Skip to main content

Rwanda, Uganda og Tanzania med Hans Petter Hergum

Pris fra:
46 750,-
Dager:12
Bestill reise

Reiseperiode:

3 - 14 november 2018

Hans Petter Hergum

Er utdannet samfunnsgeograf og har arbeidet mer enn 30 år med menneskerettigheter og bistand rettet mot det østlige- og sørlige Afrika. Hergum har bla. arbeidet for den norske utenrikstjenesten i Zimbabwe og bodd flere år i Botswana hvor han arbeidet for Kirkens Nødhjelp.

Uganda, Rwanda og Tanzania er tre naboland i det sentrale- og østlige Afrika.  Vi skal oppleve dem alle.  

I Uganda, på grensen mot Rwanda og DR-Congo lever fjellgorillaer. Med bil og til fots skal vi ta oss inn i Bwindi National Park hvor noen av verdens største og siste fjellgorillaer lever. Etter en overnatting på Icumbi Gorilla Lodge tar profesjonelle guider oss opp i fjellet og tett inn på våre «nære slektninger». Vi erfarer hvordan disse utrolige skapningene fortsatt kan leve i vill tilstand – men samtidig i nær kontakt med mennesker (valgfritt, mot tillegg i pakkeprisen). 

Men vi starter i Rwanda. Ett av Afrikas minste land og blant annet kjent for sine «tusen fjell» og sin fargerike hovedstad Kigali.  En dynamisk hovedstad med et yrende byliv, svært hyggelige mennesker, men også med en tragisk historie. Vi skal besøke ett av minnestedene hvor de meningsløse myrderiene skjedde i 1994. Vår faglige reiseleder, som selv var i Rwanda på 1990-tallet, vil gi oss bakgrunn og forståelse av hva som skjedde. 

Etter dager i Uganda og Rwanda flyr vi fra Kigali til Mwanza i Tanzania. Her møtes vi av våre safari-biler og kjører gjennom Serengeti.  Et afrikansk mekka av natur og rikt dyreliv.  Serengeti er en enorm busksavanne som rommer kontinentets største flokker av gnu og sebraer.  Her finnes også «The Big Five», og er vi heldige opplever vi dem alle.
Vi skal bruke tiden i Serengeti. Lytte og se – og oppleve noe av det uberørte Afrika.  Etter overnatting på en lodge her på savannen, har vi nok en hel dag i Serengeti. Vi besøker Olduvai Gorge hvor Mary og Louis Leakey drev utgravninger på 1960-tallet og gjorde de første funnene av Homo habilis, som Louis Leakey mente det moderne mennesket kunne stamme fra. Fra Olduvai fortsetter vi til Ngorongoro-krateret – kalt «verdens åttende natur-under». Den utdødde vulkanen er i dag et av Afrikas mest kjente viltområder. Krateret yrer av fugler og dyreliv. Flokker av løver er ikke uvanlig å se.

En hel dag skal vi tilbringe sammen med Datonga- og Hadzabe- folket som er Øst-Afrikas urfolk.  Mange av dem lever fortsatt som deres forfedre har gjort av sanking og jakt.
Våre Afrika-opplevelser avsluttes i byen Arusha og videre til en kaffefarm hvor lunsj, god drikke og nytraktet Tanzania-kaffe venter.  

Vår reiseleder Hans Petter Hergum har besøkt Rwanda flere ganger. Han er utdannet samfunnsgeograf og har arbeidet mer enn 30 år med menneskerettigheter og bistand rettet mot det østlige- og sørlige Afrika. Hergum har bla. arbeidet for den norske utenrikstjenesten i Zimbabwe og bodd flere år i Botswana hvor han arbeidet for Kirkens Nødhjelp.

(Aftenposten): 26. januar 2018 en artikkel om besøk i Bwindiskogen i Uganda og fjellgorillaene.

https://www.aftenposten.no/reise/I-audiens-hos-Ugandas-fjellgorillaer-10604b.html

 

 

Søk reise

Program

Dag 1 – lørdag 3. november
Avreise fra Oslo Gardermoen med Ethiopian Airlines kl. 18.45. 

Dag 2 – søndag 4. november
Vi ankommer hovedstaden i Etiopia, Addis Abeba, kl. 06.20, bytter fly og fortsetter kl. 11.10 med samme selskap til Rwanda og hovedstaden Kigali hvor ankomst er kl. 12.40. Her venter buss som kjører oss til vårt sentralt beliggende hotell; Mille Collines 
Etter en lang flytur blir det deilig med en dusj og god mat. Kigali ligger midt i landet, og er Rwandas sentrum for økonomi, folkeliv og kultur. Byen og landet regnes i dag som et av Afrikas tryggeste, men det har ikke alltid vært slik. Byen er også hjemstedet for «Hotell Rwanda» som vi kjenner fra filmen av samme navn. Og det er på dette hotellet vi skal bo. Her ble over 1000 mennesker skjult og reddet fra den sikre død våren 1994. I løpet av fire måneder opplevde Rwanda et av de svarteste kapitlene i egen og i menneskehetens historie. Over 800 000 mennesker ble drept i en blodig borgerkrig. Vi kan ikke snu ryggen til denne historien de få dagene vi er i dette naturskjønne landet. Vår faglige reiseleder var i Rwanda kort tid etter det som er kalt et folkemord. Han vil fortelle om sine egne opplevelser og ta oss til historiske steder hvor vi har anledning til å minnes det som skjedde. Vi skal denne dagen bl.a. se deler av byen og oppleve museet som tar oss tilbake til tragedien i 1994. 

Dag 3 – mandag 5. november
Etter en tidlig frokost på hotellet tar bilene oss mot de praktfulle sjøene Burela og Ruhondo nord i Rwanda. Vi kjører gjennom dette landet kalt «Afrikas Sveits», preget av fjell og daler – og mer enn 10 millioner innbyggere. Her lever de tre etniske gruppene Hutu, Tutsi og Twa. Hutuene kjent som jordbrukere, tutsier som kvegeiere og urfolket twa – som pottemakere. Fordrageligheten mellom disse gruppene har ikke alltid vært slik den er i dag.  Vår reiseleder har selv studert og bodd blant over 70 000 hutu-flyktninger, og kjenner folkets historie godt. På turen inn i dette lille landet som ikke er større enn Hedmark fylke, vil han gi et innblikk i landets og folkets historie. Vi krysser grensen til Uganda og kjører til Rushaga Gorilla Camp tett opp mot Bwindi Impenetrable National Park. Her venter et godt måltid mat og rolige forberedelser til å møte våre artsvenner som kan vei opp mot 200 kg.

Dag 4 – tirsdag 6. november
Vi er i fjellgorillaens område. Her, i grenseområdene mellom Rwanda, DR-Congo og Uganda, i den fuktige tropiske regnskogen som strekker seg oppover fjellsidene, lever fortsatt noen få hundre fjellgorillaer. Dette fjellandskapet består av gamle ikke-aktive vulkaner.  Befolkningsvekst og jordbruk truer nå gorillaenes rike. Vi kan derfor være blant de siste europeere som får oppleve disse fantastiske dyrene på nært hold. Og opplevelsen vil være uforglemmelig. Vi starter fjellturen rett etter frokost. På forhånd har lokale guider beveget seg opp i høyden for å lokalisere en av flere gorilla-familier som lever her. Uten guidene ville vi vanskelig funnet dem. Her må vi lytte til våre meget erfarne kjentmenn. De kjenner gorillaene og vet hvordan vi skal oppføre oss. Vi er i gorillaenes rike – og det skal vi respektere.
Opplevelsen av å se disse fantastiske dyrene er en sjelden og unike foreteelse. Den er også kostbar. De som ikke ønsker en guidet tur blant gorillaene, tilbys en dagstur for å se «Golden monkeys». Vel tilbake på Kisoro Rest Hotel spiser vi et godt måltid og går gjennom dagens opplevelser.

Dag 5 – onsdag 7. november
Det kortvokste twa eller batwa-folket (pygmeer) lever her i sentral-Afrikas fjellområder.  Batwaene har opprinnelig livnært seg av naturen, og vært gorillaenes «naboer» i uminnelige tider. Natur og kultur har fungert side om side. Ingen har vært en trussel mot den andre. I dag trues både gorillaenes eksistens og batwaenes kultur og levesett. Batwa-folket er de første og opprinnelige menneskene i disse fjell- og skogsområdene. Ofte betegnes de som «skogens folk». Dvs. de er urfolk og genetisk ett av de eldste folkene i verden. På formiddagen i dag møter vi batwa-folket, og i noen korte timer kan vi være sammen med, sosialisere oss og snakke med dette unike og fantastiske folket. Etter en god lunsj på hotellet, tar bilene oss tilbake over grensen til Rwanda og til Mille Collines Hotel i Kigali.  

Dag 6 – torsdag 8. november
Tidlig avgang fra vårt hotell i Kigali for å fly til Mwanza i Tanzania. Her, ved Victoria-sjøen, står safari-bilene klare til å ta oss videre inn i Tanzania. Vi har en lang kjøretur foran oss, men savannen, vegetasjonen og alt av Afrikas ville dyr, gjør turen til en opplevelse – og kunne for mange gjerne vært lenger. Her kan alt skje! Med gode øyne og tilsvarende kikkert vil denne første opplevelsen av Serengeti fortone seg som en reise i tid – tilbake til vår opprinnelse. Urørt natur og vegetasjon, Tanzanias ville dyr, og ro og stillhet som må kjennes og erfares.
Vi sjekker inn på Katikati lodge hvor vi også spiser middag.   

Dag 7 – fredag 9. november
Hele dagen skal vi være i Serengeti! Denne Edens Hage på mer enn 30 000 kvm, er et Afrika i miniatyr. Her er elver og våtmarksområder, skog og gressletter, og et oppkomme av dyr som ingen andre land eller områder i Afrika kan vise maken til. Løver, leoparder, neshorn og elefanter – for å nevne fire av de mest spektakulære. Flokker av gnu som kan omfatte over en million dyr. Tusener av sebraer og gaseller som voktes av hyener og sjakaler som er på leting etter et lett bytte. Her jakter verdens hurtigste pattedyr – geparden – med en toppfart på over 100 km/timen. Er vi heldig, opplever vi det alt sammen. Vår reiseleder har vært her flere ganger, og får aldri nok! Han kommer gjerne tilbake gang etter gang for å «kjenne på» det virkelige Afrika. Ved solnedgang er vi tilbake på Katikati-lodge. 

Dag 8 – lørdag 10. november
I dag forlater vi Serengeti, men skal oppleve Olduvai Gorge og Ngorongoro-krateret før vi ruller gjennom «gaten» på vei mot Yeasi og Hadza-folket. Olduvai er ett av evolusjonens fødesteder. Olduvai er del av «Great Rift Valley» og funnstedet for Homo habiliis – trolig en menneskelignende skapning som levde her på savannen i Tanzania for mer enn 1.9 millioner år siden. Det var det sagnomsuste ekteparet Mary og Louis Leaky som fant Homo Habiliis, og som skrev flere bøker om oppdagelsen i etterkant. Å være her er som å stå på hellig grunn!
Ngorongoro er en eksplodert vulkan. Det vil si en utdødd vulkan som ble fylt av smeltet lava da vulkanen hadde sitt siste utbrudd for omkring 2.5 millioner år siden. Toppen ble blåst vekk, og krateret sto tilbake. Ett av verdens «underverker» kalles Ngorongoro i dag.  Omringet av kraterveggene lever 30 000 større pattedyr her. Og det yrer av fugler og krypdyr innenfor et område på ikke mer enn ca. 265 kvm. Her lever også Masaiene med sitt kveg – tett opp mot flokker av sebraer og gnu. Middagen serveres på Rhino Lodge.  

Dag 9 – søndag 11. november
Tidlig, etter en god frokost, forlater vi Rhino lodge og safari-bilene tar oss inn mot Eyasi-sjøen. Lunsjen inntar vi på Lake Eyasi Lodge før vi besøker sjøen og Datoga-folket som lever i dette området. Vi får oppleve en kulturell annerledeshet som vi trolig ikke igjen vil erfare. Datongaene har levd isolert og i liten grad vært del av den politiske utviklingen. De er polygame, stolte av sine tradisjoner og kler seg med kraftige arm- og halskjeder av bronse. De var gjetere, men driver i dag også jordbruk. Tradisjonelt skulle en ung Datonga-mann vise seg ved å drepe en fiende av stammen, eller ett av områdets farligste dyr – dvs. en elefant, bøffel eller en løve. Tanzanianere generelt ser på Datongaene som primitive – mye p.g.a. at de motsetter seg vår form for utdannelse og utvikling. Men de kjenner sine tradisjoner og er et kunnskapsrikt naturfolk. Overnatting i telt på Tindiga Tented Camp.
    
Dag 10 – mandag 12. november
-Med en håndbevegelse stoppet Hadza-jegeren oss. 40 meter lenger fram hadde en Dikdik, et lite hjortedyr, satt på sprang. Jegeren visste hvor nysgjerrig hjortedyret var, og beveget seg raskt videre mens vi stod som saltstøtter. Ganske riktig, etter få meter stoppet Dikdiken, snudde og tittet nysgjerrig. Den så oss, men ikke jegeren som hadde beveget seg kjapt og lydløst mens dyret var på sprang. På de få sekundene Dikdiken stod stille, fikk Hadza-jegeren opp buen og pilen, og drepte dyret momentant. En utrolig opplevelse å være med på, og kanskje kan vi oppleve det igjen. Hadzaene er helt avhengig av det de finner i naturen. I tillegg til jakt samler de røtter, blader og bær de kan spise. Men nå er hele deres eksistens truet. For uten tilgang på uberørte naturområder, som er deres spiskammer, dør Hadzaenes tradisjonelle liv. Det må ikke skje! Vi skal ha en hel dag sammen med Hadza-folket. Er vi heldig får vi oppleve jakt, teste deres velsmakende vilt og drikke deres lokalt bryggete øl. 

Dag 11 – tirsdag 13. november
Vi forlater Eyasi og kjører mot Arusha. Vi skal ha en god lunsj på en nydelig kaffefarm ikke langt fra Kilimanjaro – Afrikas høyeste fjell som rager majestetisk 5895 moh. «Snøen på Kilimanjaro» som forfatteren Hemingway skrev om, er i ferd med å smelte. Men fjellet er like sagnomsust fortsatt, og historiene herfra sitter løst hos vår reiseleder. Kilimanjaro internasjonale flyplass er vår siste stopp før flyet tar oss mot Etiopia og Addis Abeba. Avgang med Ethiopian Airlines kl. 17.35, og ankomst Addis Abeba kl. 20.05. Flybytte og videre kl. 23.50.

Dag 12 – onsdag 14. november
Vi ankommer Oslo Gardermoen kl. 07.45.
 

https://www.youtube.com/watch?v=oShpzeVszUk 

http://www.germeten.no/foto/naturfotosider/gorilla.aspx

https://www.youtube.com/watch?v=PZCpzIQ8buk 

https://www.youtube.com/watch?v=ODyB9i6bGwQ 

https://www.youtube.com/watch?v=a9bqpHxPEWw 

https://www.bing.com/videos/search?q=gorilla+uganda+youtube&view=detail&mid=B8439F9B70687FD0842DB8439F9B70687FD0842D&FORM=VIRE

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 46.750,- som inkluderer: 
- Fly Oslo-Addis Abeba-Kigali/Kilimanjaro-Addis Abeba-Oslo med Ethiopian Airlines     
- Flyskatt (utgjør kr 3.293,- pr. januar 2018)
- Fly Kigali-Mwanza (Tanzania) med privateid flyselskap
- Overnatting i dobbeltrom/telt for to personer 
- Alle måltider
- 1 øl eller mineralvann til hver lunsj og middag
- All bil/buss-kjøring i Uganda, Rwanda og Tanzania
- Alt av «park fees». Dvs. til Bwindi Impenetrable National Park, Serengeti, Ngorogoro og 
  Olduvai Gorge, 
- Alle besøk til Batwa- og Dorobo- og Hadzabe-folkene (urfolk)
- Lokale sjåfører/guider/reiseleder
- Visum til Tanzania for norske statsborgere 
- Norsk faglig reiseleder (Hans Petter Hergum)
 
Tillegg for enkeltrom/telt på hele reisen (begrenset antall rom)             kr 5.850,-per person
Tillegg for enkeltrom i Rwanda og Uganda, dobbeltrom/telt i Tanzania  kr 3.275,- per person 
Tillegg for Gorilla safari dag 4                                                                kr 4.600,- per person

Påmelding snarest og senest 1. august 2018.

Depositum kr 5.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 
Minimum antall deltakere er 15, maksimum 19.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.
Tilslutning med SAS til Oslo, kontakt Temareiser Fredrikstad.

NB! Vi må ha kopi av passet som må være gyldig minst 6 måneder etter hjemreisedato.
Visum til Rwanda og Uganda må søkes om av hver enkelt før avreise, og koster 2 x USD 50 pr. januar 2018. Vi gir informasjon om søknadsprosessen.

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad
 

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederHotellPris fra
3/11Hans Petter HergumRwanda, Uganda og Tanzania
Vi trenger kopi av pass ved påmelding.
46 750,-Bestill

Hotell

Reisekalender

20/9Val di Fiemme avg. ÅlesundFra 12 950,-