Skip to main content

Tallinn og St. Petersburg med Nils Morten Udgaard

Pris fra:
27 650,-
Dager:9
Bestill reise

Reiseperiode:

30 april - 8 mai 2018

Nils Morten Udgaard

Har vært en markant utenriksjournalist i Aftenposten hvor han også var utenriksredaktør i en lang periode. Var korrespondent i Moskva og statssekretær under Kåre Willoch. Et tidsvitne til Berlin-murens fall og Tysklands samling.

Tsar-Russlands siste hovedstad, St. Petersburg, og Estlands hovedstad Tallinn ligger ikke lenger øst enn at de begge har en skandinavisk tilknytning som vi ikke tenker over til daglig. Da Danmark var en stormakt ved Østersjøen i begynnelsen av forrige årtusen, hadde danskene stor innflytelse i det som i dag er Estland, og ifølge sagnet var det her det danske flagget, Danebrog, dalte ned fra himmelen til en gruppe danske korsfarere som ville kristne Estland. Tallinn betyr rett og slett “danskebyen”. Med et språk som ligger nær finsk, føler esterne seg som en del av Norden, og gjorde det til og med under det sovjetiske styret, som ble etablert i 1940 og gjenetablert etter at de tyske okkupantene var drevet ut. Da Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1991, fikk esterne sin selvstendighet tilbake. I landet bor det ca. 400 000 etniske russere, av en samlet befolkning på ca. 1,3 millioner. Tallinns sentrum er vakkert restaurert etter at landet igjen ble uavhengig, og særlig malerisk er torget i den stilfulle gamlebyen. Tallinn er ikke prangende, men i dag fremstår den som en dynamisk, moderne, nordisk by.

Tsar Peter den store besluttet at det skulle bygges en by i sumplandskapet ved munningen av Neva, og den skulle bli hans “vindu til Europa”. Han grunnla den i 1703, på et område som da var dominert av arvefienden Sverige – et eksempel på forholdsvis høy diplomatisk sigarføring. I løpet av 1600-tallet hadde svenskene overtatt danskenes dominerende geografiske stilling i Østersjø-området, og Peter den store førte Den store nordiske krig mot dem for å redusere deres innflytelse og øke sin egen. Det lyktes han også med. Han gjennomførte store reformer, importerte arkitekter fra Italia og flåte- og skipsfartseksperter fra Nederland og Norge, og mot slutten av 1700-tallet videreførte keiserinne Katarina den store hans verk i det som ble en av Europas praktbyer. Byen har noen av Europas vakreste bylandskaper, og selv i sovjettiden kunne den by på et rikt kulturliv, med teater, musikk og ikke minst ballett. Eremitasjen, den enorme kunst-samlingen i tsarens tidligere vinterpalass, kan fullt ut måle seg med Gli Uffizi i Firenze eller Louvre i Paris.

Reiseleder Nils Morten Udgaard har de siste tiårene vært en av Norges mest markante utenriksjournalister. Han begynte i Aftenposten i 1962 og har siden hatt mange spennende korrespondentoppdrag og vært utenriksredaktør i perioden 1995-2007. I fire år på 70-tallet var han korrespondent i Moskva, hvor han hadde tett kontakt med de opposisjonelle Aleksandr Solsjenitsyn og Andrej Sakharov. I Tyskland var han tidsvitne til Berlin-murens fall og Tysklands samling, noe våre reisende får nyte godt av på hans turer. På 80-tallet var Udgaard statssekretær hos Kåre Willoch og fulgte ham tett på hans utenlandsreiser. Udgaard er utdannet Ph.D i internasjonal politikk fra The London School of Economics, og han er forfatter av boken ”Sovjet-unionen – den rådville kjempe”. Interessen for Europas historie og utvikling har alltid vært et kjennemerke ved Nils Morten Udgaard. På hans turer får man et unikt innblikk i Europas utvikling fra et tidsvitne som har fulgt utviklingen med argusøyne i mange tiår.

Turen arrangeres i samarbeid med :

 

Søk reise

Program

Dag 1 – mandag 30. april
Avreise fra Oslo Gardermoen kl. 10.35 med Norwegian til Tallinn, hvor vi ankommer kl. 13.05. Felles transport og by-sightseeing på vei til vårt hotell; My City. Hotellet ligger meget sentralt i den gamle delen av Tallinn. Vi får en enkel lunsj (smørbrød og kake) ved ankomst hotellet. Felles velkomstmiddag på restaurant Olde Hansa om kvelden. Olde Hansa tar deg med tilbake til årene 1450-1490, da mat og servise, såvel som møbler og musikk i en velhavende kjøpmannsgård fulgte de beste tradisjoner i Europa. (L/M)

Dag 2 – tirsdag 1. mai     
Etter frokost tar vi en vandretur i den restaurerte gamlebyen, som er pusset opp i årene siden esterne fikk – eller tok – sin selvstendighet i 1991, noen uker før Sovjetunionen gikk i oppløsning. Russernes sterke innflytelse, helt fra Peter den stores seier over svenskene i Den store nordiske krig tidlig på 1700-tallet, symboliseres av Aleksandr Nevskij-katedralen. Den har navn etter en russisk fyrste som beseiret teutonerne på 1200-tallet. Også danskene har satt sine spor, og ifølge legenden var det her det danske flagget, Danebrog, kom dalende fra himmelen i 1219 over en flokk danske korsfarere som skulle kristne Estland. Vi ser også Rådhuset, Helligåndskirken og Domkirken. Middag på en fin lokal restaurant, Scheeli, i sentrum av Tallinn, like ved Rådhuset. (F/M)

Dag 3 – onsdag 2. mai                                                      
Vi drar ut til det store sangstadion i utkanten av hovedstaden. I den sovjetiske perioden var det omtrent det eneste sted hvor esterne kunne vise sin nasjonalfølelse ved å dyrke sin sangskatt og sine sangtradisjoner. Det gjorde de ved en sangfestival som ble holdt hvert femte år fra 1869. Ved avslutningen besto koret av opp mot 30 000 mennesker. Da frihetsbestrebelsene skjøt fart under Gorbatsjovs styre, samlet 300 000 seg, 20 prosent av hele befolkningen, og sang fedrelandssangen, som er omtrent identisk med den finske. For historie- og kunstinteresserte er det muligheter for et besøk i Kunstmuseet, i tillegg til Birgitta-klosteret. Om kvelden tar vi en tidlig middag i gamlebyen, i gangavstand til operahuset. Kl 19.00 skal vi overvære operaen AIDA på Nasjonalopera Estonia. Kaffe og kake serveres på operahuset i pausen. (F/lett lunsj, snacks/M)

Dag 4 – torsdag 3. mai
Tidlig avreise (ca kl 07.00/07.30) til St. Petersburg som ble grunnlagt på en våtmark av Peter den store i 1703, og gjort til hovedstad i 1711. Vi bor på Hotel Novotel (4*) i St Petersburg. Vi beregner å sjekke inn på hotellet ca kl 1700. Vi møtes i resepsjonen kl 18.45 for å gå samlet til kveldens middag. (F/L/M)

Dag 5 – fredag 4. mai
Busstur til Petrodvorets (Peterhof), et palass med fantastiske hager utenfor byen. Med sine fontener og parker er det ett av den gamle hovedstadens arkitektoniske mirakler. Det ble praktisk talt skutt i stykker under krigen, men er nå gjenreist. Lunsjen inntas på restaurant 'Demidov'. Deretter begir vi oss tilbake til St Petersburg, hvor vi får en omvisning i Jusupov-palasset. Det tilhørte Jusupov-familien, og det var her Grigorij Rasputin ble myrdet av fyrst Jusupov og to medsammensvorne i desember 1916, tre måneder før tsaren abdiserte. Middag på hotellet kl 18.00. Avreise kl 19.00 til kveldens ballettforestilling 'Svanesjøen' i Aurora Hall. Forestillingen begynner kl. 20.00. Tilbake til hotellet for overnatting.(F/L/M)

Dag 6 – lørdag 5. mai
Frokost før vi reiser med buss til Tsarskoje Selo, Tsarens landsby, 25 kilometer sør for St. Petersburg. Her bygde Katarina den store sitt sommerpalass, hvor restaureringen etter krigsødeleggelsene ble fullført først etter tusenårsskiftet. Den tyske frontlinjen gikk akkurat her under en beleiring som varte i 900 dager. Lunsj på restaurant Jalta i Tsarskoje Selo. Vi besøker videre Pavlovsk, like ved, som ble bygd for Katarinas sønn, tsar Pavel (Paul). Det er også nyrestaurert. Deretter besøk på Krigsmuseet før vi kjører tilbake til hotellet. Middag på Restaurant ‘1001 Night’. (F/L/M)

Dag 7 – søndag 6. mai
Vi starter dagen i Vinterpalasset, med kunstsamlingen i Eremitasjen. Den gamle tronsalen er restaurert, og palassets perle er den berømte Rastrelli-trappen, som har fått navn etter en av de italienske arkitekter som ble importert for å bygge St. Petersburg etter veneziansk mønster. I kunstsamlingen inngår Rembrandts ”Den fortapte sønn”. Etter lunsj ser vi på impresjonist-samlingen, som nå er flyttet fra Vinterpalasset til et eget galleri i den tidligere generalstabsbygningen på den andre siden av Slottsplassen. Blant hovedverkene der er en rekke av Matisses mest kjente verker, og flere av Picassos tidlige arbeider fra hans ”blå” periode. Felles middag om kvelden på Restaurant Hetttz. (F/L/M)

Dag 8 – mandag 7. mai
Etter frokost besøker vi den gamle kroningskirken, Kazan-katedralen, som nå er i bruk som russisk-ortodoks kirke igjen etter at den var antireligiøst museum i Sovjet-perioden. Vi besøker også ”Kirken på blodet”, en løkkuppelkirke som ble reist på det sted hvor tsar Aleksandr II ble myrdet i 1881. Lunsj på restaurant ‘De Zha Vu’. Etter lunsj besøker vi Peter Paul-festningen. Vi vandrer gjennom festningsområdet, besøker gravkirken hvor alle tsarer fra og med Peter den store har sine sarkofager. Keiserinne Maria Fjodorovna, født som prinsesse Dagmar av Danmark, (kong Haakons faster) ble stedt til hvile her i 2006, ved siden av sin mann, tsar Aleksandr III (død 1894).
Kveldens middag inntar vi på Nikolaj-palasset – et hyggelig spisested med folklore-konsert. (F/L/M)

Dag 9 – tirsdag 8. mai
Lunsj før vi kjører til flyplassen og hjemreise med SAS fra St. Petersburg kl. 15.00 (lokal tid) via Stockholm og til Oslo Gardermoen, hvor vi ankommer kl. 17.40. (F/L)

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 27.650,- som inkluderer:
 - Flyreise Oslo-Tallinn/St Petersburg-Stockholm-Oslo
 - Flyskatt (som utgjør kr. 1.022,- pr august 2017) (Skatten er ikke refunderbar ved evnt avbestilling)
 - Overnatting i dobbeltrom
 - Måltider iflg. program (F=frokost/L=lunsj/M=middag)
 - All transport i flg. program
 - Byvandringer, utflukter og kåserier i flg. program
 - Inngangsbilletter
 - Billett til operaen AIDA i Tallinn og forestilling i St. Petersburg
 - Faglig reiseleder Nils Morten Udgaard
 - Teknisk reiseleder fra Temareiser Fredrikstad

- Tips er ikke inkludert

Tillegg for enkeltrom   kr  4.200,-
Fordelspris med A-kortet  kr 26.650,-

Tilslutningsfly på forespørsel.

Påmelding snarest
Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding.
Minimum antall deltakere er 20.

Visum til St Petersburg er ikke inkludert, men vi vil informere om hvordan man kan skaffe visum. Pris på visum mellom 900,- og 1.100,- pr person.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederHotellPris fra
30/4Nils Morten UdgaardTallinn og St. Petersburg
Fordelspris med A-kortet. Oppgi ditt A-kort nummer i kommentarfeltet.
27 650,-Bestill

Hotell