Pris fra:
44 750,-
Dager:12
Bestill reise

Øystein Kock Johansen

Dr. Philos, arkeolog og religionshistoriker med forsknings- og lederstillinger som professor og adm.dir. Var i nærmere 30 år Thor Heyerdahls nærmeste medarbeider og ekspedisjonsdeltaker.

Hemmelighetsfulle Laos og fargerike Kambodsja

Reiseperiode 19. – 30. november 2017 – 12 dager

Mange av oss har drømmer – drømmer om dette og hint. Ikke sjelden utgjør reiser i en eller annen form slike drømmer. En ikke uvanlig drøm i så henseende er å reise til såkalt eksotiske steder. Drømmeriet, for ikke å si svermeriet, for ofte er det jo nettopp det, knytter seg til opplevelser utenom det vanlige, langt vekk fra hverdagen her hjemme.

Slike drømmer er høyst forståelige; de har nemlig alltid vært i mennesket, i Homo sapiens. Det var nettopp slike «drømmer» som lå til grunn for at mennesket, vår art, kom til å erobre jorden – drømmen om å komme ut, drømmen om å se hva som ligger bak neste blåne, bak horisonten og synsranden. Uten denne iboende egenskapen ville vi, vår art, fremdeles ha levd i sitt opphavsområde i Rift Valley i Øst-Afrika.

Og slik er det altså fremdeles; tar du drømmen fra et gjennomsnittsmenneske fjerner du samtidig noe av den drivkraften vi kaller livsgnisten. Ergo, drømmer skal men hegne om, man må ikke slippe dem. Men når så er sagt må det også legges til at langt fra alle lar drømmene bli realitet, de forblir drømmer. Det er greit nok for dem det gjelder, men for de som lar drømmene utvikle seg til tanker og konkretisering, er veien plutselig kort til realisering. Det er nemlig kortere vei fra tanker til realisering enn fra drøm til tanker.

For å konkretisere denne «prologen» til vårt anliggende, så er det noen av oss som har båret på en drøm om å oppleve Indokina og, ikke minst kanskje, «juvelen i kronen» i så henseende, Angkor Wat, i Kambodsja og Laos’ perle, Luang Prabang. Denne spesialreisen i Temareiser Fredrikstads regi favner disse indokinesiske «must’ene» og mye, mye mer. Kort sagt, de som får anledning til å være med på denne turen til Indokina vil få med seg det beste av virkelig store sights i regionen.

Laos er, vil kanskje noen si, Sydøst-Asias «glemte» land, i hvert fall det minst kjente for utenforstående. Nettopp det gjør landet til en perle for den reisende. Laos i dag er slik Thailand var på 60-tallet. I Laos fornemmer man fremdeles at tiden har stått litt stille. Det er et land med gamle buddhistiske templer, frodig troperegnskog og vakre fjellområder som bare er befolket av stammefolk som har levd isolert her gjennom århundrer. Å reise i Laos er så definitivt å reise tilbake i tid. Vi skal her først og fremst vie oss til de fineste severdighetene dette landet har å by på, nemlig Luang Prabang, ved bredden av Mekongelven, og den mystiske, såkalte Krukkesletten.

Kambodsja på denne turen er først og fremst Angkor-anleggene. Som om de skulle vært oppført av overjordiske vesener, stiger sentralanleggets stenbygde lotustopper over det grønne jungeltaket nærmest som en hildring. Og det er ikke bare Angkor Wat som sådan, men en rekke andre khmeranlegg som vi skal besøke med base i Siem Reap. Men Kambodsja er så mye mer enn bare Angkor. Landet er preget av sin kolonitid med vakker, særpreget koloniarkitektur, som vi ikke kan unngår å se rundt oss alle vegne. På denne turen skal vi også få med oss Tonle Sap-sjøen og den særpregede landsbyen Phnom Krom – og selvfølgelig en båttur på innsjøen som sådan.

Faglig guide på turen er Øystein Kock Johansen som har jobbet som arkeolog i begge landene, ikke minst knyttet til Krukkesletten og Bayon-anlegget i Angkor. Det gir selvfølgelig reisen en egen dimensjon for deltagerne på turen. Og, som alltid, i følge med sin trofaste tekniske reiseleder Ragnhild Eikli – et uadskillelig par i Temareiser Fredrikstad-sammenheng.