Skip to main content

Toscanas skatter - det italienske hjemmekjøkken


Toscana – Italias kulinariske, kulturelle og historiske skattkammer

 

Reiseperiode 30. april - 4. mai 2023

"Gjestene vil ha den samme maten som vi lager hjemme på kjøkkenet", sier Federica Fenzi, på gården San Donato i hjertet av Toscana. "Det er hele ideen bak det vi driver med". 
Et besøk på San Donato og flere andre "hjemmekjøkken" står i fokus når vi i begynnelsen av mai setter kurs for det vakre Toscana – Italias kulinariske, kulturelle og historiske skattkammer.
 

 

Høydepunkter

 • Det beste i Toscanas mat- og vintradisjon – servert på lokale "hjemmekjøkken" 
 • Byvandring med lokal guide i Siena 
 • Daglige utflukter med buss til lokale vingårder
 • Arnt Stefansens foredrag og "humorprogram"
 • Besøk i Firenze, og omvisning med lokal guide 
 • Besøk i San Gimignano, og omvisning med lokal guide 
 • Bussreise Roma-Siena tur/retur gjennom vakre Toscana
 • Fire netter på sentralt hotell i Siena 


Vårt "hjem" disse dagene blir det sagnomsuste Siena, med en mytehistorie like gammel som Roma, og med et bysentrum som står på Unescos liste over verdensarven. Fra Siena gjør vi daglige utflukter til lokale vingårder og små middelalderbyer, og den siste dagen av turen byr på en ekstra bonus: En formiddag med guide i renessansens hovedstad Firenze. 

Et annet høydepunkt er besøket i den praktfulle lille middelalderbyen San Gimignano – også den på Unescos verdensarvliste – der en lokal guide gir oss et innblikk i byens sjel. 

På bussturene holder Arnt Stefansen en rekke foredrag om historie, kultur, gastronomi og dagens situasjon – med Toscanas praktfulle landskaper som kulisse. Og ved måltidene skaper han stemning rundt bordet med sin "bibel" av gode og morsomme historier som han har samlet på sine rundt 70 turer for Temareiser Fredrikstad.  

Det kanskje viktigste på turen er likevel de utvalgte, lokale mat- og vinstedene, der det beste i italiensk gastronomi – hjemmekjøkkenet – står i fokus. 

Bli med på en drømmereise i et av verdens fineste reiseområder! 

Påmeldingsfrist 28. mars.

Bestill reise

Reiseperiode:

30 april - 4 mai 2023

Dager:

5

Reiseleder:

Arnt Stefansen

Statsviter, journalist og TV-produsent. Arbeider som frilanser - hovedsaklig for NRK, hvor han er en kjent profil som nyhets- og utenriksreporter. Han deler sin arbeidstid mellom Europa og Latin-Amerika.

Om Arnt Stefansen sier kundene våre:

"Kunne ikke vært bedre."

"Svært kunnskapsrik og dyktig. Han var veldig hyggelig og opptatt av at gjestene skulle ha det bra."

"Meget kunnskapsrik, god formidler!"


Pris fra:
18 250,-

Søk reise

Program

Dag 1 – søndag 30. april

Måltider inkludert: Lunsj / Middag
Avreise fra Oslo Gardermoen kl. 09.20 med SAS direkte til Roma hvor vi ankommer kl. 12.30. På flyplassen blir vi møtt av Arnt Stefansen, og vi busser først til vårt lunsjsted ved flyplassen, og deretter gjennom vakre Toscana til vårt hotell Minerva som ligger sentralt i byen.

Siena ligger midt i hjertet av Toscana, og har en ruvende fortid. Gamle italienske byer har ofte to historier – én basert på fakta, og én såkalt mytehistorie, som vi gjerne kaller tradisjon. I følge "tradisjonen" var det sønnene til Remus som grunnla Siena, etter at deres far ble drept av sin tvillingbror Romulus, Romas grunnlegger. 

En felles mytehistorie med selveste Roma forteller om en by med stor selvbevissthet, og Siena har mye å være stolt av. På 1200-tallet var byen et betydelig europeisk finanssentrum, med en styrtrik elite og strålende kunst og arkitektur. Det 120 meter høye klokketårnet, Torre del Mangia er kjent verden over – det samme er det legendariske hesteløpet Palio, som hvert år pågår på byens sentrumsplass Piazza del Campo.                      

Dag 2 – mandag 1. mai – byvandring i Siena og utflukt til San Gimignano

Måltider inkludert: Frokost / Middag
Etter frokost blir vi hentet på hotellet av vår guide, som tar oss med på en byvandring i det vakre Siena. Vi besøker byens hjerte, Piazza del Campo, der rådhuset med klokketårnet La Mangia er den dominerende bygningen. Vi besøker også Sienas domkirke, som ligger like ved Piazza del Campo, og som regnes som en av de vakreste i Italia. 

Et viktig punkt i programmet blir fortellingen om Den hellige Katarina – Sienas mest kjente kvinneskikkelse gjennom historien. Hun levde på 1300-tallet, og ble kjent for sin sterke kritikk av at pavestolen var flyttet fra Roma til Avignon i Frankrike. Med sin åndelige styrke og sin overbevisningskraft fikk hun i 1376 overbevist daværende pave Gregor 11. om at paven bør være i byen som huser Peters grav, og slik ble det. Katarina av Siena er helgen i den katolske kirken og hun er Italias skytshelgen (ved siden av Frans av Assisi). Vi besøker huset der Santa Katarina ble født, en helligdom som i dag er et museum over hennes liv og virke. Etter byvandringen inviterer vi til lunsj for dem i gruppen som ønsker det.  

Om ettermiddagen reiser vi med buss til vakre San Gimignano, som har røtter helt tilbake til etruskerne på 300-tallet f.Kr. Men byens storhetstid startet på 1100-tallet, da det ble samlet store rikdommer gjennom handel med jordbruksvarer. Det ble bygget et massivt festningsverk og en stor bymur, som i all hovedsak er bevart. I San Gimignano møter vi vår lokale guide, som bor i området og som gir oss en innføring i byens historie og forteller oss om dagens situasjon.

Deretter kjører vi noen kilometer ned til gården San Donato, der matkunstneren Federica serverer oss de lekreste lokale retter og gir oss en omfattende orientering i bruken av råstoffer og deres tilberedning. Det er bare å glede seg!

Dag 3 – tirsdag 2. mai – utflukt til Montalcino

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj
Etter frokost reiser vi ut av Siena, og besøker tettstedet Montalcino, som er verdenskjent for sine Brunello-viner. Montalcino var i Middelalderen et viktig stoppested på den berømte pilegrimsruten Via Francígena ("Den franske veien") fra Frankrike til Roma. 

Vi skal ha omvisning og vinsmaking i Montalcino før vi reiser til den lille gården Parmoleto, der hyggelige Luciana og hennes familie tar imot oss og gir oss et herlig kveldsmåltid basert på egenprodusert mat og vin. Et virkelig høydepunkt på turen! 

Etter lunsj drar vi tilbake til vårt hotell i Siena, der det blir anledning til å nyte byen på egen hånd. Det er ingen felles middag denne kvelden, men tilbud om felles bespisning vil bli gitt. 

Dag 4 – onsdag 3. mai – utflukt til Firenze og avskjedsmiddag på kjent vingård

Måltider inkludert: Frokost / Middag
Denne siste dagen i Toscana byr vi på to virkelig høydepunkter, og vi starter med en reise til selveste Firenze, Toscanas hovedstad og største by, der vi får en omvisning med guide blant byens utallige kunstskatter. 

Renessansens fødeby er et av de stedene man bare må besøke – helst flere ganger. For Firenze er en vandring i skjønnhet og kunnskap det knapt finns maken til. Ikke å undres over at byen er beundret, beskrevet og besunget i et halvt tusenår. 

"Tenk deg en verden uten Firenze," skriver en italiensk kulturjournalist. "Det ville vært en verden mye fattigere enn den vi har". Han har selvsagt rett. For knapt noe sted i verden kan oppvise en slik samling av kunst og skjønnhet som denne byen. Og tallenes tale er klar: Av de tusen fremste kunstnerne i verden det siste tusenåret, har hele 350 bodd og arbeidet i Firenze! Vi har en stor avskjedsmiddag foran oss denne dagen, og organiserer derfor en lett lunsj i Firenze (kanskje en pizza), for dem som ønsker det.                                                               

Etter lunsj kjører vi tilbake til Siena, og forbereder oss på vår siste store utflukt: Til en kjent vingård som byr på "hjemmekjøkken" i luksusklassen. Vi får en avskjedsmiddag med det beste i toskansk gastronomi – inkludert årgangsviner i høy klasse! 

Dag 5 – torsdag 4. mai – hjemreise

Måltider inkludert: Frokost 
Etter frokost sjekker vi ut fra vårt hotell og busser tilbake til Fiumicino flyplass. Avreise med SAS kl. 11.00 direkte til Oslo Gardermoen hvor ankomst er kl. 14.10. 

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 18 250,- som inkluderer:

 • Direktefly Oslo-Roma tur/retur med SAS   
 • Flyskatt 
 • Overnatting i dobbeltrom 
 • Alle landarrangement og utflukter ifølge program 
 • Måltider ifølge program*
 • Norsk reiseleder Arnt Stefansen


Tips er ikke inkludert.

Tillegg for enkeltrom                                                                          kr  1.900,-

Tilslutning til Gardermoen på forespørsel. 

* Det vil bli gitt tilbud om felles bespisning de dagene hvor måltidene ikke er inkludert.

Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 
Minimum antall deltakere er 20. Maksimun 24.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Hotel Minerva, Siena

 

Kart

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålLedige plasserPris fra
30/4Arnt StefansenToscanas skatter218 250,-Bestill

Bosted

Reisekalender

3/4Påskecruise med HurtigrutenFra 14 300,-