Skip to main content

Nord-Irland og Dublin med Annette Groth


Nord-Irland og Dublin

 

Reiseperiode 9. - 14. september 2022

I Nord-Irland – rett rundt hjørnet for Norge – var det krig i 30 år fra slutten av 1960-tallet. Katolske irer – de fleste av dem i the Irish Republican Army (IRA) sloss mot Storbritannia og britiske soldater. Men også mot væpnete protestantiske grupper som UFF (Ulster Freedom Fighters) og UVF (Ulster Volunteer Force).

 

Høydepunkter:

 • Annette Groths kåserier 
 • Møte med lokale kjentmenn og deres sterke historier
 • Fascinerende murals (veggmalerier)
 • Titanic-museet
 • Stormont-slottet der det nord-irske parlamentet holder til 
 • Fengselet i Crumlin Road
 • Derry (Londonderry) med kanskje den eldste bosetningen i hele Irland
 • Den idylliske småbyen Clones og dens dramatiske historie
 • Belfast og Dublin
 • Riverdance

 

Vi skal til Belfast og Derry (Londonderry) der mye av volden utspilte seg. Vi skal til nabolag som fremdeles er delt av høye murer, hvor folk ikke klarer å leve sammen. Vi skal se veggmalerier og møte veggmalere. Og vi skal møte noen av dem som vokste opp på denne tiden.
Bakgrunnen for the Troubles, som krigen i Nord-Irland ble kalt, ligger i hele den irske øyas historie.  Storbritannia hadde herredømmet her i flere hundre år og undertrykte det irske folket. Som svarte med blodige opprør.

Men i 1922 ble øya delt. 26 grevskap i sør ble til den irske fristaten, fra 1949 republikken Irland (Eire).  Mens de 6 nordligste grevskapene fortsatte i union med Storbritannia og ble til den britiske provinsen Nord-Irland. Det protestantiske flertallet i Nord-Irland – etterkommere etter britiske settlere – fikk makten i den britiske provinsen, og det katolske mindretallet, de opprinnelige irske innbyggerne, ble kraftig diskriminert. Det var utgangspunktet for the Troubles, som varte frem til fredsavtalen som ble undertegnet i 1998. Men klarer folkegruppene å leve sammen i det nye Nord-Irland?

Vi skal også til en liten by på grensen mellom Irland og Nord-Irland – en grense som etter Brexit-avstemningen har blitt EUs yttergrense – tvers over den irske øya. Byen Clones har en dramatisk fortid, mye av den knyttet til den kunstige grensen. Dessuten ble den hardt rammet av den store hungersnøden på 1800-tallet.
Veiviser på turen er Annette Groth, journalist og forfatter. Hun har dekket konflikten i Nord-Irland for NRK siden begynnelsen av 1980-tallet. Hun har også skrevet boken «Nord-Irland: Den vanskelige veien» som kom ut i 1998. I 2017 kom «Hva nå? Min reise i Storbritannia i en Brexit-tid».

Fordelspris med A-kortet

Bestill reise

Reiseperiode:

9 - 14 september 2022

Dager:

6

Reiseleder:

Annette Groth

Journalist og forfatter. Hun har dekket konflikten i Nord-Irland for NRK siden begynnelsen av 1980-tallet. Hun har også skrevet boken Nord-Irland: Den vanskelige veien, som kom ut i 1998.

I oktober 2017 kom boken «Hva nå? Min reise i Storbritannia i en Brexit-tid»


Pris fra:
18 900,-

Søk reise

Program

Dag 1 – fredag 9. september – Stormont-slottet og Titanic-museet

Måltider inkludert: M
Direktefly fra Oslo Gardermoen kl. 10.55 direkte til Dublin hvor ankomst er kl. 12.15. Fra flyplassen kjører vi med buss nordover til Belfast, med et lite kaffestopp på veien.  
På veien snakker Annette Groth om Irlands historie og legger grunnlag for at vi forstår mer av det vi kommer til å møte i Nord-Irland. Når vi kommer til Belfast, kjører vi innom Stormont-slottet. Der holder det nord-irske parlamentet til i dag.
Deretter drar vi   til Titanic-museet – et spektakulært museum som forteller historien om det store cruiseskipet som sank allerede på prøveturen. Titanic ble bygget på skipsverftet Harland & Wolff, som fremdeles preger bybildet i Belfast. På museet er det mulig å få seg en matbit i kafeen, for det er ingen lunsj i programmet denne dagen.
Vi skal bo på Hotel Europa og sjekker inn der etter besøket på Titanic-museet.
Middag like ved hotellet om kvelden.

Dag 2 – lørdag 10. september – møte med kunstnere og tidligere aktivister

Måltider inkludert: F / L / M
Etter frokost drar vi ut på «Tour of the Troubles». Med oss har vi den lokale guiden, Dee Morgan, som vokste opp i Belfast og kan fortelle om konflikten generelt og om sine egne opplevelser. Hvordan var det å bo her? Hvor skjedde de verste angrepene? Vi beveger oss i områder av byen som fremdeles er delt, og besøker fengslet i Crumlin Road, der mange av aktørene i the Troubles har sittet.
Deretter lunsj i Belfast sentrum.
Belfast er kjent for sine veggmalerier – en av veggmalerne er Danny Devenny, som Annette Groth traff på sin aller første tur til Nord-Irland. Han var medlem av IRA og begynte med mer krigerske veggmalerier, men har malt seg gjennom Nord-Irlands nyere historie med fredeligere motiver. Vi møter ham og kollegaen Mark Irvine, som har protestantisk bakgrunn, etter lunsj.
Før middag en forfriskning på Belfasts mest berømte pub. Deretter middag på the Causerie restaurant, som ligger i Hotel Europa. Dette er jo hotellet vi bor på, og det er kjent som Europas mest bombede hotell. 28 ganger ble det plassert bomber der i de 30 årene med the Troubles.

Dag 3 – søndag 11. september – Derry og Bloody Sunday

Måltider inkludert: F / L / M
Etter frokost setter vi oss i bussen igjen og drar vestover til Derry (Londonderry), Nord-Irlands nest største by. Byen har en lang historie, den er kanskje den eldste bosetningen i hele Irland. I Derry møter vi den lokale guiden Ruairi O’Heara, som tar oss med på spasertur rundt i byen.  
Fra den nyere historien, the Troubles, får vi høre om Bloody Sunday i 1972. 13 katolske demonstranter i en fredelig protestmarsj, ble skutt av britiske soldater, en fjortende døde senere av skadene han fikk.
Det blir felles lunsj før vi fortsetter vår vandring i byen.
Vi bor på Everglades Hotel i Derry og spiser middag i hotellets restaurant.

Dag 4 – mandag 12. september – Clones i grevskapet Monaghan og møte med lokal historiker

Måltider inkludert: F / L / M
Etter frokost reiser vi fra Derry og krysser grensen til republikken Irland (Eire), men bare så vidt. Vi skal til Clones, en liten by i grevskapet Monaghan. Denne byen ble sterkt merket, først da Irland ble delt i 1922 og så under the Troubles. For grensen mellom nord og sør har vært stengt i lange perioder og mange folk i Clones mistet livsgrunnlaget. Lettere har det ikke blitt nå, når denne grensen, etter Storbritannias Brexit, har blitt EUs yttergrense.
Vi møter historikeren Brian MacDhomnaill, som sammen med sine ti søsken vokste opp i denne lille byen. Brian vil være sammen med oss hele dagen, og fortelle fra Clones’ dramatiske historie med hungersnød og krig og vanskelige økonomiske tider. Men byen er også idyllisk, har bare rundt 2000 innbyggere og en gåtur anbefales sterkt. Her er vi virkelig på landet. Vi bor på Creighton Hotel. Felles lunsj og middag.

Dag 5 – tirsdag 13. september – Dublin samt irsk folkemusikk og dans

 Måltider inkludert: F / M
Etter frokost drar vi fra Clones tilbake til utgangspunktet – Irlands hovedstad Dublin. Vi skal bo på the Camden Court Hotel i sentrum. Det er gåavstand til det meste.
Dagen står til egen disposisjon – her er det tid for både shopping og attraksjoner. Som Trinity College, med den berømte Book of Kells. The Book of Kells er en evangeliebok som er fra et sted mellom år 600 og 800. Universitetet har også et vakkert og imponerende bibliotek. Andre muligheter er Viking Ireland i Nasjonalmuseet, eller Guinness-bryggeriet.
Hovedpostkontoret i O’Connell street var stedet der lederne for påskeopprøret i 1916 barrikaderte seg. Dette opprøret la grunnlag for republikken Irland og delingen av den irske øya. Fremdeles sees kulehull i postkontorets fasade.
Litt shopping, kanskje? Gågaten Grafton street har litt av hvert å by på. Eller du kan vandre langs elven Liffey, som deler byen. Krysse over den kjente gangbroen Ha’penny Bridge, som ble bygget i 1816. Eller rett og slett bare gå rundt og nyte byens atmosfære.
Om kvelden får vi oppleve et forrykende show med irsk musikk og dans samt middag.

Dag 6 – onsdag 14. september – hjemreise

Måltider inkludert: F
Etter frokost drar vi til flyplassen. Avreise med SAS kl. 12.30 direkte til Oslo Gardermoen hvor ankomst er kl. 15.45.

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 18.900,- som inkluderer: 

 • Fly direkte Oslo – Dublin tur/retur med SAS
 • Flyskatt
 • All transport ifølge program
 • Overnatting i dobbeltrom 
 • Byvandringer og utflukter ifølge program
 • Måltider ifølge program (F = frokost / L = lunsj / M = middag)
 • Faglig reiseleder Annette Groth
 • Reiseleder fra Temareiser Fredrikstad
 • Tips er ikke inkludert

 

Tillegg for enkeltrom    kr 3.000,- (meget begrenset)

Kr. 1.000,- i rabatt pr person for A-kort medlemmer

 

Belfast – Hastings Europa Hotel           
Derry – Everglades Hotel             
Clones – Creighton Hotel                
Dublin – Camden Court Hotel            

Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 
Minimum antall deltakere er 20. Maksimum 23.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. 
Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Flybilletter til Oslo: Kontakt Temareiser Fredrikstad  

 

Kart

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålPris fra
9/9Annette GrothNord-Irland og Irland18 900,-Bestill

Bosted

Hasting Hotels Everglades

Hasting Hotels Everglades

Everglades Hotel (hastingshotels.com)
Camden Court Hotel, Dublin

Camden Court Hotel, Dublin

Camden Court Hotel Dublin | Right in Dublin City Centre

Reisekalender

30/5Italia - kulturen, historien og menneskeneFra 19 750,-
13/6Lofoten med Røst - Norges vakreste øyrikeFra 19 450,-
15/6Togtur i SkottlandFra 22 150,-
25/6Bergen med Arve TellefsenFra 15 875,-
27/6SvalbardFra 19 245,-