Skip to main content

Spania og Marokko med Arnt Stefansen

Pris fra:
20 950,-
Dager:11
Bestill reise

Reiseperiode:

28 mars - 7 april 2018

Arnt Stefansen

Statsviter, journalist og TV-produsent. Arbeider som frilanser - hovedsaklig for NRK, hvor han er en kjent profil som nyhets- og utenriksreporter. Han deler sin arbeidstid mellom Europa og Latin-Amerika.

Påsken 2018 legger vi ut på en unik temareise. Da kombinerer vi våre to populære reiser: «Påske i Sør-Spania» og «Spania-Marokko»

Vi starter i Málaga, der vi skal oppleve de verdenskjente spanske påskeprosesjonene, spennende byvandringer og strålende gastronomi, i tillegg til store kulturopplevelser i Pablo Picassos fødeby.
  
Deretter tar vi veien over Gibraltarstredet, og tilbringer uforglemmelige dager i magiske Marokko. I 800 år rådde arabere og berbere i det som i dag er Spania. Det har knyttet Marokko med sterke bånd til europeisk kultur og historie. Landet er derfor det beste sted å starte for den som vil forstå våre arabiske og muslimske naboer.

I Marokko møter vi vår lokale kjentmann, Mohammed Al-Mahdi, som skal være med på reisen rundt om i landet. I Tanger kommer vi raskt i den rette stemningen, med et besøk i gamlebyen, medina-en, med dens mystikk, lyder og lukter. Neste dag åpner vår kjentmann sitt hjem i småbyen Asílah, like sør for Tanger, der vi er invitert på lokale kulinariske spesialiteter. Et av turens høydepunkter er eventyrlige Fes – den eldste av Marokkos berømte kongebyer, med sin al-Qarawiyin-moske, der verdens første universitet ble grunnlagt i år 895. Men noen vil sikkert bli mest begeistret for Marrakech og dens eksotiske Djemaa el-Fna – markedsplassen med sin uforlignelige “tusen og en natt”-stemning. Og da har vi bare nevnt en liten del av vår omfattende reiserute.

Bli med på reisen til Sør-Spania og til våre nærmeste arabiske naboer, der vesten og den arabiske verden møtes – et av vår tids viktigste og mest spennende kulturmøter.

Reiseleder er Arnt Stefansen – tidligere Europa-korrespondent for NRK, og forfatter av boken “Spania – historien, kulturen og menneskene”, som kom i ny utgave i 2013.


 

Søk reise

Program

Dag 1 – onsdag 28. mars
Avreise fra Oslo Gardermoen kl. 14.40 med Norwegian direkte til Málaga hvor vi ankommer kl. 18.45. Reiseleder Arnt Stefansen møter oss på flyplassen, og vi tar buss til vårt bosted: Hotel Las Vegas i Málaga. Det blir byvandring hvor vi blant annet får oppleve påskeprosesjoner, før middag i sentrum av Málaga. (M)

Dag 2 – Skjærtorsdag 29. mars
Etter frokost vandrer vi rundt i Málaga med lokal guide, og besøker Museo Picasso, Alcazaba, katedralen og gamlebyen. Vi spiser lunsj på egen hånd før vi drar med buss til byen Aljeciras ved Gibraltar-stredet. På turen holder Arnt Stefansen foredrag om Al Ándalus – det muslimske storriket i Spania som har gitt spanjoler og marokkanere en 800 års felles historie. En hurtiggående ferje bringer oss fra Europa til Afrika på 35 minutter. Vi reiser altså til Marokko slik farende folk alltid har gjort – med skip over Gibraltar til Tanger, havnebyen som har vært selve porten til dette landet i tusen år. I Tanger, Nord-Marokkos viktigste by, venter vår marokkanske kjentmann, Mohammed Al-Mahdi. Han er ekspert på sitt lands kultur og historie, og skal være med på hele reisen rundt om i Marokko. Fra ferjeterminalen Tanger Med (4 mil fra Tanger) tar vi buss til Hotel Husa Solazur hvor vi sjekker inn. Om kvelden spiser vi paella – en rett araberne hevder å ha funnet opp under sitt lange styre i Spania. Under måltidet kan vi høre musikk fra Al Ándalus – arabernes gamle storrike på den iberiske halvøya. (F/M)

Dag 3 – Langfredag 30. mars
Etter frokost tar tar vår lokale guide oss med på en omvisning i Tanger, og deretter går turen sørover til småbyen Asilah, som er vår kjentmann Mohammeds hjemby. Han inviterer oss på lunsj i et privat hjem, der vi får smake Marokkos berømte Couscous og flere andre av landets spesialiteter. Om ettermiddagen kjører vi videre til eventyrlige Fes – et av turens absolutte høydepunkter. Fes var den første av Marokkos kongebyer, og vi skal selvsagt besøke den verdenskjente al-Qarawiyin-moskéen, der verdens første universitet ble grunnlagt så tidlig som i år 895. Vi kommer til Fes tidlig kveld og overnatter på Hotel Zalagh Parc Palace. (F/L) 

Dag 4 – Påskeaften lørdag 31. mars
Det blir frokost på hotellet før vi tar fatt på “the grand tour” i gamlebyen. Medina-en i Fes (el Bali) er berømt verden over og et av de best bevarte bysentre i den arabiske verden. I mer enn 1000 år har mennesker levd og virket her i de trange gatene. I mer enn 1000 år har fruktselgere og andre handelsmenn tilbudt sine varer i hovedgaten Talaa Kabira, som går tvers gjennom bydelen – en verden full av eksotisk liv, lyder og lukter. Vi spiser lunsj på egen hånd inne i medinaen – for eksempel på den vakre og eksotiske Restaurant des Merinides. Her har de en av Marokkos nasjonalretter – Pastila, som opprinnelig kommer nettopp fra Fes el Bali. Etter lunsj besøker vi, som nevnt, al-Qarawiyin-moskéen, og verdens eldste universitet. Hvis tiden tillater, vil vi også besøke andre severdigheter i Fes. Tilbud om å bli med på middag på en hyggelig restaurant i sentrum av Fes. (F)

Dag 5 – 1. påskedag søndag 1. april
Etter frokost forlater vi Fes, og reiser til en av Marokkos mest kjente severdigheter – ruinene av romernes hovedstad i Nordvest-Afrika, Volubilis. Restene av den gamle romerske byen står på UNESCOs verdensarvliste. Deretter går turen videre til et sted som for bare få år siden var stengt for ikke-muslimer: Moulay Idriss – den hellige byen der Morokkos grunnlegger, Idriss den 1., ligger begravet. Den lille byen ligger som et hvitt smykke rundt en bakketopp, noen kilometer fra Volubilis. Moulay Idriss er Marokkos viktigste valfartsmål – også kalt “de fattiges Mekka”. Vi får en omvisning i byen, og etterpå kan de som ønsker gjøre noe de aller færreste nordmenn har gjort: Spise lunsj i den tidligere lukkede byen. Etterpå tar vi fatt på den lange bussturen til Casablanca, der vi ankommer utpå kvelden. Overnatting og middag på Hotel Mövenpick & Resorts. (F/M)

Dag 6 – 2. påskedag mandag 2. april
Casablanca er et helt annet Marokko enn de gamle kongebyene, med sine medinaer og sin fortettede “orientalske” stemning. Casablanca er en storby, og fortsatt er det mange som forbinder byen med filmen med samme navn – Humphrey Bogart og Ingrid Bergmans store klassiker fra 1942. I Casablanca finner vi også synlige spor av det franske kolonistyret – La cité nouvelle – den nye bydelen. Men høydepunktet under oppholdet i Casablanca blir besøket i Marokkos mest ruvende og berømte byggverk: Hassan II-moskeen, som ligger i utkanten av byen. Vi skal også glede oss over det fransk-marokkanske kjøkken, og foreslår en god lunsj på den franske restauranten “Les fleurs”. Etter lunsj drar vi til det som for mange er selve “eventyrbyen” i Marokko: Marrakech. Vi ankommer tidlig på ettermiddagen, og tar inn på det utmerkede hotellet Atlas Medinas. Om kvelden anbefaler vi en Fantasia – et gnistrende marokkansk show, med kultur, folklore og utsøkt gastronomi. (F)

Dag 7 – tirsdag 3. april
Dette er dagen for å utforske Marrakech. “Ørkenens juvel” og “Den røde eventyrbyen” – det er bare to av hedersbetegnelsene på denne byen, som har venner over hele verden. Marrakech ble grunnlagt i år 1062 av almoravidene. De var nomader av berberfolket, som er Marokkos urbefolkning. På denne tiden hersket araberne og berberne også over det meste av Spania, og Marrakech ble hovedstaden i et rike som strakte seg fra Nord-Spania til det sørlige Marokko. To ruvende moskeer var viktigste symboler på dette stor-riket – en i Marrakech og en i sør-spanske Sevilla. I dag står bare Koutobia-moskeen i Marrakech igjen, men minareten fra Sevilla-moskeen kan vi fortsatt beundre som La Giralda, klokketårnet på byens katedral. Og vi starter vår vandring nettopp ved den berømte Koutobia-moskeen, som ligger noen få hundre meter fra Djemaa el-Fna-plassen. En annen severdighet denne dagen er souk-ene, de trange markedsgatene der man kan kjøpe det meste – fra billige sko og klær, til keramikk og alle mulige matvarer. På dette markedet gjør vanlige marokkanere sine innkjøp, men en turist må nok regne med å betale en noe høyere pris. Det blir felles lunsj på vårt hotell. Etterpå promenerer vi herskapelig i hestedrosjer fra den berømte Djemaa el-Fna-plassen, i sentrum av Marrakech. Vi unner oss en time eller to med den enestående “tusen og en natt-stemningen” på denne plassen, før vi går til middagsbordet. Vi anbefaler Restaurant Argana, som har fin utsikt over den eksotiske plassen. Der kan vi spise vi Marrakech’ spesialitet Tángia, som er en lokal utgave av Marokkos nasjonalrett Tagíne – en velsmakende gryterett som tilberedes i et leirfat over brennende kull. (F/L) 

Dag 8 – onsdag 4. april
Etter frokost besøker vi de verdenskjente Majorelle-hagene, der man får en god avkopling fra byens hektiske puls. Hagen har en samling av planter fra hele verden, inkludert de aller fleste kaktus-planter som vokser på kloden. I Majorelle-hagene er det også et flott museum for berbisk kunst, kultur og historie. Lunsj på hotellet, og ettermiddagen til fri avbenyttelse. Om kvelden kan de som ønsker oppleve en spesiell middag, midt i det yrende folkelivet på Djemaa el-Fna-plassen. (F/L)

Dag 9 – torsdag 5. april
I dag drar vi ut på et av Marokko-turens store eventyr – en spektakulær busstur over Atlasfjellene og ned til ørken-landskapene sør for Marrakech. Vi sjekker inn på vårt hotell; Le Berbère Palace i den berømte berberbyen Ouarzazate, kjent som “porten til Sahara-ørkenen”. Om ettermiddagen får vi en omvisning i byen, før det gis tilbud om felles middag på en lokal restaurant. (F)

Dag 10 – fredag 6. april
Utflukt i ørkenen til en av Ouarzazates små nabobyer, der vi også spiser lunsj i et berber-telt, og for den som virkelig vil ha et minne for livet: Få anledning til å stige opp på kamelryggen. Vi kommer tilbake til Ouarzazate sent på ettermiddagen og spiser avskjedsmiddag i den eksotiske ørkenbyen. (F/L/M)

Dag 11 – lørdag 7. april
Vi spiser frokost før vi setter kursen tilbake til Marrakech der Norwegian har avreise kl. 18.25 direkte til Oslo Gardermoen hvor ankomst er kl. 00.10. (F)

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 20.950,- som inkluderer:
- Flyreise Oslo-Màlaga/Marrakech-Oslo med Norwegian
- Flyskatt
- Overnatting i dobbeltrom 
- All fellestransport ifølge program
- Byvandringer, utflukter og kåserier ifølge program 
- Måltider ifølge program (F=frokost/L=lunsj/M=middag) * 
- Lokal engelsktalende guide (Mohammed Al-Mahdi) med på hele rundreisen i Marokko
- Norsk reiseleder (Arnt Stefansen) som møter gruppen på flyplassen i Màlaga
- Tips er ikke inkludert

Tillegg for enkeltrom        kr 2.885,-

* Det vil bli gitt tilbud om felles bespisning de dagene hvor måltidene ikke er inkludert.

Hotel Las Vegas 3*, Màlaga www.hotellasvegasmalaga.com
Hotel Husa Solazur Business Spa 4*, Tangier www.kenzisolazur.com
Hotel Zalagh Parc Palace 5*, Fes www.zalagh-palace.ma
Hotel Mövenpick & Resorts 5*, Casablanca www.movinpick.com
Hotel Atlas Medina 5*, Marrakesh www.atlas5stars.com
Le Berbère Palace 5*, Ouarzazate www.hotel-berberepalace.com


Påmelding snarest
Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding.
Minimum antall deltakere er 20.
Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!
Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Norske statsborgere trenger ikke visum til Marokko, men passet må være gyldig minst 6 måneder etter utreise fra landet.

Tilslutningsfly med Norwegian til Oslo, kontakt Temareiser Fredrikstad.

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad

Kart

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederHotellPris fra
28/3Arnt StefansenSpania og Marokko
Vennligst send oss kopi av pass ved påmelding.
20 950,-Book på venteliste

Hotell