Skip to main content

Uganda, Rwanda og Tanzania


Uganda, Rwanda og Tanzania

Reiseperiode: 28. oktober - 8. november 2019

Uganda, Rwanda og Tanzania er tre naboland i det sentrale- og østlige Afrika. Vi skal oppleve dem alle, samt få med oss fjellgorillaer, urfolk og «The Big Five» 

 

Høydepunkter:

 • Hans Petter Hergums interessante foredrag og kåserier
 • Opplev gorillaer på nært hold 
 • Møte med Batwa- og Dorobo- og Hadzabe-folkene (urfolk)
 • Serengeti, Ngorogoro og Olduvai Gorge, 
 • Fantastisk natur og dyreliv
 • Alle måltider inkl. drikke
 • Gode overnattingssteder

 

I Uganda, på grensen mot Rwanda og DR-Congo lever fjellgorillaer. Med bil og til fots skal vi ta oss inn i Bwindi National Park hvor noen av verdens største og siste fjellgorillaer lever. Etter en overnatting på Rushaga Gorilla Lodge tar profesjonelle guider oss opp i fjellet og tett inn på våre «nære slektninger». Vi erfarer hvordan disse utrolige skapningene fortsatt kan leve i vill tilstand – men samtidig i nær kontakt med mennesker.
 
Men vi starter i Rwanda. Ett av Afrikas minste land og blant annet kjent for sine «tusen fjell» og sin fargerike hovedstad Kigali – en dynamisk hovedstad med et yrende byliv, svært hyggelige mennesker, men også med en tragisk historie. Vi skal besøke et av minnestedene hvor de meningsløse myrderiene skjedde i 1994. Vår faglige reiseleder, som selv var i Rwanda på 1990-tallet, vil gi oss bakgrunn og forståelse av hva som skjedde. 

Etter dager i Uganda og Rwanda flyr vi fra Kigali til Mwanza i Tanzania. Her møtes vi av våre safari-biler og kjører gjennom Serengeti – et afrikansk mekka av natur og rikt dyreliv. Serengeti er en enorm busksavanne som rommer kontinentets største flokker av gnu og sebraer. Her finnes også «The Big Five», og er vi heldige opplever vi dem alle.

Vi skal bruke tiden i Serengeti. Lytte og se – og oppleve noe av det uberørte Afrika. Etter overnatting på en lodge her på savannen, har vi nok en hel dag i Serengeti. Vi besøker Olduvai Gorge hvor Mary og Louis Leakey drev utgravninger på 1960-tallet og gjorde de første funnene av Homo habilis, som Louis Leakey mente det moderne mennesket kunne stamme fra. Fra Olduvai fortsetter vi til Ngorongoro-krateret – kalt «verdens åttende natur-under». Den utdødde vulkanen er i dag et av Afrikas mest kjente viltområder. Krateret yrer av fugler og dyreliv. Flokker av løver er ikke uvanlig å se.

En hel dag skal vi tilbringe sammen med Datonga- og Hadzabe- folket som er Øst-Afrikas urfolk. Mange av dem lever fortsatt som deres forfedre har gjort av sanking og jakt.
Våre Afrika-opplevelser avsluttes i byen Arusha og videre til en kaffefarm hvor lunsj, god drikke og nytraktet Tanzania-kaffe venter.  

Vår reiseleder Hans Petter Hergum har besøkt Rwanda flere ganger. Han er utdannet samfunnsgeograf og har arbeidet mer enn 30 år med menneskerettigheter og bistand rettet mot det østlige og sørlige Afrika. Hergum har bl.a. arbeidet for den norske utenrikstjenesten i Zimbabwe og bodd flere år i Botswana hvor han arbeidet for Kirkens Nødhjelp.

(Aftenposten): 26. januar 2018 en artikkel om besøk i Bwindiskogen i Uganda og fjellgorillaene.
www.aftenposten.no/reise/I-audiens-hos-Ugandas-fjellgorillaer-10604b.html

Bestill reise

Reiseperiode:

28 oktober - 8 november 2019

Dager:

12

Reiseleder:

Hans Petter Hergum

Er utdannet samfunnsgeograf og har arbeidet mer enn 30 år med menneskerettigheter og bistand rettet mot det østlige- og sørlige Afrika. Hergum har bla. arbeidet for den norske utenrikstjenesten i Zimbabwe og bodd flere år i Botswana hvor han arbeidet for Kirkens Nødhjelp.


Pris fra:
53 950,-

Søk reise

Program

DAG 1: Mandag, 28. oktober - avreise

Måltider inkludert: Flymat
Avreise fra Oslo Gardermoen med Ethiopian Airlines kl. 18.45. 

DAG 2: Tirsdag, 29. oktober - Rwanda

Måltider inkludert: Flymat / L / M
Vi ankommer hovedstaden i Etiopia, Addis Abeba, kl. 06.20, bytter fly og fortsetter kl. 11.10 med samme selskap til Rwanda og hovedstaden Kigali hvor ankomst er kl. 12.40. Her venter buss som kjører oss til vårt sentralt beliggende hotell; Des Mille Collines. 

Kigali ligger midt i landet, og er Rwandas sentrum for økonomi, folkeliv og kultur. Byen og landet regnes i dag som et av Afrikas tryggeste, men det har ikke alltid vært slik. Byen er også hjemstedet for «Hotell Rwanda» som vi kjenner fra filmen av samme navn. Og det er på dette hotellet vi skal bo. Her ble over 1000 mennesker skjult og reddet fra den sikre død våren 1994. I løpet av fire måneder opplevde Rwanda et av de svarteste kapitlene i egen og i menneskehetens historie. Over 800 000 mennesker ble drept i en blodig borgerkrig. Vi kan ikke snu ryggen til denne historien de få dagene vi er i dette naturskjønne landet. 

Vår faglige reiseleder var i Rwanda kort tid etter det som er kalt et folkemord. Han vil fortelle om sine egne opplevelser og ta oss til historiske steder hvor vi har anledning til å minnes det som skjedde. Vi skal denne dagen bla. se deler av byen og oppleve museet som tar oss tilbake til tragedien i 1994. 

DAG 3: Onsdag, 30. oktober - utflukt nord i Rwanda 

Måltider inkludert: F / L / M
Etter en tidlig frokost på hotellet tar bilene oss mot de praktfulle sjøene Burela og Ruhondo nord i Rwanda. Vi kjører gjennom landet kalt «Afrikas Sveits», preget av fjell og daler – og mer enn 10 millioner innbyggere. 

Her lever de tre etniske gruppene Hutu, Tutsi og Twa. Hutuene kjent som jordbrukere, tutsier som kvegeiere og urfolket twa – som pottemakere. Fordrageligheten mellom disse gruppene har ikke alltid vært slik den er i dag. 
Vår reiseleder har selv studert og bodd blant over 70 000 hutu-flyktninger, og kjenner folkets historie godt.  På turen inn i dette lille landet som ikke er større enn Hedmark fylke, vil han gi et innblikk i landets og folkets historie. 

Vi krysser grensen til Uganda, og stopper for å innta vår medbrakte lunsj. Så kjører vi til Rushaga Gorilla Lodge tett opp mot Bwindi Impenetrable National Park. Veien kan være dårlig og det kan ta tid. Men på lodgen venter et godt måltid mat og rolige forberedelser til å møte våre artsvenner som kan vei opp mot 200 kg.

DAG 4: Torsdag, 31. oktober - oppleve fjellgorillaer

Måltider inkludert: F / L / M
Vi er i fjellgorillaens område. Her, i grenseområdene mellom Rwanda, DR-Congo og Uganda, i den fuktige tropiske regnskogen som strekker seg oppover fjellsidene, lever fortsatt noen få hundre fjellgorillaer. Dette fjellandskapet består av gamle ikke-aktive vulkaner.  

Befolkningsvekst og jordbruk truer nå gorillaenes rike. Vi kan derfor være blant de siste europeere som får oppleve disse fantastiske dyrene på nært hold. Og opplevelsen vil være uforglemmelig. Vi starter fjellturen rett etter frokost. (Ta høyde for at vi går i ulendt, relativt bratt og vått terreng.) På forhånd har lokale guider beveget seg opp i høyden for å lokalisere en av flere gorilla-familier som lever her. Uten guidene ville vi vanskelig funnet dem. Her må vi lytte til våre meget erfarne kjentmenn. De kjenner gorillaene og vet hvordan vi skal oppføre oss. Vi er i gorillaenes rike – og det skal vi respektere. Opplevelsen av å se disse fantastiske dyrene er en sjelden og unik foreteelse. Derfor er den også kostbar. Vel tilbake på Rushaga Gorilla Lodge spiser vi et godt måltid og går gjennom dagens opplevelser.

DAG 5: Fredag, 1. november - møte med Batwa-folket

Måltider inkludert: F / L / M
Vi må tidlig opp for å rekke vårt program. Det kortvokste twa eller batwa-folket (pygmeer) lever her i sentral-Afrikas fjellområder, og i dag skal vi møte dem. Batwaene har opprinnelig livnært seg av naturen, og vært gorillaenes «naboer» i uminnelige tider. Natur og kultur har fungert side om side. Ingen har vært en trussel mot den andre. I dag trues både gorillaenes eksistens og batwaenes kultur og levesett. 

Batwa-folket er de første og opprinnelige menneskene i disse fjell- og skogsområdene. Ofte betegnes de som «skogens folk». Dvs. de er urfolk og genetisk ett av de eldste folkene i verden. På formiddagen i dag møter vi batwa-folket, og i noen korte timer kan vi være sammen med, sosialisere oss og snakke med dette unike og fantastiske folket. Etter en god lunsj på hotellet, tar bilene oss tilbake over grensen til Rwanda og til Hotel des Mille Collines i Kigali.  

DAG 6: Lørdag, 2. november - fra Rwanda til Tanzania 

Måltider inkludert: F / L / M
Grytidlig opp og avgang fra vårt hotell i Kigali for å fly til Mwanza i Tanzania. Her, ved Victoria-sjøen, står safari-bilene klare til å ta oss videre inn i Tanzania. Vi har en lang kjøretur foran oss, men savannen, vegetasjonen og alt av Afrikas ville dyr, gjør turen til en opplevelse – og kunne for mange gjerne vært lenger. 

Her kan alt skje! Med gode øyne og tilsvarende kikkert vil denne første opplevelsen av Serengeti fortone seg som en reise i tid – tilbake til vår opprinnelse. Urørt natur og vegetasjon, Tanzanias ville dyr, og ro og stillhet som må kjennes og erfares. Vi booker inn på Kati Kati Lodge hvor vi også spiser middag. 

DAG 7: Søndag, 3. november - Serengeti 

Måltider inkludert: F / L / M
Hele dagen skal vi være i Serengeti! Denne Edens Hage på mer enn 30 000 kvm, er et Afrika i miniatyr. Her er elver og våtmarksområder, skog og gressletter, og et oppkomme av dyr som ingen andre land eller områder i Afrika kan vise maken til. Løver, leoparder, neshorn og elefanter – for å nevne fire av de mest spektakulære. Flokker av gnu som kan omfatte over en million dyr. Tusener av sebraer og gaseller som voktes av hyener og sjakaler som er på leting etter et lett bytte. Her jakter verdens hurtigste pattedyr – geparden – med en toppfart på over 100 km/timen. Er vi heldig, opplever vi det alt sammen. Vår reiseleder har vært her flere ganger, og får aldri nok! Han kommer gjerne tilbake gang etter gang for å «kjenne» det virkelige Afrika. Ved solnedgang er vi tilbake på lodgen. 

DAG 8: Mandag, 4. november - Olduvai Gorge og Ngorongoro

Måltider inkludert: F / L / M
I dag forlater vi Serengeti, men skal oppleve Olduvai Gorge og Ngorongoro-krateret før vi ruller gjennom «gaten» på vei mot Yeasi og Hadza-folket. Olduvai er ett av evolusjonens fødesteder. Olduvai er del av «Great Rift Valley» og funnstedet for Homo habiliis – trolig en menneskelignende skapning som levde her på savannen i Tanzania for mer enn 1.9 millioner år siden. Det var det sagnomsuste ekteparet Mary og Louis Leaky som fant Homo Habiliis, og som skrev flere bøker om oppdagelsen i etterkant. Å være her er som å stå på hellig grunn!

Ngorongoro er en eksplodert vulkan. Det vil si en utdødd vulkan som ble fylt av smeltet lava da vulkanen hadde sitt siste utbrudd for omkring 2,5 millioner år siden. Toppen ble blåst vekk, og krateret sto tilbake. Ett av verdens «underverker» kalles Ngorongoro i dag.  Omringet av kraterveggene lever 30 000 større pattedyr her. Og det yrer av fugler og krypdyr innenfor et område på ikke mer enn ca. 265 kvm. Her lever også Masaiene med sitt kveg – tett opp mot flokker av sebraer og gnu. Vi sjekker inn og spiser middag Bougainvillea Safari Lodge.

DAG 9: Tirsdag, 5. november - Eyasi-sjøen og Datonga-folket

Måltider inkludert: F / L / M
Tidlig, etter en god frokost, forlater vi Ngorongoro og safari-bilene tar oss inn mot Eyasi-sjøen. Lunsjen inntar vi på vårt bosted Lake Eyasi Safari Lodge før vi besøker sjøen og Datoga-folket som lever i dette området. Vi får oppleve en kulturell annerledeshet som vi trolig ikke igjen vil erfare. Datongaene har levd isolert og i liten grad vært del av den politiske utviklingen. De er polygame, stolte av sine tradisjoner og kler seg med kraftige arm- og halskjeder av bronse. De var gjetere, men driver i dag også jordbruk. Tradisjonelt skulle en ung Datonga-mann vise seg ved å drepe en fiende av stammen, eller ett av områdets farligste dyr – dvs. en elefant, bøffel eller en løve. Tanzanianere generelt ser på Datongaene som primitive – mye pga. at de motsetter seg vår form for utdannelse og utvikling. Men de kjenner sine tradisjoner og er et kunnskapsrikt naturfolk. 
    

DAG 10: Onsdag, 6. november - Hadza-folket

Måltider inkludert: F / L / M
-Med en håndbevegelse stoppet Hadza-jegeren oss. 40 meter lenger fram hadde en Dikdik, et lite hjortedyr, satt på sprang. Jegeren visste hvor nysgjerrig hjortedyret var, og beveget seg raskt videre mens vi stod som saltstøtter. Ganske riktig, etter få meter stoppet Dikdiken, snudde og tittet nysgjerrig. Den så oss, men ikke jegeren som hadde beveget seg kjapt og lydløst mens dyret var på sprang. På de få sekundene Dikdiken stod stille, fikk Hadza-jegeren opp buen og pilen, og drepte dyret momentant. En utrolig opplevelse å være med på, og kanskje kan vi oppleve det igjen. Hadzaene er helt avhengig av det de finner i naturen. I tillegg til jakt samler de røtter, blader og bær de kan spise. Men nå er hele deres eksistens truet. For uten tilgang på uberørte naturområder, som er deres spiskammer, dør Hadzaenes tradisjonelle liv. Det må ikke skje! Vi skal ha en hel dag sammen med Hadza-folket. Er vi heldig får vi oppleve jakt, teste deres velsmakende vilt og drikke deres lokalt bryggete øl. 

DAG 11: Torsdag, 7. november - Arusha - hjemreise

Måltider inkludert: F / L / Flymat
Vi forlater Eyasi og kjører mot Arusha. Vi skal ha en god lunsj på en nydelig kaffefarm ikke langt fra Kilimanjaro – Afrikas høyeste fjell som rager majestetisk 5895 moh. «Snøen på Kilimanjaro» som forfatteren Hemingway skrev om, er i ferd med å smelte. Men fjellet er like sagnomsust fortsatt, og historiene herfra sitter løst hos vår reiseleder. Kilimanjaro internasjonale flyplass er vår siste stopp før flyet tar oss mot Etiopia og Addis Abeba. Avgang med Ethiopian Airlines kl. 17.40, og ankomst Addis Abeba kl. 20.10. Flybytte og videre kl. 23.40.  

DAG 12: Fredag, 8. november - ankomst Oslo

Måltider inkludert: Flymat
Vi ankommer Oslo Gardermoen kl. 07.45.


 
Diverse interessante linker:

www.youtube.com/watch?v=oShpzeVszUk 

www.germeten.no/foto/naturfotosider/gorilla.aspx

www.youtube.com/watch?v=PZCpzIQ8buk 

www.youtube.com/watch?v=ODyB9i6bGwQ 

www.youtube.com/watch?v=a9bqpHxPEWw 
 

Praktiske opplysninger

Pris pr. person fra kr 53.950,- som inkluderer: 

 • Fly Oslo-Addis Abeba-Kigali/Kilimanjaro-Addis Abeba-Oslo med Ethiopian Airways     
 • Flyskatt (utgjør kr 4.131,- pr. februar 2019)
 • Fly Kigali-Mwanza (Tanzania) med Coastal Avaition (privateid flyselskap)
 • Overnatting i dobbeltrom/telt for to personer 
 • Alle måltider
 • 1 øl eller mineralvann til hver lunsj og middag
 • All bil/buss-kjøring i Uganda, Rwanda og Tanzania
 • Gorilla safari i Uganda
 • Alt av «park fees». Dvs. til Bwindi Impenetrable National Park, Serengeti, Ngorogoro og Olduvai Gorge
 • Alle besøk til Batwa- og Dorobo- og Hadzabe-folkene (urfolk)
 • Lokale sjåfører/guider/reiseledere
 • Norsk faglig reiseleder (Hans Petter Hergum)

 
Tillegg for enkeltrom (meget begrenset)                kr 4.250,-

Våre hoteller:
Hotel des Mille Collines
Rushaga Gorilla Lodge 
Kati Kati 
Bougainvillea Safari Lodge  
Lake Eyasi Safari Lodge  


Minimum antall deltakere er 15, maksimum 19.

Depositum kr 5.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 

Tillegg for enkeltrom (meget begrenset)                kr 4.250,-

Tilslutning med SAS til Oslo, kontakt Temareiser Fredrikstad.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

NB! Vi må ha kopi av passet som må være gyldig minst 6 måneder etter hjemreisedato.
Visum til Uganda må søkes om før avreise, og koster USD 50 pr. mars 2019.
Visum til Rwanda og Tanzania fås kjøpt ved innreise (gjelder norske statsborgere). Sjekk med din ambassade om du ikke er norsk statsborger.

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad

Kart

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålPris fra
28/10Hans Petter HergumUganda, Rwanda og Tanzania53 950,-Bestill

Bosted

Reisekalender

23/7Opplev Andrea Bocelli i Toscana - med Stavanger AftenbladFra 16 995,-