Skip to main content

Skottland - en kulturhistorisk reise med Annette Groth

Pris fra:
17 470,-
Dager:7
Bestill reise

Reiseperiode:

8 - 14 september 2018

Annette Groth

Journalist og forfatter. Hun har dekket konflikten i Nord-Irland for NRK siden begynnelsen av 1980-tallet. Hun har også skrevet boken Nord-Irland: Den vanskelige veien, som kom ut i 1998.

I oktober 2017 kom boken «Hva nå? Min reise i Storbritannia i en Brexit-tid»

Skottland er på veldig mange måter et eget land.  Med sitt eget parlament, sin egen lokalregjering, skotsk statskirke, eget flagg og et eget landslag i fotball. I tillegg en sterk kultur med sekkepiper og kilter og kjente forfattere. Men samtidig er landet en del av Storbritannia, i likhet med Wales, Nord-Irland og England.

Skottlands historie er full av blodige slag. I begynnelsen sloss de skotske klanene mot hverandre, men etter hvert kom trusselen fra sør.  Da Vilhelm Erobreren fikk makten i England i 1072, starter en flere hundre år lang kamp for selvstendighet mot skiftende engelske konger.  Vi skal stifte bekjentskap med historien gjennom hele turen, som er tettpakket med opplevelser.

Allerede første dag får vi oppleve den kjente Loch Lomond, og reiser gjennom nasjonalparken som bærer innsjøens navn.  For Skottland er vakker natur og kjente turistattraksjoner - i tillegg til Loch Lomond skal vi til Loch Ness.   Myten om uhyret i Loch Ness, også kalt Nessie, har holdt seg levende i mange hundre år.  
Forbindelsene mellom Norge og Skottland har vært nære og betydelige helt siden begynnelsen av vikingtiden.  Vikingene reiste til mange av de skotske øyene, som Hebridene og Orknøyene, men også til Mull.  Isle of Mull og Isle of Iona er reisemål på denne turen, og i tillegg til fortellinger om vikingtiden får vi oppleve et frodig dyre- og fugleliv.
På vår vei gjennom Skottland passerer vi Caledonian-kanalen, søsterkanalen til Sveriges Göta kanal og jernbanebroen Glenfinnan Viaduct. Denne broen er kjent fra Harry Potter-filmene.

Whisky er en annen av Skottlands turistattraksjoner og vi skal innom Glenfiddich-distilleriet og lære hvordan whiskyen blir laget.
I tillegg: Hvordan trener man hundene som gjeter Skottlands mange sauer? Og hvordan ser det ut i den imponerende Explorer’s Garden, der all verdens planter er samlet?

Turen avsluttes i hovedstaden Edinburgh, full av historie og severdigheter. 

Faglig reiseleder er Annette Groth, som i nesten ti år var NRKs korrespondent i Storbritannia.  Hun vil også bruke tid på å snakke om moderne skotsk politikk og historie, de skotske nasjonalistene og folkeavstemningen om selvstendighet i 2014.  

Turen arrangeres i samarbeid med

Søk reise

Program

Dag 1 – lørdag 8. september
Fly Oslo-Edinburgh. Avgang Oslo kl. 1450 – ankomst Edinburgh kl. 1540. 
Fra Edinburgh reiser vi med en gang nordover med buss. Vi skal videre mot Glen Coe i the Highlands, som ligger tre timer unna.  På veien stopper vi og inntar afternoon tea, på et hotell som heter Cromlix. Han som eier hotellet er Storbritannias mest kjente tennisspiller, Andy Murray. Vi kjører videre til Glen Coe og hotellet vi skal overnatte på. Det heter Altshellach Mansion House, og ligger ved bredden av innsjøen Loch Leven. Vi kommer relativt sent frem, så det blir ingen felles middag denne kvelden. (A)
 
Dag 2 – søndag 9. september
Etter frokost drar vi sørvestover til Oban og en ferge som frakter oss til Mull. The Isle of Mull er den fjerde største øya i Skottland, og har sin vikinghistorie. Vikingene herjet på mange skotske øyer i det niende århundre, og Mull er intet unntak. I dag bor det rundt 3000 mennesker på øya, de fleste av dem i hovedstaden Tobermory. Mull er også kjent for sitt rike dyre- og fugleliv, som vi får anledning til å beundre.
Bare to kilometer fra Mull ligger en annen øy – Isle of Iona. Vi drar over til denne, lille bilfrie øya og hører historien om munken Columba og klosteret han grunnla her i tidlig middelaldre.  Vi besøker klosterets kirke, før vi returnerer til Glen Coe. Felles middag om kvelden. (F/M)

Dag 3 – mandag 10. september
Vi reiser til Fort William for å se Caledonian Canal – den kaledoniske kanalen, som forbinder øst med vest i det skotske høylandet. Kanalen ble tegnet av ingeniøren Thomas Telford og ble bygget på begynnelsen av 1800-tallet. Det tok 17 år å bygge den, og det er 29 sluser langs den 100 kilometer lange kanalen. Caledonian Canal er søsterkanal til Göta kanal i Sverige – også den tegnet av Thomas Telford.
Etterpå stopper vi ved jernbanebroen Glenfinnan Viaduct, som er blitt kjent over hele verden gjennom Harry Potter-filmene. Vi spiser lunsj i Fort Augustus, som ligger ved Caledonia-kanalen, før vi begir oss videre til Loch Ness. Vi tar turen ut på innsjøen og ser etter uhyret Nessie, før vi drar innom ruinene av Urquhart Castle, et slott som har spilt en viktig rolle i skotsk historie. Vi drar videre til Aviemore og Aviemore Highland Resort, der vi skal bo.  Hotellet ligger i hjertet av Cairngorms nasjonalpark. Vi har felles middag om kvelden. (F/M)

Dag 4 – tirsdag 11. september
I dag dreier det seg om WHISKY!  Vi er i hjertet av whisky-området og starter dagen med å besøke et cooperage – stedet der whisky-tønnene lages. Her går kunsten å lage whisky-tønner på den riktige måten i arv fra far til sønn. Vi reiser videre til Glenfiddich-distilleriet og får se alle stadier i whiskyproduksjonen. Og de som vil kan smake, selvfølgelig. Her blir det også mulig å kjøpe sjeldne whiskytyper og ta med hjem.
Vi spiser lunsj i fiskerlandsbyen Lossiemouth, før vi drar tilbake til mot Aviemore. Før vi spiser middag på hotellet drar vi innom en sauefarm og hører hvordan de lærer opp gjeterhundene sine. (F/M)

Dag 5 – onsdag 12. september
Vi reiser sørover igjen og stopper i byen Pitlochry. Der besøker vi Explorers Garden, som ligger ved siden av byens kjente Festival Theatre. Skottland er kjent for sine mange plantesamlere, og samlingene deres, fra hele verden, kan beundres her. Herfra drar vi til Glamis Castle – her bodde faren til den kjente dronningmoren, the Earl of Strathmore. Vi får en privat omvisning på slottet, som er fra det 16ende århundre. Dagen ender i Edinburgh, der vi skal bo på Motel One Edinburgh Princes. Kvelden er fri til egne opplevelser. (F/L)

Dag 6 – torsdag 13. september
I dag skal den skotske hovedstaden utforskes. Edinburgh er blant mye annet en universitetsby, og er også Storbritann ias viktigste finanssentrum etter London. Vi skal på en guidet tur rundt i byen – se, blant annet, det berømte Edinburgh Castle, St. Giles-katedralen og Holyrood House, som er dronning Elizabeths bolig i den skotske hovedstaden. Vi skal også innom det moderne skotske parlamentet.
Deretter blir det pub lunch, og så en tur til Leith, Edinburghs gamle havn. Her skal vi om bord i the Royal Yacht Britannia - dronningens private skip inntil 1997. Skipet har reist verden rundt med dronningen, men er nå et museum. Felles middag på en hyggelig restaurant i byen. (F/L)

Dag 7 – fredag 14. september
Etter frokost drar vi rett til flyplassen. Flyet hjem går kl. 1125 og vi lander på Gardermoen kl. 1410. (F)

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 17 470 som inkluderer:
- Fly direkte Oslo – Edinburgh t/r med Norwegian
- Flyskatt
- All transport ifølge program
- Overnatting i dobbeltrom
- Utflukter og entreer ifølge program
- Måltider ifølge program (F-frokost, L-lunsj, M-middag, A-afternoon tea)
- Reiseleder Annette Groth
- Lokal engelsktalende guide
- Tips er ikke inkludert

Tillegg for enkeltrom kr 2 100 (begrenset)
Rabatt A-kort kr 750,-

Alltshellach     www.hfholidays.co.uk/country-houses/glen-coe/
Aviemore Highland Resort   www.macdonald-hotels.co.uk
Motel One Edinburgh Princes  www.motel-one.co.uk
 
Påmelding senest 22. juni 2018   
Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding.
Minimum antall deltakere er 25.
Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!
Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs.
Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Flybilletter til Oslo: Kontakt Temareiser Fredrikstad.

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederHotellPris fra
8/9Annette GrothSkottland
Fordelspris med A-kortet. Oppgi ditt A-kort nummer i kommentarfeltet.
17 470,-Bestill

Hotell