Tallinn og St. Petersburg med Kjell Dragnes

Bestill reise

Reiseperiode:

29 april - 7 mai 2019

Dager:

9

Reiseleder:

Kjell Dragnes

Journalist. Født 21/11-1946, i Vadsø. Oppvokst samme sted.
Utdannelse: engelsk, russisk, geografi og statsvitenskap. (Universitetet i Oslo) Har også Forsvarets høgskole, hovedkurs 1992-1993.
Arbeidserfaring: Begynte som journalist (vikar) i 1967 i NRK Finnmark.
Ansatt i NTB utenriks 1973-1975. NRK, Dagsnytt 1975-1977. Aftenposten 1977-2013.
Har vært korrespondent i Moskva og London. 


Pris fra:
27 700,-

Kjell Dragnes

Journalist. Født 21/11-1946, i Vadsø. Oppvokst samme sted.
Utdannelse: engelsk, russisk, geografi og statsvitenskap. (Universitetet i Oslo) Har også Forsvarets høgskole, hovedkurs 1992-1993.
Arbeidserfaring: Begynte som journalist (vikar) i 1967 i NRK Finnmark.
Ansatt i NTB utenriks 1973-1975. NRK, Dagsnytt 1975-1977. Aftenposten 1977-2013.
Har vært korrespondent i Moskva og London. 

Reiseperiode:

29 april - 7 mai 2019

Reiseperiode 29. april - 7. mai 2019

Høydepunkter:
• Byvandring i Tallinn hvor vi ser blant annet Rådhuset, Helligåndskirken og Domkirken
• 'Figaros Bryllup' på Nasjonaloperaen i Tallinn 
• Sangstadioen utenfor Tallinn
• Besøke palasset Peterhof
• Omvisning i Jusupov-palasset
• Ballettforestillingen 'Svanesjøen' i Aurora Hall i St Petersburg
• Busstur til tsarens landsby, Tsarskoje Selo, og Pavlovsk
• Besøke Vinterpalasset med kunstsamlingen i Eremitasjen
• Besøke Kaza-katedralen, samt Peter Paul-festningen
• Frokost hver dag, 7 lunsjer, 7 middager
• 4* hoteller 
• Kjell Dragnes interessante foredrag

Tsar-Russlands 'nordlige' hovedstad, St. Petersburg, og Estlands hovedstad Tallinn ligger ikke lenger øst enn at de begge har en skandinavisk tilknytning som vi ikke tenker over til daglig. Likevel utgjør grensen mellom de to landene et skille mellom den russisk-ortodokse og den lutheranske verden. Da Danmark var en stormakt ved Østersjøen i begynnelsen av forrige årtusen, hadde danskene stor innflytelse i det som i dag er Estland, og ifølge sagnet var det her det danske flagget, Danebrog, dalte ned fra himmelen til en gruppe danske korsfarere som ville kristne Estland. Tallinn betyr rett og slett “danskebyen”. Med et språk som ligger nær finsk, føler esterne seg som en del av Norden, og gjorde det til og med under det sovjetiske styret, som ble etablert i 1940 og gjenetablert etter at de tyske okkupantene var drevet ut. Da Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1991, fikk esterne sin selvstendighet tilbake. I landet bor det ca. 400 000 etniske russere, av en samlet befolkning på ca. 1,3 millioner. Tallinns sentrum er vakkert restaurert etter at landet igjen ble uavhengig, og særlig malerisk er torget i den stilfulle gamlebyen. Tallinn er ikke prangende, men i dag fremstår den som en dynamisk, moderne, nordisk by.

Tsar Peter den store besluttet at det skulle bygges en by i sumplandskapet ved munningen av Neva, og den skulle bli hans “vindu til Europa”. Han grunnla den i 1703, på et område som da var dominert av arvefienden Sverige – et eksempel på forholdsvis høy diplomatisk sigarføring. I løpet av 1600-tallet hadde svenskene overtatt danskenes dominerende geografiske stilling i Østersjø-området, og Peter den store førte Den store nordiske krig mot dem for å redusere deres innflytelse og øke sin egen. Det lyktes han også med. Han gjennomførte store reformer, importerte arkitekter fra Italia og flåte- og skipsfartseksperter fra Norge og Nederland. Nordmannen Nils Olsen ble tsarens høyre hånd i utbyggingen av Østersjøflåten. Mot slutten av 1700-tallet videreførte keiserinne Katarina den store hans verk i det som ble en av Europas praktbyer. Byen har noen av Europas vakreste bylandskaper, og selv i sovjettiden kunne den by på et rikt kulturliv, med teater, musikk og ikke minst ballett. Eremitasjen, den enorme kunst-samlingen i tsarens tidligere vinterpalass, kan fullt ut måle seg med Gli Uffizi i Firenze eller Louvre i Paris.

Veiviser på vår reise er Kjell Dragnes, journalist og redaktør i Aftenposten fra 1977-2013. Han var korrespondent i Moskva fra 1978 til 1982 og igjen fra 1997. Han var også Londonkorrespondent fra 1989 til 1992. Dragnes har reist over hele det gamle Sovjetunionen, og har også besøkt de baltiske stater, blant dem Estland, i ettersovjetisk tid.

 

Bestill reise

Reiseperiode:

29 april - 7 mai 2019

Dager:

9

Reiseleder:

Kjell Dragnes

Journalist. Født 21/11-1946, i Vadsø. Oppvokst samme sted.
Utdannelse: engelsk, russisk, geografi og statsvitenskap. (Universitetet i Oslo) Har også Forsvarets høgskole, hovedkurs 1992-1993.
Arbeidserfaring: Begynte som journalist (vikar) i 1967 i NRK Finnmark.
Ansatt i NTB utenriks 1973-1975. NRK, Dagsnytt 1975-1977. Aftenposten 1977-2013.
Har vært korrespondent i Moskva og London. 


Pris fra:
27 700,-

Program

Dag 1 – mandag 29. april
Avreise fra Oslo Gardermoen kl. 10.55 med SAS til København, hvor vi ankommer kl. 12.05. Videre med SAS fra København kl 13.30 med ankomst Tallinn kl. 16.00. Felles transport og by-sightseeing på vei til vårt hotell; My City. Hotellet ligger meget sentralt i den gamle delen av Tallinn. Felles velkomstmiddag på restaurant Olde Hansa om kvelden. Olde Hansa tar deg med tilbake til årene 1450-1490, da mat og servise, såvel som møbler og musikk i en velhavende kjøpmannsgård fulgte de beste tradisjoner i Europa. (M)

Dag 2 – tirsdag 30. april    
Etter frokost tar vi en vandretur i den restaurerte gamlebyen, som er pusset opp i årene siden esterne fikk – eller tok – sin selvstendighet i 1991, noen uker før Sovjetunionen gikk i oppløsning. Russernes sterke innflytelse, helt fra Peter den stores seier over svenskene i Den store nordiske krig tidlig på 1700-tallet, symboliseres av Aleksandr Nevskij-katedralen. Den har navn etter en russisk fyrste som beseiret teutonerne på 1200-tallet. Også danskene har satt sine spor, og ifølge legenden var det her det danske flagget, Danebrog, kom dalende fra himmelen i 1219 over en flokk danske korsfarere som skulle kristne Estland. Vi ser også Rådhuset, Helligåndskirken og Domkirken. Det blir en litt tidlig middag på en fin lokal restaurant, Mekk, før vi begir oss til Nasjonaloperaen for å se Figaros Bryllup. (F/M)

Dag 3 – onsdag 1. mai                                                     
Vi drar ut til det store sangstadion i utkanten av hovedstaden. I den sovjetiske perioden var det omtrent det eneste sted hvor esterne kunne vise sin nasjonalfølelse ved å dyrke sin sangskatt og sine sangtradisjoner. Det gjorde de ved en sangfestival som ble holdt hvert femte år fra 1869. Ved avslutningen besto koret av opp mot 30 000 mennesker. Da frihetsbestrebelsene skjøt fart under Gorbatsjovs styre, samlet 300 000 seg, 20 prosent av hele befolkningen, og sang fedrelandssangen, som er omtrent identisk med den finske. For historie- og kunstinteresserte er det muligheter for et besøk i Kunstmuseet, i tillegg til Birgitta-klosteret. Om kvelden er det middag på restaurant Scheeli, som ligger rett ved rådhuset.  (F/lett lunsj, snacks/M)

Dag 4 – torsdag 2. mai
Tidlig avreise (ca kl 07.00/07.30) til St. Petersburg som ble grunnlagt på en våtmark av Peter den store i 1703, og gjort til hovedstad i 1711. Vi bor på Hotel Novotel (4*) i St Petersburg. Vi beregner å sjekke inn på hotellet ca kl 1700. Vi møtes i resepsjonen kl 18.45 for å gå samlet til kveldens middag. (F/L/M)

Dag 5 – fredag 3. mai
Busstur til Petrodvorets (Peterhof), et palass med fantastiske hager utenfor byen. Med sine fontener og parker er det ett av den gamle hovedstadens arkitektoniske mirakler. Det ble praktisk talt skutt i stykker under krigen, men er nå gjenreist. Lunsjen inntas på restaurant 'Demidov'. Deretter begir vi oss tilbake til St Petersburg, hvor vi får en omvisning i Jusupov-palasset. Det tilhørte Jusupov-familien, og det var her Grigorij Rasputin ble myrdet av fyrst Jusupov og to medsammensvorne i desember 1916, tre måneder før tsaren abdiserte. Middag på hotellet kl 18.00. Avreise kl 19.00 til kveldens ballettforestilling 'Svanesjøen' i Aurora Hall. Forestillingen begynner kl. 20.00. Tilbake til hotellet for overnatting.(F/L/M)

Dag 6 – lørdag 4. mai
Frokost før vi reiser med buss til Tsarskoje Selo, Tsarens landsby, 25 kilometer sør for St. Petersburg. Her bygde Katarina den store sitt sommerpalass, hvor restaureringen etter krigsødeleggelsene ble fullført først etter tusenårsskiftet. Den tyske frontlinjen gikk akkurat her under en beleiring som varte i 900 dager. Lunsj på restaurant Jalta i Tsarskoje Selo. Vi besøker videre Pavlovsk, like ved, som ble bygd for Katarinas sønn, tsar Pavel (Paul). Det er også nyrestaurert. Deretter besøk på Krigsmuseet før vi kjører tilbake til hotellet. Middag på Restaurant ‘1001 Night’. (F/L/M)

Dag 7 – søndag 5. mai
Vi starter dagen i Vinterpalasset, med kunstsamlingen i Eremitasjen. Den gamle tronsalen er restaurert, og palassets perle er den berømte Rastrelli-trappen, som har fått navn etter en av de italienske arkitekter som ble importert for å bygge St. Petersburg etter veneziansk mønster. I kunstsamlingen inngår Rembrandts ”Den fortapte sønn”. Etter lunsj ser vi på impresjonist-samlingen, som nå er flyttet fra Vinterpalasset til et eget galleri i den tidligere generalstabsbygningen på den andre siden av Slottsplassen. Blant hovedverkene der er en rekke av Matisses mest kjente verker, og flere av Picassos tidlige arbeider fra hans ”blå” periode. Felles middag om kvelden på Restaurant Hettz. (F/L/M)

Dag 8 – mandag 6. mai
Etter frokost besøker vi den gamle kroningskirken, Kazan-katedralen, som nå er i bruk som russisk-ortodoks kirke igjen etter at den var antireligiøst museum i Sovjet-perioden. Vi besøker også ”Kirken på blodet”, en løkkuppelkirke som ble reist på det sted hvor tsar Aleksandr II ble myrdet i 1881. Lunsj på restaurant ‘De Zha Vu’. Etter lunsj besøker vi Peter Paul-festningen. Vi vandrer gjennom festningsområdet, besøker gravkirken hvor alle tsarer fra og med Peter den store har sine sarkofager. Keiserinne Maria Fjodorovna, født som prinsesse Dagmar av Danmark, (kong Haakons faster) ble stedt til hvile her i 2006, ved siden av sin mann, tsar Aleksandr III (død 1894).
Kveldens middag inntar vi på Nikolaj-palasset – et hyggelig spisested med folklore-konsert. (F/L/M)

Dag 9 – tirsdag 7. mai
Lunsj før vi kjører til flyplassen og hjemreise med SAS fra St. Petersburg kl. 15.00 (lokal tid) via Stockholm og til Oslo Gardermoen, hvor vi ankommer kl. 17.40. (F/L)

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 27.700,- som inkluderer:
 - Flyreise Oslo-København-Tallinn/St Petersburg-Stockholm-Oslo
 - Flyskatt (som utgjør kr. 1.477,- pr august 2018) (Skatten er ikke refunderbar ved evnt avbestilling)
 - Overnatting i dobbeltrom
 - Måltider iflg. program (F=frokost/L=lunsj/M=middag)
 - All transport i flg. program
 - Byvandringer, utflukter og kåserier i flg. program
 - Inngangsbilletter
 - Billett til operaen Figaros Bryllup i Tallinn og forestillingen Svanesjøen i St. Petersburg
 - Faglig reiseleder Kjell Dragnes
 - Teknisk reiseleder fra Temareiser Fredrikstad

- Tips er ikke inkludert

Tillegg for enkeltrom   kr  4.300,-
Fordelspris med A-kortet  kr 26.700,-

Tilslutningsfly på forespørsel.


Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding.
Minimum antall deltakere er 20.

Visum til St Petersburg er ikke inkludert, men vi vil informere om hvordan man kan skaffe visum. Pris på visum mellom 900,- og 1.100,- pr person.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad