Skip to main content

Transkaukasus (Armenia, Aserbajdsjan og Georgia)


Transkaukasus - Armenia, Aserbajdsjan og Georgia

Reiseperiode 4. - 13. september 2019

De tre tidligere sovjetrepublikkene Armenia, Aserbajdsjan og Georgia ligger svært langt fra Nord-Europa, og vi tenker oss kanskje ikke at det er så mange nordiske spor på de kanter. Men det er det. Nobel-brødrene drev en omfattende oljevirksomhet, både Knut Hamsun, Fridtjof Nansen og Thor Heyerdahl har satt spor etter seg i Kaukasus.

 

Tidligere ble området gjerne kalt Transkaukasus, dvs. “på den andre siden av Kaukasus-fjellene”, Zakavkazie på russisk. Utgangspunktet er russisk, Russland har vært den dominerende stormakten siden begynnelsen av 1800-talet, men har kjempet om overherredømmet med både persere og tyrkere. De tre nasjonene ble innlemmet i Sovjetunionen tidlig i 1920-årene. De ble selvstendige stater da Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1991-1992, men alle tre har en lang historie å se tilbake på. 

De er både like og svært ulike. Azeriene, som tidligere ble kalt tatarer, har kortest selvstendighetstradisjon, først etter at Tsar-Russland ble borte. Azeriene snakker et tyrkisk språk, men er shia-muslimer på grunn av den persiske innflytelsen.

Georgia var et kongerike fra rundt år 300 til det ble innlemmet i Russland i 1801. Men georgierne mistet ikke sin selvstendighet av den grunn. Georgierne er tradisjonelt ortodokse kristne

Armenia har også en svært lang kristen tradisjon, men mesteparten av det som var Stor-Armenia ble etter hvert  erobret og innlemmet i det osmanske rike (Tyrkia). Armenernes historie er fylt av tragedier, med folkemordet fra 1915-1921 som den verste. Men armenerne har vist en beundringsverdig overlevelsesevne.

Aserbajdsjan har over hundre år lange samarbeidstradisjoner med Norge: På slutten av 1800-tallet etablerte det svensk-russiske oljeselskapet Nobel seg i Tsar-Russland. En norsk innvandrer, Hans Olsen fra Drammen, var en av Nobelbrødrenes nærmeste medarbeidere. Han var senere en kjent forretningsmann i Kristiania.  Statoil har et nært samarbeid med Aserbajdsjan om oljeproduksjon i dag. Av berømtheter som er født i Baku, er sjakkmesteren Garri Kasparov, musikeren Mstislav Rostropovitsj og den norske redaktøren og bridge-eksperten Rannik Halle.

Georgia er for oss mest kjent for sin matkultur, og i en litt annen sjanger, som sovjetdiktatoren Josef Stalins opprinnelige hjemland. Vi skal besøke hans fødested i Gori ikke langt fra hovedstaden Tbilisi. Blant de nordmenn som har besøkt og skildret Georgia, er Knut Hamsun. Han vier også et skuespill til georgiernes legendariske dronning Tamara. Den norske lyrikeren og maleren Dagny Juel Przybyszewska (1867-1901), som tilhørte kretsen rundt Edvard Munch og August Strindberg i Berlin, er gravlagt i Tbilisi. Hun ble drept av en sjalu georgisk adelsmann.

Armenia var i areal den minste av de 15 sovjetrepublikkene, med sine 29 000 kvadratkilometer så vidt større enn Hedmark fylke. Landet ble kristnet allerede på 300-tallet, og selv i sovjettiden ble det fremhevet som bevis på at Armenia var en gammel kulturnasjon. I Armenia er det ingen utlending som har en høyere status enn Fridtjof Nansen. Det skyldes hans hjelpearbeid for armenerne etter første verdenskrig, det såkalte Nansen-passet og hans kritikk av tyrkerne for deres fremferd mot armenerne. Nansen er den dag i dag et vanlig guttenavn i Armenia.  

Veiviser på vår reise er Kjell Dragnes, tidligere utenriksredaktør i Aftenposten og to ganger korrespondent i Moskva, i sovjettiden og etter at Sovjetunionen ble oppløst. Dragnes har reist i alle tre landene, og var blant annet i Armenia etter det ødeleggende jordskjelvet i 1988.

 

Bestill reise

Reiseperiode:

4 - 13 september 2019

Dager:

10

Reiseleder:

Kjell Dragnes

Journalist. Født 21/11-1946, i Vadsø. Oppvokst samme sted.
Utdannelse: engelsk, russisk, geografi og statsvitenskap. (Universitetet i Oslo) Har også Forsvarets høgskole, hovedkurs 1992-1993.
Arbeidserfaring: Begynte som journalist (vikar) i 1967 i NRK Finnmark.
Ansatt i NTB utenriks 1973-1975. NRK, Dagsnytt 1975-1977. Aftenposten 1977-2013.
Har vært korrespondent i Moskva og London. 


Pris fra:
24 750,-

Søk reise

Program

Dag 1 – onsdag 4. september

Måltider inkludert: Flymat
Avreise fra Oslo Gardermoen med Turkish Airlines kl. 11.25. Flybytte i Istanbul og videre mot Baku hvor vi ankommer kl. 01.15 lokal tid. På flyplassen blir vi hentet av buss som kjører til vårt hotell; Sapphire Inn.

Dag 2 – torsdag 5. september

Måltider inkludert: F / L / M
Rundtur i Baku med lokal guide. Vi får se Gamlebyen (Icheri Sheher) i det ellers svært moderne Baku, og det gamle palasset, Shirvanshah. Bare på navnet merker vi den persiske innflytelsen; de fire siste bokstavene er det persiske ordet for hersker, konge (shahen av Iran). Russerne førte krig i dette området i 1820-årene, og en av deres største forfattere, Aleksandr Gribojedov, lite kjent utenfor Russland, ble drept av en rasende folkemengde i Teheran i 1829, året etter at han som ambassadør hadde fått i stand en fredsavtale. Vi får også se de moderne delene av byen. Vi skal også besøke et ilddyrkertempel og se en brennende stein. Gass og olje har sevet ut av jorden i nærheten av Baku i årtusener. Gass ble antent og har brent som en evig ild. Det har gjort Absjeron-halvøya, der Baku ligger, til et senet for ilddyrkerne, den persiske zoroaster-religionen. Det er oljen som finansierer den omfattende moderniseringen av landet siden 1991. Det moderne Baku begynte å materialisere seg på slutten av 1800-tallet, med det svensk-russiske oljeselskapet Nobel som ledende selskap. Drammenseren Hans Olsen (1860-1951), som steg raskt i gradene som rådgiver for Nobel da han giftet seg med en niese av Alfred Nobel. Senere ble han stor magnat og gründer i Kristiania. 

Dag 3 – fredag 6. september

Måltider inkludert: F / L / M
Vi tar fatt på bussturen mot Sheki, men stikker innom Qobustan på veien. Det har helleristninger som vakte Thor Heyerdahls interesse, og de ble grunnlaget for hans teori om at det hadde vært kulturkontakt mellom Nord-Europa og befolkningen i dette området. I sine siste år hadde Heyerdahl nær kontakt med forskermiljøer i Baku og er nesten like berømt som den mer historiske Hans Olsen. Den store severdigheten i Sheki er det historiske Khan-palasset, reist av en av de lokale herskerne, og så vakkert at russerne lot være å rive det etter at de hadde drept khanen og skaffet seg kontroll over området. Vi overnatter på Marxal Hotel. 

Dag 4 – lørdag 7. september

Måltider inkludert: F / L / M
Ferden går videre til Georgia, og vi kjører til grensepasseringspunktet Lagodekhi. Ca. 50 kilometer inne i landet besøker vi et vingods, hvor vi får lunsj. (Det er mest mat, men også rikelig med vin for dem som vil prøve.) Georgia produserer dessuten sitt eget mineralvann, Borzjomi, som var en stor russisk eksportartikkel før første verdenskrig. Bussturen fortsetter til Georgias hovedstad Tbilisi. Overnatting på Hotel Holiday Inn etter middag på lokal restaurant. Den georgiske gjestfriheten er omstendelig og kaloririk, sjelden mindre enn 20 retter, så det kan være fornuftig å stille med så tom mage som mulig. Men det regnes som god folkeskikk å levne litt på tallerkenen; det er tegn på at gjesten synes det var tilstrekkelig med mat. 

Dag 5 – søndag 8. september 

Måltider inkludert: F / L / M
Byvandring i den gamle bydelen i hovedstaden. I denne delen av verden var den greske innflytelsen stor, og kristendommen kom tidlig, så vi får se kirker fra tidlig middelalder. De er ikke de eldste. Georgia kan fremvise klostre som er bevart fra 600-tallet og festninger som er enda eldre. Vi starter med Metekhi-kirken fra det 13. århundre, og som har fantastisk utsikt over gamlebyen. Etterpå nyter vi panoramautsikten over hele byen fra Narikala-festningen fra det 4. århundre. Litt tid på egen hånd før felles middag.   

Dag 6 – mandag 9. september

Måltider inkludert: F / L / M
I dag busser vi til vi den gamle hovedstaden og religiøse sentrum av Georgia – Mtskheta (ja, det er mange konsonanter i georgisk). Her står et kloster fra 500-tallet og en katedral som er nesten tusen år gammel på programmet. Begge er på UNESCOs verdensarvliste. Deretter fortsetter vi til Gori. Byens krav på berømmelse er at Josef Stalin ble født her, og vi får et inntrykk av hvordan historikerne strever med å gi ham en høvelig plass i landets og i Russlands historie. Underveis stikker vi innom Uplistsikhe, et historisk underjordisk bysamfunn med vinkjellere, boliger, bakerier, amfiteatre og kirker som er hugget ut i sten. Her var det stor aktivitet allerede tusen år før Kristi fødsel. Dette var også et sted hvor Silkeveien til Kina gjennom Sentral-Asia passerte. Vi drar tilbake til Tbilisi, hvor det blir middag og overnatting. 

Dag 7 – tirsdag 10. september

Måltider inkludert: F / L / M
Etter frokost bringer bussen oss til grensen mot Armenia, og vi er på grensepasseringspunktet ved 10-tiden. Gammel armensk arkitektur stifter vi bekjentskap med i Haghpat; dette tusen år gamle komplekset er ett av de mange minnesmerker som er oppført på UNESCOs verdensarvsliste. Etter lunsj på en lokal restaurant – maten står ikke noe tilbake for det vi har opplevd i Georgia – fortsetter vi til Spitak, byen som ble rammet av en jordskjelvkatastrofe i 1988, og hvor en rekke europeiske land bidro til gjenreisningen. Det anslås at 25 000 mennesker ble drept. Så fortsetter vi til Jerevan, hovedstaden i Armenia, og spiser middag etter at vi har sjekket inn på Hotel Ani Plaza. 

Dag 8 – onsdag 11. september

Måltider inkludert: F / L / M
Etter frokost på hotellet kjører vi til Ararat-provinsen. Det betyr ikke at vi kommer til fjellet Ararat, for det ligger på tyrkisk side av grensen, men vi får se det på nært hold, og armenerne regner det som sitt nasjonalberg. Ifølge Bibelen var det her Noahs ark strandet da syndfloden var overstått – i alle fall det verste av den. Klosteret Khor-Virap, et anlegg som ble påbegynt på 300-tallet og ligger bare et par kilometer fra grensen mot Tyrkia, er det nærmeste vi kommer det majestetiske fjellet. Der får vi også et mektig inntrykk av det dersom været er som det bør være på denne årstiden. Vi fortsetter så til Echmiadzin, kirkesenter og bispesete. Armenernes «St. Olav», biskop Gregor opplyseren, sto for byggingen av den første katedralen da kristendommen ble innført i 301. I Echmiadzin er det et kunstakademi, og der spiser vi lunsj. Etter at vi er tilbake i Jerevan, tar vi en rundtur i byen og får blant annet besøke konjakkfabrikken. Armenerne er svært stolte av sin konjakk, som har gitt navn til den franske Armagnac. For armenerne er det enda viktigere å vise frem minnesmerket over folkemordet i 1915. Hundreårsmarkeringen for tragedien var i 2015 lagt til 24. april. Her vil vi få høre og se mye til Fridtjof Nansen. Vi spiser middag på en lokal restaurant, og vi overnatter i hovedstaden. 

Dag 9 – torsdag 12. september

Måltider inkludert: F / L / M
En liten rundreise i Armenia fyller denne dagen, men vi begynner vi begynner i nasjonalbiblioteket Matenadaran i hovedstaden. Her er det oppbevart en rekke historiske dokumenter, blant dem et håndskrevet prakteksemplar av den første armenske bibeloversettelsen. Første stopp etter det blir i landsbyen Garni, som har et tempel fra førkristen tid. Det ble bygd like etter Kristi fødsel av kong Tiridates, og antagelig var det viet til solguden Mithra. Lenger oppe i den bratte Azat-dalen ligger klostret Geghard, som også hører med på UNESCOs liste. Det er skåret eller hugget ut av fjellet, og navnet betyr Spydklostret. Ifølge legenden ble det spydet som Kristus fikk stukket i siden etter korsfestelsen, ført hit av apostelen Thaddeus og oppbevart her sammen med flere andre relikvier. Et noe mindre religiøst preg er det over en lunsj på en familiedrevet restaurant nær Garni med demonstrasjon av armenernes særegne brødbakingsteknikk. kondisjonskrevende av Vårt siste måltid i Armenia blir på en restaurant, som foruten tradisjonell mat byr på en oppvisning i armensk folkedans. 

Dag 10 – fredag 13. september

Måltider inkludert: F
Etter frokost har vi fritid frem til felles busstransport til flyplassen. Avreise med Aeroflot kl. 14.45. Flybytte i Moskva, og videre til Oslo Gardermoen, hvor det er ankomst kl. 20.05. 

Praktiske opplysninger

Pris pr person kr. 24.750,- som inkluderer:

  • Fly Oslo-Istanbul-Baku/Jerevan-Moskva-Oslo med Turkish Airlines/Aeroflot 
  • Flyskatt (utgjør kr 2.363,- pr. november 2018)
  • Overnatting i dobbeltrom  
  • All transport ifølge program
  • Byvandringer, utflukter, inngangsbilletter og kåserier ifølge program  
  • Helpensjon (F=frokost/L=lunsj/M=middag) 
  • Norske reiseledere (Kjell Dragnes og Lars Kofoed)

- Tips er ikke inkludert

Tillegg for enkeltrom: kr 3.350,-

Det er visumplikt for norske statsborgere til Azerbajdsjan, og visum søkes av hver enkelt.
Pris $ 20 pr. november 2018.
www.evisa.gov.az

Hoteller:
Central Park Hotel 4* Baku
Sheki Saray Hotel 4*, Sheki
Hotel Holiday Inn 4* Tblisi 
Hotel Holiday Inn Express 4* Yerevan (hotellet åpner i desember 2018)

Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding.
Minimum antall deltakere er 20.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Fly til Oslo: Kontakt Temareiser Fredrikstad

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad

Kart

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålPris fra
4/9Kjell DragnesTranskaukasus - Armenia, Azerbajdsjan og Georgia
KUN 2 PLASSER IGJEN
24 750,-Bestill

Bosted

Reisekalender

23/7Opplev Andrea Bocelli i Toscana - med Stavanger AftenbladFra 16 995,-