Dag 1 – søndag 30. april
Måltider inkludert: Lunsj / Middag
Avreise fra Oslo Gardermoen kl. 09.20 med SAS direkte til Roma hvor vi ankommer kl. 12.30. På flyplassen blir vi møtt av Arnt Stefansen, og vi busser først til vårt lunsjsted ved flyplassen, og deretter gjennom vakre Toscana til vårt hotell Minerva som ligger sentralt i byen.
Siena ligger midt i hjertet av Toscana, og har en ruvende fortid. Gamle italienske byer har ofte to historier – én basert på fakta, og én såkalt mytehistorie, som vi gjerne kaller tradisjon. I følge "tradisjonen" var det sønnene til Remus som grunnla Siena, etter at deres far ble drept av sin tvillingbror Romulus, Romas grunnlegger.
En felles mytehistorie med selveste Roma forteller om en by med stor selvbevissthet, og Siena har mye å være stolt av. På 1200-tallet var byen et betydelig europeisk finanssentrum, med en styrtrik elite og strålende kunst og arkitektur. Det 120 meter høye klokketårnet, Torre del Mangia er kjent verden over – det samme er det legendariske hesteløpet Palio, som hvert år pågår på byens sentrumsplass Piazza del Campo.
Dag 2 – mandag 1. mai – byvandring i Siena og utflukt til San Gimignano
Måltider inkludert: Frokost / Middag
Etter frokost blir vi hentet på hotellet av vår guide, som tar oss med på en byvandring i det vakre Siena. Vi besøker byens hjerte, Piazza del Campo, der rådhuset med klokketårnet La Mangia er den dominerende bygningen. Vi besøker også Sienas domkirke, som ligger like ved Piazza del Campo, og som regnes som en av de vakreste i Italia.
Et viktig punkt i programmet blir fortellingen om Den hellige Katarina – Sienas mest kjente kvinneskikkelse gjennom historien. Hun levde på 1300-tallet, og ble kjent for sin sterke kritikk av at pavestolen var flyttet fra Roma til Avignon i Frankrike. Med sin åndelige styrke og sin overbevisningskraft fikk hun i 1376 overbevist daværende pave Gregor 11. om at paven bør være i byen som huser Peters grav, og slik ble det. Katarina av Siena er helgen i den katolske kirken og hun er Italias skytshelgen (ved siden av Frans av Assisi). Vi besøker huset der Santa Katarina ble født, en helligdom som i dag er et museum over hennes liv og virke. Etter byvandringen inviterer vi til lunsj for dem i gruppen som ønsker det.
Om ettermiddagen reiser vi med buss til vakre San Gimignano, som har røtter helt tilbake til etruskerne på 300-tallet f.Kr. Men byens storhetstid startet på 1100-tallet, da det ble samlet store rikdommer gjennom handel med jordbruksvarer. Det ble bygget et massivt festningsverk og en stor bymur, som i all hovedsak er bevart. I San Gimignano møter vi vår lokale guide, som bor i området og som gir oss en innføring i byens historie og forteller oss om dagens situasjon.
Deretter kjører vi noen kilometer ned til gården San Donato, der matkunstneren Federica serverer oss de lekreste lokale retter og gir oss en omfattende orientering i bruken av råstoffer og deres tilberedning. Det er bare å glede seg!
Dag 3 – tirsdag 2. mai – utflukt til Montalcino
Måltider inkludert: Frokost / Lunsj
Etter frokost reiser vi ut av Siena, og besøker tettstedet Montalcino, som er verdenskjent for sine Brunello-viner. Montalcino var i Middelalderen et viktig stoppested på den berømte pilegrimsruten Via Francígena ("Den franske veien") fra Frankrike til Roma.
Vi skal ha omvisning og vinsmaking i Montalcino før vi reiser til den lille gården Parmoleto, der hyggelige Luciana og hennes familie tar imot oss og gir oss et herlig kveldsmåltid basert på egenprodusert mat og vin. Et virkelig høydepunkt på turen!
Etter lunsj drar vi tilbake til vårt hotell i Siena, der det blir anledning til å nyte byen på egen hånd. Det er ingen felles middag denne kvelden, men tilbud om felles bespisning vil bli gitt.
Dag 4 – onsdag 3. mai – utflukt til Firenze og avskjedsmiddag på kjent vingård
Måltider inkludert: Frokost / Middag
Denne siste dagen i Toscana byr vi på to virkelig høydepunkter, og vi starter med en reise til selveste Firenze, Toscanas hovedstad og største by, der vi får en omvisning med guide blant byens utallige kunstskatter.
Renessansens fødeby er et av de stedene man bare må besøke – helst flere ganger. For Firenze er en vandring i skjønnhet og kunnskap det knapt finns maken til. Ikke å undres over at byen er beundret, beskrevet og besunget i et halvt tusenår.
"Tenk deg en verden uten Firenze," skriver en italiensk kulturjournalist. "Det ville vært en verden mye fattigere enn den vi har". Han har selvsagt rett. For knapt noe sted i verden kan oppvise en slik samling av kunst og skjønnhet som denne byen. Og tallenes tale er klar: Av de tusen fremste kunstnerne i verden det siste tusenåret, har hele 350 bodd og arbeidet i Firenze! Vi har en stor avskjedsmiddag foran oss denne dagen, og organiserer derfor en lett lunsj i Firenze (kanskje en pizza), for dem som ønsker det.
Etter lunsj kjører vi tilbake til Siena, og forbereder oss på vår siste store utflukt: Til en kjent vingård som byr på "hjemmekjøkken" i luksusklassen. Vi får en avskjedsmiddag med det beste i toskansk gastronomi – inkludert årgangsviner i høy klasse!
Dag 5 – torsdag 4. mai – hjemreise
Måltider inkludert: Frokost
Etter frokost sjekker vi ut fra vårt hotell og busser tilbake til Fiumicino flyplass. Avreise med SAS kl. 11.00 direkte til Oslo Gardermoen hvor ankomst er kl. 14.10.