Skip to main content

Sør-England med Bath, Devon og Downton Abbey


Engelsk litteratur på sitt beste i Sør-England og Downton Abbey

Reiseperiode 19. - 25. april 2020

Velkommen til en reise med slott og landsbysjarm, sylskarpe penner og stilfull krim. I årevis har vi latt oss begeistre av britiske kvalitetsserier på tv. Vi elsker filmatiseringene av Jane Austens romaner og Agatha Christies kriminalgåter, og i de senere år: Downton Abbey. Det er ikke minst på grunn av slike velskrevne og velspilte produksjoner at mange av oss har et sterkt forhold til britisk litteratur, kultur og humor, natur, historie og samfunnsliv. Highclere Castle, bedre kjent som Downton Abbey, åpner sine dører for publikum noen uker hvert år, og etter tv-seriens eventyrlige suksess har pågangen vært enorm, og vi kan nå invitere til et unikt besøk på dette slottet. 

Noen høydepunkter på turen til Sør-England og Downton Abbey:
 • Highclere Castle bedre kjent som Downton Abbey
 • Agatha Christies detektivunivers
 • Jane Austens verden
 • Grevskapet Devon
 • Romerbyen Bath og The Royal Crescent
 • Landsbyen Lacock med nonneklosteret Lacock Abbey
 • Lyme Regis
 • Eventyrlige À la Ronde
 • Ragnhild Eiklis inspirerende kåserier


I virkeligheten er Highclere Castle et gods med en innholdsrik historie: Det er hjemmet til jarlen av Carnarvon, og det var den nåværende jarlens oldefar som sammen med arkeologen Howard Carter oppdaget Tutankhamons grav i 1922. På Highclere finner vi derfor en egyptisk utstilling, som vi også skal få med oss. Highclere ligger bare noen steinkast fra Jane Austens verden. Forfatteren skrev sine mest kjente romaner i den lille landsbyen Chawton like utenfor Winchester, som skal være vår base i to netter. 

Austen ligger begravet i den normanniske katedralen her. Winchester var hovedstad før London ble det, og hovedsete for de angelsaksiske kongene før normannerne erobret landet. Vilhelm Erobreren reiste en av sine første borger her i 1067, og i restene av den finner vi det som etter sigende skal være det runde bordet til den legendariske kong Arthur og hans riddere; det er nok bare en røverhistorie, men bordplaten henger i alle fall på veggen. 
Videre besøker vi romerbyen Bath, som på Jane Austens tid var Englands mest populære kursted. Den elegante byen ble sentrum for en type sosietetsliv som Austen elsket å karikere i romanene sine. Baths arkitektur er svært godt bevart, så godt bevart at hele byen står på UNESCOS verdensarvliste, og vi skal besøke noen av de største severdighetene, og se hvordan fiffen bodde på sine opphold her. 

Vi gjør et litterært og tidsmessig hopp inn i Agatha Christies detektivunivers, og begir oss til grevskapet Devon. 

Vi besøker Dartmouth og tar båten oppover elven Dart til krimdronningens frodige og svært innholdsrike sommersted Greenway, som hun også brukte som setting i et par av sine Poirot-romaner. Her er vi midt i ferieparadiset langs Den engelske kanal, og vi bor i viktorianske omgivelser i badebyen Torquay. 

Rundt oss overalt på denne reisen har vi det erkeengelske landskapet med grønne enger og blomstrende hager, landsbyidyller med torvtekte hus og vindskjeve puber – det er bare å la seg sjarmere i senk! 

Vår veiviser er Ragnhild Eikli, oversetter og førstelektor i engelskspråklig litteratur ved Universitetet i Oslo.  

Dette mener kundene våre om denne turen:

"Fint satt sammen, opplevelsene kom som perler på en snor".

"Jeg syns alt var fint og vi fikk se og høre mer enn det som var programmet."

"Kunnskapsrik reiseleder. Hele tiden i forkant og veldig godt forberedt. God lokalkunnskap. Var også med oss i vår fritid og hele tiden tilgjengelig."

"Måten turen var lagt opp på. Korte distanser i buss mellom hvert stopp, god tid på hvert sted vi stoppet slik at vi også fikk tid på egen hånd, ikke noe stress. Interessante steder vi besøkte."

"Høy kvalitet og flinke reiseledere betyr veldig mye, og det får vi hos dere."

Bestill reise

Reiseperiode:

19 - 25 april 2020

Dager:

7

Reiseleder:

Ragnhild Eikli

Førstelektor i litterær oversettelse og engelskspråklig litteratur ved Universitetet i Oslo. Skribent med litteratur, drama og kunst som tema.

Om Ragnhild Eikli sier kundene våre:

"Ragnhild Eikli er en flott og kunnskapsrik reiseleder!"

"Særdeles bra! Kunnskapsrik med smittende begeistring."

"Veldig god foreleser, tydelig interessert i det hun formidler"

 


Pris fra:
19 250,-

Søk reise

Program

Dag 1 – søndag 19. april – Landsbyen Lacock 

Måltider inkludert: L / M
Avreise fra Oslo Gardermoen med SAS kl. 07.55 til London Heathrow hvor vi ankommer kl. 09.20 lokal tid. Vi setter kursen vestover mot grevskapet Wiltshire. Første stopp er den sjeldent godt bevarte landsbyen Lacock. Her går vi rett inn i historien. Byen har vært brukt som bakteppe i en mengde filmer, fra Harry Potter til “Cranford” og “Pride and Prejudice”. Vi spiser lunsj på en av de koselige pubene her, og besøker stedets viktigste severdighet: Lacock Abbey, opprinnelig et nonnekloster fra 1200-tallet, og senere et privat hjem som var bebodd helt fram til 2011. Her er det hyggelig å gå rundt i den vakre hagen! Vi fortsetter til vårt hotell; Best Western Leigh Park Hotel, og møtes til middag om kvelden. 

Dag 2 – mandag 20. april – Romerbyen Bath

Måltider inkludert: F / L / M
Etter frokost tar vi en byvandring gjennom den fantastiske romerbyen Bath. Vi begynner med kanskje det mest kjente eksempelet på Baths 1700-tallsarkitektur: The Royal Crescent. Et av husene her er nå innredet slik man tenker seg det var på Jane Austens tid, og vi tar et besøk her. På vår vandring gjennom byen er vi innom en rekke landemerker kjent fra Austens romaner, før vi til slutt ender ved det som er selve kjernen i denne gamle kurbyen: De romerske badene. Her får vi en omvisning. Vi spiser lunsj i det praktfulle The Pump Room, der sosieteten kom for å sladre og ”take the waters”. Vi samles til felles middag på hotellet.

Dag 3 – tirsdag 21. april – Devon, småbyen Wells og Torquay

Måltider inkludert: F / M
Vi sjekker ut fra hotellet og kjører sørover mot grevskapet Devon. På veien tar vi et stopp i den sjarmerende småbyen Wells, der vi får en omvisning i katedralen. Wells er den minste byen i England som kan kalle seg en ”city” – det må som kjent en katedral til før man kan smykke seg med en slik tittel. Vi tar oss tid til å rusle rundt i sentrum her, og det blir anledning til å spise lunsj, før vi fortsetter til Torquay. Her tar vi inn på ærverdige Grand Hotel der Agatha Christie tilbrakte sin bryllupsnatt. Felles middag om kvelden.  

Dag 4 – onsdag 22. april – Dartmouth og Agatha Christies Greenway

Måltider inkludert: F / M
Etter frokost kjører til Dartmouth. Byen ved elven Darts utløp spiller en sentral rolle i Englands sjøfartshistorie, og det ærverdige Royal Naval College ligger her. Fra havnen skal vi ta båt oppover elven til Agatha Christies landsted, Greenway. Stedet ligger ikke bare vakkert til, det er også fylt til randen av krimdronningens eiendeler (hun var en samler av rang), og gir derfor et innblikk i hennes fargerike personlighet. Når vi kommer ned til Dartmouth igjen, blir det tid til å vandre rundt på egen hånd. Middag på hotellet. 

Dag 5 – torsdag 23. april – Lyme Regis og Winchester

Måltider inkludert: F / L
Vi sjekker ut fra hotellet og kjører østover. Første stopp er et av de merkeligste og mest eventyrlige hus man kan tenke seg, À la Ronde, like utenfor Exmouth. Dette lille, åttekantete huset fra slutten av 1700-tallet ble skapt av to enslige kusiner, og er et produkt av deres grenseløse kreativitet i en tid da kvinner vanligvis ikke hadde store spillerom. Vi fortsetter til Lyme Regis på den spektakulære Jurakysten. Byen var en populær ferieby på Jane Austens tid, og hun kom hit sammen med sin familie. Lyme Regis har figurert i en rekke filmer, både Austens ”Overtalelse” og, ikke minst, “Den franske løytnantens kvinne”. Vi spiser lunsj her, og de som vil, kan besøke byens lille museum, som delvis er viet byens store datter, Mary Anning, som gjorde seg bemerket med sine betydelige funn av fossiler på begynnelsen av 1800-tallet. Vi ankommer vårt hotell; The Winchester Royal Hotel, i Winchester sen ettermiddag. Middag på egenhånd.

Dag 6 – fredag 24. april – Highclere Castle (Downton Abbey)

Måltider inkludert: F / M
Etter frokost kjører vi til Highclere Castle, bedre kjent som Downton Abbey. Vi tar oss god tid til å få med oss severdighetene; vi skal vandre i salongene vi kjenner fra tv-serien, besøke den egyptiske utstillingen og det vakre parkanlegget. Det blir muligheter til å spise lunsj her, før vi kjører tilbake til Winchester. Om ettermiddagen tar vi en byvandring og får med oss noen av denne historiske byens største severdigheter. Vi samles til middag om kvelden. 

Dag 7 – lørdag 25. april – Jane Austens House Museum og hjemreise

Måltider inkludert: F 
Etter frokost og utsjekking fra hotellet kjører vi ut til Jane Austen House Museum i Chawton. Forfatteren bodde her fra 1809 og fram til sin død i 1817, og det var her hun ferdigstilte og skrev alle sine mest kjente romaner. Etter besøket her kjører vi til flyplassen Heathrow, der vi tar SAS kl. 17.30 direkte til Oslo Gardermoen hvor ankomst er kl. 20.40.

Praktiske opplysninger

Pris pr. person fra kr 19.250,- som inkluderer: 

 • Fly Oslo-London tur/retur med SAS   
 • Flyskatt (utgjør kr 1.210,- pr. juni 2019)
 • Overnatting i dobbeltrom 
 • Alle landarrangement og utflukter ifølge program 
 • Måltider ifølge program (F=frokost/L=lunsj/M=middag)*
 • Tips
 • Norsk reiseleder Ragnhild Eikli


Minimum antall deltakere er 20.

Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 

Tillegg for enkeltrom                                                        kr  1.950,-
Tillegg for tilslutning med SAS til Oslo fra Sør-Norge        kr  1.200,-
(Kristiansand, Stavanger, Haugesund, Bergen, Ålesund, Trondheim)
Tilslutning fra andre steder på forespørsel. 

* Det vil bli gitt tilbud om felles bespisning de dagene hvor måltidene ikke er inkludert.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.
 

Kart

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålPris fra
19/4Ragnhild EikliSør-England med Bath, Devon og Downton Abbey
1 enkeltrom ledig
19 250,-Bestill

Bosted

Reisekalender

19/4Sør-England med Bath, Devon og Downton AbbeyFra 19 250,-