Yorkshire, Lake District og Hadrians mur – avgang Stavanger

Bestill reise

Reiseperiode:

24 juni - 1 juli 2019

Dager:

8

Reiseleder:

Stefano Spinetti

Profesjonell guide med 25 års erfaring som leder av fjellturer og vandreturer på alle kontinent.


Pris fra:
20 995,-

Stefano Spinetti

Profesjonell guide med 25 års erfaring som leder av fjellturer og vandreturer på alle kontinent.

Reiseperiode:

24 juni - 1 juli 2019

Vi skal besøke Nord-England og to av Englands femten nasjonalparker. Vi starter i Yorkshire Dales, et område med romantiske heier, historiske attraksjoner og idylliske landsbyer. Områdets skjønnhet er beskrevet som "Guds eget land". Yorkshire har et større antall kvadratkilometer av vernede områder enn noen annen engelsk region, og her finner du et flott landskap perfekt for vandringer, rekreasjon, inspirasjon, fred og poesi. Her finner du rester av gamle klostre og ruiner, fulle av sjarm og historie. Vår reise tar oss videre til Lake District, et av de mest fortryllende områder av landet med fantastisk utsikt over fjell, innsjøer og daler. Parken er også interessant fra et arkeologisk synspunkt, med spor av neolittiske bosetninger og vikinger, men også fra et litterært ståsted. I de gamle landsbyene har dikteren William Wordsworth bodd, en av grunnleggerne av den romantiske perioden i engelsk litteratur. Beatrix Potter, den berømte forfatteren av barnebøker, er også herfra.
Det blir ikke bare vandringer på åser og i skoger. Vi legger opp til hyggelige landsbybesøk, attraksjoner, severdigheter, slott og klostre. Det blir en god miks av natur og kultur i løpet av disse dagene.
Nasjonalparkene Lake District og Yorkshire Dales er blant de mest kjente engelske parker og to av de 46 AONBs i Storbritannia; Area of Outstanding Natural Beauty.

I York besøker vi et av landets vakreste byggverk; York Minster.  En av Englands største katedraler fra middelalderen og Nord-Europas største gotiske katedral. 

Vår siste vandring blir langs Hadrians Mur, den nordligste grensen under det romerske riket. I forbindelse med de romerske levningene har engelskmennene bygd helt nye, fantastisk fine og topp moderne museer som anskueliggjør romernes tilstedeværelse i England, og vi besøker ett av dem, The Roman Army Museum.


Etappene varierer fra 280 - 660 høydemeter. Vi skal opp og ned de samme høydemeterne.  Terrenget er variert. Vi går på opparbeidede stier, grusveier og litt i lyng/hei. Etappene er fra 11 km til 13 km lange, og vi går i et vanlig gangtempo. Pauser tas hyppig, men du bør kunne gå 3-4 timer sammenhengende i kupert terreng.  Se også beskrivelsen i dag-for-dag programmet. I England må man ha vanntette fjellstøver eller hikingsko med god støtte rundt anklene.
 

Bestill reise

Reiseperiode:

24 juni - 1 juli 2019

Dager:

8

Reiseleder:

Stefano Spinetti

Profesjonell guide med 25 års erfaring som leder av fjellturer og vandreturer på alle kontinent.


Pris fra:
20 995,-

Program

Dag 1 – mandag 24. juni    
Stavanger Sola / Newcastle / Reeth

Flyavgang fra Stavanger Sola kl. 16.00 med Loganair direkte til Newcastle med ankomst kl. 16.25 lokaltid. Her venter våre to guider på oss. 
Vi setter vi kursen for Richmondshire og landsbyen Reeth.  En autentisk landsby med sine brosteinsbelagte gater, typiske hus, markedsplassen og den lokale historien om endeløse skotske angrep. De første tre nettende skal vi bo på CB Inn http://www.cbinn.co.uk/ . Middag på hotellet. (M)

Dag 2 – tirsdag 25. juni     
Aysgarth Falls og Bolton Castle

Høydeforskjell: 280m – Lengde: 12 km – Varighet: 4 timer

Aysgarth i Wensleydale, er stedet hvor elven Ure gir opphav til tre fosser: den øvre, den midtre og den nedre. Herfra leder turen oss til høyden hvor Bolton Castle ligger. Ferdigstilt i 1399 av Lord Scrope, Britisk kansler som også er nevnt av Shakespeare. Slottet har "huset" Queen Mary Stuart, luksusfange i 1568, med 40 tjenere! Vi spiser lunsj i kafeen på Bolton Castle, og ser slottet og den nydelig hagen, før vi følger naturskjønne stier tilbake til utgangspunktet. Middag på hotellet. (F/L/M)

Dag 3 – onsdag 26. juni
York

Etter frokost setter vi kursen for York og går på oppdagelsesferd i den vakre byen, grunnlagt av den romerske guvernøren Petilio Ceriale rundt år 71. Han ga byen navnet Eburacum. "York" kommer fra de danske vikingenes navn på byen, ”Jorvik".  ”Shire" er fra gammelengelsk SCIR som betyr omsorg. I dag er York en interessant by med omlag 180.000 innbyggere, rik på sjarm og historie. Den ca. 5 km lange bymuren er fra middelalderen, og er en av de lengste i Europa. 
En annen skjønnhet er byens katedral «York Minster».  Den er 163m lang og er blant de viktigste monumentene i Storbritannia. 
Etter en vandring på bymuren og i Minster, spiser vi felles lunsj. Ettermiddagen er fri til for eksempel å besøke York Castle eller vikingmuseet «Jorvik». 

Lunsj i York og middag på hotellet. (F/L/M)
     
Dag 4 – torsdag 27. juni 
Yorkshire Dales: Muker, Swinner Gill, Keld, Kisdon

Høydeforskjell: ca. 350m – Lengde: 12 km – Varighet: ca. 4 timer
De mange store gamle kalksteinsfeltene, det er mer enn 60 innen ½ kilometer fra Muker, og de mange arrene i landskapet på grunn av gruveindustrien i det 18. og 19. århundre og steinminebygningene som fremdeles er tydelige, bidrar alle til karakteren til denne fantastiske dalen. Elven Swale er en stor biflod av elven Ure, som i seg selv blir elven Ouse før den ender i Nordsjøen.
Dette er en vakker utflukt som lar oss besøke to herlige landsbyer i Swaledale. Vi går gjennom grønne gresskledde sletter, via fossefall og langs gamle veier. 
Etter turen stikker vi innom «Tea Shop» i Muker, berømt for sine scones (with jam and clotted cream) og andre herligheter.

Etter dagens vandring kjører vi mot Lake District National Park, og til vårt bosted The Lakeside House i Keswick http://www.lakesidehouse.co.uk/ 

Pikniklunsj underveis og middag på en pub. (F/L/M)

Dag 5 – fredag 28. juni
Lake District: Ullswater, Glenridding Dodd og Sheffield Pike

Høydeforskjell : 660m – Lengde: 11 km – Varighet : ca. 5 timer

Vi starter med en halvtimes busstur til Glennridding ved Ullswater, vårt utgangspunkt for dagens vandring. Vi går en kilometer langs vannet, før vi stiger opp-opp-opp, med hyppige pauser, til toppen Sheffield Pike. Utsikten må oppleves!  Her spiser vi vår medbragte piknik lunsj, før vi går en annen dal ned igjen. 
Pikniklunsj underveis og middag på en pub. (F/L/M)

Dag 6 – lørdag 29. juni
Lake District: Keswick – Catbells

Høydeforskjell: 500m – Lengde: 11 km – Varighet: ca. 4,5 timer

I dag går vi tur i nærområdet og starter med en 10-minutters båttur på Derwent Water til Hawes End. Herfra tar det ca. en time inkludert pauser å gå opp til det høyeste punktet av Catbells. Etter en god pause fortsetter vi og får nedstigningen mot vannet. Vel nede snur vi og setter kursen tilbake til Keswick. På veien går vi innom Lingholm, hvor Beatrix Potter fant inspirasjon til sine nydelige barnebøker. Catbells er som en miniutgave av Besseggen og ligger 1481moh på det høyeste.
Pikniklunsj underveis og middag på en pub. (F/L/M).

Dag 7 – søndag 30. juli
Hadrians mur: Roman Army Museum

Høydeforskjell: 350m – Lengde: 10 km – Varighet: ca. 4,5 timer

Etter frokost forlater vi Keswick og drar nordover.

En storslått vandring langs Hadrians mur venter oss i dag. Romerrikets nordligste grense, beordret bygget av keiser Hadrian som personlig besøkte veggen. Fullført i år 128 AD, 117 km lang, lik 80 romerske miles, og som deler øya fra kyst til kyst. I løpet av tre århundrer var Hadrins mur et livlig og levende multikulturelt grenseområde.  Muren ble bygget av en armé på 15.000 mann på mindre enn seks år.  Det er overraskende å se de best bevarte funksjonene med «Milecastles», kaserner, voller og festninger som peker seg ut i en dramatisk setting.
Strategisk plassert i det vakre landskapet nær muren ligger The Roman Army Museum. En autentisk hyllest til den ekstraordinære militære arven fra Romerriket og til serien av militære suksesser i Storbritannia og verden på den tiden. Her finner vi displayer som viser disiplinen i den romerske hæren, de mange roller og plikter soldatene hadde, utstyr, trening og dagligliv. En del av museet viser også hærens rolle i byggingen av Hadrians mur.

Pikniklunsj underveis og avskjedsmiddag på Centre og Britain Hotel i Haltwhistle. (F/L/M)

Dag 8 – mandag 1. juli
Haltwhistle – Newcastle – Stavanger Sola

Etter frokost og utsjekk fra hotellet, setter vi kurs for Newcastle og flyplassen. Ca. 1 times kjøring. Flyavgang kl. 13.10 direkte til Stavanger Sola med ankomst kl. 15.30. (F)
 

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 20 995,- som inkluderer:

- Rutefly Stavanger - Newcastle tur/retur med bmi - British Midland
- Flyskatter (refunderes ikke ved avbestilling)
- Fellestransport ifølge program
- Overnatting i dobbeltrom 
- Vandringer ifølge program
- Inngangsbilletter til York Minster og Castle Bolton
- 7 frokoster
- 6 lunsjer
- 7 middager
- Engelsktalende lokalguide, Stefano Spinetti
- Back-up guide
- Reiseleder Helge Johanson

Ikke inkludert:
-drikke til maten
-tips (GBP 10 per person)

Tillegg for enkeltrom  (meget begrenset)        kr 2 400,-

The Charles Bathurst Inn,  Arkengarthdale, Richmond
Lakeside House Hotel, Keswick   
Centre of Britain Hotel, Haltwhistle

På denne turen kreves god fysisk form da vi skal vandre både oppover- og nedoverbakker i kupert terreng. Vi tar bare med oss den oppakningen vi trenger til selve vandringsturen.   

Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding.

Minimum antall deltakere er 20. 

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 
Vi tar forbehold om prisendring p.g.a. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs samt endring i rutetidene hos flyselskapet og i program. 

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad