Skip to main content

Nelson Mandelas Sør-Afrika fra Oslo


Høydepunkter:
• Cape Towns alle severdigheter
• Kapp det gode håp
• Robben Island
• Vindistriktene
• Shopping og kultur i Cape Town
• Table Mountain
• Johannesburg og Soweto
• 3-dagers safari i Kruger nasjonalpark
• Frokost hver dag, 8 lunsjer, 8 middager
• 3* og 4* hoteller
• Einar Lundes eventyrlige foredrag

Drama fra første stund da frigjøringshelten Nelson Mandela ble løslatt etter 27 år i fengsel, en søndag i februar 1990. Først lenge på overtid viste han seg i porten til Victor Verster-fengslet en drøy time fra Cape Town. Hva hadde skjedd? Og da kortesjen nærmet seg den store mottakelsen i Rådhuset i Cape Town – hvor var formannen i mottakelseskomiteen, erkebiskop Desmond Tutu? Jo, han befant seg i Soweto to flytimer unna og alle fly til Cape Town var fullbooket. Men Sør-Afrika er miraklenes land og Tutu klarte det. Hva skjedde? Men – da Nelson Mandela døde i desember 2013, ble Tutu, formannen i mottakelseskomiteen, ikke invitert. Hva hadde skjedd i mellomtiden? Hva med arven etter Mandela? Og hva med ekskona Winnie?

Ofte er det i de små detaljene du finner de spennende historiene, og i Sør-Afrika ligger det alltid en overraskelse på lur, men i dette landet er også den store historien – historien om Apartheid – helt spesiell, dramatisk, opprivende, ja, ganske enkelt enestående …… og den begynte i Cape Town. Og la det være sagt med én gang: Cape Town er fantastisk, og ligger på topp på lister over de 20 vakreste byene i verden. Byen er full av kontraster – fra de svarte bydelene og fattig slum til spennende museer, katedraler, hvite strender, utsøkte kafeer og restauranter og enorme shoppingsentre.

To timers flytur unna ligger Johannesburg – byen av gull – det største industri- og finanssenter i Afrika. I hovedstaden Pretoria besøker vi det storslåtte regjerings-kvartalet der Nelson Mandela ble innsatt som landets første folkevalgte president i 1994 – med sin hvite fangevokter som æresgjest! Og naturligvis skal vi til Soweto – den største av alle svarte bydeler, “townships”, som ble et symbol i kampen mot Apartheid. Her skal vi vandre trygt i den eneste gaten i verden der to Fredsprisvinnere har bodd. Og kanskje vi har en overraskelse på lur – også i Soweto?
Krugerparken er et av Afrikas mest berømte og ettertraktede reservater for de ville dyrene. Her satser vi på «nærkontakt» med elefanter, giraffer, løver, neshorn, flodhester, krokodiller og mange, mange andre. Og vi skal bo eksotisk – med dyrene som nærmeste nabo!

Med oss har vi Einar Lunde, en av Norges fremste Afrika-kjennere. Han har vært Afrikakorrespondent og bodd i Afrika i to perioder. Han er den norske journalist som var flest ganger inne i Sør-Afrika under Apartheidtiden. Til tross for at han for det meste var persona non grata, tok han seg inn illegalt og rapporterte om undertrykkelsen, rasediskrimineringen og kampen for et fritt og demokratisk Sør-Afrika. I tretten år har han hatt opp til fire grupper i året til Sør-Afrika, og hele tiden har det vært trygt og godt å reise rundt i Mandelas og Tutus land. 

Bestill reise

Reiseperiode:

20 januar - 1 februar 2019

Dager:

13

Reiseleder:

Einar Lunde

Utenrikskorrespondent og nyhetsanker i NRK i tilsammen over 40 år. Har vært tett på en rekke afrikanske ledere og var den første norske journalisten som intervjuet Nelson Mandela. Tidsvitne til kampen mot apartheidregimet i Sør-Afrika.


Pris fra:
35 950,-

Søk reise

Program

Dag 1 – søndag 20. januar
Avreise fra Oslo Gardermoen kl. 17.15 til Istanbul med Turkish Airlines. Flybytte og videre med samme selskap kl. 02.25 lokal tid mot det afrikanske kontinent på vei mot Sør-Afrika. Måltider serveres underveis.

Dag 2 – mandag 21. januar
Vi ankommer Cape Town kl. 12.35. Velkommen til en av verdens vakreste byer! På flyplassen blir vi tatt i mot av Einar Lunde. Vi busser til vårt hotell; City Lodge Victoria & Alfred Waterfront, som ligger sentralt i Cape Town nær det pittoreske og yrende handle- og fornøyelsesstedet Waterfront, Cape Towns svar på Aker Brygge. Vi får servert en enkel lunsj på hotellet. Ettermiddagen til egen disposisjon, før vi samles til et kort åpningskåseri og velkomstmiddag. (L/M)

Dag 3 – tirsdag 22. januar
Dagen starter med en utflukt til Kapp det gode håp. Her puster vi inn verdens reneste luft! Vi får sannsynligvis se impala og struts i tillegg til vakker natur. Lunsj spiser vi på den idylliske herregården Groot Constantia, som ble etablert allerede på 1600-tallet.  Før middag som består av en eventyrlig afrikansk meny, samles vi til et kåseri om Nelson Mandela i verdens mest unike auditorium. (F/L/M)

Dag 4 – onsdag 23. januar
Formiddagen kan vi benytte som vi selv ønsker. Vi møtes igjen tidlig ettermiddag for å ta båt til Robben Island. Det var i dette fengselet at Nelson Mandela tilbragte den lengste tiden av sine 27 år i fengsel. Vi får se hans celle og høre den utrolige historien om fangeøya. Vår guide er en tidligere politisk fange som satt fengslet sammen med Mandela. Vi er tilbake på hotellet ca. kl. 18.00. Felles middag om kvelden. (F/M)

Dag 5 – torsdag 24. januar
Vi starter dagen med en god frokost før vi begir oss opp til fjellene og vindistriktene. Med sin Cape Dutch-arkitektur – gammel nederlandsk byggestil – er områdene og byene her vel verdt et besøk, og det er først og fremst innover i landet du finner den egenartede sjarmen. Vi skal smake på noen av de berømte vinene, og lunsj nyter vi på en av vingårdene. Vi kjører gjennom områdene hvor hvite fordrev lokale stammer på 1600-tallet. Victor Verster-fengslet hvor Mandela spaserte ut porten til frihet i 1990, får vi også se. Kvelden disponeres etter eget ønske. Cape Town har mye og by på av opera, teater, afrikansk dans eller jazz, i tillegg til et eksotisk måltid på en av byens restauranter. (F/L)

Dag 6 – fredag 25. januar
Denne dagen står til fri disposisjon. Vi anbefaler et besøk på District Six Museum som forteller om hvordan områder ble klassifisert for hvite, og titusener av mennesker ble fordrevet fra sine hjem. Ta taubanen opp til Table Mountain, også kalt Taffelberget, og nyt den uforglemmelige utsikten. Eller ta en “hop-on hop-off” sightseeingbuss, og få med alle severdigheter. Byen har flere golfbaner, og shopping-opplevelsene står i kø. Innen antikviteter, kunst og håndverk er det muligheter til å gjøre gode kjøp. Denne siste kvelden i Cape Town spiser vi middag på et berømt og historisk hotell ved foten av Table Mountain. (F/M)

Dag 7 – lørdag 26. januar
Avreise med Mango Airlines kl. 08.55 til Johannesburg hvor vi ankommer kl. 10.45. Hovedstaden Pretoria står på programmet. Her får vi se Voortrekker-monumentet, en enorm koloss med relieffer hugget i stein til minne om voortrekkerne og deres kamp mot de svarte. Den imponerende regjeringsbygningen; Union Building, skal vi også beundre. Overnatting på komfortable Garden Court Sandton City ved shoppingparadiset Sandton, en trygg forstad til Johannesburg. Her ligger spesialforretninger, boutiquer, gullsmeder og restauranter tett i tett. Felles middag om kvelden. (F/M)

Dag 8 – søndag 27. januar
South Western Township, kalt Soweto, er dagens mest spesielle opplevelse. Her bor 3-4 millioner innbyggere i en “township” som ble bygget for svarte i Apartheidtiden. Møtet med bydelen er en tøff opplevelse, men på tross av elendigheten og fattigdommen, møter man gjestfrihet og livsglede. Her ligger huset hvor Mandela bodde før han ble fengslet, og i samme gate også Desmond Tutus hus. Vi inviterer til å være med på en fargerik gospelgudstjeneste i Soweto før lunsj på et av Sowetos små, enkle, men berømte spisesteder. (F/L)

Dag 9 til 11 – mandag - onsdag 28. - 30. januar
Etter 5-6 timers busstur med lunsjstopp underveis, kommer vi til den mest kjente nasjonalparken i Sør-Afrika: Kruger National Park. Vi drar på “game drive” eller viltsafari i åpen bil, og opplever de ville dyrene og den vakre naturen på nært hold. Her finnes ca. 140 forskjellige dyrearter, 500 fuglearter, 50 fiskearter og 300 typer trær, i tillegg til massevis av blomster og sommerfugler. Vi bor på det førsteklasses Protea Hotel Kruger Gate hvor alle måltider er inkludert. (F/L/M)

Dag 12 – torsdag 31. januar
Buss til flyplassen i Johannesburg om formiddagen. Lunsjstopp underveis. Avreise med Turkish Airlines kl. 19.15. Måltider serveres underveis. (F/L)

Dag 13 – fredag 1. februar
Ankomst Istanbul kl. 06.05 om morgenen, flybytte og videre til Oslo Gardermoen hvor vi ankommer kl. 10.45

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 35 950,- som inkluderer:

- Flyreise Oslo-Istanbul-Cape Town-Johannesburg-Istanbul-Oslo med Turkish Airlines/Mango Airlines 
- Flyskatt er ikke refunderbar ved evt. avbestilling, og etter billettutstedelse
- Overnatting i dobbeltrom på gode hoteller
- Måltider i følge program (F=frokost/L=lunsj/M=middag)
- All transport under oppholdet i følge program
- Utflukter i følge program
- Einar Lundes eventyrlige kåserier
- Teknisk reiseleder fra Temareiser Fredrikstad

Tillegg for enkeltrom   kr 3.900,-

Påmelding snarest

Depositum kr 5.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding.
Minimum antall deltakere er 25. Maksimum 40.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad

Kart

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålPris fra
20/1Einar LundeNelson Mandelas Sør-Afrika fra Oslo
Vennligst send oss kopi av pass ved påmelding.
35 950,-Book på venteliste

Hotell

Reisekalender

20/1Nelson Mandelas Sør-Afrika fra OsloFra 35 950,-