Skip to main content

Split, Mostar og Sarajevo med Ulf Andenæs (6. - 12. juni 2020)


Europas treffpunkt
Split - Mostar - Sarajevo

Reiseperiode 6. - 12. juni 2020

Ferden bringer oss gjennom et av de gamle krysningspunkter i Europas kultur, med noen av de vakreste traktene på kontinentet: Vi starter på kysten av Kroatia langs Adriaterhavets østside, i Dalmatias hovedstad Split, og har vårt endepunkt i Bosnias hovedstad Sarajevo. Det er en reise fra kystkulturen i området, med sterk latinsk og italiensk påvirkning fra de eldste tider, til det indre av Balkan, med sine møtesteder mellom kristendommen og islam.
Her har Vest-Europas utposter, vendt mot Roma, Wien og Venezia, møtt den østlige kristenheten, vendt mot Bysants, og islam i den form som fikk hjemhørighet på Balkan, en arv etter fem hundre års tyrkisk herredømme.

Split er den største og livligste byen på Dalmatiakysten, en travel havneby og samtidig en sjarmerende kulturmetropol med en ubrutt historie siden oldtiden. Det meste av gamlebyen har gjennom århundrene vokst frem innenfor murene av den romerske keiser Diokletians enorme palass, med byens eldste gater inne i det som var keiserpalasset. Diokletian bygde det for å leve der etter at han trakk seg tilbake som rikets overhode i år 305. Palasset som rommer en hel gamleby blir kalt den største pensjonistbolig i historien, og kunne måle seg med denne herskerens ego. 

I Dalmatia har hver by sin egen karakter og en lang historie, som gjerne strekker seg ubrutt tilbake til oldtiden. Kysten er kjent som et eldorado for seilere, med fjorder, øyer og skjærgård mot en bakgrunn av fjell som reiser seg mot himmelranden – slik sett kunne mye av landskapet minne om Norge, om det ikke hadde vært for middelhavsklimaet, palmene, olivenlundene og en arkitektur med italienske forbilder. Underveis fra Split reiser vi forbi den flotte Makarska-kysten som lenge har vært et yndet ferieparadis også for mange nordboere. 

Fra Kroatias Middelhavskultur kommer vi over grensen til Bosnia, landet der tre sivilisasjoner har krysset hverandre, og der skillet mellom øst og vest på kontinentet har gått like siden den gang de romerske keisere delte sitt rike i en østlig og en vestlig del.
Møtene mellom sivilisasjoner ga Balkan et navn som Europas urolige hjørne, stundom mer urolig enn godt var, i tider med strid. Vi besøker Mostar, hovedstad i Hercegovina-regionen av Bosnia, en av de byer som ble hardest rammet av krigen etter Jugoslavias sammenbrudd. 

I Mostar er orientalsk byggekunst fra den tyrkiske tiden blandet med nyere bygninger i europeisk og vestlig stil. Elven Neretva danner et skille mellom den muslimske bydelen på østbredden og den kroatiske på vestbredden. Under krigen på 1990-tallet gikk frontlinjen tvers gjennom byen, med voldsomme ødeleggelser særlig på den muslimske siden. Vi besøker den historiske bydelen og byens landemerke, den berømte steinbroen – Stari Most –, reist under det tyrkiske herredømme, et byggverk kjent for sin fullkomne form og beliggenhet. Broen ble rasert under krigshandlingene i 1993, og er senere gjenoppbygget i sin opprinnelige skikkelse med internasjonal innsats. 

Gjennom Neretva-dalen med en blandet befolkning kommer vi til Sarajevo, en av de mest egenartede hovedsteder i Europa. Øst og vest møtes i byen som en gang var bastion for det tyrkiske herredømmet på Balkan, og der de gamle tyrkiske basarkvarterene lever i samliv med vår tids moderne arkitektur. Sarajevo er samtidig byen der noen av det siste århundrets mest dramatiske hendelser utspant seg, fra attentatet i 1914 som utløste første verdenskrig, til beleiringen av byen gjennom flere år etter Jugoslavias sammenbrudd på 1990-tallet. I dag er Sarajevo en travel flerkulturell storby i et område der ulike folkegrupper på nytt venner seg til å leve side om side. 

Vår veiviser vil være Ulf Andenæs, gjennom mange år journalist i Aftenposten, der han dekket nyheter, utland, politikk og kultur, var korrespondent i London, Wien og Washington, og ikke minst var reporter på Balkan.

Program og pris under utarbeidelse

Status:
Program/pris kommer

Søk reise

Reisekalender

23/7Opplev Andrea Bocelli i Toscana - med Stavanger AftenbladFra 16 995,-
23/7Opplev Andrea Bocelli i ToscanaFra 15 995,-
2/8Placido Domingo på Arena di VeronaFra 17 695,-
15/8Kristin Lavransdatters verdenFra 12 450,-
24/8Sensommercruise på MS TrollfjordFra 14 750,-