Skip to main content

Til fots på stier og i smug i Assisi med Kristin Flood


Fottur og vandringer i Frans av Assisis fotspor

 

Reiseperiode 11. - 17. april 2022

Bli med den italiensk-norske forfatteren Kristin Flood på vandringer i dette fantastiske landskapet. Midt i Umbrias vakre, bølgende landskap ligger byen Assisi – en av Italias mest kjente valfartssteder. Hit kommer pilegrimer i tusentall fra hele verden, inspirert av Den Katolske Kirkes mest berømte helgen, Frans av Assisi, som ble født her på 1100-tallet. Vi skal vandre og utforske stier og smug i Assisi på denne spennende reisen.

Bli med på fottur i Italias Assisi og du får blant annet:
 • Se grotteklosteret i fjellet Monte Subasio
 • Se katedralen San Rufino
 • Oppleve Basilica di San Francesco
 • Besøke San Damiano kapellet og Rivo Torto kirken
 • Det romerske tempelet Tempio della Minerva
 • Fottur til Pieve San Nicolo og Agriturismo Il Pioppo
 • Fottur fra Sambuco til Castello della Biscina
 • Fottur fra Mengara til Gubbio
 • Tid til refleksjon

I smugene finnes fortsatt Frans’ bolig og stallen der han ble født. I den imponerende katedralen, der Frans ligger begravet i krypten, har maleren Giotto framstilt helgenens liv. Utallige forfattere, blant dem Herman Hesse, har skrevet om Frans av Assisi.

Den italiensk-norske forfatteren Kristin Flood, mangeårig journalist for Aftenposten i Italia og bosatt i Venezia, er faglig ansvarlig for denne turen. I tre år reiste hun rundt i Umbria og samlet materiale for sin bok ‘I Frans av Assisis fotspor’ (Stenersen/Kagge 2009), som av NRKs anmelder ble sammenlignet med Dan Browns ‘Da Vinci Koden’.

Francesco Morricone, bedre kjent som Frans av Assisi, var sønn av en rik kjøpmann. Noen og tjue år gammel sa han farvel til rikmannslivet. Han påsto at han hadde funnet noe bedre enn rikdom, ga bort det han eide og begynte å leve i fattigdom. Kristin Flood introduserer oss til Frans’ fargerike liv og til hans budskap. Hun geleider oss gjennom Assisis smug på besøk til stedene der Frans satte spor og følger deltakerne på fottur på stiene der Frans selv vandret.

Velkommen til en reise i et historisk og åndelig landskap.
 

Bestill reise

Reiseperiode:

11 - 17 april 2022

Dager:

7

Reiseleder:

Kristin Flood

foto: Nina Rangøy

Italiensk-norsk forfatter og mangeårig journalist for Aftenposten i Italia. Bosatt i Venezia.


Pris fra:
20 650,-

Søk reise

Program

Dag 1 - mandag 11. april: Avreise - Assisi

Måltider inkludert: M
Avreise fra Oslo Gardermoen med Lufthansa kl 11.35 via München, hvor vi lander kl. 13.50. Flybytte og videre kl. 15.15 til Firenze, hvor vi ankommer kl. 16.35. Bussen står klar på flyplassen og kjører oss til Assisi - ca 2 timers tur. Vi skal bo på Hotel Umbra, som ligger i den historiske delen av Assisi.  Når vi har sjekket inn blir det en presentasjon av ukens program av reiseleder Kristin Flood. Vi møtes til felles velkomstmiddag på en hyggelig restaurant i Assisi.

Dag 2 - tirsdag 12. april: Utflukt til grotteklosteret, samt byvandring i Assisi

Måltider inkludert: F / L
Etter frokost samles gruppen på hotellet og Kristin holder en times foredrag om Assisi i middelalderen og forteller om sitt arbeid med boken ‘I Frans av Assisis fotspor – jakten på en annen rikdom’ (Stenersen, 2009). Deretter reiser vi 20 minutter med buss til Eremo delle Carceri, grotteklosteret i fjellet Monte Subasio, som er bygget på 1400-tallet over Frans sin bønnegrotte.  Besøket varer et par timer for vi blir kjørt ned igjen til Assisi og spiser felles lunsj.
Om ettermiddagen er det byvandring i Assisi med besøk i Frans sin bolig, katedralen San Rufino, der han ble døpt og Piazza del Comune med det romerske tempelet Tempio della Minerva. Vi besøker også Klaras Basilica i Assisi, der hun er gravlagt. 

Dag 3 - onsdag 13. april: Fottur til Pieve San Nicolo og Agriturismo Il Pioppo

Måltider inkludert: F / L
Denne dagen starter med frokost og at Kristin forteller noen av anekdotene om Frans og inviterer til refleksjon. Deretter blir gruppen kjørt til startstedet for den første vandringen: 
Fotturen starter på baksiden av Frans katedralen, ved Padre Pius statuen. Herfra går vi i terreng med slake og noen bratte stigninger opp til tettstedet Pieve San Nicolo’, på en blanding av grusvei, stier og litt asfalt. Fra tettstedet går turen nedover igjen til neste dalføre, i skogsterreng, på stier, forbi noen bekkefar, til vi er nede i dalen ved Agriturismo Il Pioppo. Fotturen tar ca. 4 timer og ender på en lokal restaurant for lunsj. Etter lunsj blir vi kjørt tilbake til hotellet.
Om ettermiddagen forteller Kristin om Franskatedralen og maleren Giottos 1300-talls fresker i en sal på hotellet før vi besøker katedralen, Basilica di San Francesco, og er tilstede på Vesperbønn i den nedre kirken kl.1900. Kirken består av 2 plan - den øvre; høye og lyse del, samt den nedre; lav og dunkel, samt krypten. Under høyalteret i underkirken ble Frans begravet. Kirken ble i år 2000 lagt til på verdensarvlista til UNESCO.
Fotturen er ca 13,6 km

Dag 4 - torsdag 14. april (skjærtorsdag): Fottur fra Sambuco til Castello della Biscina

Måltider inkludert: F / L / M
Etter nok en deilig frokost vil Kristin fortelle om Frans og hun inviterer til refleksjon. Deretter blir vi kjørt til startstedet for andre dags vandring:
Fotturen starter ved Sambuco nord for Valfabbrica. Vi unngår et strekk med asfalt og går rett inn på skogsstiene. Her er noen bratte partier og etterhvert litt asfalt og bredere grusveier med vakker utsikt mot dalen. Grusveien ender ved den vakre slottsruinen Castello della Biscina. Vi blir hentet av bussen og kjører til Abbazia. Der spiser vi lunsj på Abbazia di Vallingegno - et gammel kloster som er uforglemmelig. Etter lunsj blir vi kjørt tilbake hotellet - mette og fornøyde.
Om ettermiddagen besøker vi landsbyen Santa Maria degli Angeli, kapellet La Porziuncola og Santa Maria degli Angeli kirken. Stedet ligger litt utenfor bymuren og det er mulig både å gå ca. 30 minutter langs en vakker pilegrimsled eller ta offentlig buss. 
Det blir anledning til å delta på kveldsmesse i Santa Maria degli Angeli kirken kl. 19.00.
Felles middag i Santa Maria degli Angeli.
Fotturen er ca 15,1 km

Dag 5 - fredag 15. april (langfredag): Fottur Mengara - Gubbio

Måltider inkludert: F / L
Rett etter frokost blir vi kjørt en times tid til startstedet for tredje dags vandring:
Fotturen starter ved Mengara og vandringen går på skogstier, grusvei, litt asfalt. Den begynner i nedoverbakke før vi går inn på grusveien og vandrer gjennom et bølgende og vakkert terreng uten store høydeforskjeller. Vi går under en stor hovedvei og kommer ut igjen forbi et par fabrikkbygg som ligger i naturområdet. Herfra går vi nedover mot den lille landsbyen Ponte d’Assi, der vi vandrer litt på asfalt igjen før vi kommer inn på en lang og rett grusvei som går i et villastrøk i utkanten av Gubbio. Her går vi forbi det kjente ‘Lebbrosario’, det første spedalske sykehuset som Frans opprettet i området. Fotturen ender i ulveparken i Gubbio og i kirken La Vittorina, som er reist til ære for Frans, etter at han skapte fred mellom en farlig ulv i området og lokalbefolkningen. Dette er en av de meste kjente anekdotene om Frans. Fotturen tar ca. 4 timer og ender på en restaurant i Gubbio for lunsj. 
Etter lunsj blir det anledning til å bli kjent med byen Gubbio. Etter et par timer returnerer vi med buss til Assisi. 
Fotturen er ca 11,2 km

Dag 6 - lørdag 16. april (påskeaften): Utflukt til San Damiano og fottur til Rivo Torto kirken

Måltider inkludert: F / M
Etter frokost samles vi på hotellet og Kristin inviterer til refleksjon basert på de foregående dagenes opplevelser. Deretter drar vi på besøk til San Damiano kapellet, steinkirken som Frans restaurerte. Der fikk Klara bo med sine medsøstre og hun dannet den kvinnelige Frans-orden. Herfra går vi en 40 minutters fottur ned til Rivo Torto kirken som ble bygget på toppen av Frans gamle steinhytte. 
Felles middag om kvelden.

Dag 7 - søndag 17. april: 

Måltider inkludert: F
Avgang med Lufthansa fra Firenze kl 13.30 med ankomst Frankfurt kl. 15.05. Flybytte og videre mot Oslo Gardermoen kl. 16.05. Ankomst Gardermoen kl. 18.00.

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 20.650,- som inkluderer:

 • Fly Oslo-München-Firenze/Firenze-Frankfurt-Oslo med Lufthansa/Air Dolomiti
 • Flyskatt
 • All fellestransport i følge program
 • Overnatting i dobbeltrom
 • Måltider i følge program (F=frokost/L=lunsj/M=middag) 
 • Vandringer, kåserier og utflukter i følge dagsprogrammet 
 • Norsk reiseleder (Kristin Flood)
 • Teknisk reiseleder

 

Minimum antall deltakere er 16. Maks 20.

Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding.

Tillegg for enkeltrom   kr 1.750,-

Tips er ikke inkludert.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad

Kart

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålPris fra
11/4Kristin FloodTil fots på stier og smug i Assisi20 650,-Bestill

Bosted

Reisekalender

9/3EgyptFra 37 750,-