Skip to main content

Sigrid Undsets Roma


I Sigrid Undsets fotspor i Roma

 

Reiseperiode: 16. - 21. mars 2023

I Roma fant Sigrid Undset alt hun lengtet etter - og nå kan du følge hennes fotspor i byen hvor hun endelig fant tid til å skrive, men også tid til å være ung, rangle og dovne seg. Hun fant også kjærligheten. På denne gruppereisen blir vi veiledet gjennom vakre kirker, klostre og byvandringer av Kristin Brandtsegg Johansen, som vet alt som er verdt å vite om Sigrid Undset. 

Noen av høydepunktene på turen til Roma i Sigrid Undsets fotspor:
 • Rusle gatelangs i strøkene hvor Sigrid Undset først bodde
 • Byvandringer
 • Besøk i vakre kirker med stor betydning for Sigrid Undset
 • Utflukt til klosteret Monte Cassino
 • Hotell med den beste beliggenheten, midt i historiske Roma
 • Kristin Brandtsegg Johansens spennende foredrag


Til en venninne skrev Sigrid Undset:  «Kjære Karen, hvis du reiser til utlandet, så ta en trip til Rom, bare for at drikke af denne ugudelig deilige vinen her. Gud hjelpe mig, hvor jeg skal savne den, når jeg engang ikke er her mere!»

I likhet med så mange andre skandinaviske kunstnere og akademikere som fant veien hit ned, hadde hun fått stipend for å tilbringe noen uker eller en hel vinter for å studere og la seg inspirere. Som ung forfatter var Sigrid Undset kanskje den mest moderne av dem alle, samtidig var hun den som dykket lengst ned i det religiøse universet hun fant her nede, og som hun kjente igjen fra den skandinaviske sagadiktningen. Her fant hun også sporene etter faren, som døde da hun bare var elleve år, arkeologen Ingvald Undset som hadde forsket på den gamle ruinene i Roma. Ikke minst fant hun Caterina av Siena, den hellige Birgitta, og troen – i de vakre kirkerommene. «I årevis har det forekommet mig at alle veier fører til Rom, og jeg kan ikke vente lenger med at gå dem,» skrev Sigrid Undset.

Den siste gangen hun besøkte Roma, var det som katolikk, sammen med sin mor og den eldste sønnen Anders. Resten av livet lengtet hun tilbake til denne byen.

Kristin Brandtsegg Johansen er idéhistoriker og forfatter, hun har blant annet skrevet om den unge Sigrid Undsets krangel med sin tids kvinnesakskvinner i boken Hvis kvinner ville være kvinner og en idéhistorisk reise på jakt etter Maria Magdalena i Maria Magdalena – disippelen Jesus elsket (Aschehoug 2014). Hun er også redaktør for Sigrid Undset-selskapets tidsskift Gymnadenia. Hennes siste bok var Jeg har levd i dette landet i tusen år – En sommer med Sigrid Undset (2017).

Turen arrangeres i samarbeid med Sigrid Undset Selskapet.

Bestill reise

Reiseperiode:

16 - 21 mars 2023

Dager:

6

Reiseleder:

Kristin Brandtsegg Johansen

Kristin Brandtsegg Johansen er idéhistoriker og forfatter, hun har blant annet skrevet om den unge Sigrid Undsets krangel med sin tid kvinnesakskvinner i boken Hvis kvinner ville være kvinner. Hun er også redaktør for Sigrid Undset-selskapets tidsskift Gymnadenia. Hennes siste bok er Jeg har levd i dette landet i tusen år. En sommer med Sigrid Undset (2017).

Om Kristin B Johansen sier kundene våre:

"Strålende forteller! Kunnskapsrik! God å forholde seg til."

"Kristin bruker sin solide kunnskap og interesse på sin sjarmerende og særegne måte."


Pris fra:
19 250,-

Søk reise

Program

Dag 1 – torsdag 16. mars – reisedag og vandringer i strøkene der Sigrid Undset bodde

Måltider inkludert: M
Avreise fra Oslo Gardermoen kl. 09.40 med Flyr direkte til Roma med ankomst 
kl. 13.00. Felles transport til vårt hotell; Albergo Santa Chiara som ligger helt sentralt i Romas historiske sentrum. I bussen til hotellet vil vår reiseleder fortelle om Sigrid Undsets første møte med Roma.  
Etter at alle har sjekket inn, vandrer vi gatelangs i strøkene der Sigrid Undset bodde første gang hun kom til Roma, rett nedenfor Spansketrappen. Vi stanser opp ved Via Frattina 138 der hun bodde i en liten kvistleilighet med takterrasse. Der møtte hun kjærligheten og der fødte hun senere sin første sønn Anders. Vi går til den tradisjonsrike Antico Caffè Greco i Via Condotti. Det var hit de norske kunstnerne gikk, og på veggene henger fremdeles bilder tett i tett av kjente kunstnere og forfattere som har vanket her. Videre går vi til Via delle Orsoline hvor hun satt og skrev Jenny. Vi stopper opp og leser hvordan Helge Gram i begynnelsen av romanen virrer rundt i gatene her. Han har akkurat ankommet byen med tog fra Firenze.

Etterpå kan alle rusle litt rundt på egenhånd før vi møtes på hotellet. Der holder Kristin et lite foredrag om den unge Sigrid Undset og de første romanene hennes. Vi fokuserer spesielt på Jenny som hun skrev mens hun bodde i Roma og som ble hennes store gjennombrudd som forfatter. Byen preget henne, åpnet hennes tanker, sanser og trosliv og viste henne et mangfold hun ikke ante fantes hjemme, og ikke minst lærte den henne hvordan dette mangfoldet, og til og med paradoksene kunne føyes sammen og forenes. Her fant hun rom for hengivelse og fornuft og her fant hun plass for sin konsekvente realisme og de store mysteriene, historieinteresse og modernitet, lengsel og strenghet – alt det som preger den store forfatterens verker og biografi. Dagen avsluttes med en felles middag på en av byens gode restauranter. 

Dag 2 – fredag 17. mars – Pantheon og kirken Santa Maria sopra Minerva

Måltider inkludert: F / L / M 
Etter en god frokost fortsetter vår vandring inn i det klassiske Roma, i området rundt Pantheon som er et opplagt sted å begynne, fordi det ruver så sentralt i byen og er et kroneksempel på hvordan Roma er bygget lag på lag og stadig omformet, og slik kan den avleses for besøkende i dag. Turen går videre til den vakre kirken Santa Maria sopra Minerva som er bygget til ære for den hellige Maria over (sopra) den romerske gudinnen Minervas tempel. Kirken huser også Caterina av Sienas glass-sarkofag – en helgen Sigrid Undset hadde et helt spesielt forhold til og skrev sin aller siste bok om. Til venstre for hovedalteret står en statue av Michelangelo, og utenfor kirken troner Berninis berømte elefantobelisk. 
Etter en felles lunsj kan de som har lyst vandre litt rundt og se byen på egen hånd. De som ønsker det kan bli med på en tur der vi blant annet passerer Campo de Fiori med statuen av Giordano Bruno, besøker Birgittaklosteret på Piazza Farnese og Piazza Navona før vi vandrer sammen tilbake til hotellet.

Dag 3 – lørdag 18. mars – Kapitol, Forum Romanum og Skandinavisk Forening

Måltider inkludert: F / M 
Etter frokost går turen til Kapitol, hvor vi finner noen trapper å sitte på, mens Kristin forteller om Kapitolhøyden som et sentrum, ikke bare i Romerriket, men i et Europa som i mange hundre år hentet sine idealer herfra, og hvordan rytterstatuen av Markus Aurelius på Kapitol inspirerte Brynjulf Bergsliens statue av Karl Johan foran Slottet i Oslo. Om arkeologen Ingvald Undsets interesse for Forum Romanum, og hvordan han tok med seg sin unge kone Charlotte Undset hit på bryllupsreise i 1881, og leide seg inn i Casa de Tarpea på Kapitolhøyden.
Hvis ikke de hadde forkortet reisen på grunn av at Ingvald Undset ble syk, kunne datteren vært født her nede. Farens arkeologistudier fikk avgjørende betydning for datterens historieinteresse. Vi titter inn i basilikaen Santa Maria in Aracoeli, en kirke Sigrid Undset hadde et helt spesielt forhold til, og leser et bittelite stykke fra Sigrid Undsets beretning «Barna i Araceli» før vi vandrer ned og over Forum Romanum. Vi gjør en sving innom Santa Maria in Cosmedin før vi fortsetter over elven Tevere som renner gjennom byen bort til Trastevere, som rett og slett betyr på-den-andre-siden-av-tevere. 
Etter lunsj som alle spiser der de selv ønsker, vandrer vi over til Trastevere og besøker Skandinavisk Forening – Circolo Scandinavo – der kunstnere og forfattere fra Skandinavia møttes for å utveksle erfaringer og lese skandinaviske aviser. Vi går sammen tilbake til hotellet før vi møtes til felles middag på kvelden. 

Dag 4 – søndag 19. mars – utflukt til benediktinerklosteret Monte Cassino

Måltider inkludert: F / L  
Turen går ut av Roma sydover til et av Europas eldste klostre, Monte Cassino, som ruver på en fjelltopp. «Som et ørnerede kneiser det berømte benediktinerkloster på toppen av fjellet,» skriver Undset selv i sin egen reisebeskrivelse ”Første kveld på Monte Cassino”. Den tredje gangen Sigrid Undset besøkte Roma var året etter at hun konverterte til katolisismen. Hun reiser sammen med sin mor som hadde fått reisen i 70-årsgave av sin datter, og sønnen Anders som var født i denne byen, men som nå var blitt tolv år. Det er påske, året er 1925, og på kvelden før palmesøndag reiser de med toget ut av byen, sydover til Monte Cassino. Klosteret ligger langs den pilegrimsleden som gjennom mange hundre år bragte religiøse mennesker, også fra det kalde nord, til den lange reisen til Jorsal eller Jerusalem. Turen blir viet Sigrid Undsets religiøse vei inn i den katolske kirken. I klosteret får vi en omvisning av egne guider. Vi er tilbake i Roma sen ettermiddag. Kvelden fri til egen disposisjon.

Dag 5 – mandag 20. mars – Caravaggio, Galleria Doria Pamphilj og kirken San Carlo al Corso med Olavsalteret

Måltider inkludert: F / M 
Etter frokost kan de som har lyst og er interessert i den store italienske barokke mesteren, være med på en spesialsydd Caravaggio-vandring. Ingen har som ham rystet og begeistret sine oppdragsgivere og sitt publikum, og hans år i Roma omtales som spesielt dramatiske og opprivende, og ingen annen by har så mange av hans bilder å vise frem i gåavstand. Turen svinger først innom kirken San Augustin, rett ved Piazza Navona, der det berømte Madonna fra Loreto eller Pilegrimenes Madonna henger, videre til San Luigi dei Francesi der det henger en billedsyklus med tre motiver fra av den hellige Matteus liv, hans inspirasjon, hans martyrdom, og scenen der Jesus ber Matteus bli med ham. Videre går turen opp til Galleria Doria Pamphilj, et privat palass som huser en helt eventyrlig kunstsamling, deriblant Den angrende Maria Magdalena og Flukten fra Egypt. Her må de som er med selv betale billett, men vi kan love det er verd det! Hvis vi rekker, og beina ikke har fått nok, går vi oppom S. Maria del Popolo. Alle spiser lunsj der de helst ønsker det.
På ettermiddagen besøker vi den storslagne San Carlo al Corso. Kirken huser et lite stykke Norge med Olavsalteret som er viet helgenkongen Olav Haraldsson. Med Olav den Hellige er ringen sluttet med tanke på Sigrid Undsets interesse for tidlig Kristen middelalder, og veien inn i katolsk tro. Da hun konverterte tok hun nettopp søster Olave som ordensnavn. Dagen avsluttes med avskjedsmiddag. 

Dag 6 – tirsdag 21.mars – hjemreise

Måltider inkludert: F 
Etter frokost tar vi buss til flyplassen, Kristin oppsummerer i bussen og forteller om de som hviler på den ikke-katolske kirkegården og som aldri kom hjem, deriblant P. A. Munch: ”Vor store historiker hviler her i historiens evige stad”, skrev Ingvald Undset, med ærbødig alvor. Selv gikk Sigrid Undset gjerne dit og besøkte gravene til Keats og Shelley. Der fant hun også stedet der hun i romanen Jenny begraver hovedpersonen, og beskriver stedet med stor nøyaktighet. Flyavgang fra Roma kl. 13.05 med Lufthansa til München hvor vi bytter fly før vi fortsetter til Oslo Gardermoen hvor ankomst er kl. 17.55. 

Praktiste opplysninger

Pris pr. person kr 19 250,- som inkluderer: 

 • Rutefly Oslo-Roma-München-Oslo med Flyr og Lufthansa
 • Flyskatt
 • Transport ifølge program 
 • Overnatting i dobbeltrom inkl. frokost 
 • Byvandringer og utflukter ifølge program 
 • Måltider inkl. drikke ifølge program (F-frokost, L-lunsj, M-middag) 
 • Reiseleder Kristin Brandtsegg Johansen 
 • Teknisk reiseleder Grete Gulliksen Moe 

 

Tillegg for enkeltrom kr 2 475,- 

Rabatt for medlemmer av Sigrid Undset selskapet kr 500,- 

Det vil bli gitt tilbud om felles bespisning på dager hvor det ikke er inkludert. 

Albergo Santa Chiara 

Hotellskatt € 4 pr. person/natt må betales direkte til hotellet ved avreise. 

Depositum kr 3000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 
Minimum antall deltakere er 20, maksimum 25.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 
Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. 
Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Kart

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålLedige plasserPris fra
16/3Kristin Brandtsegg JohansenSigrid Undsets RomaFullbooket, venteliste19 250,-Book på venteliste

Bosted

Albergo Hotel Santa Chiara, Roma

Albergo Hotel Santa Chiara, Roma

https://www.albergosantachiara.com/en/

Reisekalender

8/3Faraoenes EgyptFra 44 750,-