Skip to main content

Prøysentur - med noe attåt


I Prøysens rike  med Maj Britt Andersen

Simenstad Gård – Domkirkeodden - Skibladner – Løiten Lys/Brænneri 

 

Reiseperiode: 25. - 27. mai 2022

Vår fremste Prøysen-tolker Maj Britt Andersen blir med oss  en dag på denne gruppereisen til Prøysens rike.  Andersen vil ta oss med inn i stua til Prøysen der han vokste opp. Der vil hun fortelle oss små «lørdagsstubber» som betegner korte noveller av Prøysen. Litt sang blir det også. Hun blir med oss hele første dagen og spiser middag med oss på kvelden før hun reiser videre. Etter at vi har forlatt Prøysen setter vi kursen mot Simenstad gård og får en fargerik omvisning av husfrue og kulturhistoriker Brit Skurdal Braastad, som også kan fortelle om Prøysens tilknytning til gården.

Noen av høydepunktene på denne Prøysen-turen:
 • Prøysenhuset med alle severdigheter
 • Maj Britt Andersen leser Lørdagsstubb og synger i den gamle Prøysenstua første dagen
 • Besøk på Simenstad Gård
 • Den historiske hagen på Hovelsrud Gård
 • Domkirkeodden
 • En Akevisitt på Løiten Lys og Brænderi


Vi tilbringer en dag på Hamar før vi setter kursen mot Løiten Lys og Brænneri. På Hamar får vi blant annet en guidet tur på Domkirkeodden, som har blitt kåret til en av verdens vakreste museer.  På Løiten Lys og Brænderi stifter vi bekjentskap med Gotmar og hans utrolige figurer i forestillingen «En akevisitt». Egentid i alle forretningene blir det også selvfølgelig god tid til.

Alf Prøysen var en av de mest populære forfattere og visesangere i etterkrigstida. Han huskes særlig for sin barnelitteratur, men skrev også for voksne både i romanform og for teateret. Historiene er ofte inspirert av folk og opplevelser fra hjemtraktene i Hedmark, og det meste av hans tekster ble skrevet på hedmarksdialekt. Det han skrev fram til han døde i 1970 har blitt en del av den norske kulturarven.

Som Maj Britt Andersen sier; «Han hadde en egen evne til å si noe vettugt på kort tid».

Hør Maj Britt synge en av Prøysens store klassikere: "Vise for gærne jinter":

 

Status:
Mer informasjon kommer

Søk reise

Program

Dag 1 - onsdag 25.mai

Måltider inkludert: L/M
Vi møtes utenfor Oslo Plaza Hotel kl.09.00 og setter kursen mot idylliske Hedmarken. Maj Britt Andersen er med i bussen på vei oppover og holder en liten innledning om Alf Prøysen når vi nærmer oss. Prøysenhuset, som er tegnet av Snøhetta, ligger lun og innbydende i skogkanten og ønsker oss velkommen inn. Vi starter med lunsj på Kafe Julie.
Så rusler vi sammen, i en eller to grupper, inn i selve Prøysenstua der Prøysen vokste opp. Der sitter Maj Britt og forteller små «lørdagsstubber» og tar en sang eller to. Andersen har sunget Prøysensanger siden hun var liten jente på Toten på slutten av femtitallet. 
«Vi syns liksom at vi kjinte`n og at`n var litt våres» sier Maj Britt. Hun har gitt ut tre album med sanger fra vår lune og folkekjære visesanger og med det tatt vare på mang en musikalsk skatt som aldri skal glemmes.
Husets egen guide møter oss etter hyggelig stund i Prøysenstua og tar oss med på en omvisning rundt på området og forteller oss om Alf Prøysen sin oppvekst og hans historie. 
Vi får også egentid til å se på utstillingene og rusle rundt i butikken. Prøysenhuset består av blant annet husmannsplassen Prøysen, Mikkelikskiskogen, Kusvea, og prøysenstjerna.
På vei til Hamar stopper vi på Simenstad Gård, en av storgårdene ved Alf Prøysens barndomshjem med bygninger fra slutten av 1700-tallet og intakt interiør med fin dekorasjonsmaling. Her blir vi møtt av vertinne og kunsthistoriker Brit Skurdal Braastad, som tar oss med på en kåserivandring gjennom den historiske gården. Turen avsluttes med en kjølende rabarbrapunsj, gjerne i den flotte hagen hvis været holder.
Vi ender opp på Scandic Hotel Hamar. Der forlater Maj Britt Andersen oss, men vi fortsetter kvelden med felles middag på hotellet.

Dag 2 - torsdag 26.mai

Måltider inkludert: F/L/M
Etter en god frokost kjører vi til Hamars stolthet, Domkirkeodden. Domkirkeruinene er en del av Hedmarksmuseet og ruinene er det som er igjen av den gamle Hamar domkirke, som ble påbegynt i 1152, og sto ferdig omkring 1200. Der får vi en omvisning i ruinenen etter bispegården og rundt på området. Den vakre glasskatedralen er helt unik med sin storslagne arkitektur og har blitt kåret til en av verdens vakreste museer. Siden det er Kristi himmelfartsdag i dag er selve glasskatedralen holdt av til gudstjenester hele dagen, så vi får ikke omvisning der inne. Men den som vil kan delta på hele eller deler av første gudstjeneste kl.11.00 som er åpen for alle. Denne starter rett etter vår omvisning. Da får man et flott inntrykk av katedralen med musikk som fyller rommet. For de som ikke ønsker å delta på messen, kan uteområdene benyttes fritt, og man kan gå en tur langs Mjøsa bort til Koigen, der det berømte stupetårnet ruver over vannkanten. 
Så nærmer det seg lunsj og vi setter kursen mot Helgøya, en liten perle midt i Mjøsa. Her spiser vi lunsj på Skafferiet før vi får en omvisning i den flotte, historiske hagen på Hovelsrud Gård. Vi kjører rundt øya på vei tilbake og setter kursen mot Elverum. Der sjekker vi inn på Thon Elgstua Hotel og har egentid frem til middag på kvelden.

Dag 3 - fredag 27.mai

Måltider inkludert: F/L
Etter dagens frokost kjører vi til Løiten Lys og Brænneri. Her starter vi med den populære forestillingen «En Akevisitt». Gotmar Rustad er den eneste skuespiller i verden som har framført den samme teaterforestillingen hver eneste dag i mer enn ett år. Fra 5. juni 2003 til 18. juni 2004 spilte han en Akevisitt hver eneste dag uten unntak! Totalt har Gotmar spilt en Akevisitt mer enn 3000 ganger.
Når forestillingen er ferdig blir det egentid i forretningene på Løiten Brænderi. Og her er det mye å se på; 
Løiten Lys har nesten 3000 kvadratmeter med lys og tilbehør spredd over fire etasjer-
Bokloftet er Norges største antikvariat. De har cirka 50 000 forskjellige brukte og nye boktitler til salgs! Spesialiteten er lokalhistorie, men de har også titusenvis av bøker om alt fra fysikk og kjemi til kokekunst og krigshistorie.
Gammel tid har 50 antikke gulvur til salgs. Og selv om man ikke har tenkt å kjøpe noe, er det en spesiell opplevelse å oppsøke forretningen når klokken slår (mer eller mindre samtidig) hver hele time.
Skattkammeret er fylt opp av antikviteter, her kan man kjøpe alt fra små fingerbøl til digre framskap.
På vei hjem stopper vi på Nebbenes Kro og spiser felles sen lunsj.

May Britt Andersen er en av våre fremste Prøysen-tolkere. Hun vant Prøysen-prisen i 2001 og hun har gitt ut tre album med materiale av Alf Prøysen. Det første albumet «Kjærtegn» besto av ukjente Prøysen-tekster som Geir Holmsen hadde satt melodi til, den andre plata «Dørstokken heme» var med kjente og kjære Prøysen-sanger, mens det tredje albumet «Onger er rare» var med barnesanger av Prøysen. Visene hans fikk hun inn med morsmelka under oppveksten på Østre-Toten, men de mørke sidene til Prøysen oppdaget hun først da hun ble voksen og debuterte på Det Norske Teatret i forestillingen «Så seiler vi på Mjøsa» i 1988.

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr. 8.450,- som inkluderer:

 • Buss fra Bussterminalen Oslo
 • Fellestransport hele veien, buss
 • Overnatting i dobbeltrom inkl frokost (F)
 • Alle innganger i henhold til program
 • 2 lunsjer, 3 middager
 • Maj Britt Andersen er med på bussen opp og med oss første dag
 • Temareisers representant med på hele reisen

 

Minimum antall deltakere er 20

Depositum kr 2000,- pr. person 

Tillegg for enkeltrom kr. 1100,-

Det tas forbehold om endring i  endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad

Kart

Bosted

Reisekalender

30/5Italia - kulturen, historien og menneskeneFra 19 750,-
13/6Lofoten med Røst - Norges vakreste øyrikeFra 19 450,-
15/6Togtur i SkottlandFra 22 150,-
25/6Bergen med Arve TellefsenFra 15 875,-
27/6SvalbardFra 19 245,-