Skip to main content

Oppdag Grønland - slik Eirik Raude, Fritjof Nansen og kronprins Haakon har sett verdens største øy


Reiseperiode 4. - 14. september 2023

Det går et langt norsk skispor, og et enda lengre kjølvann, gjennom historien om Grønland, Det begynte da Eirik Raude seilte dit første gang, trolig i 982, til Nansen gikk på ski over verdens største øy i 1888 og frem til kronprins Haakon ski-seilte, eller kitet som det også heter, 130 mil over innlandsisen i fjor vår. ( På tykk is med kronprins Haakon – Programomtaler (nrk.no))

Og som grønlandsfarere før oss starter turen på sagaøya Island, der vi skal se alle de kjente severdighetene som islendingene selv kaller «Den gylne sirkel».

 

Vår medbrakte foredragsholder, forfatter Jan Ove Ekeberg, har skrevet en rekke bøker både om vikingene og polarheltene våre og mener bestemt at de to tidsepokene henger tett sammen. Nansen studerte de to sagaene om Eirik Raude grundig før han la ut på sin lange skitur, og kjenner vi kronprinsen rett, leste han seg opp før han la ut på sin forskningsekspedisjon.

Vi skal derfor innom alle de historiske stedene knyttet til den norske grønlandshistorien, også fortellingen om den nygifte Hans Egede og hans Gjertrud, som reiste fra prestekallet i Lofoten til Grønland for å frelse urbefolkningen, inuittene. Selvfølgelig får du også høre om inuittenes lange vei fra selfangst med pil og bue til dagens moderne samfunn, og den kampen urbefolkningen har stått i fra undertrykt koloni til hjemmestyreloven av 1979 og dagens to seter i det danske Folketinget. 

Og naturligvis skal vi også fortelle dere om den betydelige miljø-forskningen som nå skjer på Grønland, hvor forskerne kan se hvordan luftforurensningen var for 126 000 år siden, ved å bore kjerneprøver i innlandsisen.

Noen av høydepunktene på turen:

 • Å se den enorme innlandsisen fra flyet inn til Grønland – som også var en stor opplevelse for kronprins Haakon.
 • En vakker båtreise fra Narsarsuaq til Qassiarsuk hvor vi besøker Eirik Raudes gård, Brattalid.
 • Naturopplevelse på båtreisen videre til Qassiarsuk
 • Sjøreisen opp til Nuuk vil vi se den vakre grønlandske naturen, mens isfjell seiler forbi oss.
 • Byvandring i Grønlands hovedstad, Nuuk, med lokal guide og besøk i nasjonalmuseet, som viser hele øyas 4500 år lange historie.
 • Fisketur på Nuukfjorden, med påfølgende middag fra egen fangst tilberedt av kokkene på den 5-stjerners restauranten, Qooqqut Nuan.
 • Flytur til Ilulissat. Besøk på Isfordsenteret, hvor verdens miljøproblemer formidles som knapt noe annet sted. Fottur til Sermermiut-dalen og Isfjorden. Gourmetmiddag på Hotel Artic.
 • Dagsturer til småstedene Oqaatsut og Eqi, med lokal matopplevelse, hvalsafari og muligheter for kajakkpadling og fiske.  


Mysteriet Grønland:
Da Eirik reiste til Grønland visste han at det var store mengder hvalross der. Rikdommer av spekk og skinn i vikingtiden. Nansen krysset innlandsisen for å gjøre metrologiske observasjoner, og muligens for å se om det virkelig var et paradisisk, grønt indre på den islagte øya, slik legenden fortalte. Kronprins Haakon reiste for å sette seg ytterligere inn i en av sine hjertesaker; miljø, og fordi tronarvingen elsker å kite. Og for alle tre lokket selvsagt eventyret. 

Eventyret er der fortsatt og stadig flere lokkes til øya, med opplevelser som bare finnes på Grønland. Knapt noe annet sted i verden er kontrastene større. Den hvite isen mot den grønne kyststripa og det blå havet. Og ganske sikkert vil vi få se dyr, både på land og i sjøen, som gjennom årtusener har tilpasset seg de barskeste klimatiske forholdene på kloden.

For oss moderne mennesker er det nesten veiløse Grønland ett av de få virkelig eksotiske reisemålene som er igjen – en siste utmark som kan utforskes. Du vil få en reise som er ganske annerledes enn det meste du tidligere har opplevd.
Vi håper du blir med oss, og til vi ses; «må du ha varme i din igloo, olje til din lampe og fred i ditt hjerte», som det heter i det inuittiske ordspråket. 

Kystsejlads - [Besøg Grønland!] (visitgreenland.com)

Bestill reise

Reiseperiode:

4 - 14 september 2023

Dager:

11

Reiseleder:

Jan Ove Ekeberg

Jan Ove Ekeberg er en norsk forfatter, journalist og nyhetsanker. I 2016 valgte Ekeberg å ta sluttpakke i TV 2 for å bli forfatter på heltid. 
Han hadde da arbeidet 23 år i kanalen, der han var med nesten fra starten. De 10 siste årene ledet han «Økonominyhetene» på TV 2 Nyhetskanalen. 
Ekeberg er tidligere Fulbright-stipendiat og har en mastergrad i statsvitenskap fra University of Minnesota. 
Han har et omfattende forfatterskap på 21 bøker bak seg, hvorav 5-bokserien, «Den siste vikingkongen», nå er de mest kjente. 
Men også hans fagbøker om vikingtiden og polarhistorien har nådd en stor leserkrets.
 


Pris fra:
71 550,-

Søk reise

Program

Dag 1 - mandag 4. september

Måltider inkludert: M
Vi har avreise fra Gardermoen kl.13.45 med direktefly til Reykjavik. Der står bussen vår og venter, og vi kjører rett til den varme kilden; «Den blå lagune». Å plaske rundt i dette behagelige naturfenomenet er deilig avstressende og så spesielt at det må oppleves. Etter at alle er klare, kjører vi videre til hyggelige Hotel Skuggi i Reykjavik sentrum. Her vil reiselederne ta dere igjennom den spennende turen som venter. Kanskje har noen av dere også lyst til å rusle litt rundt. Vi møtes til felles middag på hotellet om kvelden.

Dag 2 - tirsdag 5. september

Måltider inkludert: F
Etter frokost på hotellet blir vi hentet med buss for å oppleve; ”Den gylne sirkel”. Langs turen stopper vi ved tre av Islands største severdigheter; vakre Gullfoss, naturfenomenet Geysir og det myteomspunne; Thingvellir. Verdens eldste parlament; Alltinget ble holdt der i 930. I dag er hele området, med den karakteristiske revnen i jordskorpen, oppført på FNs liste over vår felles verdensarv. Alt dette er mulig å se i løpet av en dag og formodentlig mette av inntrykk kjører vi til flyplassen og flyr til sørspissen av Grønland der vi innlosjeres på Hotel Narsarsuaq i den lille byen med samme navn.


Dag 3 - onsdag 6. september

Måltider inkludert: F/L
Vi skysses med båt over fjorden til Qassiarsuk. Her ligger ruinene etter den første gården på Grønland, Eirik Raudes; Brattalid. Bosetteren kom dit i 985 og senere ble det bygd en første kirke der, som nå er gjenskapt. Det var Eiriks kone Tjodhild, som mot sin manns vilje, fikk oppført, ”Tjodhildkirken”. Det skjedde etter at sønnen, Leiv, kom hjem etter tjeneste hos Olav Tryggvasson i Norge. Amerikas oppdager var blitt frelst av kongen og moren fulgte sønnen over den nye religionen. På Brattalid står vi med andre ord midt i Norgeshistorien. Vi skysses videre til Qaqortog på ettermiddagen og går ombord i Kystbåten, der vi innkvarteres i lugarer med dusj og toalett. Det er også en hyggelig restaurant om bord der vi kan spise ved behov.


Dag 4 - torsdag 7. september

Måltider inkludert: F
Vi seiler langs den vakre vestkysten av Grønland. På babord side vil dere se det særegne Grønlandske landskapet. Selv om godt og vel 80 prosent er dekket av snø og is fortjener verdens største øy navnet; Grønland. På styrbord side, ut mot storhavet, vil dere se noe enda mer spektakulært; enorme isfjell på vei sørover. Dessuten, med et ørlite forbehold, de store sjøpattedyrene som lever i dette området. Dette kan fort bli en av de mest minnerike dagene på reisen gjennom en av verdens siste villmarker.


Dag 5 - fredag 8. september

Måltider inkludert: F
Vi ankommer hovedstaden, Nuuk, i vår målestokk en beskjeden by med vel 18 000 innbyggere. Byen ble grunnlagt i 1728 og først bosatt av frigitte fanger og prostituerte fra bakgatene i København. Med dette som sin menighet forkynte den norske presten, Hans Egede det kristne budskapet. I dag er Nuuk, eller Godthåb, som det også er lov å kalle byen, Grønlands økonomiske og politiske senter. Byen har en rekke museer og andre severdigheter som vi får se med kyndig innføring fra en lokal guide. Og naturligvis bor vi på komfortable Hotel Hans Egede. 


Dag 6 - lørdag 9. september

Måltider inkludert: F/M 
Det er bare å glede seg til en dag på Godthåbfjorden, en av verdens største og mest forgrenede fjorder. Nå skal vi på sight-seeing, fiske og få et innblikk i fangstfolkets hverdag. Fangsten tas med til restaurant Qooqqut Nuan, der kokkene tilbereder det hele for oss. Dette lille, enkle spisestedet er kjent som en av Grønlands beste restauranter med særlig vekt på de lokale mattradisjonene. Google gjerne og les hvorfor Qooqqut Nuan får fem stjerner.

Dag 7 - søndag 10. september

Måltider inkludert: F
Om Hans Egede hadde talt til oss, ville han sagt at hviledagen er hellig. Og alle som vil skal få lyde formaningen fra «Grønlands apostel». Men om noen ønsker å se mer av Nuuks severdigheter, eller rusle en tur i bebyggelsen, organiserer reiselederne en felles avgang fra hotellet for dem som ønsker det. Dette må vi simpelthen ta litt på sparket, men det er mange muligheter for den virkelystne.


Dag 8 - mandag 11. september

 Måltider inkludert: F/M
Vi skal tidlig opp og fly videre til Ilulissat. Nå er vi virkelig i kronprins Haakons fot-, for ikke å si skispor. Det var herfra Hans kongelige høyhet startet sin tur over innlandsisen. Om været er samarbeidsvillig vil vi se den enorme isflaten på vei opp. Vi skal ikke følge kronprinsen helt over til østkysten, men nøyer oss med å vandre ut til Sermermiut-dalen og Isfjorden. Her ligger et av verdens mest interessante vitenskapssentre for klimaforskning. Som tronarvingen også besøkte og fikk høre om hvordan man kan måle luftforurensningen for 126 000 år siden. På kvelden skal vi nyte en førsteklasses middag på Hotel Artic der vi bor under hele oppholdet i Nuuk.


Dag 9 - tirsdag 12. september

Måltider inkludert: F/L
Nå bærer det virkelig ut i villmarka. Vi skal til Oqaatsut, en liten bygd 18 kilometer nord for Ilulissat. Ved siste folketelling hadde stedet snaut 20 innbyggere. Her skal vi spise lokal mat, men den største attraksjonen er utsikten til Diskobukta, med de store isfjellene. Isfjellet som senket Titanic skal ha startet sin skjebnesvangre ferd her. Og det var Diskobukta som lokket islendinger og nordmenn til Eirik Raudes Grønland. Vikingene jaktet på hvalross, men også på det største dyret som noen gang har levd på kloden. Og det får vi ganske sikkert oppleve når vi reiser ut fra Oqaatsut på en spennende hvalsafari.


Dag 10 - onsdag 13. september

Måltider inkludert: F/M
Denne dagen kan vi disponere litt etter eget hode. Det er mulig å organisere en tur til bygda Eqi, hvor vi kan fiske eller padle kajakk. Vår kulturelle reiseleder tar med dem som ønsker til Knud Rasmussen-museet. Dansk-grønlandske Rasmussen gjennomførte hele syv ekspedisjoner for å utforske Grønland i tiårene rundt 1900 og er med det den kanskje mest interessante polfareren i den tidlige utforskningen av øya. Dessuten betyr jo Ilulissat; isfjell på inuittisk, og det er fabelaktig utsikt over Isfjorden fra byen. Så kanskje blir dette dagen for isfjell-fotografering. Vi samles på kvelden til felles avskjedsmiddag på hotellet.


Dag 11 - torsdag 14. september (natt til 15. september)

Måltider inkludert: F
Hjemreise med fly fra Illulissat, via Kangerlussuaq på Grønland og København, hjem til Oslo. Flyet lander på Gardermoen kl 00.10 (natt til 15. september)

 

Kystsejlads - [Besøg Grønland!] (visitgreenland.com)

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 71 550,- som inkluderer: 

 • Fly t/r Oslo - Grønland 
 • Overnatting i dobbeltrom på hotell og båt
 • Måltider* iflg. program (F=frokost/L=lunsj/M=middag) 
 • Alle landarrangement ifølge program 
 • Faglig reiseleder Jan Ove Ekeberg med på hele turen
 • Teknisk reiseleder med på hele turen

  
Tillegg for enkeltrom         kr 9200,- 
 
Depositum kr 5000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding.  
  
Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!  
  
Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs.  
Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold. 
 

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålLedige plasserPris fra
4/9Jan Ove EkebergGrønlandMer enn 871 550,-Bestill

Reisekalender

8/3Faraoenes EgyptFra 44 750,-
9/3Renessansebyen Firenze - i fotsporene til 'De uskyldige'Fra 23 450,-
11/3Zimbabwe, Zambia og BotswanaFra 48 595,-
16/3Sigrid Undsets RomaFra 19 250,-
3/4Påskecruise med HurtigrutenFra 14 300,-