Skip to main content

Mexico og Guatemala


Mexico og Guatemala

 

Reiseperiode 4. - 14. november 2019

–    bli med fagekspert Øystein Kock Johansen i mayaenes, aztekernes og conquistadorenes fotspor

Mellom- og Syd-Amerika er kjent for sine tidlige høysivilisasjoner maya, azteker og inka. Alle tre kulturene representerte svært avanserte samfunn for sin tid, både kulturelt og teknologisk, og de har etterlatt seg store og praktfulle monumenter. Anlegg som i dag i utstrakt grad gleder både øyne og sinn for den som er så heldig å få skue og oppleve disse monumentale byggverkene. 

For ikke-fagfolk er det imidlertid lett å gå surr i disse kulturene. Inkaene hørte primært hjemme i Peru på 1400- og 1500-tallet e. Kr.  Dem skal vi ikke befatte oss med på denne reisen. Vi skal farte i fotsporene til Mellom-Amerikas to viktigste høykulturer, mayaene og aztekerne, foruten deres betvingere, de brave conquistadorene.

 

Høydepunkter:

 • Mayaindianerne og aztekernes historie og praktfulle byggverk
 • Kolonistenes (spanjolenes) maleriske byer
 • Fantastiske naturopplevelser med jungel og regnskog
 • Museum of Anthropology & Archaeology og Nasjonalpalasset i Mexico City
 • Mexicos nasjonalhelligdom; Guadelupekirken
 • Sol- og Månepyramiden i Teotihuacan
 • Antigua – en av Latin-Amerikas vakreste byer
 • Båttur på Atitlánsjøen
 • Tikal National Park
 • Fargerike markeder
 • 5-stjerners hoteller
 • Øystein Kock Johansens inspirerende foredrag


Mellom- og Syd-Amerika er kjent for sine tidlige høysivilisasjoner maya, azteker og inka. Alle tre kulturene representerte svært avanserte samfunn for sin tid, både kulturelt og teknologisk, og de har etterlatt seg store og praktfulle monumenter. Anlegg som i dag i utstrakt grad gleder både øyne og sinn for den som er så heldig å få skue og oppleve disse monumentale byggverkene. 

For ikke-fagfolk er det imidlertid lett å gå surr i disse kulturene. Inkaene hørte primært hjemme i Peru på 1400- og 1500-tallet e. Kr.  Dem skal vi ikke befatte oss med på denne reisen. Vi skal farte i fotsporene til Mellom-Amerikas to viktigste høykulturer, mayaene og aztekerne, foruten deres betvingere, de brave conquistadorene.

Mayaene var Den nye verdens første store sivilisasjon. De dominerte et stort landområde i Meso-Amerika som i dag omfatter deler av Mexico, Belize, Guatemala og Honduras lenge før azteker og conquistadorer var ”påtenkt”. I dette landområdet var mayaene den enerådende maktfaktoren i den lange perioden fra ca. 300 f.Kr. til ca. 1550 e.Kr. Imidlertid falt mayaenes siste skanse så sent som i 1697.

Aztekernes kjerneområde var Oaxaca-regionen i sydlige Mexico hvor de rådet grunnen i perioden 1100-tallet til begynnelsen på 1500-tallet. Da ble de erobret av spanske conquistadorer. Aztekerne var et indiansk nomadefolk med krigersk legning. Den praktfulle hovedstaden deres lå på en øy i Texcocosjøen hvor nåværende Mexico City ligger. 

Både mayaenes og aztekernes byer var dominert av veldige trappetrinnspyramider, templer og rituelle ballbaner. Foruten å være fremragende byggere, var de også utsøkte og særpregede kunstnere som fremstilte snirklete relieffer, fargerike muralmalinger, fremragende keramikk, unike statuer og et vell av forskjellige objekter av ypperste klasse både av gull, jade og andre materialer. Alt dette skal vi selvfølgelig få anledning til å bese og studere nærmere.

Vi gir oss ut på en odyssé full av variasjoner; vi skal vandre i natur og kultur, oppleve grønn, tett jungel, nyte praktfulle maya- og aztekerbyggverk og kolonistenes (spanjolenes) maleriske byer. Vi reiser både i tid og rom, gjennom en over to tusen års historie som omfatter mayaenes kjerneområder, aztekernes hovedstad og spanjolenes eldste kolonihistorie – og med praktfulle naturkulisser så det monner. Ja, noen ganger blir vi en del av naturen når vi begir oss ut i den, for det skal vi også på denne turen.

Med som faglig guide er arkeolog og religionshistoriker, professor dr. philos. Øystein Kock Johansen, som hele sitt voksne akademikerliv primært har jobbet utenfor Europa, og som i nærmere tre tiår var ekspedisjonsdeltager på Thor Heyerdahls arkeologiske ekspedisjoner. Som teknisk reiseleder har vi med oss Mette Paulsen. Hun snakker spansk og har bodd i Mexico.

Bestill reise

Reiseperiode:

4 - 14 november 2019

Dager:

11

Reiseleder:

Øystein Kock Johansen

Dr. Philos, arkeolog og religionshistoriker fra Universitetet i Oslo, med forsknings- og lederstillinger som professor og adm. dir. Han var i ca. 30 år Thor Heyerdahls medarbeider og ekspedisjonsdeltager. Han hatt hele verden som sin arbeidsplass og har vært i alle verdens land bortsett fra tre! Kock Johansen er meget glad i-og ser betydningen av folkelig formidling, noe som ligger til grunn for hans entusiastiske engasjement som cicerone for Temareiser Fredrikstad.


Pris fra:
52 750,-

Søk reise

Program

Dag 1 – mandag 4. november

Måltider inkludert: M
Avreise fra Oslo Gardermoen kl. 09.20 med KLM til Amsterdam. Flybytte og videre med samme selskap kl. 14.35 til Mexico City hvor vi ankommer kl. 19.25 lokal tid. Felles transport til vårt bosted; Hotel Grand Fiesta Americana, hvor vi spiser middag.    

Dag 2 – tirsdag 5. november

Måltider inkludert: F / L / M
Etter frokost besøker vi Chapultepecparken med det fremragende Museum of Anthropology & Archaeology med sine fantastiske samlinger, og som gir en god innføring i de kulturer vi skal fokusere på senere på turen. Dette museet regnes som ett av verdens fineste. Etter lunsj beser vi Nasjonalpalasset med blant annet Diego Riveras berømte muralmalinger over Mexicos historie fra Cortés' erobring frem til revolusjonen. Ettermiddagen fri, og felles middag på hotellet. 

Dag 3 – onsdag 6. november

Måltider inkludert: F / L / M
Vi blir hentet på hotellet etter frokost for å kjøre de 50 kilometerne til Teotihuacan. På veien besøker vi den storslagne nye Guadelupekirken, Mexicos nasjonalhelligdom, hvortil det valfarter pilegrimer fra hele landet. Fremdeles kan man se pilegrimer nærme seg helligdommen krypende på knærne. I Teotihuacan, utfuktens hovedmål, ser vi på — og bestiger! – de imponerende Sol- og Månepyramiden. Her, i Teotihuacan, finner vi de største og mest imponerende strukturene fra den klassiske aztekerperioden (300–800 e.Kr.) i det mexicanske høylandet. Vi unnlater ikke å få med oss den merkelige Quetzalcoatl-pyramiden med sine gudebilder. Ved tilbakekomst til Mexicio City er resten av dagen fri til egen disposisjon. 

Dag 4 – torsdag 7. november

Måltider inkludert: F/ L / M
Vi forlater Mexico City for å fly til Guatemala City. Denne byen er ikke noe å hoppe i taket over, så etter ankomst er det umiddelbart en kort transfer (ca. 40–50 minutter) til Antigua. Det er ikke å ta munnen full å hevde at Antigua er en av Latin-Amerikas vakreste og mest genuine kolonibyer. Ikke uten grunn kom hele byen på Unescos verdensarvliste allerede i 1979.
Byen ble grunnlagt tidlig på 1500-tallet, og gateløp og bygninger er genuine speilbilder av sin samtid. Det gjelder også det artige hotellet Casa Santo Domingo, et gammelt kloster som er konvertert til et luksushotell, og som har bevarte ruiner og eget flott museum. Dette hotellet er en opplevelse i seg selv! 

Dag 5 – fredag 8. november

Måltider inkludert: F / L / M
Vi blir hentet på hotellet for å se det beste Antigua har å by på: Central Parken, katedralen, klosteret, San Francisco-kirken, la Merced kirken, et fenomenalt jadesenter og la Azotea Cultural Center. Antigua har fått sitt navn fra skjønnheten og prakten i i de koloniale bygningene, det skjønner vi når vi vandrer rundt i denne byen hvor tiden nærmest har stått stille. Byen ligger ca. 1500 moh. og "voktes" av de tre vulkanene Agua, Fuego og Acatenango. På ettermiddagen er det frivillig bestigning av vulkanen Pacaya, en av de tre aktive vulkaner i Guatemala, p.t. med to rennende elver av lava! 

Dag 6 – lørdag 9. november

Måltider inkludert: F / L / M
I dag går turen på landeveien til Panajachel og Atitlánsjøen. Panajachel er en av landsbyene som ligger ved Atitláns bredd, som er klassifisert som en av verdens vakreste innsjøer omgitt av formasjonsmessig helt klassiske og spektakulære vulkaner, hele syv i tallet. De rammer inn sjøen på en betagende måte, og danner de flotteste kulisser man kan tenke seg. Området er kjent for sine kvinnelige vevere og deres tradisjonelle drakter. Vi sjekker inn på vårt hotell Atitlán. Resten av dagen fri til å vandre rundt i Panajachel. 

Dag 7 – søndag 10. november

Måltider inkludert: F / L / M
Etter frokost går turen på vannet. Vi drar i båt til en av de mange landsbyene på den andre siden av sjøen, til Santiago de Atitlán, hvor man er kjent for sine fargerike nasjonaldrakter. Markedet her, med alle kvinnene i sine fargerike drakter, er et artig skue. Ja, her er i grunnen en uendelighet av farger, unike små butikker, salgsmarkeder og et utrolig folkeliv. Kirken her har fine helgenfigurer. Etter tilbakekomst er dagen fri til å nyte på hotellet eller å vandre rundt på egen hånd. 

Dag 8 – mandag 11. november

Måltider inkludert: F / L / M
Vi forlater Atitlánjøen med buss tilbake til Guatemala City for å fly til Flores, en tur på ca. 35-40 minutter. I Flores blir vi hentet og kjørt til hotell Camino Real Tikal, som ligger ved Lake Petén Itza bare et liten biltur unna inngangen til Tikal National Park, et Unesco-vernet område på 221 km2. Akkurat som Antigua kom Tikal-parken på Unesco-listen allerede i 1979. Blir det tid foretar vi en liten utflukt i parken, dvs. jungelen. 

Dag 9 – tirsdag 12. november

Måltider inkludert: F / L / M
En stor dag; vi begir oss inn i den tropiske regnskogen til mayabyen Tikal med sine monumentale og spektakulære monumenter av pyramider, templer, ballbaner, bokomplekser m.m. Tikal, som rommet ca. 100 000 mennesker da den stod på det høyeste, 700–800 e.Kr., er en formidabel blanding av natur og arkeologi. Er man heldig kan man se ville dyr, og, ikke minst, høre og se brøleaper i trekronene. Tikal er en rent ut sagt fascinerende natur- og kulturopplevelse. Petén-regionen, som Tikal ligger i, er ikke uten grunn en del av Mellom-Amerikas største naturreservat med over 200 arkeologiske monumenter. Lunsj i parken. 

Dag 10 – onsdag 13. november

Måltider inkludert: F
I dag sjekker vi ut og fraktes i buss tilbake til Flores, hvorfra vi flyr til Guatemala City tilbake til Mexico City og videre hjem til Norge. Avgang fra Mexico City med KLM kl. 21.55 med KLM. 

Dag 11 – torsdag 14. november

Ankomst Amsterdam kl. 15.10, flybytte og videre med samme selskap til Oslo Gardermoen hvor vi ankommer kl. 18.20.

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 52.750,- som inkluderer:

- Fly Oslo-Amsterdam-Mexico City tur/retur med KLM 
- Flyskatt (utgjør kr 3.156,- pr. januar 2019)
- Overnatting i dobbeltrom på 5-stjerners hoteller 
- All transport i flg. program
- Byvandringer, utflukter og kåserier i flg. program  
- Helpensjon (alle måltider ekskl. drikke F=frokost/L=lunsj/M=middag)
- Lokale engelsktalende guider
- Norske reiseledere (Øystein Kock Johansen og Mette Paulsen)

- Tips er ikke inkludert

Tillegg for enkeltrom                        kr 6.850,-

Mexico City: Hotel Grand Fiesta Americana 
Antigua: Hotel Casa Santo Domingo  
Panajachel: Hotel Atitlán   
Flores: Hotel Camino Real Tikal 

Det er mulig å fly fra Sandefjord, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Ålesund og Trondheim, direkte til Amsterdam tur/retur. Vi søker seter på forespørsel.

Depositum kr 5.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 

Minimum antall deltakere er 20.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 
Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold. 

NB! Vi trenger kopi av passet som må være gyldig minst 6 måneder etter utreise fra Guatemala.

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålPris fra
4/11Øystein Kock JohansenMexico og Guatemala52 750,-Bestill

Bosted

Reisekalender

24/6Yorkshire, Lake District og Hadrians mur - avgang StavangerFra 20 995,-