Skip to main content

Sør-England med Bath og Devon – fra Downton Abbey til Jane Austen


En reise med slott og landsbysjarm, sylskarpe penner og stilfull krim

Reiseperiode 8. - 14. august 2022


Vi er mange som elsker britisk sjarm, med pittoreske små landsbyer og vakkert anlagte byer med historisk sus, grønne enger og frodige hager. Vi koser oss med engelsk landsbykrim og Agatha Christies kriminalgåter, og benker oss foran tv-skjermen for å følge Poirot og Miss Marple, så vel som Jane Austens rike persongalleri og historiske serier som Downton Abbey. 

 

Høydepunkter:

 • Highclere Castle bedre kjent som Downton Abbey
 • Agatha Christies detektivunivers
 • Jane Austens verden
 • Romerbyen Bath og The Royal Crescent
 • Landsbyen Lacock med nonneklosteret Lacock Abbey
 • Lyme Regis
 • Montacute House 
 • Ragnhild Eiklis inspirerende kåserier

 
Det er ikke minst gjennom litteratur og film at mange av oss har fått et sterkt forhold til britisk litteratur, kultur og humor, natur og historie. På denne turen skal vi gå i fotsporene til noen av disse folkekjære forfatterne og filmatiseringene, og et av våre første mål er romerbyen Bath, som på Jane Austens tid var Englands mest populære kursted. Den elegante 1700-tallsbyen ble sentrum for en type sosietetsliv som Austen elsket å karikere i romanene sine. Baths arkitektur er svært godt bevart, og vi skal få med oss noen av de store severdighetene, og se hvordan fiffen bodde på sine opphold her. 

Fra Bath går turen videre til et eventyr av et renessanseslott, Monacute House, som sto ferdig i 1601 og har vakker arkitektur, en rikholdig kunstsamling og en nydelig hage. Mange vil nok kjenne igjen dette slottet fra Jane Austen-filmen Fornuft og følelser. Vi gjør et litterært og tidsmessig hopp inn i Agatha Christies detektivunivers, og begir oss til grevskapet Devon. Vi besøker Dartmouth og tar båten oppover elven Dart til krimdronningens frodige sommersted Greenway, som hun også brukte som setting i en av sine Poirot-romaner. Under oppholdet i Devon skal vi bo i Exeter og få en omvisning i katedralen her. Vi følger sørkysten bortover til den lille perlen Lyme Regis, og fortsetter oppover til Winchester, som blir vår base de to siste nettene. Denne byen var landets hovedstad før London, og var hovedsete for de angelsaksiske kongene før normannerne erobret landet. Vilhelm Erobreren reiste en av sine første borger her i 1067, og i restene av den finner vi det som etter sigende skal være det runde bordet til den legendariske kong Arthur og hans riddere; det er ganske sikkert en røverhistorie, men bordplaten henger nå på veggen. Winchester ligger en kort kjøretur fra den lille landsbyen Chawton, der Jane Austen skrev flere av sine mest kjente romaner. Vi skal besøke huset der hun bodde de siste årene av sitt liv, og se graven hennes i den normanniske katedralen i Winchester. 

Highclere Castle, bedre kjent som Downton Abbey, åpner sine dører for publikum noen få uker hvert år, og for mange vil sikkert turen hit bli selve rosinen i turpølsa vår. Highclere Castle er et gods med en innholdsrik historie: Det er fremdeles hjemmet til jarlen av Carnarvon, og det var den nåværende jarlens oldefar som sammen med arkeologen Howard Carter oppdaget Tutankhamons grav i 1922. På Highclere finner vi derfor også en egyptisk utstilling som vi skal få med oss, selvfølgelig i tillegg til rommene mange kjenner så godt fra tv-serien. Rundt oss overalt på denne reisen har vi det erkeengelske landskapet med grønne enger og blomstrende hager, landsbyidyller med torvtekte hus og vindskjeve puber – det er bare å la seg sjarmere i senk! 
 
Vår veiviser er Ragnhild Eikli, førstelektor i engelskspråklig litteratur ved Universitetet i Oslo.  

Status:
Mer informasjon kommer

Søk reise

Program

Dag 1 – mandag 8. august: Landsbyen Lacock og Lacock Abbey

Måltider inkludert: L / M
Avreise fra Oslo Gardermoen med SAS kl. 07.55 til London Heathrow hvor vi ankommer kl. 09.20 lokal tid. Vi setter kursen vestover mot grevskapet Wiltshire. Første stopp er den sjeldent godt bevarte landsbyen Lacock. Her går vi rett inn i historien. Byen har vært brukt som bakteppe i en mengde filmer, fra Harry Potter til Cranford og Stolthet og fordom, endog Downton Abbey. Vi spiser lunsj på en av de eldgamle koselige pubene her, og besøker stedets viktigste severdighet: Lacock Abbey, opprinnelig et nonnekloster fra 1200-tallet, og senere et privat hjem som var bebodd helt fram til 2011. Her er det hyggelig å rusle rundt i den vakre hagen! Vi fortsetter til Bath og sjekker inn på vårt hotell, Apex Hotel Bath, før vi møtes til middag om kvelden.  

Dag 2 – tirsdag 9. august: Romerbyen Bath med “Afternoon Tea”

Måltider inkludert: F / L / M
Etter frokost tar vi en byvandring gjennom den stilrene romerbyen Bath. Vi begynner med kanskje det mest kjente eksempelet på Baths 1700-tallsarkitektur: The Royal Crescent. Et av husene her er nå innredet slik man tenker seg det var på Jane Austens tid, og vi tar et besøk her. På vår vandring gjennom byen er vi innom en rekke landemerker kjent fra Austens romaner, før vi til slutt ender ved det som er selve kjernen i denne gamle kurbyen: De romerske badene. Her får vi en omvisning. Vi får servert lunsj i form av «Afternoon Tea» på det sagnomsuste Pump Room, der sosieteten kom for å sladre og «take the waters». Vi samles til felles middag om kvelden. 

Dag 3 – onsdag 10. august: Montacute House i Somerset samt eplecidersmaking

Måltider inkludert: F / M
Vi sjekker ut fra hotellet og kjører sørover gjennom grevskapet Somerset. Vi skal besøke den storslåtte herregården Montacute House fra 1600-tallet, og her har vi tid til å få med oss de mange severdighetene både inne og ute. Det blir anledning til å spise lunsj på egen hånd her, før vi kjører videre sørover mot Exeter, som skal være vår base de neste to nettene. På veien skal vi innom en enorm frukthage og få en innføring i det som nærmest er Somersets «varemerke», eplesider. Vi sjekker inn på hotellet vårt, Mercure Rougemont i Exeter sentrum, og så blir det litt fritid før vi møtes til felles middag om kvelden. 

Dag 4 – torsdag 11. august: Dartmouth og Agatha Christies Greenway

Måltider inkludert: F 
Etter tidlig frokost kjører til Dartmouth. Byen ved elven Darts utløp spiller en sentral rolle i Englands sjøfartshistorie, og det ærverdige Royal Naval College ligger her. Fra havnen skal vi ta båt oppover elven til Agatha Christies landsted, Greenway. Stedet ligger ikke bare vakkert til, det er også fylt til randen av krimdronningens gjenstander fra hennes mange reiser. Christie var en ivrig samler av nær sagt alt mulig gjennom hele livet, og huset blir dermed et bilde på hennes fargerike personlighet. Når vi kommer ned til Dartmouth igjen, blir det tid til å vandre rundt på egen hånd, før vi busser oppover til Exeter igjen. Kvelden til fri disposisjon, men tilbud om felles middag vil bli gitt.

Dag 5 – fredag 12. august: katedralen i Exeter, Lyme Regis og Winchester

Måltider inkludert: F / L
Vi sjekker ut fra hotellet og begynner dagen med en omvisning i katedralen i Exeter, som er et av de fineste eksemplene på gotisk arkitektur i England. Vi fortsetter østover til den lille perlen Lyme Regis, som ligger på den spektakulære Jurakysten. Byen var en populær ferieby på Jane Austens tid, og hun kom hit sammen med sin familie. Lyme Regis har figurert i en rekke filmer, så som Austens Overtalelse, og mange husker sikkert også den berømte moloen fra storfilmen Den franske løytnantens kvinne. Vi spiser lunsj her, og så blir det litt tid på egen hånd. De som vil, kan besøke byens fine museum, som har en egen avdeling om fossilsamleren Mary Anning, en av viktoriatidens sterke kvinneskikkelser. Vi ankommer vårt hotell The Winchester Royal Hotel i Winchester utpå ettermiddagen. Middag på egenhånd, men de som vil være med Ragnhild for å spise, er hjertelig velkommen til det. 

Dag 6 – lørdag 13. august: Jane Austen House Museum

Måltider inkludert: F / M
Etter frokost kjører vi til Jane Austen House Museum i den lille landsbyen Chawton, en kort kjøretur fra Winchester. Forfatteren bodde i det hyggelige huset her fra 1809 og fram til sin død i 1817, og det var her hun ferdigstilte og skrev sine mest kjente romaner. Tilbake i Winchester blir lunsj på egen hånd, og om ettermiddagen blir det tilbud om en byvandring. Vi samles til middag om kvelden. 

Dag 7 – søndag 14. august: Highclere Castle (Downton Abbey) og hjemreise

Måltider inkludert: F 
Etter frokost og utsjekking fra hotellet kjører vi til Highclere Castle, bedre kjent som Downton Abbey. Vi tar oss god tid til å få med oss severdighetene; vi skal vandre i salongene vi kjenner fra tv-serien, besøke den egyptiske utstillingen og det vakre parkanlegget. Det blir muligheter til å spise lunsj her, før vi setter kursen oppover mot flyplassen Heathrow og fly hjemover med SAS kl. 19.30 direkte til Oslo Gardermoen hvor ankomst er kl. 22.40. 

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 22.750,- som inkluderer: 

 • Fly Oslo-London tur/retur med SAS   
 • Flyskatt 
 • Overnatting i dobbeltrom 
 • Alle landarrangement og utflukter ifølge program 
 • Måltider ifølge program (F=frokost/L=lunsj/M=middag)*
 • Tips
 • Norsk reiseleder Ragnhild Eikli

 

Tillegg for enkeltrom                 kr  2.950,-

* Det vil bli gitt tilbud om felles bespisning de dagene hvor måltidene ikke er inkludert.

Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 
Minimum antall deltakere er 20. 

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Tilslutning med SAS til Oslo fra andre byer, ta kontakt med Temareiser Fredrikstad

Kart

Bosted

Reisekalender

6/9En historisk reise i middelalder-Norge i Kristin Lavransdatters fotsporFra 14 950,-