Skip to main content

Zimbabwe, Zambia, Namibia og Botswana


Namibia, Botswana, Zambia og Zimbabwe – hele fire land – favner denne «erfarings-ekspedisjonen» til sørlige-Afrika. 12 dager med tette, nærgående opplevelser i Afrika. Og  
«Den Afrikanske perlen» som Kariba-innsjøen kalles, med fire dager på Bumi Hills Safari Lodge, vil trolig bli ett av mange høydepunkter. Grensen mellom Zambia og Zimbabwe går midt i innsjøen. Området rommer alt hva Afrika kan oppvise av dyr, fascinerende afrikansk historie og kultur. Et «mekka» for dem som vil oppleve et annet Afrika og vite mer om kontinentets kultur og natur. Få kjenner til Kariba. Afrikas største dam og kunstige innsjø, bygd på 1950-tallet. Med sine enorme turbiner forsyner den Zambia og Zimbabwe med strøm. Men Kariba ble en katastrofe for Tonga-folket som bodde i Zambezi-dalen. "Elveguden Nyaminyami vil knuse dere. Den vil aldri tillate at dere legger våre landsbyer under vann», sa Tonga-høvdingen. Og han fikk rett – i første omgang. Elveguden stoppet utbyggingen av den enorme dammen to ganger, før den lot dalen og Zambezi-eleven bli til innsjøen Kariba.
 
Bumi Hill Safari Lodge ligger på en brattkant rett ved Kariba-sjøen. I 2017 ble Bumi totalrenovert og framstår mer unik og utsøkt enn noen gang. Her skal vi bo i fire netter. Stedet er kjent for sin gjestfrihet og gode kjøkken, flokker av impalaer, løver, leoparder og elefanter – og en ubeskrivelig beliggenhet med storslagen utsikt over sjøen og Zambia. I Bumis åpne safaribiler skal vi møte Zimbabwes natur og dyreliv. Vi skal cruise på Kariba-sjøen og se den kraftfulle solnedgangen, eller, for den som vil, prøve storfiske etter brim og tigerfish. Tigerfish er en rovfisk av dimensjoner. Med sine 15 kg og en kjeft full av skarpe tenner, er den et yndet bytte for fiskeentusiaster. 

Men før vi kommer til Kariba skal vi til Botswana og Namibia. Vi skal bo på Chobe Safari Lodge i Botswana tett ned mot Chobe-elven. Et nydelig hotell bygd i tradisjonell afrikansk stil med store trekonstruksjoner og solid stråtak, hvor krokodiller og flodhester kan observeres fra hotellvinduet.

Vi avslutter vår Afrika-reise i Victoria Falls med tre netter på det staslige Victoria Falls Hotel . Hotellet ligger tett opp mot Zambezi-elven og selve fossen. Fossefallet David Livingstone hevdet selv “engler må ha mistet pusten” av å se. Vi bor praktfullt på et hotell som oser av aldrende eleganse og kolonihistorie. Nedover Zambezi-elven, rett mot fossen, kom Livingstone padlende og endte opp på det som i dag kalles “Livingstone Øya” – helt på kanten av fossen. Med mindre flaks hadde misjonæren og geografens Afrika-tur vært ukjent historie. Vi skal oppleve kveldscruise på den samme Zambezi-elven, med middag og god drikke.  

For de som ønsker ekstra spenning eller ett adrenalinkick mens vi er i Victoria Falls kan «helikoptertur over fossen», «vandring med løver», «ridetur på elefanter» eller «strikkhopping», anbefales.

Som veiviser har vi samfunnsgeograf Hans Petter Hergum. Han har arbeidet med sørlige Afrika i mer enn 30 år bl.a. for Kirkens Nødhjelp og UD. Bodd flere år i Botswana og har vært diplomat ved Norges ambassade i Zimbabwe. 


 

Bestill reise

Reiseperiode:

25 mars - 5 april 2019

Dager:

12

Reiseleder:

Hans Petter Hergum

Er utdannet samfunnsgeograf og har arbeidet mer enn 30 år med menneskerettigheter og bistand rettet mot det østlige- og sørlige Afrika. Hergum har bla. arbeidet for den norske utenrikstjenesten i Zimbabwe og bodd flere år i Botswana hvor han arbeidet for Kirkens Nødhjelp.


Pris fra:
47 495,-

Søk reise

Program

Dag 1 – mandag 25. mars
Avreise fra Oslo Gardermoen kl. 18.45 med Ethiopian Airlines til Addis Abeba. Flybytte og videre til Victoria Falls i Zimbabwe.

Dag 2 – tirsdag 26. mars
Ankomst Addis Abeba kl. 06.20, flybytte og videre kl. 08.35 til Victoria Falls i Zimbabwe hvor vi ankommer kl. 12.15. Vi kjører buss videre til grensen mot Botswana hvor safari-biler venter og tar oss til vårt hotell Chobe Safari Lodge. Etter et godt måltid skal vi oppleve Chobe-elven. Eleven er grensen mellom Namibia og Botswana og del av Chobe nasjonalpark. Solen er kraftig, så husk solkrem, hatt og solbriller. Lenger opp i Chobe ligger Linyanti. Her etablerte Livingstone en misjonsstasjon. Stedet var utgangspunkt for hans reise ned elven mot Victoria Falls. Vi vil ha noen rolige timer på den speilblanke elven i en av Afrikas flotteste naturparker. Tiden tar vi til hjelp. «Tiden går ikke, den kommer», sier de i Afrika. Chobe er kjent for sitt yrende fugleliv. Mange av dem oppholder seg langs elven. Flokker av elefanter, bøfler, flodhester, giraff og gnu er vanlig her. Er vi heldige, opplever vi dem alle. Både leopard og løver har vi tidligere sett tett ned mot elven. Ved solnedgang er vi tilbake på lodgen. (F/L/M)

Dag 3 – onsdag 27. mars
Før soloppgang og frokost tar firehjulstrekkerne oss inn i Chobe nasjonalpark. I bil kan opplevelsene være annerledes enn hva vi opplevde på elven for få timer siden. Flere dyr kan ha trukket ned mot elva, og den sjeldne puku-gasellen og red letchwe-antilopen kan kanskje observeres. Tilbake, og etter en god frokost, krysser vi elven og drar inn i Namibia. Caprivi heter denne delen av Namibia og er oppkalt etter tyskeren Leo von Caprivi. Det var da landet var tysk koloni at Caprivi ble innlemmet i Tysk Vest Afrika, som Namibia da het. Caprivi og Namibia har et rikt dyreliv og en spennende utvikling som vår reiseleder vil fortelle om. Vi skal oppleve Caprivi og denne delen av Namibia, høre om landet med verdens eldste ørken og en uhyre krevende frigjøringshistorie. Vi skal spise en god namibisk lunsj og senere på dagen igjen krysse Chobe-elven tilbake til vårt hotell. (F/L/M)   

Dag 4 – torsdag 28. mars
Vi inntar en tidlig frokost før bussen tar oss til flyplassen i Victoria Falls. Etter en drøy time med chartret fly lander vi tett ved Kariba-dammen på Bumis egen private flystripe. Småflyene som tar oss til Bumi må ofte jage vekk både impalaer og elefanter fra flystripa før flyene trygt kan sette hjulene på bakken. Bumis åpne safari-biler tar oss de få minuttene opp til lodgen og dens storslagne utsikt. Bumi Hills Lodge ble totalrenovert i 2017, er innbydende og en av Zimbabwes best bevarte hemmeligheter. Stedet har levd sitt eget skjulte liv, og kun de som ønsket noe eksklusivt og som visste om stedet, dro til Bumi. Vår reiseleder var der første gang i 1994. Vi skal være her i fire netter og nyte stedet – og vi disponerer hele hotellet som kun har 12 rom. I dag har Bumi Hills alt av fasiliteter; et fantastisk svømmebasseng, spa og toppmoderne rom for gjestene med utsikt milevis over sjøen og Zambia. Mulighetene er mange for oss som vil oppleve afrikansk kultur og natur: Vi skal besøke en Tonga-landsby og lære mer om deres tradisjoner og historie, vi skal kjøre åpne safari-biler og komme tett på elefanter og gaseller. En velvoksen leopard ønsket oss velkommen til Bumi for to år siden – en sjeldenhet, men det kan skje igjen. De som vil kan fiske etter tigerfish og brim, eller cruise på sjøen. En tidlig «walkingsafari» er heller ingen umulighet. Og for de som kun ønsker å nyte utsikten, stedet, poolen og god drikke i Bumis åpne bar – dere er hjertelig velkommen! Matusadona nasjonalpark ligger vegg i vegg, og vi bør holde oss innenfor Bumis område. Elefantene kan bli nærgående! (F/L/M)

Dag 5 – fredag 29. mars
Kariba og Zambezi-dalen var Tonga-folkets område. Her var de herrer i eget hus, helt til Nord- og Sør-Rhodesia bestemte seg for å demme opp Zambezi. Den 129 m høye og over 500 m lange dammen preger landskapet som et monumentalbygg. Den er imponerende, men vitner samtidig om kolonitidens rovdrift og utnyttelse av Afrikas ressurser. Da dammen stod ferdig i 1959, var tongaenes landsbyer, gravplasser og jaktområder lagt under vann. Nærmere 60 000 tongaer måtte skaffes nye bosteder. En tongalandsby skal vi besøke, og vi skal høre mer om dammens ukjente og dramatiske historie. Vi skjønner hvilken katastrofe dammen var for tongaene, når vi skuer utover den enorme innsjøen. (F/L/M)  
      
Dag 6 – lørdag 30. mars
Bumi Hills` beliggenhet kan ta pusten fra en. Ytterst på brattkanten «henger» nærmest vårt bosted over Kariba-sjøen. Vår utsikt kan målbinde den mest blaserte, og svømmebassenget er bygd slik at en føler at en svømmer i ett med innsjø og himmel. Stedet er ypperlig for den som kun vil slappe av, og tilsvarende for den som vil ha mer av afrikanske opplevelser. Området har mye å by på for en kultur- og naturelsker; fantastisk fugle- og dyreliv, og en blomstrende og variert vegetasjon. Men historie og kultur preger også stedet. Zambezi-dalen og Kariba Dam har lagt grunnlaget for industri og utvikling i Zambia og Zimbabwe. De 10 enorme turbinene gir strøm til nærmere 25 millioner mennesker, og dammen har skapt en blomstrende fiskeindustri. Den lille sardinlignende fisken kapenta er svært næringsrik, og gir inntekter og mat til mange. Men fortsatt er Kariba et sted for de få. Vi skal få innsyn i stedets kultur, historie og natur. (F/L/M)

Dag 7 – søndag 31. mars
Nok en hel dag på Bumi, og igjen er alle fasilitetene tilgjengelig. Men hold på speilegget –
bavianene tar gjerne frokosten hvis de har mulighet. For enkelte vil kanskje fristelsen til å bli på Bumi denne formiddagen, eller ettermiddagen, være stor. Det er dere vel unt. Vi er kun halvveis i vår Afrika-reise, og det kan være godt med en helt rolig dag. Men safaribilene og båtene med mannskap, med eller uten fiskestenger, er klare for nye oppdrag. I 2016 opplevde vi to utradisjonelle løver som hadde spesialisert seg på å angripe og drepe krokodiller. Ingen tror det, men vi har sett det! Kariba har flere sterke historier, og «Operasjon Noa» er en av dem. Det tok år å fylle opp innsjøen, og i mens ble tusener av dyr hjemløse. De søkte tilflukt på øyene som ble skapt mens vannet steg. «Operasjon Noa» reddet tusener av dyr fra sult- og drukningsdøden. Redningsaksjonen varte fram til 1963. Den ble filmet, og det er skrevet bøker og historiene er mange. Flere av dem vil bli fortalt av vår reiseleder. (F/L/M)

Dag 8 – mandag 1. april
En rolig, avslappende frokost inntas før vi forlater Bumi Hills. Småflyene henter oss på Bumi og etter en drøy times flyvning, lander vi på den internasjonale flyplassen få kilometer fra Victoria Falls. Victoria Falls Hotell blir vårt bosted de neste tre dagene. Hotellet kalles “The Grand Old Lady of the Falls”, og er en historisk perle av et sted. Standarden har utviklet seg betydelig i løpet av de drøye 100 årene hotellet har eksistert. Her kombineres historiens sjarm og tradisjon med nåtidens komfort. Lite kan måle seg i beliggenhet og eleganse. Hotellet ligger få minutters gange fra elven Zambezi og den enorme fossen. Hotellet har utsikt rett mot broen som skiller Zimbabwe og Zambia. Hotellet er kanskje Afrikas mest kjente og gjør et staslig inntrykk. Etter lunsj og en velfortjent hvil, gjør vi oss klar for en aftenopplevelse utenom det vanlige. Kvelden skal vi nemlig tilbringe på Zambezi. Vi skal cruise på elven, ikke langt fra fossen hvor Dr. Livingstone kom padlende for mer enn 150 år siden. Kanskje får vi oppleve flodhester, krokodiller og elefanter. Det som er sikkert er at her skal vi nyte en god middag inkludert sør-afrikansk vin. I dag er alt inkludert – også drikkevarene. Når solen kaster sine siste gylne stråler over Zambezi, setter vi kursen mot land og hotellet.
 (F/L/M) 

Dag 9 – tirsdag 2. april
“Mosi-oa-Tunya” – “vannet som tordner”, kalles Victoria Falls. Etter frokost går vi samlet for å oppleve et av verdens naturundere. På nært hold er fossen enorm, og en ufrivillig dusj er del av opplevelsen. Bare behagelig i varmen, men pass på fotokameraet! Vi starter ved nordenden av fossen hvor Livingstonestatuen skuer utover “The Devils Cataract”. Her er mengden av vann som kaster seg ned i juvet voldsom. Videre følger vi stien gjennom den tropiske regnskogen – midt i mot selve fossen. Ett-tusen-sjuhundre meter foss er ikke dagligdags. Vi ender opp tett ved broen som skiller oss fra Zambia. Vegetasjonen er en opplevelse i seg selv. Med kikkert kan en oppleve mange av sørlige Afrikas fantastiske fugler. Kanskje Hornbill, Livingstone Loerie, brun og rød Firefinch og fiskeørn. Etter en storslått opplevelse skal vi spise lunsj sammen med afrikanske venner i landsbyen “Chinotimbae Township”. Ulike kulturer møtes. Spennende! Gode og mette drar vi tilbake til vårt hotell. Resten av dagen, er programmet åpent. «High tea» på hotellets terrasse er en opplevelse alle bør unne seg. En bytur kan også anbefales, en drink på terrassen eller som tidligere nevnt et adrenalinkikk, før middag på hotellet. (F/L/M)

Dag 10 – onsdag 3. april
Etter frokost tar bussen oss over broen som skiller Zimbabwe fra Zambia, og til byen Livingstone. Oppkalt etter oppdageren, geografen og misjonæren David Livingstone. Broen over Zambezi ble på 1970-tallet brukt som møtepunkt for forhandlinger mellom det gamle Rhodesias Ian Smith og det nye Zimbabwes frigjøringsledere. Broen ligger tett inn mot fossen. Du kan nesten ta på den. Cecil Rhodes store tanke om en jernbane fra Cape til Kairo førte toget til Victoria Falls omtrent ved århundreskiftet. Mange ønsket å se dette “verdens under”, og to ganger i uken ankom toget. Vi spaserer over broen og tar bussen videre til Livingstone by. “The Livingstone Museum” er et «must». Her kjenner vi bokstavelig talt lukten av historie. Stedet er som et museum i museet. Her henger oppdagerens klær, hans personlige eiendeler, alle hans håndskrevne brev og skinnvesken som var en medisinsk gullgruve for mange afrikanere. Museet gir også informasjon om afrikansk historie og kultur. Etter lunsj besøker vi en tradisjonell landsby, “Mukuni Village”. Her får vi innblikk i afrikansk landsbykultur, og muligheten til å kjøpe afrikanske treskjæringer. Så krysser vi igjen over til Zimbabwe. Middag inntas på Victoria Falls Safari lodge (F/L/M) 

Dag 11 – torsdag 4. april
Vi har opplevd fire av Afrikas over 50 land. Trolig har vi hatt mange sterke opplevelser etter snaue 14 dager på det afrikanske høylandet. Nå er det hjemturen som venter. Vi nyter en god frokost, eventuelt et morgenbad i poolen, før vi gjør oss klare til avreise. Bussen tar oss til Victoria Falls flyplass, hvor vi har avreise med Ethiopian Airlines kl. 13.00. Ankomst Addis Abeba kl. 21.30, flybytte og videre kl. 23.50. (F)  

Dag 12 – fredag 5. april
Vi ankommer Oslo Gardermoen kl. 08.45.
 

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 47.495,- som inkluderer: 

- Flyreise Oslo-Addis Abeba-Victoria Falls tur/retur med Ethiopian Airlines
- Flyskatt (utgjør kr 4.079,- pr. mai 2018)
- Charterfly som tar oss fra Victoria Falls til Bumi Hills, og fra Bumi Hills til Victoria Falls (Ca. en time og 20 minutter hver vei). 
- Overnatting i dobbeltrom på eksklusive hoteller
- Helpensjon (F=frokost, L= lunsj, M=middag)
- På Bumi er all drikke inkludert i prisen. Dvs. åpen bar. Her serveres det beste av Sør-Afrikas vin og spiritus).
- All transport under oppholdet ifølge program. (Dvs. busser og all bruk av 4x4 på safari i Chobe og Bumi)
- Alt av båter med mannskap til bruk på Bumi Hills og på Chobe-elven
- Alt av drikke servert på safariturene enten i bil eller båt
- Alt av drikke (vin og spiritus) ved middagen på Zambezi-elven
- Alle lokale guider og kjentmenn
- Alle utflukter ifølge program
- Visum for norske statsborgere 
- Norsk reiseleder (Hans Petter Hergum)
- Lokal kjentmann/kvinne og tilrettelegger som er med på hele turen

Tillegg for enkeltrom (meget begrenset)                kr 3.700,-

Påmelding snarest og senest 1. oktober 2018.

Depositum kr 5.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 
Minimum antall deltakere er 13, maksimum 18.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Tilslutning med SAS til Oslo, kontakt Temareiser Fredrikstad.

NB! Vi må ha kopi av passet som må være gyldig minst 6 måneder etter hjemreisedato.
 

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålPris fra
25/3Hans Petter HergumZimbabwe, Zambia, Namibia og Botswana
Vennligst send oss kopi av pass ved påmelding.
47 495,-Book på venteliste

Hotell

Reisekalender

27/2Faraoenes EgyptFra 30 985,-