Skip to main content

Påskeøya med Øystein Kock Johansen (januar 2023)


Påskeøya

 

Reiseperiode januar 2023

Te Pito o te Henúa, Mata-ki-te-Rangi, Rapa Nui, Isla de Pascua, Easter Island – eller som vi kjenner stedet på norsk, Påskeøya. Kjært barn har mange navn! For oss nordmenn – fremfor faktisk noe annet folk – har denne knøttlille øya på den andre siden av kloden en helt særskilt betydning og relevans. Ja, få stedsnavn – om noen overhode – vekker så sterke assosiasjoner hos oss som nettopp Påskeøya. Og få steder er omgitt av slik nimbus og mystikk, eventyr og fabel, romantikk og eksotisme, gåtefullhet og drømmer om Stillehavet som nettopp Påskeøya. Alt sammen, selvfølgelig, takket være en nordmann, Thor Heyerdahl, vår egen helnorske forsker, helt og eventyrer. Han mer enn noen annen, har gjort Påskeøya kjent verden over.

Hva er da mer naturlig for eventyrlystne, vitebegjærlige, kunnskapssøkende og kulturinteresserte nordmenn enn å reise dit og oppleve øya ved selvsyn? Er det noe sted i verden denne type reiseglade nordmenn bør få med seg, så er det nettopp Påskeøya, et av verdens merkeligste steder og særpregede kulturer. Dette er et av verdens fjerneste reisemål, og er det stedet på kloden der det bor folk som er lengst unna nærmeste “nabo”. Derfor er også den kulturen som utviklet seg her, så fullstendig unik i verdenshistorien.

For Temareiser Fredrikstad er da også dette en helt spesiell tur. Vi har fått med arkeolog og religionshistoriker Øystein Kock Johansen som guide; den nordmann som i dag utvilsomt kan mest om Påskeøya. Gjennom en årrekke jobbet Kock Johansen sammen med Thor Heyerdahl med utgravninger på Påskeøya. Han har bodd og forsket på øya i lengre perioder av sitt liv, sammen med Heyerdahl, og kjenner dens kultur og historie, folkelive og samfunnsstruktur og alle øyas avskygninger, bedre enn noen annen. Ingen i vår del av verden sitter inne med så mye fagkunnskap om Påskeøya som Kock Johansen, som var Thor Heyerdahls nære medarbeider i nærme tre tiår.

Litteraturtips:
John Flenley & Paul Bahn: “The Enigma of Easter Island”. Oxford 2003
Jared Diamond: “Collapse”. London 2005
Steven Roger Fischer: “Island at the End of the World”. London 2005
Kathrine Routledge: “The Mystery of Easter Island”. 2005

 

Program og pris under utarbeidelse

Status:
Mer informasjon kommer

Søk reise

Bosted

Reisekalender

9/3EgyptFra 37 750,-