Fra D-dagen til Wilhelm Erobreren – og Claude Monet!
Nils Morten Udgaard inviterer oss med på en reise til Frankrike og Normandie, der sporene etter de store veiskiller i historien fremdeles er synlige. Vi vier en hel dag til D-dagen – den største invasjon noen gang – som sikret seieren i 1945. Vi oppsøker minnesmerkene, hører om skjebnene, mytene kampene – og om ettertidens «bruk» av disse slagmarker og deres monumenter. Men vi beveger oss også i vår egen tids kunst og kultur - til maleren Claude Monets hjem og park i Giverny, nordvest for Paris. Der ble hans berømte vannlinje-bilder til, et gjennombrudd for den franske impresjonismen.
Reiseperiode: høst 2021
Noen av høydepunktene på temareisen til Normandie:
-
Reims, med den gotiske katedralen – særlig kjent for sin rikt utsmykkede fasade
-
Maleren Claude Monets hage i Giverny
-
Memorial-museet i Caen
-
Bayeux-teppet, som fremstiller Wilhelm Erobrerens overfart til England i år 1066
-
Omaha Beach med USAs krigskirkegård og museum
-
Landemerket Mont St. Michel, klosteret og borgen
Det var vikingkongen Gange-Rolf – «Rollo» på fransk – som ble Normandies første hertug på 900-tallet. Han var en av Frankrikes mektigste menn, og det var hans etterkommere som vel hundre år senere satte et varig normanner-stempel på England og det engelske språk.
Men vi beveger oss også i vår egen tids kunst og kultur - til maleren Claude Monets hjem og park i Giverny, nordvest for Paris. Der ble hans berømte vannlinje-bilder til, et gjennombrudd for den franske impresjonismen. Og vi oppsøker et fransk landemerke: Klosteret og borgen Mont St. Michel, på det som er en øy i havet - ved høyvann. Vi smaker også på fransk matkultur, og har en omvisning med middag på et av områdets mange calvados-brennerier.
Vår veileder og foredragsholder er Nils Morten Udgaard, tidligere utenriksredaktør i Aftenposten og korrespondent i London, Moskva og Bonn/Berlin. Udgaard har utgitt bøker i flere land om europeisk politikk og historie; han var statssekretær hos Kåre Willoch 1984-1986, og professor II i Bergen 1991-1997.
Ingen avgang tilgjengelig