Skip to main content

Split, Mostar og Sarajevo - Europas treffpunkt


Split, Mostar og Sarajevo - Europas treffpunkt

 

Tidligere journalist Ulf Andenæs inviterer til en reise gjennom et av de gamle krysningspunkter i Europas kultur. Vi starter på kysten av Kroatia langs Adriaterhavets østside, i Dalmatias hovedstad Split, og har vårt endepunkt i Bosnias hovedstad Sarajevo. Det er en reise fra kystkulturen i området, med sterk latinsk og italiensk påvirkning fra de eldste tider, til det indre av Balkan, med sine møtesteder mellom kristendommen og islam. Vi skal blant annet besøke fiskerlandsbyen Baska Voda, vandre i vakre Split og Mostar, samt besøke den underjordiske tunnelen "Håpets tunnel" i Sarajevo.

Noen av høydepunktene på turen til Split, Mostar og Sarajevo:
  • Utflukt til Brac
  • Fiskerlandsbyen Baska Voda
  • Zlatni Rat - en av Kroatias vakreste strender
  • Byvandring i Split og Mostar
  • Besøk til den bortgjemte landsbyen Medjugorje
  • Taubane ved fjellene i Sarajevo
  • Den underjordiske tunnelen "Håpets tunnel"


Split er den største og livligste byen på Dalmatiakysten, en travel havneby og samtidig en sjarmerende kulturmetropol med en ubrutt historie siden oldtiden. Det meste av gamlebyen har gjennom århundrene vokst frem innenfor murene av den romerske keiser Diokletians enorme palass, med byens eldste gater inne i det som var keiserpalasset. Diokletian bygde det for å leve der etter at han trakk seg tilbake som rikets overhode i år 305. Palasset som rommer en hel gamleby blir kalt den største pensjonistbolig i historien, og kunne måle seg med denne herskerens ego. 

I Dalmatia har hver by sin egen karakter og en lang historie, som gjerne strekker seg ubrutt tilbake til oldtiden. Kysten er kjent som et eldorado for seilere, med fjorder, øyer og skjærgård mot en bakgrunn av fjell som reiser seg mot himmelranden – slik sett kunne mye av landskapet minne om Norge, om det ikke hadde vært for middelhavsklimaet, palmene, olivenlundene og en arkitektur med italienske forbilder. Underveis fra Split reiser vi forbi den flotte Makarska-kysten som lenge har vært et yndet ferieparadis også for mange nordboere. 

Fra Kroatias Middelhavskultur kommer vi over grensen til Bosnia, landet der tre sivilisasjoner har krysset hverandre, og der skillet mellom øst og vest på kontinentet har gått like siden den gang de romerske keisere delte sitt rike i en østlig og en vestlig del.
Møtene mellom sivilisasjoner ga Balkan et navn som Europas urolige hjørne, stundom mer urolig enn godt var, i tider med strid. Vi besøker Mostar, hovedstad i Hercegovina-regionen av Bosnia, en av de byer som ble hardest rammet av krigen etter Jugoslavias sammenbrudd. 

I Mostar er orientalsk byggekunst fra den tyrkiske tiden blandet med nyere bygninger i europeisk og vestlig stil. Elven Neretva danner et skille mellom den muslimske bydelen på østbredden og den kroatiske på vestbredden. Under krigen på 1990-tallet gikk frontlinjen tvers gjennom byen, med voldsomme ødeleggelser særlig på den muslimske siden. Vi besøker den historiske bydelen og byens landemerke, den berømte steinbroen – Stari Most –, reist under det tyrkiske herredømme, et byggverk kjent for sin fullkomne form og beliggenhet. Broen ble rasert under krigshandlingene i 1993, og er senere gjenoppbygget i sin opprinnelige skikkelse med internasjonal innsats. 

Gjennom Neretva-dalen med en blandet befolkning kommer vi til Sarajevo, en av de mest egenartede hovedsteder i Europa. Sarajevo er samtidig byen der noen av det siste århundrets mest dramatiske hendelser utspant seg, fra attentatet i 1914 som utløste første verdenskrig, til beleiringen av byen gjennom flere år etter Jugoslavias sammenbrudd på 1990-tallet. I dag er Sarajevo en travel flerkulturell storby i et område der ulike folkegrupper på nytt venner seg til å leve side om side. 

Vår veiviser vil være Ulf Andenæs, gjennom mange år journalist i Aftenposten, der han dekket nyheter, utland, politikk og kultur, var korrespondent i London, Wien og Washington, og ikke minst var reporter på Balkan.

Denne turen er i samarbeid med:

Søk reise

Kart

Reisekalender

/En musikalsk reise til Edith Piafs Paris
/Valdres – i hjertet av Norge med forfatter Thorvald Steen
/Prøysens rike - med Maj Britt Andersen (september 2020)
/'Der ingen skulle tru at nokon kunne bu' - Telemark og Buskerud
/Førjulstid i Roma med Vetle Lid Larssen (19. - 23. november 2020)