Makedonia og Albania med Ulf Andenæs

Bestill reise

Reiseperiode:

28 april - 5 mai 2019

Dager:

8

Reiseleder:

Ulf Andenæs

Ulf Andenæs er tidligere journalist i Aftenposten, samt Morgenbladet og Bonytt. Han har vært korrespondent i London, Wien og Washington, redaksjonssekretær i utenriksavdelingen, leder for politisk redaksjon og var gjennom mange år reporter på Balkan.


Pris fra:
16 725,-

Ulf Andenæs

Ulf Andenæs er tidligere journalist i Aftenposten, samt Morgenbladet og Bonytt. Han har vært korrespondent i London, Wien og Washington, redaksjonssekretær i utenriksavdelingen, leder for politisk redaksjon og var gjennom mange år reporter på Balkan.

Reiseperiode:

28 april - 5 mai 2019

Det ukjente Europa

Høydepunkter:
• Byvandringer i Skopje, Ohrid og Tirana
• Besøke den berømte moskeen i Tetovo
• Berat - byen med de tusen vinduer
• Utflukt til byen Durres - Albanias største og livligste havneby
• Frokost hver dag, 6 lunsjer, 5 middager
• 4* og 5* hoteller
• Ulf Andenæs interessante foredrag

Nabolandene Makedonia og Albania hører til de områder på Balkan som lengst ble liggende uberørt av moderne turisttrafikk, til dels på grunn av usikre politiske forhold. I de siste årene er dette grunnleggende endret etter hvert som forholdene er blitt stabile. De to land er i ferd med å bli etterspurte reisemål, på et tidspunkt da det er blitt kjent blant stadig flere hva de har å by på av naturskjønnhet i et gjestmildt klima, en rikdom på kulturminner fra skiftende tidsaldre, og et variert mangfold i et hjørne av Europa som har vært møtested mellom ulike sivilisasjoner.

Albania er et utpreget Middelhavsland som veksler fra flotte strender og nyoppdagede reisemål for Sydenturister på kysten til ville fjell i indre strøk. Makedonia ligger på den gamle Balkanruten mellom Sentral-Europa og Midtøsten, og fikk tidlig et ry som et område der mange ulike folkegrupper levde side om side. Glemt er heller ikke oldtidens Makedonia som var utgangspunktet for Aleksander den Stores verdensrike. Både Albania og Makedonia har til felles rike minner fra gresk og romersk oldtid, fra en middelalder preget av det østromerske rike, gjerne omtalt som Bysants, fra fem århundrer under tyrkernes ottomanske imperium, og fra møtene mellom Europa og Orienten, mellom kristendommen og islam.

Makedonerne snakker et slavisk språk og er knyttet til en sterk arv fra østkirken, med den ortodokse kristendommens kirker og klostre. Albanerne har et språk som ikke ligner på noe annet, og et flertall av dem, men langtfra alle, er muslimer. Selv kaller albanerne sitt land Shqipëria – ørnenes land – og de omtaler gjerne seg selv som shqiptarë – ørnefolket. De anser seg som etterkommere etter de opprinnelige innbyggere på Balkan, illyrerne. Albanerne utgjør også et stort mindretall i dagens Makedonia ved siden av de slaviske kristne makedonere. Albania og Makedonia tilhører den del av Balkan der det tyrkiske herredømme varte lengst, fra senmiddelalderen og fram til 1900-tallet. Da tyrkernes tid var omme, gikk begge land gjennom dramatiske endringer og invasjoner utenfra. Etter mellomspill som kongedømme, som italiensk besittelse og som rødt diktatur og valfartssted for unge norske revolusjonære prøver dagens Albania med stor iver å knytte seg til Vesten. Makedonia unngikk for det meste å bli trukket inn i krigens malstrøm da Jugoslavia brøt sammen, og strever for å holde fast ved et fredelig samliv mellom de ulike folkegrupper og religioner. Vi vil møte et annerledes hjørne av Europa.

Reiseleder er Ulf Andenæs som er journalist i Aftenposten, tidligere Morgenbladet og Bonytt. Han har vært korrespondent i London, Wien og Washington, redaksjonssekretær i utenriksavdelingen, leder for politisk redaksjon og ansvarlig for debatt og kronikk.

Bestill reise

Reiseperiode:

28 april - 5 mai 2019

Dager:

8

Reiseleder:

Ulf Andenæs

Ulf Andenæs er tidligere journalist i Aftenposten, samt Morgenbladet og Bonytt. Han har vært korrespondent i London, Wien og Washington, redaksjonssekretær i utenriksavdelingen, leder for politisk redaksjon og var gjennom mange år reporter på Balkan.


Pris fra:
16 725,-

Program

Dag 1: Søndag 28. april
Avreise fra Oslo Gardermoen med Turkish Airways kl. 12.00 via Istanbul (flybytte) og med ankomst Skopje kl. 20.00. Felles transport til vårt hotell i sentrum av byen, Hotel Bushi Resort. (M)

Dag 2: Mandag 29. april - Skopje
Etter frokost gjør vi en byvandring i Skopje, hovedstaden i dagens uavhengige stat Makedonia. En by av sterke kontraster, fortsatt merket av jordskjelvkatastrofen 1963: Den orientalske bebyggelsen fra tyrkertiden og basarkvarterene skiller seg skarpt ut fra den modernistiske arkitekturen som kom under gjenoppbyggingen etter jordskjelvet, med bygninger som skulle vise frem nyvinningene i marskalk Titos Jugoslavia. Nå er det i tillegg kommet  en mengde nye offentlige byggverker, oppført i de siste årene men i klassisk historisk stil, i tillegg til patriotiske skulpturer i det store format. Skopje fører sin historie langt bakover i oldtiden, med minnesmerker særlig fra århundrene under Bysants og under tyrkerne. (F/L/M)

Dag 3: Tirsdag 30. april - Skopje - Ohrid (Makedonia)
Etter frokost forlater vi Skopje og vi er på vei til Ohrid. Underveis stanser vi i Tetovo, som er sentrum for den store albanske mindretallsbefolkningen i Makedonia. Vi besøker den berømte utsmykkede moské fra den tyrkiske tiden. Derfra går ferden gjennom et storslått fjellandskap til Ohrid-sjøen og byen Ohrid, en av Balkans gamle perler. Overnatting på Hotel City Palace i Ohrid. (F/L/M)

Dag 4: Onsdag 1. mai - Ohrid (Makedonia)
Etter frokost gjør vi oss bedre kjent med byen og historien. Byen er kjent for sin særegne atmosfære omkring brolagte gater ved sjøen av samme navn. Ohrid er full av historie, var i perioder hovedstad i riker som oppsto og forsvant, og ble et religiøst sentrum, omtalt som «Balkans Jerusalem» fordi den i tidligere tider hadde 365 kirker, en kirke for hver dag i året. Fortsatt er antallet kirker overveldende. Ohrid-sjøen som ligger på grensen mellom Makedonia og Albania er en av Europas mest egenartede innsjøer; med sin uvanlige dybde har den overlevd skiftende geologiske aldre og har en mengde arter av fisk og sjødyr som andre steder i verden bare finnes som fossiler. Den er berømt for sitt klare vann, som til dels forklares med at en stor del av tilsiget til sjøen har sitt opphav i underjordiske kilder under vannflaten. Sjøen med sitt spesielle fysiske miljø og sine omgivelser ble tidlig erklært som fredet verdensarv av UNESCO. (F/L)

Dag 5: Torsdag 2. mai - Ohrid - Tirana (Albania)
Etter frokost forlater vi Ohrid og Makedonia til fordel for Albania. Vi reiser gjennom Albanias fjell og daler til Berat, omtalt som «byen med de tusen vinduer», et egenartet byanlegg i storslagne omgivelser, kjent for sine mange ottomansk-tyrkiske hus som klorer seg fast oppover i åssidene mot slottet og festningen fra oldtid og middelalder som ruver over bebyggelsen. Erklært som verdensarv av UNESCO. Ankomst til Tirana om kvelden. Overnatting på Hotel Tirana International. (F/L/M)

Dag 6: Fredag 3. mai - Tirana
Frokost. I dag setter vi fokus på hovedstaden og gjør en byrundtur og dere får også litt tid til egen rådighet. Byen har hatt en rivende utvikling: ved starten av 1900-tallet en liten tyrkisk-ottomansk provinsby, utpekt som hovedstad i 1920, få år etter landets selvstendighet; bygget opp som det nye ansikt utad for kongedømmet Albania i mellomkrigstiden med arkitekter fra Østerrike og Italia, blant de sistnevnte enkelte av Mussolinis yndlingsarkitekter som satte sine spor; etter annen verdenskrig prydet med det kommunistiske diktaturets byggverker, og i dag under moderne utbygging i hektisk tempo. I løpet av et århundre har Tirana vokst fra en uanselig småby til en hovedstad på Oslos størrelse, der forbildene er en sjelden og til dels kaotisk blanding av det tyrkiske, det italienske, det stalinistiske og det uhemmet modernistiske. (F/L)

Dag 7: Lørdag 4. mai - Utflukt til Durres
Etter frokost setter vi kursen for Adriaterhavet og byen Durres, en by med flere ansikter. Durres er Albanias største og livligste havneby, og samtidig en historisk by, en av de eldste i området, med rike historiske minner fra grekerne, romerne og Bysants. I tillegg er byen et knutepunkt for Albanias oppvåknende Sydenturisme med kort vei til Adriaterhavets strender mot sør og mot nord. Tilbake til Tirana sen ettermiddag.  (F/L/M)

Dag 8: Søndag 5. mai - Hjemreise
Frokost på hotellet og avgang til flyplassen i Tirana. Flyavgang med Turkish Airlines kl. 09.20, mellomlanding i Istanbul. Avgang kl. 14.00 og ankomst Oslo Gardermoen kl. 16.55. (F)

Praktiske opplysninger

Pris pr person kr. 16.725,- som inkl: 

- Flyreise direkte Oslo-Istanbul-Skopje/Tirana-Istanbul-Oslo med Turkish Airlines tur/retur inkl. flyskatt (mat serveres om bord)
 - Overnatting i dobbeltrom
 - All transport i flg. program
 - Byvandringer, utflukter og kåserier i flg. program
 - Måltider: 7 frokoster, 6 lunsjer og 5 middager (F/L/M)
 - Faglig reiseleder Ulf Andenæs 
 - Teknisk reiseleder fra Temareiser Fredrikstad

- Tips er ikke inkludert

Tillegg for enkeltrom   kr  1.825,-

Hotel Bushi Resort Skopje www.bushiresort.com 
Hotel City Palace www.citypalacehotel.mk 
Hotel Tirana International www.tiranainternational.com/portal/index.php/en 

Tilslutningsfly på forespørsel.

Påmelding snarest.


Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding.
Minimum antall deltakere er 20.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad