Skip to main content

Påskeøya - Fabeløya i Stillehavet


Eventyrlige Påskeøya, Valparaiso og Viña del Mar

Reiseperiode: 23. november - 3. desember 2020

Hva kan vel være mer fullkomment enn en tur til Påskeøya med Øystein Kock Johansen som har latt seg overtale til å ta nok en tur til denne fabeløya i Stillehavet? Ingen i vår del av verden sitter inne med så mye fagkunnskap om Påskeøya som Kock Johansen, som var Thor Heyerdahls nære medarbeider i nærmere tre tiår. For å toppe det hele bor vi på Påskeøyas desidert flotteste hotell, det 5-stjerners all inclusive-hotellet: Explora Rapa Nui. Velkommen på en uforglemmelig reise!

Noen av høydepunktene på temareisen til Påskeøya:
 • Øystein Kock Johansens eventyrlige kåserier 
 • Påskeøyas severdigheter med bl.a. moaiene – de berømte stenhodene
 • Det fantastiske 5-stjerners all inclusive-hotellet på Påskeøya. Virkelig et høydepunkt!
 • Valparaiso og Viña del Mar
 • Santiago med presidentpalasset, Centro Civico og Cerro San Cristobal


Te Pito o te Henúa, Mata-ki-te-Rangi, Rapa Nui, Isla de Pascua, Easter Island – eller som vi kjenner stedet på norsk, Påskeøya. Kjært barn har mange navn! For oss nordmenn – fremfor faktisk noe annet folk – har denne knøttlille øya på den andre siden av kloden en helt særskilt betydning og relevans. Ja, få stedsnavn – om noen overhode – vekker så sterke assosiasjoner hos oss som nettopp Påskeøya. Og få steder er omgitt av slik nimbus og mystikk, eventyr og fabel, romantikk og eksotisme, gåtefullhet og drømmer om Stillehavet som nettopp Påskeøya. Alt sammen, selvfølgelig, takket være en nordmann, Thor Heyerdahl, vår egen helnorske forsker, helt og eventyrer. Han, mer enn noen annen, har gjort Påskeøya kjent verden over.

Hva er da mer naturlig for eventyrlystne, vitebegjærlige, kunnskapssøkende og kulturinteresserte nordmenn enn å reise dit og oppleve øya ved selvsyn? Er det noe sted i verden denne type reiseglade nordmenn bør få med seg, så er det nettopp Påskeøya, et av verdens merkeligste steder og særpregede kulturer. Dette er et av verdens fjerneste reisemål, og er det stedet på kloden der det bor folk som er lengst unna nærmeste “nabo”. Derfor er også den kulturen som utviklet seg her fullstendig unik i verdenshistorien. 

For Temareiser Fredrikstad er da også dette en helt spesiell tur. Vi har fått med arkeolog og religionshistoriker Øystein Kock Johansen som guide; den nordmann som i dag utvilsomt kan mest om Påskeøya. Gjennom en årrekke jobbet Kock Johansen sammen med Thor Heyerdahl med utgravninger på Påskeøya. Han har bodd og forsket på øya i lengre perioder av sitt liv, sammen med Heyerdahl, og kjenner dens kultur og historie, folkeliv og samfunnsstruktur og alle øyas avskygninger, bedre enn noen annen. 

Teknisk reiseleder er Ragnhild Eikli, førstelektor i engelskspråklig litteratur ved UiO. De to har vært et team på reiser verden rundt for Temareiser Fredrikstad i 13 år.

Bestill reise

Reiseperiode:

23 november - 3 desember 2020

Dager:

11

Reiseleder:

Øystein Kock Johansen

Dr. Philos, arkeolog og religionshistoriker fra Universitetet i Oslo, med forsknings- og lederstillinger som professor og adm. dir. Han var i ca. 30 år Thor Heyerdahls medarbeider og ekspedisjonsdeltager. Han hatt hele verden som sin arbeidsplass og har vært i alle verdens land bortsett fra tre! Kock Johansen er meget glad i-og ser betydningen av folkelig formidling, noe som ligger til grunn for hans entusiastiske engasjement som cicerone for Temareiser Fredrikstad.

Om Øystein Kock Johansen sier kundene våre:

"Mye mer enn meget bra - utmerket. Han er utrolig kunnskapsrik, en dyktig pedagog og klarer å sette alt i sammenheng på en lettfattelig og forståelig måte."

"Øystein er usedvanlig dyktig."

"Dyktig som alltid, god pedagog og godt humør."


Pris fra:
62 950,-

Søk reise

Program

Dag 1 – mandag 23. november : Avreise

Måltider inkludert: Flymat
Avreise fra Oslo Gardermoen kl. 17.00 med KLM til Amsterdam. Flybytte og videre med samme selskap kl. 21.20.   

Dag 2 – tirsdag 24. november: Ankomst Santiago de Chile Santiago kl. 11.10 og busstransfer til NH Collection Plaza Hotel 5* hvor vi sjekker inn og tar det med ro frem til middag.

Måltider inkludert: Flymat / middag

Dag 3 – onsdag 25. november: Santiago

Måltider inkludert: Frokost
Frokost før vi skal gjøre oss kjent med Santiago by. Vi besøker Centro Civico og kan se viktige bygninger fra forrige århundre, deriblant presidentpalasset. Videre besøker vi bydelen som huset oligarkiet i begynnelsen av århundret og hvor Club Hipico og Palacio Cousiño er de viktigste. Videre krysser vi elven Mapocho og ser de østliggende bydelene, vakre boligstrøk med parker og hager. Til slutt blir vi med til toppen av Cerro San Cristobal og får en flott panoramautsikt over hele Santiago. Retur til hotellet, og resten av dagen til fri disposisjon. Tilbud om felles middag vil bli gitt.

Dag 4 – torsdag 26. november: Valparaiso og Viña del Mar

Måltider inkludert: Frokost / lunsj / middag
Etter frokost er det avgang med buss for en heldagstur til Valparaiso og Viña del Mar. Evert Taube synger om denne pittoreske havnebyen i “Vals i Valparaiso”. Vi kjører gjennom fruktbart vin- og jordbruksdistrikt – til tross for et fra naturens side karrig landskap – frem til Chiles Stillehavskyst. Havnebyen Valparaiso stammer fra 1500-tallet, og står på UNESCOs verdensarvliste. Den ble bygget på over 40 små åskammer der bygatene snor seg opp og ned åssidene. “Trikker” trafikkerer de bratteste toppene. I Valparaiso besøker vi Pablo Neruda-museet på Isla Negra. Her forteller Ragnhild Eikli om Neruda – landets nasjonaldikter. Det blir lunsj før byvandring med lokal guide. Vi er tilbake i Santiago på ettermiddagen, og spiser felles middag om kvelden. 

Dag 5 – fredag 27. november: Påskeøya

Måltider inkludert: Frokost / flymat / middag inkl. drikke
Flyavgang med LATAM til Påskeøya kl. 09.30. Etter over fem timers flytur (ankomst kl. 12.55) over et tilsynelatende uendelig blått hav, dukker plutselig Påskeøya, Rapa Nui, opp som ut av intet. Så liten, så ufattelig liten på den enorme blå flaten som går i ett med himmelen, at det er nærmest ubegripelig at den ble funnet frem til i forhistorisk tid av folk i åpne farkoster uten motorkraft. Forstå det den som kan! Det å oppdage eller finne frem til Rapa Nui i det gigantiske Stillehavet, er som å lete etter en fluelort på en enorm låvevegg. Etter å ha landet på Mataveri-flyplassen, og fått vår bagasje, transporteres vi til vårt hotell Explora Posada Mike Rapu 5* – øyas aller beste, og en drøm av et hotell. Det er også et all-inclusive-hotell. Vi gjør oss bedre kjent med Hanga Roa, Påskeøyas eneste by og bebodde område, og avlegger Sebastian Englert-museet et besøk. Middag på hotellet om kvelden.   


Dag 6 – lørdag 28. november: Påskeøya

Måltider inkludert: Frokost / lunsj inkl. drikke / middag inkl. drikke
Vi spiser frokost før vi starter vår utforsking, vår eventyrtokt, på denne i verdenssammenheng helt unike øya. Først drar vi til Ahu Vinapu for å få et førsteinntrykk av – og som et incitament til resten av de stedene vi skal besøke mens vi oppholder oss på Rapa Nui. Ahu Vinapu gir et godt inntrykk av hvordan man begynte prosessen med å hugge ut de velkjente stenhodene, moaiene. Her er også stenkonstruksjoner som overbeviste Heyerdahl om at menneskene som bygget dem kom fra Syd-Amerika. Alt dette vil deltagerne få en innføring i. Etter Vinapu kjører vi til seremonikomplekset Ahu Tahai, som ble restaurert av William Mulloy, en av Heyerdahls arkeologer på 1950-tallet. Deretter begir vi oss opp på toppen til Rano Kau-vulkanen. Utsikten ned i krateret og ut over havet til de tre småholmene Motu Iti, Motu Nui og Motu Kao er mildt sagt spektakulær. I kratersjøen befinner det seg en hemmelighet som Øystein Kock Johansen vil åpenbare på stedet! Her oppe går vi inn i den seremonielle “landsbyen” Orongo og klatrer ut på klippekanten for å se de merkverdige helleristningene, bergkunsten, og får høre vår veiviser fortelle om fuglemannkulturen. En dag full av opplevelser får sin avslutning med felles middag. 

Dag 7 – søndag 29. november: Påskeøya

Måltider inkludert: Frokost / lunsj inkl. drikke / middag inkl. drikke
Frokosten inntas og nye eventyr venter. Vi begynner på Ahu Tongariki, som er den største ahuen (tempelplattformen) og de fleste moiaene på øya. Et imponerende syn nede ved brenningene. Her spiser vi piknik lunsj. Deretter kjører vi til Ahu Vaihu for å se hva som skjedde med moaiene da det brøt ut “borgerkrig” mellom “kortørene” og “langørene” på Rapa Nui. Så kjører vi til “moai-fabrikken”, altså der man produserte stenstatuene. Det er i det mildt sagt imponerende vulkanfjellet Rano Raraku. Her aner vi, eller rettere sagt, får et inntrykk av hvilken formidabel jobb det var å hugge ut disse stengigantene, for så å transportere dem rundt om på øya. Du tror det ikke før du får se det, som det heter. Her blir ordtaket virkelig visualisert. Felles middag på hotellet. 

Dag 8 – mandag 30. november: Påskeøya

Måltider inkludert: Frokost / lunsj inkl. drikke / middag inkl. drikke
Nye opplevelser og oppdagelser venter. Vi kjører først til Puna Pau hvor man produserte de merkelige, flere tonn tunge “hattene” som statuene opprinnelig var utstyrt med – og vi skal få vite hvordan man fikk disse “hattene” på plass på toppen av hodene på stenstatuene når de var reist opp. Deretter går ferden til Ana Tepahu, en av de største og viktigste hulene på Påskeøya. Og den går vi selvfølgelig inn i. I denne hulen har Øystein Kock Johansen bodd da han jobbet på Påskeøya! Formiddagen avsluttes i Anakena, det vakreste stedet på Påskeøya. Her er palmer, en praktfull hvit strand og to flotte tempelplattformer. Her forfrisker vi oss med bad i løpet av ettermiddagen. Anakena var stedet hvor Thor Heyerdahl drev sine utgravninger, og Anakena er stedet hvor også selvfølgelig da vår cicerone drev med utgravninger gjennom flere feltsesonger. Her skal deltagerne få et grundig innblikk i Heyerdahls teorier. Alt ligger til rette for at dette skal bli en praktdag. Middag på hotellet. 

Dag 9 – tirsdag 1. desember

Måltider inkludert: Frokost / flymat
Kl. 11.55 er det avgang med LATAM tilbake til Santiago de Chile hvor ankomst er kl. 18.35. Vi drar igjen til NH Collection Plaza Hotel for overnatting. 

Dag 10 – onsdag 2. desember

Måltider inkludert: Frokost / flymat
Etter frokost busser vi til flyplassen. Avreise med KLM kl. 12.45. 

Dag 11 – torsdag 3. desember

Måltider inkludert: Flymat
Vi ankommer Amsterdam på formiddagen, fortsetter videre med samme selskap på ettermiddagen til Oslo Gardermoen hvor ankomst er kl. 16.15. (Evt. videre fra Amsterdam direkte til Sandefjord, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Ålesund eller Trondheim.) 
 

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 62.950,- som inkluderer:

 • Fly Oslo-Amsterdam-Santiago tur/retur med KLM 
 • Fly Santiago-Påskeøya tur/retur med LATAM
 • Flyskatt (utgjør kr 2.920,- pr. januar 2020)
 • Overnatting i dobbeltrom på 5-stjerners hoteller
 • All transport i flg. program
 • Byvandringer, utflukter og kåserier i flg. program  
 • Måltider ifølge program (F=frokost/L=lunsj/M=middag) 
 • Hotellet på Påskeøya er «all-inclusive» hvilket vil si at all drikke er inkludert (ikke bare til måltidene)
 • Norske reiseledere (Øystein Kock Johansen og Ragnhild Eikli)


Tips er ikke inkludert

Tillegg for dobbeltrom benyttet alene            kr 9.495,-

Det vil bli gitt tilbud om felles bespisning de dagene hvor måltidene ikke er inkludert.

Det er mulig å fly fra Sandefjord, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Ålesund og Trondheim, direkte til Amsterdam tur/retur. Vi søker seter på forespørsel.

Hoteller:
NH Collection Plaza Hotel 5* 
Explora Posada Mike Rapu 5*

Depositum kr 10.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 
Minimum antall deltakere er 18, og maksimum 23.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 
Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold. 

NB! Passet må være gyldig minst 6 måneder etter utreise fra Chile.

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålPris fra
23/11Øystein Kock JohansenPåskeøya - Fabeløya i Stillehavet62 950,-Bestill

Bosted

Reisekalender

3/9Kristin Lavransdatters verden - en oppdagelsesreise! Fra 13 450,-
23/9Hellas - en vandretur på Pelion-halvøyaFra 19 400,-
10/10I sporene etter den spanske borgerkrigenFra 23 495,-
11/10EtiopiaFra 38 850,-
12/10Sigrid Undsets RomaFra 18 270,-