Skip to main content

Nord-Spania - mytos og matmagi


Nord-Spania - mytos og magi

Reiseperiode 1. - 11. september 2019

Bli med på en ni dager lang oppdagelsesreise – til steder som Bilbao, San Sebastian, Burgos, Léon, Covarrubias og selvsagt: Santiago de Compostela. En reise i nord-spansk mytos og matmagi – på leting etter Spanias sjel ...

 

Høydepunkter:

 • Guggenheim-museet
 • Bilbaos` tapas-barer
 • Guernica
 • San Sebastian
 • Prinsesse Kristinas kiste
 • Pilegrimsveien til Santiago
 • Santiago de Compostela 
 • Covadonga - Spanias "vugge"
 • Fjellene i Asturias
 • Store matopplevelser 
 • Arnt Stefansens interessante foredrag

 

Spanias historie er full av mytos og symboler, og for å forstå dette landet må du reise til de nordlige områdene – til de gamle kongerikene Asturias, Galicia og León. Det var her kimen 
til den spanske nasjonalstaten ble lagt – allerede tidlig i Middelalderen. De kristne styrkene i nordvest holdt stand da de muslimske maurerne erobret den iberiske halvøy, og det var herfra den historiske reconquista-en, gjenerobringen av landet startet.
En viktig del av mytos-en rundt denne prosessen er knyttet til legenden om Santiago – Den hellige Jacob. Ifølge sagnet var det Jesu’ apostel Jacob (den eldre) som kristnet Spania, og han ble det viktigste symbolet for de kristnes gjenerobring. På det stedet man mener er apostelens grav, bygget man byen Santiago de Compostela, og pilegrimsveien til Santiago ble en av de viktigste i Middelalderen. 
  
Men nordspansk mytos handler også om baskerne – det gåtefulle folket, som trolig har vært der de er lenger enn noen av sine naboer. Det baskiske språk er et av verdens eldste, og dets opphav er fortsatt en gåte. Men baskerne har også utviklet en fantastisk matkultur – som preger dette samfunnet, fra hjemmekjøkkenet via de berømte pintxos- (tapas) barene til noen av verdens beste restauranter.

Vi skal også på graven til en norsk prinsesse som dro til Spania for mer enn 750 år siden, og knyttet norsk-spanske vennskapsbånd som fortsatt består. 

Reiseleder er Arnt Stefansen – tidligere Europa-korrespondent for NRK, og forfatter av boken ”Spania – historien, kulturen og menneskene”.

Bestill reise

Reiseperiode:

1 - 11 september 2019

Dager:

11

Reiseleder:

Arnt Stefansen

Statsviter, journalist og TV-produsent. Arbeider som frilanser - hovedsaklig for NRK, hvor han er en kjent profil som nyhets- og utenriksreporter. Han deler sin arbeidstid mellom Europa og Latin-Amerika.


Pris fra:
26 950,-

Søk reise

Program

Dag 1 – søndag 1. september

Måltider inkludert: M
Avreise fra Oslo Gardermoen kl. 13.00 med Lufthansa til Frankfurt hvor vi bytter fly og fortsetter til Bilbao hvor vi ankommer kl. 18.25. På flyplassen møter vi Arnt Stefansen, og sammen busser vi til Hotel Ercilla i sentrum av byen. Etter rask innsjekking fortsetter vi til «Casco Viejo» – den hyggelige gamlebyen i Bilbao. Deretter blir det middag på en av de mest kjente tapas-restaurantene i området. Baskiske mat-kunstnere kaller sine tapas for “pintxos”, og at dette uttrykket nå blir stadig mer utbredt i hele Spania, sier sitt om baskeres ry på dette området. 

Dag 2 – mandag 2. september

Måltider inkludert: F / M
Etter frokost blir det omvisning på Bilbaos verdensberømte kunstmuseum Guggenheim. Det er blitt sagt om dette museet at uansett hvilken utstilling det viser, så er selve bygget (tegnet av den kanadiske stjernearkitekten Frank O. Gehry) mer spennende enn kunsten. Vi får se ... 
Lunsj for egen regning i caféen på museet. Etter lunsj forlater vi Bilbao og drar med bussen til en liten by der nord-spansk og baskisk mytos er sterkere enn de fleste andre steder. Gernika ble verdenskjent da nazistenes condorfly, støttet av Francos nasjonalister, bombet byen sønder og sammen under den spanske borgerkrigen. Og i Paris satt en mann som var på leting etter en idé til det verket han skulle stille ut på den store Paris-utstillingen i 1937. Etter skjendingen av baskernes “hellige by” var Pablo Picasso ikke lenger i tvil om hva han ville male. Resultatet ble, som man vet, det 20. århundrets kanskje mest berømte maleri. En kopi av verket er å se i sentrum av Gernika. Like ved finner vi det baskiske nasjonal-symbolet “Det hellige eiketreet”, og den gamle folkeforsamlingen, som symboliserer dette folkets legendariske frihetstrang. Fra Gernika drar vi østover til vakre San Sebastian, innerst i Biscaya-bukta. Byen har venner over hele verden, for sin skjønnhet og fine beliggenhet, sine flotte strender, sitt kulturliv, og ikke minst: for sitt utmerkede kjøkken. Vi tar inn på Hotel San Sebastian. Om kvelden blir det middag på en utmerket restaurant i gamlebyen i San Sebastian.   

Dag 3 – tirsdag 3. september

Måltider inkludert: F / M
Etter frokost blir det blir det “Grand Tour” i vakre San Sebastian med en lokal guide som forteller oss om byen og dens historie. Det er ingen felles lunsj denne dagen, men gamlebyen i San Sebastian er det ideelle sted å finne en tapasbar i verdensklasse, og turleder bidrar gjerne med tips. Etter lunsj fortsetter vi sørover, gjennom det gamle baskiske kongeriket Navarra, inn det gamle Kastilja, og frem til den lille landsbyen Covarrubias der et 750 år gammelt norsk-spansk eventyr står på programmet. Vi bor på Hotel Nuevo Arlanza. Om kvelden blir det middag på en tradisjonsrik og hyggelig restaurant.     

Dag 4 – onsdag 4. september

Måltider inkludert: F / L
Håkon Håkonssons datter, Kristina, var bare 23 år da hun tok fatt på sin eventyrreise fra Norge til Spania, i det Herrens år 1257. Våren 1258 giftet hun seg med broren til den store middelalderkongen Alfonso X “Den vise” av Kastilja. Det nygifte paret slo seg ned i Sevilla, men prinsessen døde bare fire år senere – i år 1262. Etter dette forsvinner den norske kongsdatteren inn i historiens mørke, men på 1950-tallet finner man det man antar er hennes kiste og jordiske levninger. Stedet er landsbyen Coverrubias, der Kristinas mann var abbed. Dette blir utgangpunktet for et stadig mer omfattende norsk-spansk kultursamarbeid, knyttet til den lille landsbyen. Kl. 10.00 møter vi Øyvind Fossan – norsk Spania-ekspert, og en ildsjel i kulturlivet i Cobarrubias gjennom mer enn 10 år. Han guider oss rundt i landsbyen, og forteller historien om Kristina-stiftelsen der han var formann i mange år. Etterpå besøker vi stiftskirken i Covarrubias, der steinsarkofagen med Kristinas kiste er plassert i borggården. Vi får en orientering og omvisning i kirken og ellers i landsbyen. Vi spiser felles lunsj i Coverrubias før vi drar til byen Burgos, noen få mil unna. Her overnatter vi på Hotel Meson del Cid. Middag i kveld er på egen hånd, men tilbud om felles bespisning vil bli gitt. 

Dag 5 – torsdag 5. september

Måltider inkludert: F / L / M
Etter frokost i Burgos tar vi veien vestover – en veistrekning der mange har vært før oss. Her går nemlig den legendariske “Veien til Santiago” – Middelalderens mest berømte pilegrimsvei. Vårt første mål er et lite sted med en eldgammel historie. Landsbyen Sahagún ble bygget av romerne og er et av de eldste og mest kjente stoppestedene for pilegrimer på vei til Santiago de Compostela. Med historiske Sahagún som utgangspunkt, får deltakerne anledning til å gå en liten bit av den berømte pilegrimsveien. (Vi snakker vel i i praksis om noen hundre meter.) De som foretrekker bussens komfort får selvsagt anledning til det, og sannsynligheten er betydelig for at den faglig ansvarlige vil tilhøre denne gruppen. Men Vårherres veier er som kjent uransakelige ... Etter lunsjen i Sahagún, fortsetter bussreisen til León – en annen historisk by i Nord-Spania. I León blir det middag og ny overnatting før vi tar fatt på siste etappe frem mot Santiago de Compostela. Hotellet i natt heter Hotel Luis de León

Dag 6 – fredag 6. september

Måltider inkludert: F / L / M
Santiago de Compostela har vært reisens store mål for mennesker fra hele Europa i tusen år. I Middelalderen reiste folk i flere måneder, og utsatte seg for enorme farer og påkjenninger for å komme frem til den hellige byen der frelsen ventet. I dag foretrekker de langt fleste buss, tog eller fly, men fortsatt er det tusener som går på sine bein de hele 700 kilometerne fra småbyen Roncesvalles i nordøst til Santiago de Compostela i vest. Vi kommer til Santiago ca. kl. 13.00, og spiser lunsj før vi sjekker inn på Hotel Capitol Boutique. Etterpå blir det anledning til å slappe av og rusle litt på egenhånd, før vi spiser en god middag i byens sentrum.  

Dag 7 – lørdag 7. september 

Måltider inkludert: F / L
Etter frokost tar vi fatt på et av reisens absolutte høydepunkter – besøket i Santiago de Compostelas vakre katedral, som altså ifølge sagnet er bygd over graven til Den hellige Jacob – Jesu’ apostel, og altså mannen som ifølge sagnet var den som innførte kristendommen i Spania. Vi får en lengre omvisning av en kunsthistoriker, som vil fortelle oss om de enkelte severdighetene i katedralen, og ta oss med ned i “det aller helligste” – til krypten, der de jordiske restene av Den hellige Jacob etter sigende befinner seg. Etter lunsj blir det byvandring i Santiago de Compostela, før vi får anledning til å slappe av og lade opp før den siste store etappen av turen – vår reise til det gamle og historiske viktige kongeriket Asturias. 

Dag 8 – søndag 8. september

Måltider inkludert: F / L
Vi tar fatt på den lange bussturen opp til fjellene i Asturias. Og selv om turen er lang, er det verdt anstrengelsene – for den som vil forstå Spania. For det var her oppe i nord kimen ble lagt til den spanske nasjonalstaten. Etter at de muslimske maurerne erobret den iberiske halvøya i år 711, var det folkene i nordvest som utgjorde fortroppen til den lange og blodige gjenerobringen av det som i dag er Spania. Og det viktigste stedet av alle i den nord-spanske mytos er en knøttliten landsby ved navn Cavadonga. Her samlet nemlig de kristne styrkene seg til det første seierrike motangrepet mot de arabiske erobrerne. Lederen for de kristne het Pelayo, som senere grunnla kongeriket Asturias, der han ble den første konge. Vi skal besøke de viktigste minnesmerkene over Pelayo – i første rekke “den hellige grotten”, der de jordiske levningene av denne spanske helgenen ligger. Deretter fortsetter vi reisen frem til dagens bestemmelssted – det historiske Cavadonga, der vi skal bo to netter på det elegante og hyggelige Gran Hotel Pelayo

Dag 9 – mandag 9. september

Måltider inkludert: F / L 
Frokost og omvisning i Cavadonga. Foredrag og besøk på Palayos grav. Etter lunsj reiser vi opp til et av Spanias fineste og mest populære friluftsområder: Picos de Europa, som ligger noen kilometer fra hotellet, i naturskjønne omgivelser med deilig, frisk fjell-luft. Turen organiseres av et lokalt selskap, som bringer oss opp i høyden med små busser. Dette tilbudet er ikke inkludert i prisen for reisen, men det er snakk om en beskjeden utgift – rundt 100 kroner for turen. Kvelden er til fri disposisjon, men tilbud om felles middag vil bli gitt. 

Dag 10 – tirsdag 10. september

Måltider inkludert: F / L / M
Vi forlater Covadonga, og kjører nordøstover til småstedet Santillana del Mar, der vi finner en av Spanias mest kjente turistattraksjoner: Altamira-grotten, med de forbløffende hule-maleriene fra steinalderen. Vi får omvisning ved en lokal guide, og spiser deretter lunsj i Santillana del Mar. Deretter fortsetter vi med buss østover, og frem til vårt utgangpunkt for turen, Bilbao, der vi er fremme på ettermiddagen. Vi tar igjen inn på Hotel Ercilla. Tid på egen hånd før vi spiser en god avskjedsmiddag på et av reiselederens gamle stamsteder – en sjarmerende representant for den baskiske matmagi. 

Dag 11 – onsdag 11. september

Måltider inkludert: F
Etter frokost busser vi til flyplassen i Bilbao. Avreise med Lufthansa kl. 11.25 til München. Flybytte og videre til Oslo Gardermoen hvor ankomst er kl. 18.10. (F)

NB! Arnt Stefansen reiser ikke hjem sammen med gruppen.

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 26.950,- som inkluderer:

 • Fly Oslo-Frankfurt-Bilbao-München-Oslo med Lufthansa
 • Flyskatt (utgjør kr 1.107,- pr. oktober 2018)
 • All fellestransport ifølge program
 • Overnatting i dobbeltrom  
 • Måltider inkl. drikke ifølge program (F=frokost/L=lunsj/M=middag) *
 • Byvandringer, foredrag, kåserier og utflukter i følge dagsprogrammet
 • Norsk reiseleder (Arnt Stefansen) som møter gruppen på flyplassen i Bilbao

Tillegg for enkeltrom            kr 3.990,- 

Tips er ikke inkludert.

Husk gode sko for det blir mye vandring!

* Tilbud om felles middag vil bli gitt de dagene det ikke er inkludert.

Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 

Minimum antall deltakere er 20. 

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Tilslutningsfly med SAS til Oslo, kontakt Temareiser Fredrikstad.

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålPris fra
1/9Arnt StefansenNord-Spania - mytos og matmagi26 950,-Book på venteliste

Bosted

Reisekalender

23/7Opplev Andrea Bocelli i Toscana - med Stavanger AftenbladFra 16 995,-