Skip to main content

Fra Tejo til Sagres - Portugal mot sørvest


NYHET! Fra Tejo til Sagres - Portugal mot sørvest

Reiseperiode 20. - 25. april 2020

Møt Lusitánia og Portugals mennesker i bragd og motbakke, mål og hverdag. Erik Meling inviterer oss med på en spennende reise gjennom Portugals historie.
For å nå langt må man håpe, og drømme dristig. Være åpen og modig. Portugisiske kvinner og menn har gjennom historien revet seg løs og brutt opp. De har bygget både bro og skip, tatt steget, og seilt av gårde mot nye mål. De berømte sjøfarerne får derfor stå som bauta for alle dem som har nådd nye strender, fordi de måtte og ville gjerne. For blant disse regnes også dronninger og bondestudenter, motedesignerne, husmødre, statsledere, sangerinner, soldater og barn i møte med Jomfruen. Til Portugal kom også kvinner og menn utenfra, og som satset alt på ferden. Dette er derfor reisen for å følge dem som har kommet og dratt, stått støtt i motvind, og funnet frem.

Noen høydepunkter:

 • Lisboas uro som beskrevet av Pessoa
 • Hovedstadens rutenett fra Grev Pombals ståsted
 • Den uregjerlige bydelen Alfama, og folkets trange smau og bakgater 
 • Portugals maritime historie
 • Elveseilas mellom verft og under broer
 • Melankolsk fado
 • Industribyen Setubal, og operasangerinnen som sang for tsaren
 • Den romerske jaktgudinnen Diana og byen Evora
 • Marmor og den Hellige Ånds Institutt
 • Festningskunst og forsvarsverk i Elvas
 • Horisonten sett fra Sines
 • Verdens ende sett fra Sagres
 • Algarvekysten sett fra Silves


Portugisiske kvinner og menn har gjennom historien både klamret seg fast der de var, og revet seg løs. Forsvart seg, holdt stand, og tatt steget. De har bygget så vel sine stedsfaste boliger som broer over juv og skip for å seile mot nye horisonter. De berømte sjøfarerne får derfor stå som bauta for alle dem som har nådd nye strender. Menneskene vi møter i dagens Portugal utgjør en levende, sunn mix av unge som eldre, vakre, glatte eller furede og værbitte ansikter som ble tilbake for å holde hjulene i sving, eller som har kommet hit utenfra, og som ofte satset alt på ferden.

Dette er derfor reisen for å følge dem som både har brutt opp og slått røtter, stått støtt i motvind, og funnet frem.

Reiseleder Erik Meling er utdannet innen kunsthistorie med arkitektur som spesialfelt, men har også bakgrunn fra studier i regi, teatervitenskap og spansk. Han har derfor gjennom mange år arbeidet med så vel scenekunst som en rekke andre kulturprosjekter både i Norge og i Andalucía. Erik har vært guide og reiseleder både på den iberiske halvøya, og i andre land og verdensdeler. 

Til Portugal kom Erik tidlig og han lot seg særlig fascinere av Portugals disharmoniske kultur og vågale historie. Landet, mener han, med alt sitt, fremstår oftest egenartet vakkert, men stundom også slitt og tidvis på hell.

Vår reiseleder er en ivrig formidler, som inviterer til dialog underveis, og som ønsker å skape en felles erfaring av reisen, hvor alle kan bidra.
 

Bestill reise

Reiseperiode:

20 - 25 april 2020

Dager:

6

Reiseleder:

Erik Meling

Erik Meling er utdannet innen kunsthistorie med arkitektur som spesialfelt, men har også bakgrunn fra studier i regi, teatervitenskap og spansk. Han har derfor gjennom mange år arbeidet med så vel scenekunst som en rekke andre kulturprosjekter både i Norge og i Andalucía. Erik har vært guide og reiseleder både på den iberiske halvøya, og i andre land og verdensdeler. Til Portugal kom Erik tidlig og han lot seg særlig fascinere av Portugals disharmoniske kultur og vågale historie. Landet, med alt sitt, fremstår oftest særdeles vakkert, men stundom også slitt og tidvis på hell.


Pris fra:
15 995,-

Søk reise

Program

Dag 1 – mandag 20. april
M

Vi flyr direkte fra Gardermoen kl. 1045 og kommer til Lisboa kl. 1355, hvor vi møter reiseleder Erik Meling. Etter ankomst orienterer vi oss i sentrum og stifter bekjentskap med Grev Pombals byplan, og for hans - i samtiden - svært kontroversielle visjon om Portugal som en moderne stat, og med ham selv i førersetet. Vi sjekker inn på Hotel Turim Av Liberdade og spiser middag på en lokal restaurant i nærheten. 

Dag 2 – tirsdag 21. april
F/L/M

Formiddagen vies til havnen, saltvann, skipsfart og navigatører. Etter et kort stopp ved det berømte Belem-tårnet spaserer vi noen hundre meter langs innløpet og havnebassenget mot oppdagernes monument, Descubrimientos. Etter å ha hilst på de foreviggjorte heltene, skal vi få omvisning på Lisboas maritime museum som ligger i den enorme bygningsmassen som utgjør Jeronimus-klostret, bygget på 1520-tallet og som et monument over en gyllen fremtid med kong Manuel den 1. på tronen.

Vi drar så ut med egen båt i havneområdet, og på elven Tejo, som er den lengste på den Iberiske halvøya med sine 1100 km mellom Portugal og Spania. På motsatt side av bredden ser vi det legendariske skipsverftet Lisnave. Her har mange arbeidet, slitt og bygget. Mange norske sjømenn og kinner har også gjort anløp her, eller seilt fra nettopp dette verftet mot nye mål. Vi seiler videre helt frem mot verdensutstillingsområdet fra 1998, og den over 12 kilometer lange Vasco da Gama-broen, bygget og ferdigstilt i forbindelse med utstillingsåpningen. 

Etter landgang spiser vi lunsj på en bedre restaurant i havneområdet Alcantara.
Denne ettermiddagen spaserer vi ut av den Pombalinske sentrumskvadraturen og inn smug og bakgater som leder opp mot São Jorge-høyden. Dette er kvartaler som inntil for få år siden lå utenfor reisende allfarvei, og hvor vi nå kan erfare autentiske nabolag. Her har lokal byggeskikk utviklet seg uten overoppsyn, men på basis av hverdagens realiteter, slektenes gang og økonomiske hensyn.

Kvelden tilbringer vi i den opprinnelige mauriske bydelen, Alfama, hvor vi spiser middag og lytter til vakker, tidvis rytmisk og glad, men alltid også vemodig Fado. Den eneste kvinnen som ligger gravlagt i Portugals Panteão Nacional, er da også den verdensberømte og gudebenådede fado-divaen Amalia Rodrigues. 

Dag 3 – onsdag 22. april
F/L/M

Vi forlater Lisboa via 25. april-broen, til minne om den såkalte nellikrevolusjonen i 1974, omdøpt fra å hete Ponte Salazar, etter den forhenværende, autoritære statslederen. For mange minner den til forveksling på Golden Gate-broen i San Fransico. Broer er viktige symbol. Foran oss venter fjellområdet og nasjonalparken over Arrabida-halvøya. I den tidligere fiskerlandsbyen Seisimbra tar vi en benstrekk, dypper tærne i havet om behovet melder seg, og tar en forfriskning før vi drar videre til industribyen Setubal som er stolt over sin berømte og historiske datter, operasangerinnen Luisa Todi, fra 1700-tallet. Hun sang i Versaille, tenk det, kun få måneder før revolusjonen. Senere opptrådde hun for den russiske tsaren. Vi spiser lunsj like ved hennes monument, før vi drar videre mot den sentrale, og historisk viktige byen Evora. Området vi kjører gjennom heter Alentejo. Her dyrkes vin og korkeik. Dette er også regionen for klassisk, stedlig portugisisk arkitektur, og mange sentrale arkitekter fra samtiden, som den senere verdensberømte Jose Baganha, har etablert seg i disse traktene, nettopp for å studere og videreutvikle denne enkle, tradisjonelle og rustikke, men samtidig også svært elegante og funksjonelle byggeskikken. 

Før vi når byen, drar vi innom det arkeologiske området Almendres Cromlech. Hit kom mennesker allerede for rundt regnet fire tusen år siden. De stilte seg dristige og nødvendige spørsmål som handlet om mer enn å dekke primære behov. I hva forskere mener må være religiøse hensikter, bygget man her en utvidet sirkel av sten. Referansene til Stonehenge i England er åpenbare, også tidsmessig. Hva ville de vite? Og fikk de svar?

Etter innsjekk på vårt hotell, M’AR De AR MURALHAS, spiser vi middag på en lokal restaurant.  

Dag 4 – torsdag 23. april
F/L

Vi starter dagen med å besøke templet til Diana, jaktens gudinne. Helt hit kom også hun med romerne og deres imperie, og har blitt tilbedt av oss alle, siden. Romerne kalte landet Lusitania, og gav det grenser.

Der Nord-Portugal med byer som Porto er bygget i granitt og med skifer, og Lisboa for det meste er bygget med sandstein, finner vi i områdene rundt Evora store marmorforekomster. Et imponerende eksempel på anvendelse av denne bergarten ser vi i den forøvrig eklektiske middelalderkatedralen som ble påbegynt allerede på slutten av 1200-tallet, men ikke ferdigstilt før halvveis inn på 1700-tallet. 

I ærverdige Colegio do Espirit Santo, som utgjør en del av Universitetet i Evora, finner vi Portugals kanskje mest elegante bruk av nettopp den vakreste marmor i en stedlig unik kombinasjon med tradisjonell blå og hvit keramisk flisdekorasjon, som viser religiøse, historiske eller pastorale motiver.

Til Evora kom også jøder. Mange av dem, og ikke frivillig. Herfra ble de forvist, og/eller henrettet. Evora var Invkisisjonens viktigste bastion i Portugal, ved siden av hovedsetet for trosforfølgelsen i Lisboa.

Ettermiddagen inntar vi denne dagen i nabobyen, og festningskomplekset Elvas. Langs hele den portugisiske grensen mot Spania ble det gjennom århundrene bygget slike digre manifestasjoner av den lille nasjonen i vest sitt stolte og obsternasige forsvar mot mulig innvasjon og angrep fra storebroren i øst. Italienske arkitekter ble tilkalt med sin ekspertise. Helt hit kom også disse.
Vi drar tilbake til Evora for å ha kvelden til egen disposisjon.

Dag 5 – fredag 24. april
F/L/M

Denne nest siste dagen i vår egen reise, kjører vi tilbake mot havet, for å stoppe i Sines hvor Vasco da Gama ble født. Kunne han forestille seg, herfra, hva han senere skulle oppleve, og oppdage? Vi spiser lunsj før vi drar videre sørvestover, og helt ut mot det ytterste skjær i Sagres. Her skal Henrik Sjøfarerens skole ha ligget, men ingen vet helt hvor, eller om den i det hele tatt fantes. Han blir ofte fremstilt som en eldre, og litt trist mann på bilder. Var han det? Vi vet i det minste med sikkerhet at den store nasjonale helten tilbrakte sine tre siste leveår her nede, som en gammel gråsprengt en. Vi besøker fortet og fyrtårnet i Sagres, ser ut over havet, og spiser en siste felles middag sammen på hotellet, Memmo Baleeira.  

Dag 6 – lørdag 25. april
F/L

Denne morgenen kaster vi nok en gang et blikk mot dragsuget, før vi setter oss i bussen på vei østover langs Algarvekysten, maurernes siste bastion i Portugal. Vi stopper for lunsj i Silves, før vi kommer til Faro, flyplassen og hjemreisen mot Norge med vår egen hverdag og historie. 

Avgang Faro kl. 1850 og ankomst Gardermoen 
kl. 2350. NB! Erik Meling reiser ikke hjem sammen med gruppen. 

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 15.995,- som inkluderer:

 • Rutefly direkte Oslo-Lisboa/Faro-Oslo med Norwegian
 • Flyskatt 
 • Transport ifølge program
 • Overnatting i dobbeltrom 
 • Byvandringer og utflukter ifølge program
 • Full pensjon minus én middag, F-frokost, L-lunsj, M-middag
 • Reiseleder Erik Meling som møter gruppen på flyplassen i Lisboa


Tillegg for enkeltrom            kr 2.700,-

Lisboa: Hotel Turim Av Liberdade   
Evora: Hotel M'AR de AR Muralhas             
Sagres: Hotel Memmo Baleeira          

Hotellskatt € 2 pr. person/natt må betales direkte til hotellet i Lisboa ved avreise.

Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 
Minimum antall deltakere er 20. 

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 
Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. 
Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

 

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålPris fra
20/4Erik MelingFra Tejo til Sagres - Portugal mot sørvest15 995,-Bestill

Bosted

Reisekalender

18/11Etiopia - menneskehetens vuggeFra 30 850,-