Skip to main content

San Sebastian og Bilbao med Jørn Hoel (april 2024)


Jørn Hoel inviterer til matmekka i San Sebastian

 

Reiseperiode: April 2024

En reise til San Sebastian-området regnes av matnerder, som en reise til matmekka.
Ingen byer i verden har så mange Michelin restauranter, som denne byen. De har en raus og spennende matkultur som regnes som hjørnesteinen i baskernes rike, og dets temperamentsfulle kultur. Den strekker seg fra enkel husmannskost til heftig barmat og videre til verdensberømte «fine-dining» spisesteder.

På vår vei treffer vi unike mennesker og produsenter på fantastiske spisesteder, som står med armene åpne. De lar oss dykke inn i deres rike matkultur, og fyller oss med en forførende gjestfrihet til mat og drikke. Vi møter en lokal kokk som har 3 stjerner i Michelin guiden, og som er den yngste i bransjen til å oppnå dette, og i tillegg på raskest tid. En tidligere jernverkarbeider som drømte om å åpne egen restaurant. Han fikk den etter hvert, og lager all maten sin på grill. I dag er spisestedet kåret til verdens 7’ende beste.

Vi skal treffe en gjeng med voksne damer som håndproduserer fantastiske ansjos og sardiner på hermetikkbokser. Vi skal gå «lysløypa» i gamlebyen i San Sebastian, og oppleve noen av de flere hundre Pintxo-barene som er her. Vi skal besøke vinprodusenter i verdensklasse, og bli kjent med druesorter vi aldri hadde hørt om, og de vi kjente litt fra før. Da har vi ennå ikke snakket om all den andre kulturen som finnes her, og som beriker baskerne, og oss tilreisende. Jeg har vært her mange ganger og opplevd dette. Jeg gleder meg allerede som et lite barn med et stort mat-hjerte. Her er det bare å åpne opp og suge til seg denne rike og heftige kulturopplevelsen.  Du er herved invitert!

De fleste har hørt om tapas, men i Nord-Spania har de en egen tradisjon som kalles Pintxos, som betyr «spyd eller tannpirker». Det er gode råvarer og tilhørende smaker, som ofte ligger oppå et stykke brød. Med en tannpirker gjennom. Baskerne er dessuten kjent for sine flotte tradisjoner rundt sjømat, som av mange sammenlignes med japansk matkultur. Dette har inspirert en rekke av verdens beste kokker til å benytte teknikker og råvarer, og ikke minst latt seg inspirere av denne regionen. Sør i Europa er de dessuten kjent for å levere noen av de beste kjøttproduktene vi vet om. Mange av verdens fremste biffrestauranter, kjøper nemlig kjøttet sitt fra dette området.

Og da har vi ennå ikke nevnt vinkultur og vinproduksjonene fra regionen. Txakoli er vinen baskerne drikker mest av, men i området ligger også de to av de største vinområdene, nemlig Rioja og Ribera del Duero, som er blant Spanias beste vinområder. Regionen er viden kjent for sine ciderier, og produksjon av epledrikker. Det er en annerledes følelse, midt i måltidet å gå inn i produksjonshallene med glasset i hånden, hvor alle ciderfatene står. Fra en hissig stråle med cider rett fra fatet, og oppi glasset ditt, kan du nyte drikke fra ulike eplesorter. Dette er både artig, festlig og annerledes raust.

Program og pris under utarbeidelse

Status:
Mer informasjon kommer

Søk reise

Reisekalender

3/4Påskecruise med HurtigrutenFra 14 300,-