Skip to main content

Vandretur i Northumberland og langs Hadrians mur med Stefano Spinetti


Langs Hadrians mur og mellom slott, strender og landsbyer

Høydepunkter:
• Besøk til Hadrians mur, den mytiske nordlige grensen av det romerske riket, og noen av de beste arkeologiske områdene og museene i området
• Besøk i Northumberland Nasjonalpark, rik på flora, fauna og monumenter
• Bamburgh Castle, en imponerende festning ved kysten  
• Alnwick Castle, det nest største bebodde slottet i England, bygget i 1096 av Yves de Vescy, baron av Alnwic
• Opplev Lindisfarne, kysten, slottene og landsbyene i denne historisk sett mest urolige delene av England
• 8 frokoster – 8 lunsjer – 8 middager
• Vår dyktige lokalguide Stefano Spinetti

I århundrer har Northumberland fortryllet folk med arven etter St. Cuthbert av Lindisfarne, angelsaksisk munk og biskop, den mytiske og imponerende Hadrians mur og skjønnheten langs kysten. Northumberland har et vakkert og variert landskap. Langs kysten er det fiskelandsbyer og spektakulære sandbukter, og innlands finner vi de historiske kampstedene og slottene ute på myrene.
Vår historiske reise begynner langs Hadrians Mur, den nordligste grensen under det romerske riket. Vi skal til noen av de romerske befestningene og bosettingene langs muren. I forbindelse med de romerske levningene har engelskmennene bygd helt nye, fantastisk fine og topp moderne museer som anskueliggjør romernes tilstedeværelse i England.

Vi vil også vandre langs kysten, ved klippene, besøke  slott og oppdage små landsbyer hvor livet ser ut til å ha stoppet opp. Vi vil krysse veien til Lindisfarne som er rullet ut på sandbunnen - på én til to meters dyp ved høyvann. På 1100-tallet kom munkene tilbake til øya, og bygde klosteret vi i dag kan se ruinene av. De døpte øya om til Holy Island, Hellig øy, for å minnes de hellige menn som mistet livet under vikingraidene. 

Vår lokalguide på turen er Stefano Spinetti. Han kommer fra Abruzzo, sentralt i Italia. Han har store kunnskaper innenfor feltene biologi og arkeologi. Han har over 20 års erfaring som leder av fjellturer og vandreturer på alle kontinent. Stefanos kunnskaper, engasjement, formidlingsevne og smittende humør kommer alltid våre gjester til gode.

Turen passer for deg i rimelig god fysisk form. Det vil si at du kan gå i 3-4 timer i strekk. Vi bærer bare med oss det vi trenger i løpet av dagen. Distansene varierer fra 7 til 18 km på våre 7 vandringer i flatt terreng.

 

Bestill reise

Reiseperiode:

15 - 23 juni 2019

Dager:

9

Reiseleder:

Stefano Spinetti

Profesjonell guide med 25 års erfaring som leder av fjellturer og vandreturer på alle kontinent.


Pris fra:
22 395,-

Søk reise

Program

Dag 1 – lørdag 15. juni    
Oslo Gardermoen - Newcastle – Haltwhistle

Lengde: 4,4 km – Varighet: ca. 2 timer

Flyavgang fra Oslo Gardermoen kl. 09:20 med KLM. Mellomlanding i Amsterdam og videre til Newcastle hvor vi ankommer kl. 12:45 lokal tid. Her venter vår guide, Stefano Spinetti, på oss.

Vi setter kursen for Haltwhistle, en koselig markedsby med lave steinhus beliggende sør for Northumerland Nasjonalpark og i nærheten av Hadrians mur. Hotel Centre of Britain er vårt bosted de første fire nettene.
Når vi har installert oss på hotellet, tar vi en liten vandring i nærområdet.

Middag på hotellet. (Pikniklunsj/M)

Dag 2 – søndag 16. juni 
Hadrians mur: Roman Army Museum

Høydeforskjell: 380m – Lengde: 11 km – Varighet: ca. 4,5 timer

En storslått vandring langs Hadrians mur venter oss i dag. Romerrikets nordligste grense, beordret bygget av keiser Hadrian som personlig besøkte veggen. Fullført i år 128 AD, 117 km lang, lik 80 romerske miles, og som deler øya fra kyst til kyst. I løpet av tre århundrer var Hadrins mur et livlig og levende multikulturelt grenseområde.  Muren ble bygget av en armé på 15.000 mann på mindre enn seks år.  Det er overraskende å se de best bevarte funksjonene med «Milecastles», kaserner, voller og festninger som peker seg ut i en dramatisk setting.
Strategisk plassert i det vakre landskapet nær muren ligger The Roman Army Museum. En autentisk hyllest til den ekstraordinære militære arven fra Romerriket og til serien av militære suksesser i Storbritannia og verden på den tiden. Her finner vi displayer som viser disiplinen i den romerske hæren, de mange roller og plikter soldatene hadde, utstyr, trening og dagligliv. En del av museet viser også hærens rolle i byggingen av Hadrians mur.

Pikniklunsj underveis og middag på hotellet. (F/L/M).
    
Dag 3 – mandag 17. juni
Lanercost Priory og Hadrians mur

Høydeforskjell: 150m – Lengde: 10 km – Varighet: ca. 3,5 timer
I dag vil vi gå langs muren og til Hare Hill, et av de høyeste punktene av muren. Herfra går vi sørover og til ruinene av det vakre Augustinerordenens «Lanercost Priory». Klosteret ble påbegynt i 1169. Beliggenheten vær muren gjorde klosteret utsatt for de stadige kampene mellom England og Skottland. Vi får høre historier om Robert Bruce og Kong Edvard I. Etter besøket, tar vi noe å drikke, før vi returnere til utgangspunktet for turen.

Pikniklunsj underveis og middag på en pub. (F/L/M).
     
Dag 4 – tirsdag 18. juni
Hadrians mur: Housesteads og Vindolanda

Høydeforskjell: 440m – Lengde: 14 km – Varighet: ca. 5,0 timer

I dag får vi en annen flott tur langs Hadrians mur og opp til det arkeologiske området Vindolanda. Vi passerer den delen av muren som går gjennom Sycamore Gap, kjent fra filmen  "Robin Hood" med Kevin Costner. Vi går forbi fortet til Housestead, gjennom kaserner og det romerske sykehuset. Et kort strekk på asfalt fører oss til Vindolanda, en av de viktigste romerske arkeologiske stedene i Europa.  Anlegget inkluderer minst 8 påfølgende fort, hvorav mange var okkupert før bygging av Hadrians mur. I museet finnes godt bevarte lær- og treobjekter, sko, klær, verktøy, militærutstyr og hesteseler. De mest overraskende funnene er allikevel tusenvis av notater som forteller oss om hverdagslivet: brev fra soldater som ber om sokker og undertøy, en bursdagsinvitasjon til
kommandørens kone, betalingsanmodninger, lister over leverte varer og planer om forflytninger av militære tropper. Et unikt og ekstraordinært innblikk i hverdagen til soldater i den romerske hæren, og som gir oss muligheten til å identifisere oss med innbyggerne i Vindolanda for 2000 år siden!

Pikniklunsj underveis og middag på hotellet. (F/L/M).

Dag 5 – onsdag 19. juni
Kielder Water

Høydeforskjell: 170m – Lengde: 10 km – Varighet: ca. 3,5 timer

I dag går vi langs den fredelige bredden av innsjøen Kielder. Fra Tower Knowe vil en ferge ta oss til Leaplish Waterside Park, hvor vi begynner vår vandring langs kysten. Vi går over halvøya Bull Crag for deretter å ta oss tilbake til utgangspunktet. I Tower Knowe og Leaplish finner vi suvenirbutikker. Her kan du gjøre dine siste innkjøp, eller du kan slappe av med en kopp te og hvorfor ikke - en deilig kake!
NB: Osprey-fergen opererer kun på onsdager og lørdager, og er underlagt værforhold.
Vi flytter til vårt neste hotell i Wooler; NO1 High Street Hotel.

Pikniklunsj underveis og middag på hotellet. (F/L/M).

Dag 6 – torsdag 20. juni
Bamburgh Castle

Høydeforskjell: 190m – Lengde: 12 km – Varighet: ca. 04:00 timer
I dag får vi en fantastisk vandring langs den kuperte kystlinjen av Northumberland. 
Vi besøker Bamburgh Castle og får høre om slottets mange reinkarnasjoner gjennom århundrer, fra anglosaksiske kongelige palass til ingeniøren William Armstrong’s visjon om et perfekt slott. Normannerne bygde og vedlikeholdt slottet for å opprettholde kontrollen med grensen mot Skottland. Under Rosekrigene ble veggene revet ned og slottet ble aldri brukt som forsvarsverk igjen.
Etter besøket vandrer vi videre til vi ender opp ved vårt utgangspunkt.

Pikniklunsj underveis og middag på en pub/restaurant. (F/L/M).

Dag 7 – fredag 21. juni
Cheviot Hills: Gains Law, St. Cuthbert’s Way, Scaldhill

Høydeforskjell: ca. 600m – Lengde: 18 km – Varighet: ca. 6,0 timer
Etter to dager ved kysten, forflytter vi oss i dag til helt nye omgivelser. Vi entrer fjellene i hjertet av Northumberland Nasjonalpark. Her finner vi tinder preget av vær og vind omgitt av enorme områder med sletter av lyng som omfavner Skottland og den engelske grensen.  En fantastisk utflukt i et miljø som til tider er surrealistisk og av noen kalt "en verden i enden av verden"!

Pikniklunsj underveis og middag på hotellet. (F/L/M)

Dag 8 – lørag 22. juni
Fra Craster til Dunstanburgh – Alnwick Castle

Høydeforskjell: 90m – Lengde: 7,4 km – Varighet: ca. 2,5 timer

En kort, behagelig vandring nordover langs kysten, gjennom eventyrlig landskap og opp til de romantiske ruinene av Dunstanburgh Castle. Slottet ble bygget på en tid da forholdet mellom kong Edward II og hans mektigste baron, Earl Thomas of Lancaster, hadde blitt åpenbart fiendtlig. Lancaster påbegynte festningen i 1313, mer som et symbol på hans motstand mot kongen enn som et militært fort. Under Rosekrigene ble han to ganger beleiret og fanget av styrker fra York, og han falt senere i unåde hos kongen. 

Fra Dunstanburgh returnerer vi til landsbyen Craster, før vi forflytter oss videre til Alnwick Castle for å besøke det nest største bebodde slottet i England, bygget i 1096 av Yves de Vescy, baron av Alnwick.

Pikniklunsj underveis og middag på en pub/restaurant. (F/L/M).

Dag 9 – søndag 23. juni
Lindisfarne, Holy Island - Newcastle – Oslo

Høydeforskjell: 50m – Lengde: 6 km – Varighet: max. 3 timer

I dag skal vi på oppdagelsesferd til «The Holy Island of Lindisfarne». En øy to ganger i døgnet og koblet til fastlandet med en vei som høyvannet midlertidig utsletter. Både en øy og en pittoresk landsby, og med et vell av historie innenfor sine tidevannsmurer. Som de kristnes episentrum i den anglosaksiske epoken, var Lindisfarne kloster en gang hjemmet til St. Oswald. Miljøet var fødestedet til Lindisfarne-evangeliene, en av de mest dyrebare bøker i verden. Plyndret av vikinger i det 8. århundre, og med storslåtte ruiner inkludert den berømte "Regnbuebroen" formet som en spiral mot himmelen. Ikke langt unna ligger Lindisfarne Castle, bygget for å forsvare engelske skip under sammenstøt med Skottland, og senere omgjort til en overdådig bolig. 

Vårt eventyr i det magiske Northumberland går mot slutten, og vi setter kursen mot Newcastle og flyplassen.

Flyavgang fra Newcastle kl. 17.30 til Amsterdam. Videre kl. 20.50 mot Oslo Gardermoen med ankomst kl. 22.35 (F)
 

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 22 395,- som inkluderer:

- Rutefly Oslo-Amsterdam-Newcastle med KLM
- Flyskatter utgjør kr. 715,- pr. juli 2018 (refunderes ikke ved avbestilling)
- Fellestransport ifølge program
- Overnatting i dobbeltrom 
- Vandringer ifølge program
- 8 Full English Breakfast
- 8 lunsjer
- 8 middager
- Engelsktalende lokalguide, Stefano Spinetti
- Teknisk reiseleder fra Temareiser Fredrikstad

Ikke inkludert:
-drikke til maten
-tips (GBP 10 per person)

Tillegg for enkeltrom  (meget begrenset)        kr 3 350,-

Det er mulig å fly fra Kristiansand, Stavanger, Bergen og Trondheim, direkte til Amsterdam tur/retur. Vi søker seter på forespørsel.

Haltwhisle: Hotel Centre of Britain
Wooler: NO1 High Street Hotel

På denne turen kreves god fysisk form da vi skal vandre både oppover- og nedoverbakker i kupert terreng. Vi tar bare med oss den oppakningen vi trenger til selve vandringsturen.   

Påmelding senest 10. mars 2019.
Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. Minimum antall deltakere er 20. 
Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 
 

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålPris fra
15/6Stefano SpinettiEn vandretur i Northumberland og langs Hadrians mur22 395,-Bestill

Hotell

Reisekalender

27/2Faraoenes EgyptFra 30 985,-