Reiseperiode 3. - 8. september 2023
I Nord-Irland – rett rundt hjørnet for Norge – var det krig i 30 år fra slutten av 1960-tallet. Katolske irer – de fleste av dem i the Irish Republican Army (IRA) sloss mot Storbritannia og britiske soldater. Men også mot væpnete protestantiske grupper som UFF (Ulster Freedom Fighters) og UVF (Ulster Volunteer Force).
Høydepunkter:
- Annette Groths kåserier
- Møte med lokale kjentmenn og deres sterke historier
- Fascinerende murals (veggmalerier)
- Titanic-museet
- Stormont-slottet der det nord-irske parlamentet holder til
- Fengselet i Crumlin Road
- Derry (Londonderry) med kanskje den eldste bosetningen i hele Irland
- Den idylliske småbyen Clones og dens dramatiske historie
- Belfast og Dublin
Vi skal til Belfast og Derry (Londonderry) der mye av volden utspilte seg. Vi skal til nabolag som fremdeles er delt av høye murer, hvor folk ikke klarer å leve sammen. Vi skal se veggmalerier og møte veggmalere. Og vi skal møte noen av dem som vokste opp på denne tiden.
Bakgrunnen for the Troubles, som krigen i Nord-Irland ble kalt, ligger i hele den irske øyas historie. Storbritannia hadde herredømmet her i flere hundre år og undertrykte det irske folket. Som svarte med blodige opprør.
Men i 1922 ble øya delt. 26 grevskap i sør ble til den irske fristaten, fra 1949 republikken Irland (Eire). Mens de 6 nordligste grevskapene fortsatte i union med Storbritannia og ble til den britiske provinsen Nord-Irland. Det protestantiske flertallet i Nord-Irland – etterkommere etter britiske settlere – fikk makten i den britiske provinsen, og det katolske mindretallet, de opprinnelige irske innbyggerne, ble kraftig diskriminert. Det var utgangspunktet for the Troubles, som varte frem til fredsavtalen som ble undertegnet i 1998. Men klarer folkegruppene å leve sammen i det nye Nord-Irland?
Vi skal også til en liten by på grensen mellom Irland og Nord-Irland – en grense som etter Brexit-avstemningen har blitt EUs yttergrense – tvers over den irske øya. Byen Clones har en dramatisk fortid, mye av den knyttet til den kunstige grensen. Dessuten ble den hardt rammet av den store hungersnøden på 1800-tallet.
Veiviser på turen er Annette Groth, journalist og forfatter. Hun har dekket konflikten i Nord-Irland for NRK siden begynnelsen av 1980-tallet. Hun har også skrevet boken «Nord-Irland: Den vanskelige veien» som kom ut i 1998. I 2017 kom «Hva nå? Min reise i Storbritannia i en Brexit-tid».