Skip to main content

Nord-Spania, mytos og matmagi med Arnt Stefansen


Reiseperiode 13. - 23. september 2023

Spanias historie er full av mytos og symboler, og for å forstå dette landet må du reise til de nordlige områdene – til de gamle kongerikene Asturias, Galicia og León. Det var her kimen til den spanske nasjonalstaten ble lagt – allerede tidlig i Middelalderen. De kristne styrkene i nordvest holdt stand da de muslimske maurerne erobret den iberiske halvøy, og det var herfra den historiske reconquista-en, gjenerobringen av landet startet. 

Høydepunkter:
 • Guggenheim-museet
 • Bilbaos` tapas-barer
 • Guernica
 • San Sebastian
 • Prinsesse Kristinas kiste
 • Pilegrimsveien til Santiago
 • Santiago de Compostela 
 • Covadonga – Spanias "vugge"
 • Fjellene i Asturias
 • Store matopplevelser
 • Arnt Stefansens foredrag og kåserier

 

En viktig del av mytos-en rundt denne prosessen er knyttet til legenden om Santiago – Den hellige Jacob. Ifølge sagnet var det Jesu’ apostel Jacob (den eldre) som kristnet Spania, og han ble det viktigste symbolet for de kristnes gjenerobring. På det stedet man mener er apostelens grav, bygget man byen Santiago de Compostela, og pilegrimsveien til Santiago ble en av de viktigste i Middelalderen. 

Men nord-spansk mytos handler også om baskerne – det gåtefulle folket, som trolig har vært der de er lenger en noen av sine naboer. Det baskiske språk er et av verdens eldste, og dets opphav er fortsatt en gåte. Men baskerne har også utviklet en fantastisk matkultur – som preger dette samfunnet, fra hjemmekjøkkenet via de berømte pintxos- (tapas) barene til noen av verdens beste restauranter. Vi skal også på graven til en norsk prinsesse som dro til Spania for mer enn 750 år siden, og knyttet norsk-spanske vennskapsbånd som fortsatt består. 
  
Bli med på en elleve dager lang oppdagelsesreise – til steder som Bilbao, San Sebastian, Burgos, Léon, Covarrubias og selvsagt: Santiago de Compostela. En reise i nord-spansk mytos og matmagi – på leting etter Spanias sjel ...

Reiseleder er Arnt Stefansen – tidligere Europa-korrespondent for NRK, og forfatter av boken “Spania – historien, kulturen og menneskene”.

Kurs- og inspirasjonssenteret Nestor i Melsomvik arrangerer kurs for voksne mennesker som ønsker å fordype seg i interessante temaer i fellesskap med andre.
I august vil Arnt Stefansen være foredragsholder, og fortelle om sitt forhold til Spania og Italia.
Spania | Arnt Stefansen | Kurs | Nestor (nestorkurs.com)

 

Bestill reise

Reiseperiode:

13 - 23 september 2023

Dager:

11

Reiseleder:

Arnt Stefansen

Statsviter, forfatter og journalist. Utenriksmedarbeider for NRK i 40 år. Har ledet mer enn 60 gruppeturer for Temareiser Fredrikstad. Bosatt i Roma fra våren 2023.  
 

Om Arnt Stefansen sier kundene våre:

"Svært kunnskapsrik og dyktig. Han var veldig hyggelig og opptatt av at gjestene skulle ha det bra."

"Meget kunnskapsrik, god formidler!"

"Kunne ikke vært bedre."


Pris fra:
34 250,-

Søk reise

Program

Dag 1 – onsdag 13. september – utreise og Bilbao

Måltider inkludert: M
Avreise fra Oslo Gardermoen kl. 13.00 med Lufthansa til Frankfurt hvor vi bytter fly og fortsetter til Bilbao hvor vi ankommer kl. 18.05. På flyplassen møter vi Arnt Stefansen, og sammen busser vi til Hotel Sercotel Coliseo i sentrum av byen. Etter rask innsjekking fortsetter vi til «Casco Viejo» – den hyggelige gamlebyen i Bilbao. Deretter blir det middag på en av de mest kjente tapas-restaurantene i området. Baskiske mat-kunstnere kaller sine tapas for “pintxos”, og at dette uttrykket nå blir stadig mer utbredt i hele Spania, sier sitt om baskeres ry på dette området.

Dag 2 – torsdag 14. september – Guggenheim Museet og Guernica

 Måltider inkludert: F / M
Etter frokost blir det omvisning på Bilbaos verdensberømte kunstmuseum Guggenheim. Det er blitt sagt om dette museet at uansett hvilken utstilling det viser, så er selve bygget (tegnet av den kanadiske stjernearkitekten Frank O. Gehry) mer spennende enn kunsten. Vi får se ... 
Lunsj for egen regning i caféen på museet. Etter lunsj forlater vi Bilbao og drar med bussen til en liten by der nord-spansk og baskisk mytos er sterkere enn de fleste andre steder. Guernica ble verdenskjent da nazistenes condorfly, støttet av Francos nasjonalister, bombet byen sønder og sammen under den spanske borgerkrigen. Og i Paris satt en mann som var på leting etter en idé til det verket han skulle stille ut på den store Paris-utstillingen i 1937. Etter skjendingen av baskernes “hellige by” var Pablo Picasso ikke lenger i tvil om hva han ville male. Resultatet ble, som man vet, det 20. århundrets kanskje mest berømte maleri. En kopi av verket er å se i sentrum av Guernica. Like ved finner vi det baskiske nasjonal-symbolet “Det hellige eiketreet”, og den gamle folkeforsamlingen, som symboliserer dette folkets legendariske frihetstrang. Fra Guernica drar vi østover til vakre San Sebastian, innerst i Biscaya-bukta. Byen har venner over hele verden, for sin skjønnhet og fine beliggenhet, sine flotte strender, sitt kulturliv, og ikke minst: for sitt utmerkede kjøkken. Vi tar inn på Hotel Silken Amara Plaza. Om kvelden blir det middag på en utmerket restaurant i gamlebyen i San Sebastian. 

Dag 3 – fredag 15. september – San Sebastian

Måltider inkludert: F / M
Etter frokost blir det blir det “Grand Tour” i vakre San Sebastian med en lokal guide som forteller oss om byen og dens historie. Det er ingen felles lunsj denne dagen, men gamlebyen i San Sebastian er det ideelle sted å finne en tapasbar i verdensklasse, og turleder bidrar gjerne med tips. Etter lunsj fortsetter vi sørover, gjennom det gamle baskiske kongeriket Navarra, inn det gamle Kastilja, og frem til den lille landsbyen Covarrubias der et 750 år gammelt norsk-spansk eventyr står på programmet. Vi bor på Hotel Nuevo Arlanza. Om kvelden blir det middag på en tradisjonsrik og hyggelig restaurant.  

Dag 4 – lørdag 16. september – Covarrubias

Måltider inkludert: F
Håkon Håkonssons datter, Kristina, var bare 23 år da hun tok fatt på sin eventyrreise fra Norge til Spania, i det Herrens år 1257. Våren 1258 giftet hun seg med broren til den store middelalderkongen Alfonso X “Den vise” av Kastilja. Det nygifte paret slo seg ned i Sevilla, men prinsessen døde bare fire år senere – i år 1262. Etter dette forsvinner den norske kongsdatteren inn i historiens mørke, men på 1950-tallet finner man det man antar er hennes kiste og jordiske levninger. Stedet er landsbyen Coverrubias, der Kristinas mann var abbed. Dette blir utgangpunktet for et stadig mer omfattende norsk-spansk kultursamarbeid, knyttet til den lille landsbyen. Kl. 10.00 møter vi Øyvind Fossan – norsk Spania-ekspert, og en ildsjel i kulturlivet i Cobarrubias gjennom mer enn 10 år. Han guider oss rundt i landsbyen, og forteller historien om Kristina-stiftelsen der han var formann i mange år. Etterpå besøker vi stiftskirken i Covarrubias, der steinsarkofagen med Kristinas kiste er plassert i borggården. Vi får en orientering og omvisning i kirken og ellers i landsbyen. Vi fortsetter til byen Burgos, noen få mil unna. Her overnatter vi på Hotel Corona de Castilla. Middag i kveld er på egen hånd, men tilbud om felles bespisning vil bli gitt. 

Dag 5 – søndag 17. september – Burgos og Sahagún

Måltider inkludert: F / L / M
Etter frokost i Burgos tar vi veien vestover – en veistrekning der mange har vært før oss. Her går nemlig den legendariske “Veien til Santiago” – Middelalderens mest berømte pilegrimsvei. Vårt første mål er et lite sted med en eldgammel historie. Landsbyen Sahagún ble bygget av romerne og er et av de eldste og mest kjente stoppestedene for pilegrimer på vei til Santiago de Compostela. Med historiske Sahagún som utgangspunkt, får deltakerne anledning til å gå en liten bit av den berømte pilegrimsveien. (Vi snakker vel i i praksis om noen hundre meter.) De som foretrekker bussens komfort får selvsagt anledning til det, og sannsynligheten er betydelig for at den faglig ansvarlige vil tilhøre denne gruppen. Men Vårherres veier er som kjent uransakelige ... Etter lunsjen i Sahagún, fortsetter bussreisen til León – en annen historisk by i Nord-Spania. I León blir det middag og ny overnatting før vi tar fatt på siste etappe frem mot Santiago de Compostela. Hotellet i natt heter Hotel Silken Luis de León.

Dag 6 – mandag 18. september – Santiago de Compostela

Måltider inkludert: F / L / M
Santiago de Compostela har vært reisens store mål for mennesker fra hele Europa i tusen år. I Middelalderen reiste folk i flere måneder, og utsatte seg for enorme farer og påkjenninger for å komme frem til den hellige byen der frelsen ventet. I dag foretrekker de langt fleste buss, tog eller fly, men fortsatt er det tusener som går på sine bein de hele 700 kilometerne fra småbyen Roncesvalles i nordøst til Santiago de Compostela i vest. Vi kommer til Santiago ca. kl. 13.00, og spiser lunsj før vi sjekker inn på Hotel Eurostars Araguaney. Etterpå blir det anledning til å slappe av og rusle litt på egenhånd, før vi spiser en god middag i byens sentrum.  

Dag 7 – tirsdag 19. september – byvandring i Santiago de Compostela

Måltider inkludert: F / L
Etter frokost tar vi fatt på et av reisens absolutte høydepunkter – besøket i Santiago de Compostelas vakre katedral, som altså ifølge sagnet er bygd over graven til Den hellige Jacob – Jesu’ apostel, og altså mannen som ifølge sagnet var den som innførte kristendommen i Spania. Vi får en lengre omvisning av en kunsthistoriker, som vil fortelle oss om de enkelte severdighetene i katedralen, og ta oss med ned i “det aller helligste” – til krypten, der de jordiske restene av Den hellige Jacob etter sigende befinner seg. Etter lunsj blir det byvandring i Santiago de Compostela, før vi får anledning til å slappe av og lade opp før den siste store etappen av turen – vår reise til det gamle og historiske viktige kongeriket Asturias. 

Dag 8 – onsdag 20. september – Covadonga

Måltider inkludert: F / L
Vi tar fatt på den lange bussturen opp til fjellene i Asturias. Og selv om turen er lang, er det verdt anstrengelsene – for den som vil forstå Spania. For det var her oppe i nord kimen ble lagt til den spanske nasjonalstaten. Etter at de muslimske maurerne erobret den iberiske halvøya i år 711, var det folkene i nordvest som utgjorde fortroppen til den lange og blodige gjenerobringen av det som i dag er Spania. Og det viktigste stedet av alle i den nord-spanske mytos er en knøttliten landsby ved navn Covadonga. Her samlet nemlig de kristne styrkene seg til det første seierrike motangrepet mot de arabiske erobrerne. Lederen for de kristne het Pelayo, som senere grunnla kongeriket Asturias, der han ble den første konge. Vi skal besøke de viktigste minnesmerkene over Pelayo – i første rekke “den hellige grotten”, der de jordiske levningene av denne spanske helgenen ligger. Vi bor to netter i det historiske Covadonga – på det elegante og hyggelige Gran Hotel Pelayo. 

Dag 9 – torsdag 21. september – friluftsområdet Picos de Europa

Måltider inkludert: F / L
Frokost og omvisning i Covadonga. Foredrag og besøk på Palayos grav. Etter lunsj reiser vi opp til et av Spanias fineste og mest populære friluftsområder: Picos de Europa, som ligger noen kilometer fra hotellet, i naturskjønne omgivelser med deilig, frisk fjell-luft. Turen organiseres av et lokalt selskap, som bringer oss opp i høyden med små busser. Dette tilbudet er ikke inkludert i prisen for reisen, men det er snakk om en beskjeden utgift – rundt 100 kroner for turen. Kvelden er til fri disposisjon, men tilbud om felles middag vil bli gitt. 

Dag 10 – fredag 22. september – Santillana del Mar og Bilbao

Måltider inkludert: F / L / M
Vi forlater Covadonga, og kjører nordøstover til småstedet Santillana del Mar, der vi finner en av Spanias mest kjente turistattraksjoner: Altamira-grotten, med de forbløffende hule-maleriene fra steinalderen. Vi får omvisning ved en lokal guide, og spiser deretter lunsj i Santillana del Mar. Deretter fortsetter vi med buss østover, og frem til vårt utgangpunkt for turen, Bilbao, der vi er fremme på ettermiddagen. Vi tar igjen inn på Hotel Sercotel Coliseo. Tid på egen hånd før vi spiser en god avskjedsmiddag på et av reiselederens gamle stamsteder – en sjarmerende representant for den baskiske matmagi. 

Dag 11 – lørdag 23. september – hjemreise

Måltider inkludert: F
Etter frokost busser vi til flyplassen i Bilbao. Avreise med Lufthansa kl. 11.30 til München. Flybytte og videre til Oslo Gardermoen hvor ankomst er kl. 18.05. NB! Arnt Stefansen reiser ikke hjem sammen med gruppen.

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 34 250,- som inkluderer:

 • Fly Oslo-Frankfurt-Bilbao-München-Oslo med Lufthansa
 • Flyskatt 
 • All fellestransport ifølge program
 • Overnatting i dobbeltrom  
 • Måltider inkl. drikke ifølge program (F=frokost/L=lunsj/M=middag) *
 • Byvandringer, foredrag, kåserier og utflukter i følge dagsprogrammet
 • Norsk reiseleder (Arnt Stefansen) som møter gruppen på flyplassen i Bilbao


Tillegg for enkeltrom            kr 5 950,- 

Husk gode sko for det blir mye vandring!

* Tilbud om felles middag vil bli gitt de dagene det ikke er inkludert.

Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 
Minimum antall deltakere er 20. 

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Tilslutningsfly med SAS til Oslo, kontakt Temareiser Fredrikstad.

Kart

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålLedige plasserPris fra
13/9Arnt StefansenNord-Spania - mytos og matmagiFullbooket, venteliste34 250,-Book på venteliste

Bosted

Sercotel Coliseo Bilbao

Sercotel Coliseo Bilbao

Sercotel Coliseo Bilbao, Official Website| Hotel Bilbao downtown (hotelcoliseobilbao.com)
Hotel Silken Amara

Hotel Silken Amara

Alojamiento en San Sebastián, Guipúzcoa | Silken Hoteles (hoteles-silken.com)
Hotel Nuevo Arlanza, Covarrubias

Hotel Nuevo Arlanza, Covarrubias

Hotel Nuevo Arlanza, Web Oficial, Burgos
Corona de Castilla, Burgos

Corona de Castilla, Burgos

Sercotel Hotel Burgos Corona de Castilla en Burgos, Web Oficial (hotelcoronadecastilla.com)
Hotel Luis de León

Hotel Luis de León

Silken Luis de León 4* - Hotel en León capital | Web Oficial (hoteles-silken.com)
Gran Hotel Pelayo, Cavadonga

Gran Hotel Pelayo, Cavadonga

Arcea Hotels, accommodation in the North of Spain. Official Website. (arceahoteles.com)

Reisekalender

11/6Ibsens viktigste Norges-reiseFra 17 445,-
12/6Lofoten og RøstFra 19 850,-
12/6Der ingen skulle tru at nokon kunne buFra 17 750,-
14/6Med forkjærlighet for kanaler og TelemarkFra 10 600,-
27/6Svalbard - landet med de milde kysterFra 22 500,-