Skip to main content

The Beatles' Liverpool med Audun Molde

Pris fra:
12 550,-
Dager:4
Bestill reise

Reiseperiode:

16 - 19 september 2018

Audun Molde

Musikkviter, førstelektor, musikkformidler, talentutvikler, foreleser, og forfatter av flere bøker om musikk. Mye brukt mediekommentator i aktuelle saker om populærmusikk, musikkbransjen og kulturnæringene.

«there are places I’ll remember all my life, though some have changed»

Liverpool har en rik historie som industriby, arbeiderklasseby, sjøfartsby og fotballby. Folk herfra har alltid vært kjent for sin humor og sin stolthet; det sies at de fleste fra Liverpool egentlig er musikere eller komikere – innerst inne. Én gang hadde byen en av verdens travleste havner, og var et senter for transatlantisk sjøfart og handel mellom Europa og Amerika.

Etter vanskelige nedgangstider på 1970- og 80-tallet, har byen har de senere tiår gjennomgått en omfattende utvikling og fornyelse. Det moderne Liverpool byr sine gjester på landemerker, arkitektur, gallerier og museer i verdensklasse. Liverpool har flere fredede historiske bygninger enn noen annen britisk by utenom London, og i 2004 ga Unesco flere områder i bykjernen status som World Heritage Site. Du vil kanskje bli overrasket over å finne Europas eldste kinesiske distrikt, Europas fineste neo-klassiske bygning, eller verdens femte største katedral i denne byen. Men Liverpool tar vare på sin historie og kultur, og fornyer den – ikke minst i forbindelse med at Liverpool i 2008 var Europeisk Kulturhovedstad (sammen med Stavanger).

Det er likevel én helt spesiell del av Liverpools fargerike historie som tiltrekker seg mennesker fra hele verden, og slik har det vært siden Beatles-renessansen for alvor skjøt fart på 90-tallet. The Beatles’ musikk er ikke bundet av sted eller tid, den når ut til alle og har vist kraft til å stadig bli gjenoppdaget. Da The Beatles erobret verden, hadde de fire allerede reist fra Liverpool. Men det var herfra de kom, og det glemte de aldri. Liverpool var stolt av dem da, og er stolt av dem nå. John, Paul, George og Ringo er byens store sønner – og dens største turistattraksjon. Heldigvis for oss er byen full av levende minner og steder forbundet med dem. Disse skal vi oppleve på denne turen.

Velkommen til en helt spesiell musikalsk reise, til den moderne kulturbyen Liverpool og til den nære historiens sus hvor vi skal gå i fotsporene til de fire som forandret vår tids kultur. Vår kjentmann og veiviser er Audun Molde, musikkviter og forfatter som i 2018 utgir boka om popmusikkens og musikkbransjens historie. Han er en Beatles-kjenner og har besøkt Liverpool mange ganger i gjennom de siste 20 årene; blant annet har han møtt et par brødre av Beatles-medlemmer her, hilst på kunstneren som designet Sgt.Pepper-coveret, sett Paul spille konsert på Anfield Road, og selv spilt bass på legendariske Cavern Club.

«….in my ears, and in my eyes….»

Reiseleder har nettopp kommet ut med en ny og spennende bok om popmusikkens historie gjennom 200 år. Les mer her

Søk reise

Program

Dag 1 – søndag 16. september
Vi reiser fra Oslo kl.1455 og lander i Manchester kl.1555 lokal tid. Her blir vi hentet med buss og kjører til Merseyside (ca en time).

Vi sjekker inn på Hard Days Night Hotel. På dette unike hotellet er alle rommene individuelt dekorert med et Beatles-tema, og hele hotellet er fullt av bilder og ulike dekorasjoner med tilknytning til The Beatles. Hotellet ble åpnet i Liverpools kulturby-år 2008, og ligger midt i sentrum av Liverpool med gangavstand til alt. Det ligger ved inngangen til Mathew Street med verdensberømte Cavern Club hvor The Beatles spilte 292 ganger, og hvor det finnes flere barer med Beatles-tema, samt to Beatles-butikker.

Etter innsjekk er det «Come together» og felles middag. Etterpå blir det naturligvis muligheter for å avslutte kvelden med et besøk på Cavern Club. (M)

Dag 2 – mandag 17. september
Vi spiser frokost på hotellets Blakes Restaurant. Den er oppkalt etter – og utsmykket av – den britiske kunstneren Sir Peter Blake, som blant annet er kjent for å ha laget albumcoveret til Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Etter frokost møtes vi kl.0900, og starter dagen med noen Beatles-historier som opptakt til ett av turens høydepunkter – å besøke barndomshjemmene til John og Paul. Begge disse er i dag eid av The National Trust, restaurert og tilbakeført til slik de var på 1950-tallet. Det første er et middelklassehjem mens det andre et kommunalt rekkehus typisk for arbeiderklassen. Flere av deres tidlige sanger er skrevet i disse hjemmene. Vi reiser med minibuss til Menlove Avenue og Forthlin Road, og får omvisning og god tid i begge de to husene.

Vi fordøyer inntrykkene over felles lunsj på en hyggelig pub i Albert Dock. Hele dette området er en Unesco World Heritage Site, ferdig bygget i 1846. Etter lunsj vandrer vi langs River Mersey, med sin rike sjøfartshistorie og vakre bygninger – både historisk og moderne arkitektur. Vi skal se Beatles-statuen som John Lennons søster avduket i 2015, og John Lennon Peace Monument. Vi besøker British Music Experience, Englands nye nasjonale museum som presenterer britisk musikk fra krigen og frem til i dag. Dersom været frister til det, tar vi en båttur med «Ferry cross the Mersey». Kvelden er deretter til fri disposisjon, inkludert middag på egen hånd. (F / L)

Dag 3 – tirsdag 18. september
Etter frokost møtes vi kl.0900, og starter dagen med noen Beatles-historier før vi besøker Liverpools Beatles-museum; The Beatles Story, hvor vi får oppleve historien om hvordan The Beatles begynte, om deres musikalske utvikling og deres erobring av verden. Etter dette blir det litt tid på egenhånd i Albert Dock med tid for å spise lunsj; her er det mange hyggelige spisesteder for enhver smak å velge mellom.

Deretter samles vi for å reise ut på «Magical Mystery Tour». Dette er en totimers busstur med lokal guide ut i forstedene for å se barndomshjemmene til alle fire, skoler som de gikk på, kirken hvor John og Paul møttes for første gang en sommerdag for 61 år siden og hvor Eleanor Rigby er begravet, og mye mer. Det blir selvfølgelig stopp ved Penny Lane og ved Strawberry Fields. Det er flere steder å se enn på gårsdagens tur, men denne gangen skal vi ikke inn i noen av husene.

Vi drar innom hotellet før vi legger ut på pubvandring, hvor Audun har gode historier å fortelle mens vi besøker flere historiske puber med lun atmosfære og tradisjonelt øl. Utenfor én av dem lastet The Beatles varebilen da de dro til Hamburg for å søke lykken i 1960. En annen var deres stampub da de spilte på The Cavern – deres faste bord står fremdeles der. Tiden ser ut til å ha stått stille på stampub’en til John, Cynthia og Stuart Sutcliffe, rett ved kunstskolen hvor John en periode var student. I dag er lokalene til den gamle kunstskolen blitt del av Liverpool Institute hvor Paul og George var elever, og som ble kjøpt av Paul og fikk nytt liv på 90-tallet. Vi passerer også den anglikanske katedralen – som er verdens femte største katedral og hvor Paul som 11-åring prøvesang og ikke kom inn i guttekoret – men hvor han hadde premiere på sitt Liverpool Oratorio 38 år senere. Vi ender på en av Englands vakreste viktorianske puber, hvor vi spiser middag sammen på The Philharmonic Dining Room. (F / M)

Dag 4 –onsdag 19. september
Etter tidlig frokost og utsjekk avslutter vi vår musikalske reise med en Beatles-historisk godbit: The Casbah Coffee Club, den lille kjellerklubben hvor Paul, John og George spilte fast i en periode før de kalte seg Beatles. Til åpningskvelden i august 1959 malte John, Paul og George dekorasjoner på tak og vegger, som vi fortsatt kan se. Huset var eid av familien til deres daværende trommeslager Pete Best, og det er hans familie som fortsatt eier huset, hvor kjellerlokalet er tatt vare på og fredet som kulturminne. Her skal vi få høre en helt spesiell historie.

Avreise med SAS kl. 1310 direkte til Oslo med ankomst Oslo kl. 1610 lokal tid. (F)

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 12.550,- som inkluderer:
 - Flyreise direkte Oslo-Manchester med SAS tur/retur
 - Flyskatt
 - 3 overnattinger i dobbeltrom på Hotel Hard Days Night inkl frokost
 - All transport iflg. program
 - Byvandringer, utflukter og kåserier iflg. program
 - Måltider ekskl. drikke (F=frokost/L=lunsj/M=middag) 
 - Norsk reiseleder (Audun Molde)

Tillegg for enkeltrom     kr  2.250,-

Rabatt for A-kort medlemmer kr. 625,- pr person

Tillegg for tilslutning med SAS til Oslo fra Sør-Norge kr 1.200,- (Kristiansand, Stavanger, Haugesund, Bergen, Ålesund og Trondheim). Tilslutning fra andre steder på forespørsel.

Hard Days Night Hotel Liverpool (4*) www.harddaysnighthotel.com

Påmelding senest 9. juni 2018
Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. Minimum antall deltakere er 14.
Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!
Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederHotellPris fra
16/9Audun MoldeThe Beatles' Liverpool
Fordelspris med A-kortet. Oppgi ditt A-kort nummer i kommentarfeltet.
12 550,-Bestill

Hotell