Skip to main content

Normandie - en reise i kunst, kultur og historie!


Fra D-dagen til Wilhelm Erobreren – og Claude Monet!
 

Reiseperiode: 30. september - 5. oktober 2020

Nils Morten Udgaard inviterer oss med på en reise til Frankrike og Normandie, der sporene etter de store veiskiller i historien fremdeles er synlige.  Vi vier en hel dag til D-dagen – den største invasjon noen gang – som sikret seieren i 1945. Vi oppsøker minnesmerkene, hører om skjebnene, mytene kampene – og om ettertidens «bruk» av disse slagmarker og deres monumenter. Men vi beveger oss også i vår egen tids kunst og kultur - til maleren Claude Monets hjem og park i Giverny, nordvest for Paris. Der ble hans berømte vannlinje-bilder til, et gjennombrudd for den franske impresjonismen.

Noen av høydepunktene på temareisen til Normandie:
  • Reims, med den gotiske katedralen – særlig kjent for sin rikt utsmykkede fasade
  • Maleren Claude Monets hage i Giverny
  • Memorial-museet i Caen
  • Bayeux-teppet, som fremstiller Wilhelm Erobrerens overfart til England i år 1066
  • Omaha Beach med USAs krigskirkegård og museum
  • Landemerket Mont St. Michel, klosteret og borgen


Det var vikingkongen Gange-Rolf – «Rollo» på fransk – som ble Normandies første hertug på 900-tallet. Han var en av Frankrikes mektigste menn, og det var hans etterkommere som vel hundre år senere satte et varig normanner-stempel på England og det engelske språk.

Men vi beveger oss også i vår egen tids kunst og kultur - til maleren Claude Monets hjem og park i Giverny, nordvest for Paris. Der ble hans berømte vannlinje-bilder til, et gjennombrudd for den franske impresjonismen. Og vi oppsøker et fransk landemerke: Klosteret og borgen Mont St. Michel, på det som er en øy i havet - ved høyvann. Vi smaker også på fransk matkultur, og har en omvisning med middag på et av områdets mange calvados-brennerier.

Vår veileder og foredragsholder er Nils Morten Udgaard, tidligere utenriksredaktør i Aftenposten og korrespondent i London, Moskva og Bonn/Berlin. Udgaard har utgitt bøker i flere land om europeisk politikk og historie; han var statssekretær hos Kåre Willoch 1984-1986, og professor II i Bergen 1991-1997.

Bestill reise

Reiseperiode:

30 september - 5 oktober 2020

Dager:

6

Reiseleder:

Nils Morten Udgaard

Har vært en markant utenriksjournalist i Aftenposten hvor han også var utenriksredaktør i en lang periode. Var korrespondent i Moskva og statssekretær under Kåre Willoch. Et tidsvitne til Berlin-murens fall og Tysklands samling.


Pris fra:
21 700,-

Søk reise

Program

Dag 1 – onsdag 30. september: Avreise – Reims

Måltider inkludert: M
Avreise fra Oslo Gardermoen med SAS kl. 11.05 direkte til Paris med ankomst kl. 13.20. Vi fortsetter nordover med buss til museet i en jernbanevogn ved Compiègne, der våpenhvilen ble undertegnet som gjorde slutt på første verdenskrig, den 11.11.1918 kl. 11.00. Så drar vi til Reims, hvor vi overnatter på Holiday Inn Reims Centre (4*). Hotellet ligger i den historiske delen av byen med kort vei til flere severdigheter, blant annet til katedralen. Felles middag på en hyggelig restaurant om kvelden. 

Dag 2 – torsdag 1. oktober: Reims – Caen

Måltider inkludert: F / L / M
Etter en god frokost tar vi den gotiske katedralen – der Frankrike kronet sine konger – i nærmere øyesyn. Den er en av Frankrikes største katedraler, og er særlig kjent for sin rikt utsmykkede fasade.  Deretter besøker vi museet i general Eisenhowers allierte hovedkvarter, der Nazi-Tysklands kapitulasjon – som også gjaldt troppene i Norge – ble undertegnet kl. 02.41, natt til 7. mai 1945. Deretter forlater vi Reims, runder Paris og drar videre til kunstner-kolonien/parken i Giverny. Der hadde maleren Claude Monet sitt hjem – og der malte han sine berømte vannliljer: En kjent kunst-destinasjon, ved Seinen nordvest for Paris. Overnatting på Hotel Mercure Caen Centre Port De Plaisance (4*). Hotellet ligger ved havnen, sentralt i Caen. Middagen inntar vi på hotellet denne kvelden.

Dag 3 – fredag 2. oktober: Utflukt til Bayeux

Måltider inkludert: F / L / M
Etter frokost besøker vi det store Memorial-museet i Caen, med en levende fremstilling av D-dagen og kampene i  Normandie.  Deretter drar vi den korte turen til byen Bayeux og det berømte Bayeux-teppet, som fremstiller Wilhelm Erobrerens overfart til England i år 1066 – motstykket til invasjonen den andre veien i 1944. Omvisning og middag på en av de mange Calvados-gårdene/brenneriene i området. 

Dag 4 – lørdag 3. oktober: Utflukt D-dagen og Normandie

Måltider inkludert: F / L / M
Etter frokost drar vi til Omaha Beach der de hardeste kampene fant sted under invasjonen i 1944. Vi går nede på strendene, studerer monumentene og besøker USAs krigskirkegård og museum. Vi drar videre til andre minnesteder like ved; ser kanonene i landskapet, restene etter de kunstige havnene, og det lille landgangsmuseet i Arromanches. Dette er en dag viet D-dagen og Normandie. Vi besøker også det norske minnesmerket over jageren Svolder, som ligger ved stranden i Hermanville. Tilbake til Caen om ettermiddagen. 

Dag 5 – søndag 4. oktober: Utflukt Mont St Michel

Måltider inkludert: F / L / M
Utflukt fra Caen til det franske landemerket Mont St. Michel, klosteret og borgen på en øy som bare er landfast ved lavvann. En ny adkomstvei er nylig innviet. Lunsj på en restaurant som ligger ved foten av klosteret Mont St. Michel. Retur til Caen, med felles middag om kvelden. 

Dag 6 – mandag 5. oktober: Caen – hjemreise

Måltider inkludert: F / L
Vi slapper av på hotellet og har et par timer på egenhånd i Caen før bussen henter oss og kjører mot Rouen. Rouen er en hyggelig by i Normandie og var en av Europas mest fremtredende byer i Middelalderen, noe som ses på et antalt tidstypiske bygningsverk. En av de største severdighetene i byen er den fantastiske Notre Dame katedralen, som den franske kunstneren Monet brukte i en serie malerier. Felles lunsj i denne hyggelige byen før vi setter kursen mot flyplassen utenfor Paris. Avgang med SAS kl 19.35 med ankomst Oslo Gardermoen kl. 21.50.

Praktiske opplysninger

Pris pr person Kr. 21.700,- som inkl:

-    SAS Oslo – Paris t/r
-    Flyskatter (utgjør pr november 1.139,-)
-    1 overnatting på Holiday Inn Reims Centre, Reims inkl frokost
-    4 overnattinger på Hotel Mercure, Caen inkl frokost
-    Innkvartering i dobbeltrom m/dusj/toalett på hotellene
-    5 lunsjer uten drikke
-    5 middager uten drikke
-    Utflukter, inngangsbilletter og lokalguide iflg program
-    Foredragsholder Nils Morten Udgaard
-    Teknisk reiseleder fra Temareiser Fredrikstad

Tillegg for enkeltrom: Kr. 4.100,-

Rabatt for A-kort: - 750,- pr person

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!

Minimum antall deltakere er 22

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad

Kart

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålPris fra
30/9Nils Morten UdgaardNormandie - en reise i kunst, kultur og historie
Fordelspris med Aftenposten A-kortet
21 700,-Bestill

Bosted

Reisekalender

2/5Til fots i Toscana - fra Firenze til SienaFra 19 850,-