Sigrid Undsets Roma

Bestill reise

Reiseperiode:

6 - 11 oktober 2019

Dager:

6

Reiseleder:

Kristin Brandtsegg Johansen

Kristin Brandtsegg Johansen er idéhistoriker og forfatter, hun har blant annet skrevet om den unge Sigrid Undsets krangel med sin tid kvinnesakskvinner i boken Hvis kvinner ville være kvinner. Hun er også redaktør for Sigrid Undset-selskapets tidsskift Gymnadenia. Hennes siste bok er Jeg har levd i dette landet i tusen år. En sommer med Sigrid Undset (2017).


Pris fra:
16 950,-

Kristin Brandtsegg Johansen

Kristin Brandtsegg Johansen er idéhistoriker og forfatter, hun har blant annet skrevet om den unge Sigrid Undsets krangel med sin tid kvinnesakskvinner i boken Hvis kvinner ville være kvinner. Hun er også redaktør for Sigrid Undset-selskapets tidsskift Gymnadenia. Hennes siste bok er Jeg har levd i dette landet i tusen år. En sommer med Sigrid Undset (2017).

Reiseperiode:

6 - 11 oktober 2019

Sigrid Undsets Roma

Reiseperiode 6. - 11. oktober 2019

I Roma fant Sigrid Undset alt hun lengtet etter. Endelig fant hun tid til å skrive, men også tid til å være ung, rangle og dovne seg – og her fant hun kjærligheten. Til en venninne skrev hun:  «Kjære Karen, hvis du reiser til utlandet, så ta en trip til Rom, bare for at drikke af denne ugudelig deilige vinen her. Gud hjelpe mig, hvor jeg skal savne den, når jeg engang ikke er her mere!» 

 

Høydepunkter:

 • Gatelangs i strøkene hvor Sigrid Undset først bodde 
 • Byvandringer 
 • Besøk i vakre kirker med stor betydning for Sigrid Undset
 • Utflukt til klosteret Monte Cassino
 • Hotell med den beste beliggenheten,  midt i historiske Roma
 • Måltider inkludert drikke
 • Kristin Brandtsegg Johansens spennende foredrag

 
I likhet med så mange andre skandinaviske kunstnere og akademikere som fant veien hit ned, hadde hun fått stipend for å tilbringe noen uker eller en hel vinter for å studere og la seg inspirere. Som ung forfatter var Sigrid Undset kanskje den mest moderne av dem alle, samtidig var hun den som dykket lengst ned i det religiøse universet hun fant her nede, og som hun kjente igjen fra den skandinaviske sagadiktningen. Her fant hun også sporene etter faren, som døde da hun bare var elleve år, arkeologen Ingvald Undset som hadde forsket på den gamle ruinene i Roma. Ikke minst fant hun Caterina av Siena, den hellige Birgitta, og troen – i de vakre kirkerommene. «I årevis har det forekommet mig at alle veier fører til Rom, og jeg kan ikke vente lenger med at gå dem,» skrev Sigrid Undset. 
Den siste gangen hun besøkte Roma, var det som katolikk, sammen med sin mor og den eldste sønnen Anders. Resten av livet lengtet hun tilbake til denne byen.

Kristin Brandtsegg Johansen er idéhistoriker og forfatter, hun har blant annet skrevet om den unge Sigrid Undsets krangel med sin tids kvinnesakskvinner i boken Hvis kvinner ville være kvinner og en idéhistorisk reise på jakt etter Maria Magdalena i Maria Magdalena – disippelen Jesus elsket (Aschehoug 2014). Hun er også redaktør for Sigrid Undset-selskapets tidsskift Gymnadenia. Hennes siste bok var Jeg har levd i dette landet i tusen år – En sommer med Sigrid Undset (2017)

Turen arrangeres i samarbeid med Sigrid Undset Selskapet.

 

 

Bestill reise

Reiseperiode:

6 - 11 oktober 2019

Dager:

6

Reiseleder:

Kristin Brandtsegg Johansen

Kristin Brandtsegg Johansen er idéhistoriker og forfatter, hun har blant annet skrevet om den unge Sigrid Undsets krangel med sin tid kvinnesakskvinner i boken Hvis kvinner ville være kvinner. Hun er også redaktør for Sigrid Undset-selskapets tidsskift Gymnadenia. Hennes siste bok er Jeg har levd i dette landet i tusen år. En sommer med Sigrid Undset (2017).


Pris fra:
16 950,-

Program

Dag 1 - søndag 6. oktober

Avreise fra Oslo Gardermoen kl. 1650 med Norwegian direkte til Roma med ankomst kl. 2000. Felles transport til Hotel Santa Chiara som ligger helt sentralt i Romas historiske sentrum. I bussen til hotellet vil vår reiseleder fortelle om Sigrid Undsets første møte med Roma. Etter innsjekk blir det blir det anledning for de som ønsker det til å rusle en liten tur og snuse litt på atmosfæren. 

Dag 2 - mandag 7. oktober

Måltider inkludert: F / L / M
Etter en god frokost vandrer vi gatelangs i strøkene der Sigrid Undset bodde første gang hun kom til Roma, rett nedenfor Spansketrappen. Vi stanser opp ved Via Frattina 138 der hun bodde i en liten kvistleilighet med takterrasse. Der møtte hun kjærligheten og der fødte hun senere sin første sønn Anders. Vi går til den tradisjonsrike Antico Caffè Greco i Via Condotti. Det var hit de norske kunstnerne gikk, og på veggene henger fremdeles bilder tett i tett av kjente kunstnere og forfattere som har vanket her. Videre går vi til Via delle Orsoline hvor hun satt og skrev Jenny. Vi stopper opp og leser hvordan Helge Gram i begynnelsen av romanen virrer rundt i gatene her. Han har akkurat ankommet byen med tog fra Firenze. 

Vi fortsetter vår vandring inn i det klassiske Roma, i området rundt Pantheon som er et opplagt sted å begynne, fordi det ruver så sentralt i byen og er et kroneksempel på hvordan Roma er bygget lag på lag og stadig omformet, og slik kan den avleses for besøkende i dag. Turen går videre til den vakre kirken Santa Maria sopra Minerva som er bygget til ære for den hellige Maria over (sopra) den romerske gudinnen Minervas tempel. Kirken huser også Caterina av Sienas glass-sarkofag – en helgen Sigrid Undset hadde et helt spesielt forhold til og skrev sin aller siste bok om. Til venstre for hovedalteret står en statue av Michelangelo, og utenfor kirken troner Berninis berømte elefantobelisk. 
Etter en felles lunsj kan alle rusle litt rundt på egenhånd før vi møtes på hotellet.  Der holder Kristin et lite foredrag om den unge Sigrid Undset og de første romanene hennes. Vi fokuserer spesielt på Jenny som hun skrev mens hun bodde rett borti gata her og som ble hennes store gjennombrudd som forfatter.  Byen preget henne, åpnet hennes tanker, sanser og trosliv og viste henne et mangfold hun ikke ante fantes hjemme, og ikke minst lærte den henne hvordan dette mangfoldet, og til og med paradoksene kunne føyes sammen og forenes. Her fant hun rom for hengivelse og fornuft og her fant hun plass for sin konsekvente realisme og de store mysteriene, historieinteresse og modernitet, lengsel og strenghet – alt det som preger den store forfatterens verker og biografi. Dagen avsluttes med en felles middag på en av byens gode restauranter. 

Dag 3 - tirsdag 8. oktober

Måltider inkludert: F / M
Etter frokost går turen til Kapitol, hvor vi finner noen trapper å sitte på, mens Kristin forteller om Kapitolhøyden som et sentrum, ikke bare i Romerriket men i et Europa som i mange hundre år hentet sine idealer herfra, og hvordan rytterstatuen av Markus Aurelius på Kapitol inspirerte Brynjulf Bergsliens statue av Karl Johan foran Slottet i Oslo. Om arkeologen Ingvald Undsets interesse for Forum Romanum, og hvordan han tok med seg sin unge kone Charlotte Undset hit på bryllupsreise i 1881, og leide seg inn i Casa de Tarpea på Kapitolhøyden.
Hvis ikke de hadde forkortet reisen på grunn av at Ingvald Undset ble syk, kunne datteren vært født her nede. Farens arkeologistudier fikk avgjørende betydning for datterens historieinteresse.  Vi titter inn i basilikaen Santa Maria in Aracoeli, en kirke Sigrid Undset hadde et helt spesielt forhold og leser et bittelite stykke fra Sigrid Undsets beretning «Barna i Araceli» før vi vandrer ned og over Forum Romanum. Vi gjør en sving innom Santa Maria in Cosmedin før vi fortsetter over elven Tevere som renner gjennom byen bort til Trastevere, som rett og slett betyr på-den-andre-siden-av-tevere. 
Etter lunsj som alle spiser der de selv ønsker, kan de som vil gå rundt og oppdage byen på egen hånd eller besøke steder de selv ønsker å se. De som har lyst vandrer sammen tilbake til hotellet der vi blant annet passerer Campo de Fiori med statuen av Giordano Bruno, Birgittaklosteret på Piazza Farnese og Piazza Navona. 

Dag 4 - onsdag 9. oktober

Måltider inkludert: F / L 
Turen går ut av Roma sydover til et av Europas eldste klostre, Monte Cassino, som ruver på en fjelltopp. «Som et ørnerede kneiser det berømte benediktinerkloster på toppen av fjellet,» skriver Undset selv i sin egen reisebeskrivelse ”Første kveld på Monte Cassino”. Den tredje gangen Sigrid Undset besøkte Roma var året etter at hun konverterte til katolisismen. Hun reiser sammen med sin mor som hadde fått reisen i 70-årsgave av sin datter, og sønnen Anders som var født i denne byen, men som nå var blitt tolv år. Det er påske, året er 1925, og på kvelden før palmesøndag reiser de med toget ut av byen, sydover til Monte Cassino.  Klosteret ligger langs den pilegrimsleden som gjennom mange hundre år bragte religiøse mennesker, også fra det kalde nord, til den lange reisen til Jorsal eller Jerusalem. Turen blir viet Sigrid Undsets religiøse vei inn i den katolske kirken. Vi er tilbake i Roma sen ettermiddag. Kvelden fri til egen disposisjon. 

Dag 5 - torsdag 10. oktober

Måltider inkludert: F / M
Vi besøker den storslagne San Carlo al Corso. Kirken huser et lite stykke Norge med Olavsalteret som viet helgenkongen Olav Haraldson. Med Olav den Hellige er ringen sluttet med tanke på Sigrid Undsets interesse for tidlig Kristen middelalder, og veien inn i katolsk tro. Da hun konverterte tok hun nettop søster Olave som ordensnavn. Etter lunsj kan de som har lyst og er interessert i den store italienske barokke mesteren, være med på en spesialsydd Caravaggio-vandring. Ingen har som ham rystet og begeistret sine oppdragsgivere og sitt publikum, og hans år i Roma omtales som spesielt dramatiske og opprivende og ingen annen by har så mange av hans bilder å vise frem i gåavstand. Turen svinger først innom kirken San Augustin, rett ved Piazza Navona, der det berømte Madonna fra Loreto eller Pilegrimenes Madonna henger, videre til San Luigi dei Francesi der det henger en billedsyklus med tre motiver fra av den hellige Matteus liv, hans inspirasjon, hans martyrdom, og scenen der Jesus ber Matteus bli med ham. Videre går turen opp til Galleria Doria Pamphilj, et privat palass som huser en helt eventyrlig kunstsamling, deriblant Den angrende Maria Magdalena og Flukten fra Egypt. Her må de som er med selv betale billett, men jeg kan love det er verd det! Hvis vi rekker, og beina ikke har fått nok, går vi oppom S. Maria del Popolo. Dagen avsluttes med avskjedsmiddag. 

Dag 6 - fredag 11. oktober

Måltider inkludert: F
I dag gjør vi vår siste vandring i Romas gater før det blir tid på egenhånd. Så busser vi til flyplassen, men stanser ved Den ikke-katolske kirkegården og tar avskjed med de som aldri kom hjem, deriblant P. A. Munch: ”Vor store historiker hviler her i historiens evige stad”, skrev Ingvald Undset, med ærbødig alvor.  Selv gikk Sigrid Undset gjerne hit og besøkte gravene til Keats og Shelley. Her fant hun også stedet der hun i romanen Jenny begraver hovedpersonen, og beskriver stedet med stor nøyaktighet. Flyavgang fra Roma kl. 2045 med Norwegian direkte til Oslo Gardermoen med ankomst kl. 2355. 

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 16 950,- som inkluderer:

 • Rutefly direkte Oslo-Roma tur/retur med Norwegian
 • Flyskatt 
 • Transport ifølge program
 • Overnatting i dobbeltrom inkl. frokost 
 • Byvandringer og utflukter ifølge program
 • Måltider inkl. drikke ifølge program (F-frokost, L-lunsj, M-middag)
 • Reiseleder Kristin Brandtsegg Johansen
 • Teknisk reiseleder Grete Gulliksen Moe

 

Tillegg for enkeltrom (meget begrenset)               kr 1.250,-

Det vil bli gitt tilbud om felles bespisning på dager hvor det ikke er inkludert.
 
Hotel Santa Chiara (3*) er et godt turistklasse hotell som har den beste beliggenhet midt i det historiske sentrum.  
Alle rom har dusj/wc, TV, minibar og air-condition.

Hotellskatt € 4 pr. person/natt må betales direkte til hotellet ved avreise.

Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 

Minimum antall deltakere er 20. 

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 
Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. 
Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad