Skip to main content

Split, Mostar og Sarajevo - Europas treffpunkt


Split - Mostar - Sarajevo
Europas treffpunkt

Reiseperiode 6. - 12. juni 2020

Bli med tidligere journalist Ulf Andenæs på en reise gjennom et av de gamle krysningspunkter i Europas kultur. Vi starter på kysten av Kroatia langs Adriaterhavets østside, i Dalmatias hovedstad Split, og har vårt endepunkt i Bosnias hovedstad Sarajevo. Det er en reise fra kystkulturen i området, med sterk latinsk og italiensk påvirkning fra de eldste tider, til det indre av Balkan, med sine møtesteder mellom kristendommen og islam. Vi skal blant annet besøke fiskerlandsbyen Baska Voda, vandre i vakre Split og Mostar, samt besøke den underjordiske tunnelen "Håpets tunnel" i Sarajevo.

 

Noen av høydepunktene:

 • Utflukt til Brac
 • Fiskerlandsbyen Baska Voda
 • Zlatni Rat - en av Kroatias vakreste strender
 • Byvandring i Split og Mostar
 • Besøk til den bortgjemte landsbyen Medjugorje
 • Taubane ved fjellene i Sarajevo
 • Den underjordiske tunnelen "Håpets tunnel"


Split er den største og livligste byen på Dalmatiakysten, en travel havneby og samtidig en sjarmerende kulturmetropol med en ubrutt historie siden oldtiden. Det meste av gamlebyen har gjennom århundrene vokst frem innenfor murene av den romerske keiser Diokletians enorme palass, med byens eldste gater inne i det som var keiserpalasset. Diokletian bygde det for å leve der etter at han trakk seg tilbake som rikets overhode i år 305. Palasset som rommer en hel gamleby blir kalt den største pensjonistbolig i historien, og kunne måle seg med denne herskerens ego. 

I Dalmatia har hver by sin egen karakter og en lang historie, som gjerne strekker seg ubrutt tilbake til oldtiden. Kysten er kjent som et eldorado for seilere, med fjorder, øyer og skjærgård mot en bakgrunn av fjell som reiser seg mot himmelranden – slik sett kunne mye av landskapet minne om Norge, om det ikke hadde vært for middelhavsklimaet, palmene, olivenlundene og en arkitektur med italienske forbilder. Underveis fra Split reiser vi forbi den flotte Makarska-kysten som lenge har vært et yndet ferieparadis også for mange nordboere. 

Fra Kroatias Middelhavskultur kommer vi over grensen til Bosnia, landet der tre sivilisasjoner har krysset hverandre, og der skillet mellom øst og vest på kontinentet har gått like siden den gang de romerske keisere delte sitt rike i en østlig og en vestlig del.
Møtene mellom sivilisasjoner ga Balkan et navn som Europas urolige hjørne, stundom mer urolig enn godt var, i tider med strid. Vi besøker Mostar, hovedstad i Hercegovina-regionen av Bosnia, en av de byer som ble hardest rammet av krigen etter Jugoslavias sammenbrudd. 

I Mostar er orientalsk byggekunst fra den tyrkiske tiden blandet med nyere bygninger i europeisk og vestlig stil. Elven Neretva danner et skille mellom den muslimske bydelen på østbredden og den kroatiske på vestbredden. Under krigen på 1990-tallet gikk frontlinjen tvers gjennom byen, med voldsomme ødeleggelser særlig på den muslimske siden. Vi besøker den historiske bydelen og byens landemerke, den berømte steinbroen – Stari Most –, reist under det tyrkiske herredømme, et byggverk kjent for sin fullkomne form og beliggenhet. Broen ble rasert under krigshandlingene i 1993, og er senere gjenoppbygget i sin opprinnelige skikkelse med internasjonal innsats. 

Gjennom Neretva-dalen med en blandet befolkning kommer vi til Sarajevo, en av de mest egenartede hovedsteder i Europa. Sarajevo er samtidig byen der noen av det siste århundrets mest dramatiske hendelser utspant seg, fra attentatet i 1914 som utløste første verdenskrig, til beleiringen av byen gjennom flere år etter Jugoslavias sammenbrudd på 1990-tallet. I dag er Sarajevo en travel flerkulturell storby i et område der ulike folkegrupper på nytt venner seg til å leve side om side. 

Vår veiviser vil være Ulf Andenæs, gjennom mange år journalist i Aftenposten, der han dekket nyheter, utland, politikk og kultur, var korrespondent i London, Wien og Washington, og ikke minst var reporter på Balkan.

Denne turen er i samarbeid med:

Bestill reise

Reiseperiode:

6 - 12 juni 2020

Dager:

7

Reiseleder:

Ulf Andenæs

Ulf Andenæs er tidligere journalist i Aftenposten, samt Morgenbladet og Bonytt. Han har vært korrespondent i London, Wien og Washington, redaksjonssekretær i utenriksavdelingen, leder for politisk redaksjon og var gjennom mange år reporter på Balkan.


Pris fra:
17 150,-

Søk reise

Program

Dag 1 - lørdag 6. juni: Avreise

Måltider inkludert: M  
Avgang med Austrian Airlines fra Oslo Gardermoen kl. 06:45 til Wien. Flybytte og videre derfra kl. 13:10 til Split, hvor vi lander kl. 14:25. Ved ankomst Split venter vår buss for å bringe oss til den særpregede middelalderbyen Trogir. Vi får en omvisning der før vi kjører til Split og vårt hotell. Overnatting på Hotel Cvita. Felles middag.

Dag 2 - søndag 7. juni: Utflukt til Brac

Måltider inkludert: F/L/M
Etter frokost på hotellet venter en dag i Adriaterhavets øyrike. Vi reiser i båt til Brac, en av de mest kjente øyene utenor Dalmatiakysten. Vi går i land i Bol, en sjarmerende småby og strandsted med en promenade som fører til en av Kroatias mest kjente strender, etter manges syn den vakreste av dem, Zlatni Rat. For denne utflukten anbefales å ta med badetøy! Vi kan regne med å være ca. 3 timer på sjøen hver vei og vi beregner ca. 3 timer på Brac.

Dag 3 - mandag 8. juni: Split - Mostar

Måltider inkludert: F/L/M
I morgentimene en byvandring i Split, Dalmatias hovedstad, med rike kulturskatter og en lang historie, tydelig italiensk inspirert etter mange århundrer under Venezias herredømme. Vårt utgangspunkt er gamlebyen, den dag i dag omgitt av murene fra den romerske keiser Diokletians palass. Vi reiser deretter kystveien med utsyn over Adriaterhavet og øyene inntil vi stanser for lunsj i Baska Voda, en fiskerlandsby som er blitt ferieby. Derfra går ferden innover i landet på veien mot Mostar. Vi stopper ved Medjugorje, inntil nylig en bortgjemt landsby som i løpet av få år er blitt et av de mest besøkte romersk-katolske valfartsstedene i Europa, og som oppsto etter at Jomfru Maria hevdes å ha åpenbart seg for barna der fra 1981. Det er i sitt opphav drevet fram av søreuropeisk folkelig religiøsitet og en fremmedartet opplevelse for de fleste nordboer. Ved ankomst til Mostar tar vi inn på Hotel Mostar i utkanten av sentrum. Middag på hotellet om kvelden. 

Dag 4 - tirsdag 9. juni: Mostar - Sarajevo

Måltider inkludert: F/L/M
Første halvpart av dagen bruker vi i Mostar. Byvandring i strøket rundt den egenartede tyrkiske broen som har gitt byen navn og er dens landemerke. Broen danner inngang til det gamle tyrkiske basarkvarteret. I sidegatene i nærheten står fortsatt noen av bygningene herjet tilbake etter en krig der Mostar ble særskilt hardt rammet. Om ettermiddagen reiser vi veien som følger dalføret langs elven Neretva oppover i landet gjennom et storslått landskap. Underveis stopper vi i Konjic, en gammel by i naturskjønne omgivelser, også den hardt hjemsøkt under krigen og med en gjenreist tyrkisk bro. Overnatting og middag på hotellet Novotel Bristol midt i Sarajevo. 

Dag 5 - onsdag 10. juni: Sarajevo

Måltider inkludert: F/M
Etter frokost følger en halv dags tur rundt i Sarajevo, der vi møter historien fra ulike epoker: fra århundrer som et av de fremste støttepunkter for det tyrkiske herredømme på Balkan, fra Habsburgerkeisernes tid under Østerrike, fra attentatet som utløste første verdenskrig, fra kommunismen, og fra 3 ½ års beleiring under krigen på 1990-tallet. Byvandring i sentrum og i den tyrkiske gamlebyen med basarkvarterene, senere en tur opp i fjellsiden med taubanen som ble gjenåpnet i fjor etter å ha vært ødelagt og stengt siden krigen. Lunsjen og ettermiddagstimene står til den enkeltes rådighet, utvalget av spisesteder er stort. Vi møtes på kvelden til felles middag.

Dag 6 - torsdag 11. juni: Rundtur utenfor Sarajevo

Måltider inkludert: F/M
En halv dags rundtur i området omkring Sarajevo der vi blant annet besøker «Håpets tunnel» - "Tunel spasa" - den underjordiske tunnelen som var eneste forbindelse til omverdenen under krigens beleiring. Utenfor byen stanser vi ved utfartsstedet Ilidza med sin park av sjøer og øyer i miniatyr, og ved noen av vintersportsstedene fra vinter-OL i Sarajevo 1984. Lunsjen og ettermiddagen står til den enkeltes rådighet. Vi møtes om kvelden til middag og får en oppvisning med folklore, en kulturform som alltid har hatt en frodig utfoldelse på Balkan, med sine sterke bondekulturer i møtet mellom det vestlige og det østerlandske.  

Dag 7 - fredag 12. juni: Hjemreise

Måltider inkludert: F
Etter frokost får vi litt tid på egenhånd den første del av dagen før vi blir hentet på hotellet og kjørt til flyplassen. Avgang med Austrian Airways kl 15:10 til Wien. Et opphold på 3 timer på flyplassen i Wien kan gi tid for mat og forfriskninger. Avgang kl 20:30 fra Wien med ankomst Oslo Gardermoen kl. 22:50.

Praktiske opplysninger

Pris pr person kr. 17.150,- som inkluderer:

 • Fly Oslo-Wien-Split/Sarajevo-Wien-Oslo Austrian Airways tur/retur
 • Flyskatter
 • All fellestransport ifølge program
 • Overnatting i vanlig dobbeltrom inkl. frokost
 • Utflukter og byvandringer ifølge program
 • Måltider ifølge program (F= frokost/L=lunsj/M=middag)
 • Norske reiseledere (Ulf Andenæs + teknisk reiseleder)

 

Rabatt med A-kortet kr 750,- pr person 

Minimum antall deltakere er 20

Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding.

Tillegg for enkeltrom, kr. 2.350,- pr. person

Tilslutning med fly innenlands til Oslo på forespørsel.

Vi tar forbehold om prisendring p.g.a. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs samt endring i rutetidene hos flyselskapet og i program.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad

Kart

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålPris fra
6/6Ulf AndenæsSplit, Mostar og Sarajevo - Europas treffpunkt
Fordelspris med Aftenposten A-kortet.
17 150,-Bestill

Bosted

Reisekalender

21/2Fargerike India - kontrastenes landFra 26 670,-