Skip to main content

Normandie - en reise i kunst, kultur og historie!


Fra D-dagen til Wilhelm Erobreren – og Claude Monet!


Vi inviterer til reise i Frankrike og spesielt i Normandie der sporene etter de store veiskiller i historien fremdeles er synlige. Det gjelder D-dagen i 1944 – den største invasjon noen gang – som sikret seieren i 1945. Og det gjelder normannernes erobring av England motsatt vei over Kanalen i 1066. Vi oppsøker minnesmerkene, hører om skjebnene, om mytene, om kampene – og om ettertidens «bruk» av disse slagmarkene og deres monumenter. Vi besøker museene der våpenhvile og kapitulasjon gjorde slutt på verdenskrigene i 1918 og i mai 1945. Vi studerer det historiske Bayeux-teppet – i Bayeux.

Noen høydepunkter:

  • Reims, med den gotiske katedralen – særlig kjent for sin rikt utsmykkede fasade
  • Maleren Claude Monets hage i Giverny
  • Memorial-museet i Caen
  • Bayeux-teppet, som fremstiller Wilhelm Erobrerens overfart til England i år 1066
  • Omaha Beach med USAs krigskirkegård og museum
  • Landemerket Mont St. Michel, klosteret og borgen
  • En rundtur i Paris avreisedagen
  • 4 lunsjer og 5 middager
  • 2 reiseledere med på hele turen


Det var vikingkongen Gange-Rolf – «Rollo» på fransk – som ble Normandies første hertug på 900-tallet. Han var en av Frankrikes mektigste menn, og det var hans etterkommere som vel hundre år senere satte et varig normanner-stempel på England og det engelske språk.

Men vi beveger oss også i vår egen tids kunst og kultur - til maleren Claude Monets hjem og park i Giverny, nordvest for Paris. Der ble hans berømte vannlinje-bilder til, et gjennombrudd for den franske impresjonismen. Og vi oppsøker et fransk landemerke: Klosteret og borgen Mont St. Michel, på det som er en øy i havet - ved høyvann. Vi smaker også på fransk matkultur, og har en omvisning med middag på et av områdets mange calvados-brennerier.

Vår veileder og foredragsholder er Nils Morten Udgaard, tidligere utenriksredaktør i Aftenposten og korrespondent i London, Moskva og Bonn/Berlin. Udgaard har utgitt bøker i flere land om europeisk politikk og historie; han var statssekretær hos Kåre Willoch 1984-1986, og professor II i Bergen 1991-1997.

Turen arrangeres i samarbeid med: 

Bestill reise

Reiseperiode:

2 - 7 oktober 2019

Dager:

6

Reiseleder:

Nils Morten Udgaard

Har vært en markant utenriksjournalist i Aftenposten hvor han også var utenriksredaktør i en lang periode. Var korrespondent i Moskva og statssekretær under Kåre Willoch. Et tidsvitne til Berlin-murens fall og Tysklands samling.


Pris fra:
20 650,-

Søk reise

Program

Dag 1 – onsdag 2. oktober
AVREISE - REIMS

Avreise fra Oslo Gardermoen med Air France kl. 1230 direkte til Paris med ankomst kl. 1455. Vi fortsetter nordover med buss til museet i en jernbanevogn ved Compiègne, der våpenhvilen ble undertegnet som gjorde slutt på første verdenskrig, den 11.11.1918 kl. 11.00. Så drar vi til Reims, hvor vi overnatter på Best Western Hotel De La Paix (4*). Hotellet ligger i den historiske delen av byen med kort vei til flere severdigheter, blant annet til katedralen. Felles middag på en hyggelig restaurant om kvelden. (M)

Dag 2 – torsdag 3. oktober
REIMS - CAEN

Etter en god frokost tar vi den gotiske katedralen – der Frankrike kronet sine konger – i nærmere øyesyn. Den er en av Frankrikes største katedraler, og er særlig kjent for sin rikt utsmykkede fasade.  Deretter besøker vi museet i general Eisenhowers allierte hovedkvarter, der Nazi-Tysklands kapitulasjon – som også gjaldt troppene i Norge – ble undertegnet kl. 02.41, natt til 7. mai 1945. Deretter forlater vi Reims, runder Paris og drar videre til kunstner-kolonien/parken i Giverny. Der hadde maleren Claude Monet sitt hjem – og der malte han sine berømte vannliljer: En kjent kunst-destinasjon, ved Seinen nordvest for Paris. Overnatting på Hotel Mercure Caen Centre Port De Plaisance (4*). Hotellet ligger ved havnen, sentralt i Caen. Middagen inntar vi på hotellet denne kvelden (F/L/M)

Dag 3 – fredag 4. oktober
UTFLUKT BAYEUX

Etter frokost besøker vi det nye og store Memorial-museet i Caen, med en levende fremstilling av D-dagen og kampene i  Normandie.  Deretter drar vi den korte turen til byen Bayeux og det berømte Bayeux-teppet, som fremstiller Wilhelm Erobrerens overfart til England i år 1066 – motstykket til invasjonen den andre veien i 1944. Omvisning og middag på en av de mange Calvados-gårdene/brenneriene i området. (F/L/M)

Dag 4 – lørdag 5. oktober
UTFLUKT D-DAGEN OG NORMANDIE

Etter frokost drar vi til Omaha Beach der de hardeste kampene fant sted under invasjonen i 1944. Vi går nede på strendene, studerer monumentene og besøker USAs krigskirkegård og museum. Vi drar videre til andre minnesteder like ved; ser kanonene i landskapet, restene etter de kunstige havnene, og det lille landgangsmuseet i Arromanches. Dette er en dag viet D-dagen og Normandie. Tilbake til Caen om ettermiddagen. (F/L/M)

Dag 5 – søndag 6. oktober
UTFLUKT MONT ST. MICHEL

Utflukt fra Caen til det franske landemerket Mont St. Michel, klosteret og borgen på en øy som bare er landfast ved lavvann. En ny adkomstvei er nylig innviet. Omvisning med lokalguide inne i klosteret. Lunsj på en restaurant som ligger ved foten av klosteret Mont St. Michel. Retur til Caen, med felles middag om kvelden. (F/L/M)

Dag 6 – mandag 7. oktober
CAEN – HJEMREISE

Etter frokost forlater vi Caen og drar med buss mot Paris. Vi prøver å få til en liten runde i byen, slik at vi får se hovedstadens mest kjente landemerker som Triumfbuen, Champs Elysee og Eiffeltårnet. Men omfanget avhenger helt av trafikken. Vi får tid til å spise lunsj i Paris før vi begir oss mot flyplassen. Avgang med Air France kl 2050 med ankomst Oslo Gardermoen kl. 2310. (F)

Praktiske opplysninger

Pris pr person Kr. 20.650,- som inkl:

-    Air France Oslo – Paris t/r
-    Flyskatter (utgjør pr november 580,-)
-    1 overnatting på Best Western Hotel De La Paix, Reims inkl frokost
-    4 overnattinger på Hotel Mercure, Caen inkl frokost
-    Innkvartering i dobbeltrom m/dusj/toalett på hotellene
-    4 lunsjer uten drikke
-    5 middager uten drikke
-    Utflukter, inngangsbilletter og lokalguide iflg program
-    Foredragsholder Nils Morten Udgaard
-    Teknisk reiseleder fra Temareiser Fredrikstad

Tillegg for enkeltrom: Kr. 3.200,-

Rabatt for A-kort: - 750,- pr person

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!

Minimum antall deltakere er 22

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålPris fra
2/10Nils Morten UdgaardNormandie
Fordelspris med A-kortet.
20 650,-Book på venteliste

Bosted

Reisekalender

19/9Istanbul - der øst møter vestFra 13 750,-