Skip to main content

Nord-Spania, mytos og matmagi med Arnt Stefansen (september 2023)


Nord-Spania, mytos og matmagi

 

Reiseperiode høst 2023

Spanias historie er full av mytos og symboler, og for å forstå dette landet må du reise til de nordlige områdene – til de gamle kongerikene Asturias, Galicia og León. Det var her kimen til den spanske nasjonalstaten ble lagt – allerede tidlig i Middelalderen. De kristne styrkene i nordvest holdt stand da de muslimske maurerne erobret den iberiske halvøy, og det var herfra den historiske reconquista-en, gjenerobringen av landet startet. 

Noen av høydepunktene på temareisen til Spania:
  • Guggenheim-museet
  • Bilbaos` tapas-barer
  • Guernica
  • San Sebastian
  • Prinsesse Kristinas kiste
  • Pilegrimsveien til Santiago
  • Santiago de Compostela 
  • Covadonga – Spanias "vugge"
  • Fjellene i Asturias
  • Store matopplevelser

 

En viktig del av mytos-en rundt denne prosessen er knyttet til legenden om Santiago – Den hellige Jacob. Ifølge sagnet var det Jesu’ apostel Jacob (den eldre) som kristnet Spania, og han ble det viktigste symbolet for de kristnes gjenerobring. På det stedet man mener er apostelens grav, bygget man byen Santiago de Compostela, og pilegrimsveien til Santiago ble en av de viktigste i Middelalderen. 

Men nord-spansk mytos handler også om baskerne – det gåtefulle folket, som trolig har vært der de er lenger en noen av sine naboer. Det baskiske språk er et av verdens eldste, og dets opphav er fortsatt en gåte. Men baskerne har også utviklet en fantastisk matkultur – som preger dette samfunnet, fra hjemmekjøkkenet via de berømte pintxos- (tapas) barene til noen av verdens beste restauranter. Vi skal også på graven til en norsk prinsesse som dro til Spania for mer enn 750 år siden, og knyttet norsk-spanske vennskapsbånd som fortsatt består. 
  
Bli med på en elleve dager lang oppdagelsesreise – til steder som Bilbao, San Sebastian, Burgos, Léon, Covarrubias og selvsagt: Santiago de Compostela. En reise i nord-spansk mytos og matmagi – på leting etter Spanias sjel ...

Reiseleder er Arnt Stefansen – tidligere Europa-korrespondent for NRK, og forfatter av boken “Spania – historien, kulturen og menneskene”.

Program og pris under utarbeidelse

Status:
Mer informasjon kommer

Søk reise

Kart

Bosted

Reisekalender

8/10I sporene etter den spanske borgerkrigen Fra 24 950,-
20/10Kunsttur til RomaFra 17 250,-
27/10Renessansebyen Firenze – i fotsporene til «De uskyldige»Fra 22 500,-
1/11Israel og PalestinaFra 42 275,-
25/11Gammeljul på VadstenaFra 8 490,-