Skip to main content

Wien, Bratislava og Budapest


Wien, Bratislava og Budapest

Reiseperiode 21. - 27. mai 2020Wien har fra gammel tid vært et av midtpunktene i europeisk kultur, og Budapest og Bratislava er Wiens drabanter - tre hovedsteder knyttet sammen av elven Donau og tett sammenvevet med hverandre i løpet av sin lange historie. I alle de tre byene kan vi stundom støte på en stemning fra det gamle Sentral-Europa, fra de tider da de alle hørte til Habsburgerkeisernes imperium .

Reiseleder er Ulf Andenæs, med en bakgrunn som journalist i Aftenposten og andre aviser. Han var i sin tid stasjonert i Wien som avisens Øst-Europakorrespondent, har også vært korrespondent i London og Washington, var mangeårig utenriksreporter, leder for den politiske redaksjonen, er utdannet historiker med en allsidig tilværelse som pressemann.

 

Wien er blitt kalt «keisernes og spionenes by». Med en fortid som maktsentrum i et av Europas største riker er den stadig et internasjonalt treffpunkt med et overdådig tilbud på alle kulturens felter. Aller mest ser og hører vi dette innen den klassiske musikken, med en av verdens ledende operaer, i tillegg til flere av verdens beste orkestere med Wiener Philharmoniker i spissen, berømte konsertscener og berømte kor.
Byen har et utall av teatre, museer og kunstsamlinger, kirker og historiske minnesmerker av alle slag, ofte preget av barokkens arkitektur. Blant kirkene markerer den mektige Stefansdomen byens geografiske midtpunkt.
Naturomgivelsene er storslåtte, der Alpenes utløper Wienerwald ender som et høydedrag i byens utkant. Midt i byens gatenett går Wienerwald over i det store sentraleuropeiske slettelandet som strekker seg herfra hele veien til Balkan.
Wien vokste frem på det strategiske punktet der elven Donau finner en åpning mellom Alpene på vestsiden og Karpatene på østsiden. Her ble byen grunnlagt av romerne som Vindobona, deres grensepost mot barbarenes angrep.
I tidligere århundrer var Wien bastionen mot tyrkernes invasjoner fra øst og sto imot tyrkernes beleiringer flere ganger. Under den kalde krigen mellom Vesten og Sovjetblokken hadde Wien Jernteppet på kloss hold, og ble med denne beliggenheten et av de klassiske møtesteder for agenter og dobbeltagenter, beskrevet i film og litteratur.
Mange av de tankestrømninger som har preget det moderne Europa har hatt sitt opphav i Wien.
Spredt ut over byen har denne mangfoldige arven fra fortiden satt sine synlige spor.  

Bratislava: Wien og Bratislava er nesten som tvillingbyer, - de to hovedsteder ligger så tett ved hverandre at det tidligere gikk en trikkelinje mellom dem, som det har vært snakk om å gjenåpne. Bratislava, i dag Slovakias hovedstad, grodde frem ved foten av Karpatene der elvene Donau og Morava flyter sammen. Det gamle borglignende kongeslottet ruver over byen. Bratislava har et malerisk historisk sentrum og var i lange tider kroningsby for det ungarske kongedømmet når keiserne i Wien kom for å la seg krone og salve som Ungarns konger i St. Martinskatedralen, - dette var i de tider da storparten av Ungarn var erobret av tyrkerne og Slovakia hørte til den gjenværende biten av Ungarn som tyrkerne ikke hadde greid å erobre.
Gjennom tidene har både ungarere og tyskspråklige østerrikere satt sitt preg på Bratislava, som på tysk heter Pressburg og på ungarsk Pozsony. 

Budapest: Etter hvert som keisernes rike ble til Østerrike-Ungarn, ble ungarernes Budapest den andre hovedstaden i et dobbeltmonarki, og bygget ut på storslått vis særlig mot slutten av 1800-tallet. Byen er en forening av de to historiske byene Buda og Pest, der høyden ved Buda på vestbredden hever seg over Donau med Ungarns klenodier, - Matiaskirken, Fiskerbastionen og det gamle kongeslottet.
Pest på østbredden rommer et rikelig oppbud av monumentalbygninger fra 1800-tallet, fremst blant dem det praktfulle parlamentet, og byens travle kjerne med forretningskvarterer, underholdningsliv og en utpreget sentraleuropeisk kaféverden. Særegent for Budapest er et omfattende tilbud av bad fra varme kilder, som fikk et oppsving under tyrkernes herredømme på 1500- og 1600-tallet.
Budapest har alltid fascinert besøkende: fargerik og elegant, men også med innslag av det loslitte, i hjertet av Europa, men samtidig med et drag av det eksotiske.

Denne turen er i samarbeid med:

 

Bestill reise

Reiseperiode:

21 - 27 mai 2020

Dager:

7

Reiseleder:

Ulf Andenæs

Ulf Andenæs er tidligere journalist i Aftenposten, samt Morgenbladet og Bonytt. Han har vært korrespondent i London, Wien og Washington, redaksjonssekretær i utenriksavdelingen, leder for politisk redaksjon og var gjennom mange år reporter på Balkan.


Pris fra:
20 700,-

Søk reise

Program

Dag 1 – torsdag 21. mai: AVREISE FRA OSLO TIL WIEN

Måltider inkludert: M
Avreise fra Gardermoen kl. 13.55 med Austrian Airlines, ankomst i Wien kl. 16.15. Vår buss venter på flyplassen og tar oss med på en sightseeing i byen for et første overblikk før vi ankommer Hotel Wandl, som ligger i hjertet av det historiske Wien. Fra hotellet gangavstand til de fleste severdigheter i byens sentrale strøk. Felles middag om kvelden.


Dag 2 – fredag 22. mai: WIEN

Måltider inkludert: F / L / M
Etter frokost på hotellet møtes vi i resepsjonen for en byvandring med reiseleder Ulf Andenæs. Avsluttes med felles lunsj, fulgt av noen timer på egenhånd før vi møtes for kveldens middag og musikkopplevelse. Fra hotellet vandrer vi (10-15 min) til en musikalsk forestilling i Kursalon i stilfulle omgivelser i Stadtpark. Det var her valsen ble gjort populær på 1800-tallet takket være wienerkomponisten Johann Strauss. Med et rikholdig program av danser og konserter ble lokalet snart et populært samlingspunkt der wienerne møttes for å nyte musikk i sosialt samvær og livsglede. Kursalon har bevart sine historiske røtter, med fire storslåtte ballsaler fordelt på to etasjer og en romslig terrasse med utsikt over Stadtpark. 
Vi får først servert en 4-retters meny i Restaurant Johann inne i den elegante konserthallen i Kursalon. Etter middag tar vi plass i Lanner-salen for en konsert med Salonorchester Alt Wien, som er blant vår tids mest kjente fortolkere av klassisk wienermusikk. Vi kan lytte til de bølgende toner i valsene, polkaene, ariene og duettene, dertil operette- og pianokonsertmelodier ledsaget av operasangere og ballettdansere. Middag serveres kl 18.00, fulgt av konserten som begynner kl. 20.15 og varer ca 2 timer.

Dag 3 – lørdag 23. mai: WIEN – BRATISLAVA

Måltider inkludert: F / L / M
Etter frokost på hotellet en utflukt til slottet Schönbrunn, en av de fremste kulturskattene i Østerrike. Keiserpalasset med sitt makeløse parkanlegg står på listen over UNESCOs verdensarv og er en av de høyest verdsatte severdigheter i Wien. Vi får en omvisning i de ødselt utsmykkede salene preget av Østerrikes mest berømte keiserinne, Maria Theresa, og hennes tidsalder. Vi spiser felles lunsj før vi reiser fra Wien. Klokken 15.00 setter vi kursen med buss til Slovakias hovedstad Bratislava, en tur beregnet til halvannen time for oss turister men som kan gjøres på mye kortere tid for den som har det travelt. Wien og Bratislava er de to europeiske hovedstedene som ligger nærmest hverandre, men tross denne nærhet har de en høyst forskjellig atmosfære, Wien som en vesteuropeisk metropol, Bratislava med en arv av det østeuropeiske. Vi får en rundtur i Bratislava med en skandinavisk-talende lokalguide i bussen før vi tar inn på hotell Crown Plaza, sentralt beliggende. Om kvelden felles middag. 


Dag 4 – søndag 24. mai: BRATISLAVA

Måltider inkludert: F / L / M
Etter frokost to timers byvandring med lokal omviser, blant annet med besøk i St. Martin-katedralen, en av Habsburgerkeisernes kroningskirker. Etter lunsj på restaurant Zylinder et par timer til egen rådighet. Om ettermiddagen drar vi ut på landet og stopper i den lille byen Pezinok, som kan by på besøk i et keramikk-verksted. Utflukten fortsetter til Limbach, hvor det er omvisning og vinsmaking hos en av de slovakiske vinprodusentene. Småkarpatene, også kalt "De lave karpater", rommer et av landets mange vindistrikter. Vi risikerer å høre noen overbærende ord om det tsjekkiske nabofolket, som helst drikker øl. For dem som foretrekker alkoholfritt tilbys utmerket lokalprodusert mineralvann og fruktsafter. Middag på stedet før retur til Bratislava. 


Dag 5 – mandag 25. mai: BRATISLAVA – BUDAPEST

Måltider inkludert: F / L / M
Etter frokost buss til Budapest, en tur på ikke fullt tre timer, med ankomst nær den store og fargerike markedshallen, som har et rikt utvalg av ungarske landbruksprodukter, ikke minst krydder og urter. Lunsj på restaurant Fakanal i hallen. Vi får en omvisning med buss i bydelen Pest på Donaus venstre bredd - de to byene Buda og Pest ble slått sammen til én i 1873. Vi tar inn på Hotel Estilo Fashion i sentrum, ikke så langt fra handlegaten Váci Utca, som var et særsyn også i den kommunistiske tiden fordi den hadde et ganske rikholdig vareutvalg i behold. Om kvelden felles middag. 


Dag 6 – tirsdag 26. mai: BUDAPEST

Måltider inkludert: F / L / M
Etter frokost på hotellet besøker vi bydelen Buda på høydedraget over Donau med Fiskerbastionen og Mattias-katedralen, to av de byggverker som har spilt en særskilt viktig rolle i ungarernes historie. Et ganske annerledes bidrag til arkitekturen utgjør Hilton-hotellet, som Conrad Hilton klarte å få tillatelse til fordi hans ungarskfødte hustru Zsa Zsa Gábor kom så gunstig ut av skilsmisseoppgjøret at hun la inn et godt ord for ham hos sine beundrere i byens toppledelse. Vi har lunsj på det tradisjonsrike hotellet Gellert, hvor det er mulig å avslutte med et tyrkisk bad pluss en svømmetur (entré ca €30.) Til en full seanse i badet bør man sette av tre timer, som alternativt kan brukes til å utforske byen på egen hånd. Budapest er ikke så vanskelig å finne frem i, og er rik på monumental arkitektur. Blant severdighetene er også Medisinsk-historisk museum, innredet i Ignac Semmelweiss' barndomshjem, og det ikke fullt så oppmuntrende Terrormuseet, innredet i Det hemmelige politis gamle hovedkvarter. Felles middag på en lokal restaurant før vi avslutter kvelden med ungarsk folklore i en forestilling med folkemusikk og folkedans. 


Dag 7 – onsdag 27. mai: HJEMREISE FRA BUDAPEST TIL OSLO

Måltider inkludert: F
På formiddagen etter frokost avreise fra hotellet til flyplassen i Budapest. Med Lufthansa kl. 13.25 via München, der det er mellomlanding kl. 14.40. Flybytte og videre til Oslo kl. 15.55 med ankomst Gardermoen kl. 18.05.

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 20.700,- som inkluderer:

  • Flyreise Oslo-Wien/Budapest-Oslo med Austrian Airlines/Lufthansa
  • Flyskatter
  • Overnatting i dobbeltrom inkl. frokost
  • All transport, utflukter, konsert/folkloreshow og kåserier ifølge program
  • Bysightseeing med buss og lokalguide i Wien,Bratislava og Budapest
  • Omvisning på Schönbrunn
  • Måltider iflg program (F=frokost/L=lunsj/M=middag)
  • Reiseleder Ulf Andenæs
  • Norsk teknisk reiseleder

Rabatt for A-kort medlemmer kr. 750,-

Minimum antall deltakere er 20 personer.

Depositum kr. 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding.

Tillegg for enkeltrom       kr. 2.100,-

Husk reise- og avbestillingsforsikring - kontakt ditt forsikringsselskap!
Vi tar forbehold om prisendring p.g.a. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs samt endring i rutetidene hos flyselskapet og i program.

Hotel Wandl i Wien (3*) www.hotel-wandl.com 
Hotel Crown Plaza i Bratislava (4*) www.cpbratislava.sk/
Hotel Estilo Fashion i Budapest (4*) www.mellowmoodhotels.com/hotels/estilo-fashion-hotel/

Flybilletter til Oslo: kontakt Temareiser Fredrikstad

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad

Kart

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålPris fra
21/5Ulf AndenæsWien, Bratislava og Budapest
Fordelspris med Aftenposten A-kortet.
20 700,-Bestill

Bosted

Reisekalender

28/12Nyttårsjazz på HurtigrutenFra 15 490,-