Skip to main content

Sigrid Undsets Roma med Kristin Brandtsegg Johansen (mars 2022)


Vandre gatelangs i Sigrid Undsets fotspor i Roma

Reiseperiode: mars 2022

I Roma fant Sigrid Undset alt hun lengtet etter - og nå kan du følge hennes fotspor i byen hvor hun endelig fant tid til å skrive, men også tid til å være ung, rangle og dovne seg. Hun fant også kjærligheten. På denne gruppereisen blir vi veiledet gjennom vakre kirker, klostre og byvandringer av Kristin Brandtsegg Johansen, som vet alt som er verdt å vite om Sigrid Undset. 

Noen av høydepunktene på turen til Roma i Sigrid Undsets fotspor:
  • Gå gatelangs i strøkene hvor Sigrid Undset først bodde
  • Byvandringer
  • Besøk i vakre kirker med stor betydning for Sigrid Undset
  • Messe i San Carlo al Corso med etterfølgende kirkevin
  • Utflukt til klosteret Monte Cassino
  • Besøk i Skandinavisk Forening
  • Kristin Brandtsegg Johansens spennende foredrag


Til en venninne skrev Sigrid Undset:  «Kjære Karen, hvis du reiser til utlandet, så ta en trip til Rom, bare for at drikke af denne ugudelig deilige vinen her. Gud hjelpe mig, hvor jeg skal savne den, når jeg engang ikke er her mere!»

I likhet med så mange andre skandinaviske kunstnere og akademikere som fant veien hit ned, hadde hun fått stipend for å tilbringe noen uker eller en hel vinter for å studere og la seg inspirere. Som ung forfatter var Sigrid Undset kanskje den mest moderne av dem alle, samtidig var hun den som dykket lengst ned i det religiøse universet hun fant her nede, og som hun kjente igjen fra den skandinaviske sagadiktningen. Her fant hun også sporene etter faren, som døde da hun bare var elleve år, arkeologen Ingvald Undset som hadde forsket på den gamle ruinene i Roma. Ikke minst fant hun Caterina av Siena, den hellige Birgitta, og troen – i de vakre kirkerommene. «I årevis har det forekommet mig at alle veier fører til Rom, og jeg kan ikke vente lenger med at gå dem,» skrev Sigrid Undset.

Den siste gangen hun besøkte Roma, var det som katolikk, sammen med sin mor og den eldste sønnen Anders. Resten av livet lengtet hun tilbake til denne byen.

Kristin Brandtsegg Johansen er idéhistoriker og forfatter, hun har blant annet skrevet om den unge Sigrid Undsets krangel med sin tids kvinnesakskvinner i boken Hvis kvinner ville være kvinner og en idéhistorisk reise på jakt etter Maria Magdalena i Maria Magdalena – disippelen Jesus elsket (Aschehoug 2014). Hun er også redaktør for Sigrid Undset-selskapets tidsskift Gymnadenia. Hennes siste bok var Jeg har levd i dette landet i tusen år – En sommer med Sigrid Undset (2017)

Turen arrangeres i samarbeid med Sigrid Undset Selskapet.

Status:
Program/pris kommer

Søk reise

Kart

Bosted

Reisekalender

13/9Norgestur i TelemarkFra 14 200,-
20/9En historisk reise i middelalder-NorgeFra 13 850,-
27/10Faraoenes EgyptFra 37 750,-
14/11Venezia - en hemmelig labyrintFra 17 100,-
24/4Hellas - fra Akropolis til eurokrisenFra 19 350,-