Med kjærlighet for kanaler og Telemark med Tommy Sørbø

Bestill reise

Reiseperiode:

14 - 16 juni 2023

Dager:

3

Reiseleder:

Tommy Sørbø

Tommy Sørbø

Kunsthistoriker, folkeopplyser, forfatter og humorist. Har arbeidet som museumslektor på Nasjonalgalleriet. Liker å sette kunst og musikk inn i et større idehistorisk og samfunnsmessig perspektiv.

 


Pris fra:
10 600,-

Tommy Sørbø

Tommy Sørbø

Kunsthistoriker, folkeopplyser, forfatter og humorist. Har arbeidet som museumslektor på Nasjonalgalleriet. Liker å sette kunst og musikk inn i et større idehistorisk og samfunnsmessig perspektiv.

 

Reiseperiode:

14 - 16 juni 2023

Reiseperiode 14. - 16. juni 2023

Opplev Telemark sammen med forfatteren, kunsthistorikeren og humoristen Tommy Sørbø.

Alle med kjærlighet for kanaler vil ha gleden av båtreisen fra Skien til Vrangfoss, der vi får høre historier, sagn og fortellinger om et landskap og en kultur, som mange har oppfattet som både magisk og eventyrlig. Og på vår vei til Seljord dagen etter, kan vi faktisk garantere at Seljordsormen vil dukke opp. Om ikke annet i Sørbøs kulturhistoriske kåserier om våre forfedres verdensbilde.  

 

Høydepunkter:

 • Båttur på Telemarkskanalen
 • Omvisning Ibsenmuseet Venstøp
 • Besøk på Nutheim skysstasjon
 • Omvisning Heddal stavkirke

 

Vi skal også innom kunstnerbygda Flatdal, og høre hvorfor så mange av Europas malere i mellomkrigstiden dro til Paris, mens deres norske kolleger dro alpelua godt nedover ørene og satte kursen mot Telemark. Landets største stavkirke; Heddal stavkirke står også på programmet. Før turen går til Notodden, der vi skal få hilse på en av landets fremste billedkunstnere, Tor Arne Moen i hans eget atelier.

Bestill reise

Reiseperiode:

14 - 16 juni 2023

Dager:

3

Reiseleder:

Tommy Sørbø

Tommy Sørbø

Kunsthistoriker, folkeopplyser, forfatter og humorist. Har arbeidet som museumslektor på Nasjonalgalleriet. Liker å sette kunst og musikk inn i et større idehistorisk og samfunnsmessig perspektiv.

 


Pris fra:
10 600,-

Program

Dag 1 - onsdag 14.  juni - Oslo til Skien

Måltider inkludert: L/M
Buss fra Oslo bussterminal kl. 12.00 til Skien. 

I bussen forteller Tommy Sørbø om hvorfor Telemark ble et populært reisemål for mange kunstnere på 18- og 1900-tallet. Vi får høre spekulasjonene om at Telemark var de gamle romernes «Ultima Thule», at Telemarkstabburet har røtter i det greske tempelet og at telemarkingens lynne var kranglevorent og innadvendt, men samtidig også fantasifullt og kunstnerisk.  

Innkvartering på Thon Hotel Høyers.

Omvisning og servering  på idylliske Venstøp, som var Henrik Ibsens hjem fra han var sju til han var femten. 

Her får vi blant annet oppleve det mørkeloftet Ibsen sov på, og som han ganske sikkert hadde  i bakhodet da han skrev «Villanden». Vi får også treffe en av dagens fremste dramatikere, Fredrik Brattberg fra Porsgrunn. Hans skuespill er oversatt til tjue språk og spilles over hele verden. Bratberg og Sørbø samtaler om Ibsen, kjærligheten, livet og døden.   

Før middag byr Tommy Sørbø på et humoristisk kåseri om humor hos Ibsen, Freud og John Cleese. 

Middag på hotellet om kvelden.

Dag 2 - torsdag 15. juni - tur på Telemarkskanalen

Måltider inkludert: F / L / M
Tidlig frokost på hotellet. Fem minutters spasertur bort til brygga der den nyrestaurerte kanalbåten Victoria venter på oss. Avgang kl. 08.10. 

Det er både kiosk og restaurant om bord, og godt med uteplass til alle. 
Underveis snakker Tommy Sørbø om landskapet, slusene og kulturhistorien.  Vi passer blant annet rett forbi Michaelsgrotten, og får høre om den fantastiske (spøkelses-)historien om alt det underlige som har foregått her opp gjennom tidene. 

Etter det mektige sluseanlegget på Ulefoss og den idylliske turen videre opp til Vrangfoss, går vi i land og spiser lunsj på «Slusemesterens Veranda». Deretter blir det en kort kjøretur med buss ned til Ulefos Hovedgård, der vår medbrakte kunsthistoriker viser oss rundt i dette staselige bygget som er et av empirens hovedverk i Norge. Han forteller om tapetene og maleriene, og gir oss smakebiter fra aristokratiets liv og levnet her på Telemarks svar på Downton Abbey. 

På vår vei til Seljord langs Seljordsvannet kan vi faktisk garantere at Seljordsormen vil dukke opp. Om ikke annet i Sørbøs kulturhistoriske utlegninger om våre forfedres verdensbilde. 

Middag og overnatting på tradisjonsrike Seljord hotell.


Dag 3 - fredag 16. juni - Seljord, Heddal, Notodden til Oslo

Måltider inkludert: F / L 
Etter frokost på hotellet rusler vi bort til Seljord kirke, som er bygget på slutten av 1100-tallet, og inneholder mange gamle kunstskatter.

Kort busstur til Nutheim Gjestgiveri i Flatdal. Et sted som på mange måter ble sentrum i den romantiske Telemarksdyrkingen i første halvdel av 1900-tallet. Kaffe og kringle, samt vertskapets historier om kjente malere som var innom her på leting etter Ur-Norge. 

Buss videre til landets største stavkirke, Heddal stavkirke, der Tommy Sørbø viser oss rundt og forteller den fantastiske historien om kirken og de som brukte den. 

Her får vi presentert middelalderens verdensforståelse og høre smakebiter fra Sørbøs teaterstykke «Dråges eventyrlege reise», som begynner sånn «I Telemark. Lang inni svartaste Fyttihelvetesdrittbygda ein gong for mange år sida….»   
Lunsj på Kafe Olea ved Heddal stavkirke.

Kort busstur til Notodden, der vi besøker atelieret til en av Norges fremste malere, Tor Arne Moen, som sammen med Sørbø forteller om sin malemåte og sitt kunstsyn. Han gir oss også smakebiter på hvordan han arbeider. Det blir dessuten anledning til å kjøpe trykk av kunstneren, for de som måtte ønske det. 

Busstur tilbake til Oslo, hvor vi beregner å være ca kl. 18.00.

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 10 600,-som inkluderer:

 • Bussreise i 3 dager
 • 2 overnattinger i dobbeltrom 
 • 2 frokoster
 • 3 lunsjer
 • 2 middager
 • Omvisning på Ibsenmuseet Venstøp
 • Båt Skien - Vrangsfoss
 • Omvisning Ulefos Hovedgård
 • Omvisning Heddal Stavkirke
 • Reiseleder Tommy Sørbøs fantastiske kåserier
 • Teknisk reiseleder 

 

Tillegg for enkeltrom kr 750,-

Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 

Minimum antall deltakere er 20.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 
Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. 
Det tas forbehold om endring i rutetidene og  endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.