Skip to main content

Sri Lanka med Øystein Kock Johansen

Pris fra:
25 950,-
Dager:10
Bestill reise

Reiseperiode:

23 november - 2 desember 2018

Øystein Kock Johansen

Dr. Philos, arkeolog og religionshistoriker med forsknings- og lederstillinger som professor og adm.dir. Var i nærmere 30 år Thor Heyerdahls nærmeste medarbeider og ekspedisjonsdeltaker.

I motsetning til bare for noen få tiår tilbake er i dag utenlandsreiser – endog lange reiser – noe helt vanlig. Men fremdeles er det, heldigvis, slik at ikke alle destinasjoner er like vanlige. Sri Lanka, det gamle, eksotiske Ceylon, et slikt reisemål. Landet har i lang tid vært hjemsøkt av uro og stridigheter, en periode man nå har lagt bak seg. Nasjonen har kommet til fred med seg selv. Det har gjort denne fantastisk vakre og eksotiske øya til et ettersøkt og populært reisemål, et reisemål rikt på kultur- og naturperler og fremmedartede opplevelser. Dette, i kombinasjon med vennlige, smilende og imøtekommende mennesker og et behagelig tropisk klima, gjør Sri Lanka til en formidabel feriedestinasjon.

På denne turen til Sri Lanka, favner vi øyas fremste toppseverdigheter. Vi besøker, og legger ikke minst vekt på, turer i øyas såkalte «Kulturelle Triangel». I denne regionen finner vi en rekke attraksjoner som er høyt rangert på UNESCOs verdensarvliste. Her er templer, spektakulære klippefestninger, vakre skulpturer, betagende stupaer, dagobaer, buddhistiske klostre, øyas gamle «middelalder»hovedstad, huletempler, eksotiske te-plantasjer, villdyrsafari og avkoblende strandliv på innbydende, gylne strender. Denne turen er like diversifisert og fargerik som en mangefasettert edelsten. 

Reiseleder på denne turen er professor Øystein Kock Johansen. Han var i nærmere 30 år Thor Heyerdahls nærmeste medarbeider og ekspedisjonsdeltaker. Sammen med Heyerdahl besøkte Kock Johansen Sri Lanka flere ganger da de var aktive med sine prosjekter på Maldivene. Ta del i arkeolog Kock Johansens store kunnskaper og folkelige formidling. Det er alltid god stemning og godt humør i gruppene til professoren. Til tross for en lang akademisk karriere, setter han fortsatt pris på sine tidligere jobber som sjømann og trailersjåfør. Kanskje er det denne fine blanding som gjør ham til en unik formidler og reiseleder. 

Søk reise

Program

Dag 1 – fredag 23. november
Avreise fra Oslo Gardermoen kl. 14.10 med Emirates til Dubai. Flybytte og videre med samme selskap. Måltider serveres underveis.

Dag 2 – lørdag 24. november
Ankomst Colombo, Sri Lankas hovedstad, kl. 08.25. Etter innreiseformaliteter sjekker vi inn på hotellet vårt, The Kingsbury. Der slapper vi av litt før vi drar ut på en rundtur i byen. Colombo er et pussig miks av moderne liv kombinert med gammel historie. Særlig interessant her er bydelen Fort, som portugiserne etablerte på 1500-tallet. Her er festningslevninger (derav navnet Fort), vakre kolonianlegg og historiske bygninger. Fort er fortsatt nasjonens handels- og finanssentrum. Vi unnlater heller ikke å besøke Colombos travle basarområde og Cinnamon Gardens, byens fasjonable boligområde. Vi rekker også en tur langs byens «stolte» strandpromenade, Galle Face Green, langs Det indiske hav. Felles middag om kvelden. (L/M)

Dag 3 – søndag 25. november
Etter frokost sjekker vi ut av hotellet, og setter kursen mot Dambulla, en by ca. 15 mil nordøst for Colombo, der vi først sjekker inn på vårt hotell, Cinnamon Lodge Habarana hvor vi skal bo i tre netter. Her inntar vi en lunsj før vi skal benytte ettermiddagen til en opplevelsesrik Jeep-safari i Minnriya viltreservat og nasjonalpark. I dette store våtområdet vandrer store elefanthjorder. Reservatet er kjent for å være kanskje det beste stedet i landet for å se ville elefanter i sitt absolutt rette element. Foruten elefanter rommer reservatet blant annet den sjeldne sri lankiske leoparden, leppebjørn, hjort og en rekke fuglearter. (F/L/M)

Dag 4 – mandag 26. november
Etter frokost begir vi oss i buss til øyas såkalte «Kulturelle Triangel». Et epitet området ikke bærer uten grunn: her finner vi en rekke attraksjoner og sights som er høyt rangert på UNESCOs verdensarvsliste, og vi skal under vårt opphold her besøke dem alle. Vi starter i arkeologiske og historiske Polonnaruwa. Denne byen, som er på UNESCOs liste, var øyas stolthet og storhet i middelalderen for omlag tusen år siden. Til tross for alderen finnes det her en rekke velbevarte bygninger og anlegg, dagobaer og statuer. Polonnaruwa ligger praktfullt til ved bredden av vannspeil omgitt av tropiske planter og trær. Det anlegget som trolig vil beta en mest, er Gal Vihara med sine fire kolossale buddhafigurer og vakre stenarbeider. Etter å ha gjort oss ferdig med Polonnaruw, kjører vi tilbake til hotellet for å nyte en behagelig aften. (F/L/M)

Dag 5 – tirsdag 27. november
I dag tar vi det litt med ro, og nyter en lang frokost før vi setter kursen mot Anuradhapura som ligger en kjøretur på ca. halvannen time nord for vårt hotell. Anuradhapura som også står på UNESCOs liste, er en av de forhistoriske hovedstedene på Sri Lanka, berømt for sine vel bevarte ruiner av forhistorisk lankesisk sivilisasjon. Byen ble grunnlagt i det 4. århundre f.Kr. og var hovedstaden i kongedømmet Anuradhapura inntil begynnelsen av 1000-tallet e.Kr. Byen ble forlatt i 1017. I denne lange tidsperioden var Anuradhapura et av Asias mest stabile senter for politisk makt og urban livsførsel. Den forhistoriske byen, som er ansett som hellig av buddhister, er omgitt av klostre. Byen er også viktig for hinduer som den sagnomsuste hovedstaden for Asurakongen Ravana i heltediktet Ramayana. Vel tilbake på hotellet, spiser vi middag sammen. (F/L/M)

Dag 6 – onsdag 28. november
Når frokosten er unnagjort, styrer vi ut i Dumballa for å besøke et av turens absolutte høydepunkter, nemlig den svært så spektakulære Sigiriya, eller «Løveklippen», som navnet egentlig betyr. Denne mildt sagt imponerende stenfestningen, for ikke å si monolitten, hever seg imponerende over det omkringliggende vakre landskapet med sine vannspeil; noe som gir et sceneri som vil feste seg i minnet for livet. Festningen på klippetoppen ble anlagt for ca. 1600 år siden, altså tidlig på 400-tallet e.Kr. og rommer en historie om svik, intriger, mord og høyforræderi. Sigiriya representerer trolig den mest populære kulturseverdigheten på Sri Lanka. Vi skal bese hele anlegget og høre om dets mangefasetterte historie. Etterpå setter vi kursen mot Kandy. Underveis i det vakre Hill Country stopper vi og besøker the Spice Garden i Matala. Her beser og lærer vi det som er verdt å vite om krydder. Ceylon/Sri Lanka har siden uminnelige tider vært kjent for sine krydder, og ikke uten grunn var det eksotisk krydder som lå til grunn for vår betegnelse i Norge på «kolonialbutikk», fordi de solgte krydder fra koloniene. Ceylon var kanskje den mest kjente i så henseende. Vi spiser lunsj her, før vi sjekker inn på Hotel Cinnamon Citadel hvor vi skal bo de to neste nettene. Kongebyen Kandy var hovedstaden på øya i perioden 1400-1700-tallet, og er en meget vakker by. Sri Lankas lengste elv, Mahawelli, renner gjennom byen.  
Vi gjør en rundtur i byen før vi sikter oss inn på Sri Lankas aller helligste bygning, nemlig Dalada Maligawa, det såkalte Tanntemplet. Det rommer selvfølgelig en relikvie av Buddha, som ble bragt til øya fra India allerede i det 4.århundre. (F/L/M)

Dag 7 – torsdag 29. november
Etter frokost kjører vi opp i det vakre høylandet for å besøke en genuin ceylonsk te-plantasje. I dette høylandet er natur- og klimatiske betingelser optimale for te-dyrking. Plantasjebesøket er en opplevelse: For det første er en slik te-plantasje eksotisk, og for det andre får vi full innsikt i prosessen fra dyrking, plukking, foredling og endelig sluttprodukt for salg og eksport. Dessuten har vi muligheten til å kjøpe med oss te av aller høyeste kvalitet til mildt sagt fordelaktige priser – for den som er interessert i det. Etter lunsj, vel tilbake i Kandy, er ettermiddagen avsatt til et besøk på gigantstatuen av Buddha, Bahiravakanda Vikara, en av de mest enorme på Sri Lanka. Statuen er definitivt grand og majestetisk, og kan sees fra store deler av byen. Det er fantastisk utsikt fra toppen. (F/L/M)

Dag 8 – fredag 30. november
Vårt besøk i Kandy er over, og vi sjekker ut av hotellet etter frokost. Etter en kjøretur på ca. 3 ½ time, er vi fremme i Negombo. Her sjekker vi inn på vårt hotell, Jetwing Blue, hvor vi, etter noen innholdsrike dager med tett program, skal slappe av resten av oppholdet på denne vakre øya og nyte en innbydende strand og lagunens lune badevann under en deilig varmende sol. (F/L)

Dag 9 – lørdag 1. desember
Dagen til fri disposisjon. Felles middag om kvelden. (F/M)

Dag 10 – søndag 2. desember
Vi sjekker ut og begir oss til flyplassen for hjemreise. Avreise med Emirates kl. 02.55 til Dubai. Flybytte og videre med samme selskap. Måltider serveres underveis. Vi ankommer Oslo Gardermoen kl. 12.00.

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 25.950,- som inkluderer:

- Fly Oslo-Dubai-Colombo med Emirates tur/retur
- Flyskatt (utgjør kr 973,- pr. januar 2018) 
- All fellestransport i følge program
- Overnatting i dobbeltrom på gode bosteder
- Måltider ekskl. drikke i følge program (F=frokost/L=lunsj/M=middag) 
- Byvandringer, foredrag og utflukter i følge dagsprogrammet
- Lokal engelsktalende guide
- Norsk reiseledere (Øystein Kock Johansen og Ragnhild Eikli)

Tillegg for enkeltrom    kr 4.500,-

Tips og visum er ikke inkludert. Visum koster USD 35 pr. januar 2018, og man søker elektronisk visum på www.eta.gov.lk 
 
The Kingsbury 5*, Colombo www.thekingsburyhotel.com
Cinnamon Lodge 5*, Habarana www.cinnamonhotels.com
Cinnamon Citadel 4*, Kandy www.cinnamonhotels.com
Jetwing Blue 5*, Negombo www.jetwinghotels.com/jetwingblue/


Påmelding senest 20. august 2018.

Depositum kr 5.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. Minimum antall deltakere er 20.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold. 

Flybilletter med SAS til Oslo: Kontakt Temareiser Fredrikstad.

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederHotellPris fra
23/11Øystein Kock JohansenSri Lanka25 950,-Bestill

Hotell