Normandie - en reise i kunst, kultur og historie med Nils Morten Udgaard (høst 2021)

Status:
Program/pris kommer

Fra D-dagen til Wilhelm Erobreren – og Claude Monet!
 

Nils Morten Udgaard inviterer oss med på en reise til Frankrike og Normandie, der sporene etter de store veiskiller i historien fremdeles er synlige.  Vi vier en hel dag til D-dagen – den største invasjon noen gang – som sikret seieren i 1945. Vi oppsøker minnesmerkene, hører om skjebnene, mytene kampene – og om ettertidens «bruk» av disse slagmarker og deres monumenter. Men vi beveger oss også i vår egen tids kunst og kultur - til maleren Claude Monets hjem og park i Giverny, nordvest for Paris. Der ble hans berømte vannlinje-bilder til, et gjennombrudd for den franske impresjonismen.

Reiseperiode: høst 2021

Noen av høydepunktene på temareisen til Normandie:
  • Reims, med den gotiske katedralen – særlig kjent for sin rikt utsmykkede fasade
  • Maleren Claude Monets hage i Giverny
  • Memorial-museet i Caen
  • Bayeux-teppet, som fremstiller Wilhelm Erobrerens overfart til England i år 1066
  • Omaha Beach med USAs krigskirkegård og museum
  • Landemerket Mont St. Michel, klosteret og borgen


Det var vikingkongen Gange-Rolf – «Rollo» på fransk – som ble Normandies første hertug på 900-tallet. Han var en av Frankrikes mektigste menn, og det var hans etterkommere som vel hundre år senere satte et varig normanner-stempel på England og det engelske språk.

Men vi beveger oss også i vår egen tids kunst og kultur - til maleren Claude Monets hjem og park i Giverny, nordvest for Paris. Der ble hans berømte vannlinje-bilder til, et gjennombrudd for den franske impresjonismen. Og vi oppsøker et fransk landemerke: Klosteret og borgen Mont St. Michel, på det som er en øy i havet - ved høyvann. Vi smaker også på fransk matkultur, og har en omvisning med middag på et av områdets mange calvados-brennerier.

Vår veileder og foredragsholder er Nils Morten Udgaard, tidligere utenriksredaktør i Aftenposten og korrespondent i London, Moskva og Bonn/Berlin. Udgaard har utgitt bøker i flere land om europeisk politikk og historie; han var statssekretær hos Kåre Willoch 1984-1986, og professor II i Bergen 1991-1997.

Ingen avgang tilgjengelig

Status:
Program/pris kommer