Nord-Irland og Irland med Annette Groth

Bestill reise

Reiseperiode:

3 - 8 september 2023

Dager:

6

Reiseleder:

Annette Groth

Annette Groth

Journalist og forfatter. Hun har dekket konflikten i Nord-Irland for NRK siden begynnelsen av 1980-tallet. Hun har også skrevet boken Nord-Irland: Den vanskelige veien, som kom ut i 1998.

I oktober 2017 kom boken «Hva nå? Min reise i Storbritannia i en Brexit-tid»


Pris fra:
21 950,-

Annette Groth

Annette Groth

Journalist og forfatter. Hun har dekket konflikten i Nord-Irland for NRK siden begynnelsen av 1980-tallet. Hun har også skrevet boken Nord-Irland: Den vanskelige veien, som kom ut i 1998.

I oktober 2017 kom boken «Hva nå? Min reise i Storbritannia i en Brexit-tid»

Reiseperiode:

3 - 8 september 2023

 

Reiseperiode 3. - 8. september 2023

 

I Nord-Irland – rett rundt hjørnet for Norge – var det krig i 30 år fra slutten av 1960-tallet. Katolske irer – de fleste av dem i the Irish Republican Army (IRA) sloss mot Storbritannia og britiske soldater. Men også mot væpnete protestantiske grupper som UFF (Ulster Freedom Fighters) og UVF (Ulster Volunteer Force).

 

Høydepunkter:

 • Annette Groths kåserier 
 • Møte med lokale kjentmenn og deres sterke historier
 • Fascinerende murals (veggmalerier)
 • Titanic-museet
 • Stormont-slottet der det nord-irske parlamentet holder til 
 • Fengselet i Crumlin Road
 • Derry (Londonderry) med kanskje den eldste bosetningen i hele Irland
 • Den idylliske småbyen Clones og dens dramatiske historie
 • Belfast og Dublin

 

Vi skal til Belfast og Derry (Londonderry) der mye av volden utspilte seg. Vi skal til nabolag som fremdeles er delt av høye murer, hvor folk ikke klarer å leve sammen. Vi skal se veggmalerier og møte veggmalere. Og vi skal møte noen av dem som vokste opp på denne tiden.
Bakgrunnen for the Troubles, som krigen i Nord-Irland ble kalt, ligger i hele den irske øyas historie.  Storbritannia hadde herredømmet her i flere hundre år og undertrykte det irske folket. Som svarte med blodige opprør.

Men i 1922 ble øya delt. 26 grevskap i sør ble til den irske fristaten, fra 1949 republikken Irland (Eire).  Mens de 6 nordligste grevskapene fortsatte i union med Storbritannia og ble til den britiske provinsen Nord-Irland. Det protestantiske flertallet i Nord-Irland – etterkommere etter britiske settlere – fikk makten i den britiske provinsen, og det katolske mindretallet, de opprinnelige irske innbyggerne, ble kraftig diskriminert. Det var utgangspunktet for the Troubles, som varte frem til fredsavtalen som ble undertegnet i 1998. Men klarer folkegruppene å leve sammen i det nye Nord-Irland?

Vi skal også til en liten by på grensen mellom Irland og Nord-Irland – en grense som etter Brexit-avstemningen har blitt EUs yttergrense – tvers over den irske øya. Byen Clones har en dramatisk fortid, mye av den knyttet til den kunstige grensen. Dessuten ble den hardt rammet av den store hungersnøden på 1800-tallet.

Veiviser på turen er Annette Groth, journalist og forfatter. Hun har dekket konflikten i Nord-Irland for NRK siden begynnelsen av 1980-tallet. Hun har også skrevet boken «Nord-Irland: Den vanskelige veien» som kom ut i 1998. I 2017 kom «Hva nå? Min reise i Storbritannia i en Brexit-tid».

 

 

Bestill reise

Reiseperiode:

3 - 8 september 2023

Dager:

6

Reiseleder:

Annette Groth

Annette Groth

Journalist og forfatter. Hun har dekket konflikten i Nord-Irland for NRK siden begynnelsen av 1980-tallet. Hun har også skrevet boken Nord-Irland: Den vanskelige veien, som kom ut i 1998.

I oktober 2017 kom boken «Hva nå? Min reise i Storbritannia i en Brexit-tid»


Pris fra:
21 950,-

Program

Dag 1 – søndag 3. september – Stormont-slottet og Titanic-museet

Måltider inkludert: M
Avreise fra Oslo Gardermoen kl. 10.00 direkte til Dublin hvor ankomst er kl. 11.15. Fra flyplassen kjører vi med buss nordover til Belfast, med et lite kaffestopp på veien.  
På veien snakker Annette Groth om Irlands historie og legger grunnlag for at vi forstår mer av det vi kommer til å møte i Nord-Irland. Når vi ankommer Belfast, kjører vi innom Stormont-slottet. Der holder det nord-irske parlamentet til i dag.
Deretter drar vi til Titanic-museet – et spektakulært museum som forteller historien om det store cruiseskipet som sank allerede på prøveturen. Titanic ble bygget på skipsverftet Harland & Wolff, som fremdeles preger bybildet i Belfast. På museet er det mulig å få seg en matbit i kafeen, for det er ingen lunsj i programmet denne dagen.
Vi skal bo på Grand Central Hotel 4*, og sjekker inn der etter besøket på Titanic-museet.
Middagen inntar vi på hotellet.

Dag 2 – mandag 4. september – møte med kunstnere og tidligere aktivister

Måltider inkludert: F / L / M
Etter frokost drar vi ut på «Tour of the Troubles». Med oss har vi den lokale guiden, Dee Morgan, som vokste opp i Belfast og kan fortelle om konflikten generelt og om sine egne opplevelser. Hvordan var det å bo her? Hvor skjedde de verste angrepene? Vi beveger oss i områder av byen som fremdeles er delt, og besøker fengslet i Crumlin Road, der mange av aktørene i the Troubles har sittet.
Deretter lunsj i Belfast sentrum.
Belfast er kjent for sine veggmalerier – en av veggmalerne er Danny Devenny, som Annette Groth traff på sin aller første tur til Nord-Irland. Han var medlem av IRA og begynte med mer krigerske veggmalerier, men har malt seg gjennom Nord-Irlands nyere historie med fredeligere motiver. Vi møter ham og kollegaen Mark Irvine, som har protestantisk bakgrunn, etter lunsj.
Før felles middag tar vi en forfriskning på Belfasts mest berømte pub. 

Dag 3 – tirsdag 5. september – Derry og Bloody Sunday

Måltider inkludert: F / L / M
Etter frokost setter vi oss i bussen igjen og drar vestover til Derry (Londonderry), Nord-Irlands nest største by. Byen har en lang historie, den er kanskje den eldste bosetningen i hele Irland. I Derry møter vi den lokale guiden Ruairi O’Heara, som tar oss med på spasertur rundt i byen.  
Fra den nyere historien, the Troubles, får vi høre om Bloody Sunday i 1972. 13 katolske demonstranter i en fredelig protestmarsj, ble skutt av britiske soldater, en fjortende døde senere av skadene han fikk.
Det blir felles lunsj før vi fortsetter vår vandring i byen.
Vi bor på Waterfoot Hotel 4* og spiser middag i hotellets restaurant.

Dag 4 – onsdag 6. september – Clones i grevskapet Monaghan og møte med lokal historiker

Måltider inkludert: F / L / M
Etter frokost reiser vi fra Derry og krysser grensen til republikken Irland (Eire), men bare så vidt. Vi skal til Clones, en liten by i grevskapet Monaghan. Denne byen ble sterkt merket, først da Irland ble delt i 1922 og så under the Troubles. For grensen mellom nord og sør har vært stengt i lange perioder og mange folk i Clones mistet livsgrunnlaget. Lettere har det ikke blitt nå, når denne grensen, etter Storbritannias Brexit, har blitt EUs yttergrense.
Vi møter historikeren Brian MacDhomnaill, som sammen med sine ti søsken vokste opp i denne lille byen. Brian vil være sammen med oss hele dagen, og fortelle fra Clones’ dramatiske historie med hungersnød og krig og vanskelige økonomiske tider. Men byen er også idyllisk, har bare rundt 2000 innbyggere og en gåtur anbefales sterkt. Her er vi virkelig på landet. Om ettermiddagen drar vi fra Clones tilbake til utgangspunktet – Irlands hovedstad Dublin. Vi skal bo på Riu Plaza The Gresham Hotel hvor vi også spiser middag. 

Dag 5 – torsdag 7. september – Dublin samt irsk folkemusikk og dans

Måltider inkludert: F / M
Dagen står til egen disposisjon – her er det tid for både shopping og attraksjoner. Som Trinity College, med den berømte Book of Kells. The Book of Kells er en evangeliebok som er fra et sted mellom år 600 og 800. Universitetet har også et vakkert og imponerende bibliotek. Andre muligheter er Viking Ireland i Nasjonalmuseet, eller Guinness-bryggeriet.
Hovedpostkontoret i O’Connell street var stedet der lederne for påskeopprøret i 1916 barrikaderte seg. Dette opprøret la grunnlag for republikken Irland og delingen av den irske øya. Fremdeles sees kulehull i postkontorets fasade.
Litt shopping, kanskje? Gågaten Grafton street har litt av hvert å by på. Eller du kan vandre langs elven Liffey, som deler byen. Krysse over den kjente gangbroen Ha’penny Bridge, som ble bygget i 1816. Eller rett og slett bare gå rundt og nyte byens atmosfære.
Om kvelden får vi oppleve et forrykende show med irsk musikk og dans samt middag.

Dag 6 – fredag 8. september – hjemreise

Måltider inkludert: F
Etter frokost drar vi til flyplassen. Avreise med SAS kl. 13.05 direkte til Oslo Gardermoen hvor ankomst er kl. 16.20.
 

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 21 950,- som inkluderer: 

 • Fly direkte Oslo – Dublin tur/retur med SAS
 • Flyskatt
 • All transport ifølge program
 • Overnatting i dobbeltrom på 4-stjerners hoteller
 • Byvandringer og utflukter ifølge program
 • Måltider ifølge program (F = frokost / L = lunsj / M = middag)
 • Faglig reiseleder Annette Groth
 • Reiseleder fra Temareiser Fredrikstad
 • Tips er ikke inkludert

 

Tillegg for enkeltrom    kr 3 990,- (meget begrenset)

 

Belfast – Grand Central Hotel           
Derry – Waterfoot Hotel              
Dublin – RIU Plaza The Gresham Hotel         

Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 
Minimum antall deltakere er 20. Maksimum 23.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. 
Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Flybilletter til Oslo: Kontakt Temareiser Fredrikstad