vårt hotell. Kvelden er til fri disposisjon. 

Dag 7 – mandag 7. november – Jerusalem

 Måltider inkludert: F / M
Etter frokost busser vi til Vest-Jerusalem for å besøke Israels imponerende Nasjonalmuseum. På veien passerer vi Knesset, det israelske parlamentet. Nasjonalmuseet formår å binde sammen moderne kunstperler med urgamle oldtidsverker. I en moderne og spektakulær arkitektonisk bygning snor Dødehavsrullene seg rundt bygningens midte, mens de rustikke stenveggene gjenkaller den gåtefulle grottestemningen fra Qumran. Ved siden av Shrine of the Book er en 1:50-modell av Jerusalem slik byen tok seg ut i året 66 e.Kr., bare fire år før jødeopprøret mot romerne. Ettermiddagen fri til egen disposisjon, og så møtes vi til felles avskjedsmiddag om kvelden.

Dag 8 – tirsdag 8. november – hjemreise

 Måltider inkludert: F
Etter frokost er det fritid før vi blir vi hentet av buss og kjørt til Ben Gurion-flyplassen for hjemreise. Avreise med LOT kl. 11.35 til Warszawa. Flybytte og videre til Oslo Gardermoen hvor ankomst er kl. 19.00. 

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 42.275,- som inkluderer:

 • Fly Oslo-Warszawa-Tel Aviv tur/retur med LOT
 • Flyskatt 
 • Overnatting i dobbeltrom 
 • Alle landarrangement og utflukter ifølge program 
 • Måltider ifølge program (F=frokost/L=lunsj/M=middag)*
 • Tips til lokal guide og sjåfør
 • Bagasjeservice på hotellene
 • Norske reiseledere Ragnhild Eikli og Øystein Kock Johansen

 

Tillegg for rom alene                kr  9.900,-

* Det vil bli gitt tilbud om felles bespisning de dagene hvor måltidene ikke er inkludert.

Depositum kr 5.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 
Minimum antall deltakere er 18. Maksimum 23. 

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Tilslutningsfly med SAS til Oslo, kontakt Temareiser Fredrikstad

Kart

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålPris fra
1/11Ragnhild Eikli og Øystein Kock JohansenIsrael og Palestina42 275,-Book på venteliste

Bosted

Reisekalender

8/10I sporene etter den spanske borgerkrigen Fra 24 950,-
20/10Kunsttur til RomaFra 17 250,-
27/10Renessansebyen Firenze – i fotsporene til «De uskyldige»Fra 22 500,-
1/11Israel og PalestinaFra 42 275,-
25/11Gammeljul på VadstenaFra 8 490,-