Skip to main content

Sommertur til Värmland med Grete Gulliksen Moe


Reiseperiode 21. - 24. juli 2023

Temareiser Fredrikstad arrangerer sommertur til Värmland. Vi reiser 21. juli og en av hovedattraksjonene er «Gammelvala» (med tykk L), som ligger i Brunskog, mellom Arvika og Sunne. Det er et sommermarked med mye flott svensk «hemsløyd» og demonstrasjoner av gamle teknikker fra skog og jordbruk, og i tillegg er det mye trivelig underholdning.
 

Høydepunkter:

  • Sommermarkedet Gammelvala
  • Mårbacka, Selma Lagerlöfs hjem
  • Rottneros park
  • Klässbols linneveveri
  • Besøke flere håndtverkskunstnere underveis

 

Vakre Mårbacka, Selma Lagerlöfs hjem, skal vi stifte bekjentskap med. Huset ligger i en vakker park omgitt av høye ærverdige trær. Selma Lagerlöf ble som kjent verdensberømt og fikk Nobelprisen i litteratur i 1909. Vi skal spise god mat på hyggelige restauranter, og vi skal sammen få noen fine dager i dette flotte landskapet.
Lune viker med bjørkeskog, store innsjøer som speiler blå himmel og hvite skydotter, småbyer med trivelige konditorier… Det er Värmland i et nøtteskall!

Reiseleder Grete Gulliksen Moe har spesialisert seg på turer for de som er interessert i forskjellige typer husflid og kunst/håndverk. Hun er utdannet formingslærer og har arbeidet i den videregående skole i mange år og har skrevet en rekke bøker innen kunst- og håndverksfaget.

Bestill reise

Reiseperiode:

21 - 24 juli 2023

Dager:

4

Reiseleder:

Grete Gulliksen Moe

Grete har spesialisert seg på turer for de som er interessert i forskjellige typer husflid og kunst/håndverk. Utdannet formingslærer og har arbeidet i den videregående skole i mange år. Skrevet en rekke bøker innen kunst- og håndverksfaget.

Om Grete Gulliksen Moe sier kundene våre:

"Grete Gulliksen Moe var en super reiseleder. Bestemt, inkluderende, kunnskapsrik, blid og hyggelig hele veien."

"Dyktig reiseleder, kan inspirere gruppen".

"Uovertruffen".


Pris fra:
12 490,-

Søk reise

Program

Dag 1 – fredag 21. juli

Måltider inkl: L/M
Vi starter turen utenfor Hotel Plaza i Oslo kl. 0900 og setter kursen i buss mot Arvika der vi spiser lunsj i det gamle tradisjonsrike Gates Gästgiveri.

Ikke langt derfra ligger Rackstadmuseet, som nærmest kan sammenlignes med det danske Skagen Museet. Ved sjøen Racken samlet det seg en koloni med kunstnere omkring århundreskiftet, som levde og arbeidet sammen. Deres kunst er samlet i Rackstadmuseet. Sentralt sto Gustav Fjærstad og hans kone Maja. De malte motiver fra hverdagslivet og naturen rundt seg. Vi får en omvisning på museet og besøker Oppstuhaga som ligger like ved museet og var billedhugger Christian Erikssons hjem. Her har også ekteparet Fjærstad bodd. 
   
Ettermiddagen tilbringer vi i Arvika sentrum, og vi besøker Hantverksmagasinet og titter innom butikken Arvika Kunsthåndverk. For dere som er interessert i antikviteter finnes det også noen godbiter å finne på det området i Arvika.

Sent på ettermiddagen sjekker vi inn på Selma Spa hvor vi skal bo under hele oppholdet i Värmland. Hotellet ligger vakker til med utsikt over sjøen Fryken og har bastu og svømmebasseng -  så ta med badetøy. Hvis tid og vær tillater det kan det godt tenkes at det 
blir en mulighet for et utendørs ”dopp” også i løpet av turen vår. Vi spiser middag på hotellet om kvelden. 

Dag 2 – lørdag 22. juli

Måltider inkl: F/M
Etter frokost og en kort busstur, besøker vi Skinn i Sunne. Her bor og arbeider håndverkerne Katarina og Kjell Gutafsson. Katarina arbeider med lær og lammeskinn og lager bl.a. vester og jakker, votter og luer. Kjell arbeider i tre – og lager også flotte slirekniver.
Mellom Arvika og Sunne ligger Brunskog. Hele lørdagen tilbringer vi på det tradisjonsrike Gammelvala, som betyr ”den gamle verden”. I år så åpner Gammelvala denne lørdagen og temaet er hembygdens dag.  Her får vi oppleve at det hesjes på godt gammeldags vis.  Kjekke unge värmlendinger brenner tjære av tyri, gamle dampmaskiner hoster og harker. Det bugner av vakker og tradisjonsrik ”hemsløyd”, filleryer, sponarbeider, never og mye mer. Det er liv og røre overalt.
Vi spiser middag på Sillegården,  en restaurant bygget på begynnelsen av 1900-tallet og innredet i”fornnordisk stil” av ”Frykdalsmora”, Ida Sahlstrøm.


Dag 3 – søndag 23. juli

Måltider inkl: F/M
Søndag formiddag besøker vi Rottneros Park, berømt for sine roser, vakre skulpturer og spennende urtehage. Videre besøker vi Mårbacka, Selma Lagerlöfs hjem, ca. en mils vei utenfor Sunne. Huset ligger i en vakker park omgitt av høye ærverdige trær. Vi er med på en omvisning og får høre historien om Värmlandsjenta som ble verdensberømt og fikk Nobelprisen i litteratur i 1909. Etter omvisingen blir det litt tid på egenhånd her på Mårbacka. 
Det er en liten butikk her og også en hyggelig restaurant hvor man kan sitte inne eller ute og nyte en enkel lunsj eller en kopp kaffe med noe godt til.
Vi kjører tilbake til hotellet og nyter hotellets fasiliteter inne- eller utendørs, og tar det med ro denne ettermiddagen. 
Vi spiser felles middag på Kalasmakeriet på Prästgårn, som ligger vakkert til ved Gräsmark .

Dag 4 – mandag 24. juli

Måltider inkl: F/L
Vi spiser frokost og sjekker ut av rommene. Det er hjemreisedag, men vi skal gjøre flere stopp underveis. Mimmi Design er vårt første besøk. Mimmi lager linklær for alle som liker å kle seg fargerikt og personlig.  Hun sier selv at hun henter "inspirasjon fra stillheten i naturen, fuglekvitter og sin egen familie". Neste stopp, ved Glasfjorden, sørøst for Arvika, ligger Klässbols, med sitt berømte ”linneveveri”. De vakreste linprodukter som tenkes kan, kommer herfra. Dukene som pryder bordene under den årlige Nobelsfesten i Stockholm er de mestere for, og mange av det svenske kongehusets duker er vevet her. Ja, fra Klässbol eksporteres det brikker, duker og lingardiner til hele verden. Her kan du gå amok, så begynn og spare - og ta mål av stuebordet ditt før du drar, hvis det er en vakker duk i lin som står øverst på ønskelisten din. Det blir en omvisning og vi får en innføring i familiebedriften. Rett ved Klässbols ligger Kaffekvarnen, og her spiser vi lunsj før vi vender nesa hjem til Norge igjen. Det blir en liten stopp før norskegrensen og vi regner med å være tilbake i Oslo sent på ettermiddagen/tidlig kveld (ca.)

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 12 490,- som inkluderer:

- 4 dagers reise med buss fra/til Oslo
- 3 overnattinger i delt dobbeltrom på Hotel Selma Spa i Sunne
- Besøk og omvisninger ifølge program
- Måltider som beskrevet i program, 1 glass vin inkl til middagene (F-frokost, L-lunsj, M-middag)
- Reiseleder Grete Gulliksen Moe

Tillegg for enkeltrom kr 950,-

Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. Minimum antall deltakere er 20. 
Husk reise- og avbestillingsforsikring - kontakt ditt forsikringsselskap! 
Vi tar forbehold om prisendring ved kursendring på svensk valuta samt endring i program.
 
Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad

Kart

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålLedige plasserPris fra
21/7Grete Gulliksen MoeSommertur til VärmlandMer enn 812 490,-Bestill

Bosted

Reisekalender

3/4Påskecruise med HurtigrutenFra 14 300,-