Skip to main content

Langs Rhinen og Mosel - i romernes fotefar med Nils Morten Udgaard

Pris fra:
19 850,-
Dager:6
Bestill reise

Reiseperiode:

19 - 24 september 2018

Nils Morten Udgaard

Har vært en markant utenriksjournalist i Aftenposten hvor han også var utenriksredaktør i en lang periode. Var korrespondent i Moskva og statssekretær under Kåre Willoch. Et tidsvitne til Berlin-murens fall og Tysklands samling.

Den vakre Rhindalen er full av historie, helt tilbake til Romerriket som hadde sin grense mot nord langs denne mektige elven – med Køln (Colonia) som viktigste “koloni”. Vi reiser i båt på Rhinen forbi Loreley og besøker Marksburg, den best bevarte borgen fra middelalderen. Deretter drar vi til Moseldalen og byen Trier, som i et par århundrer var det vest-romerske rikets hovedstad og den vestlige verdens fjerde største by.
Der får vi se romernes storslåtte byport, Porta Nigra, deres arena og bad, “keisertermene”, og en romervilla utenfor byen. Vi gjester et vingods til et måltid med lokale spesialiteter, etter en tur gjennom vinberg og vinkjellere sammen med en vinbonde fra Moseldalen. Karl Marx’ fødehus, med museum, finner vi også i Trier.
På veien videre reiser vi innom det kjente Benediktinerklosteret Maria Laach, ved en vulkansjø i Eifel-distriktet. Vi får en innføring i hele Rhinland-områdets rolle i tysk, fransk og europeisk kultur, økonomi og historie, og vi besøker Bonn, Vest-Tysklands hovedstad etter krigen. Vi ser oss om i denne tidligere romerske legionsbyen, besøker Beethoven-museet – i huset der han ble født – og den første etterkrigskansleren Konrad Adenauers hjem, som kneiser over Rhinen i landsbyen Rhöndorf.
I millionbyen Køln får vi en innføring i den mektige Kølnerdomen, reist gjennom seks århundrer som det mest ruvende kirkebyggverk nord for Alpene. Og vi besøker Det romersk-germanske museum, Tysklands viktigste fra denne epoken, og studerer romernes betydning også for det nordlige Europa.
Under turen inntar vi flere måltider langs bredden av Rhinen og Mosel, og gjør oss kjent med områdets skikk og bruk, dets vin-tradisjon (siden romertiden) og spiseseddel. Vi opplever et stykke “kjerne-Europa” slik det var for 2000 år siden – og slik det er i dag.
Veileder er Nils Morten Udgaard, tidligere utenriksredaktør i Aftenposten og to ganger avisens korrespondent i Tyskland – han fulgte Murens fall og landets nye samling på kloss hold. Udgaard, som har utgitt flere bøker om historie og politikk, var statssekretær hos Kåre Willoch 1984-1986, og professor II i Bergen 1991-1997. 

Turen arrangeres i samarbeid med:

 

Søk reise

Program

Dag 1 – onsdag 19. september
Avreise fra Oslo Gardermoen med Lufthansa kl. 09.50 med ankomst Frankfurt kl. 12.00. Vi får en kort busstur til Assmannshausen ved Rhinen, og går der om bord i en “Rheindampfer” som tar oss nedover denne tyske “skjebneelven”, på en to timers tur forbi Loreley og andre landemerker. Strekningen vi opplever står også på UNESCOs liste over felles verdensarv. Lunsj ombord. Deretter besøk og omvisning på borgen Marksburg, den eneste større borgen ved Rhinen som aldri ble ødelagt. På sen ettermiddag busstur fra Koblenz til Trier, delvis langs Mosel. Overnatting på Hotel Deutscher Hof i Trier. Velkomstmiddag om kvelden. (L/M) 

Dag 2 – torsdag 20. september
Vi gjester Trier som var det vest-romerske rikets hovedstad i keiser Konstantins tid, besøker den kjente “Porta Nigra”, keisertermene, amfi-teateret, Konstantin-basilikaen og byens domkirke, det eldste biskopsete nord for Alpene. På sen ettermiddag besøker vi vinmarkene og får vi en innføring i den gamle vinkulturen i Moseldalen, med etterfølgende middag i et av byens eldre vingods. Overnatting i Trier. (F/M)

Dag 3 – fredag 21. september
På formiddagen busser vi ut av Trier nordover langs Mosel og langs grensen til Luxembourg frem til landsbyen Schengen, og gjester en av de tidligere romer-villaene som nå er utgravd og delvis rekonstruert. Etter felles lunsj reiser vi i retning Bonn, men besøker underveis det kjente Benediktinerklosteret Maria Laach, ved en vulkansjø i Eifelfjellene. Der får vi en spesialomvisning i klosteret, som er i drift, og vi er til stede ved aftensangen i den mektige romanske klosterkirken. Middag i Seehotel Maria Laach. Deretter reise til Bonn, med overnatting på Ameron Hotel Königshof. (F/L/M)

Dag 4 – lørdag 22. september
Vi får en omvisning i den tidligere vesttyske hovedstaden, avlegger et besøk i Beethoven-museet – han var født i Bonn – og besøker på ettermiddagen hjemmet til Konrad Adenauer, den første etterkrigs-kansleren, i landsbyen Rhöndorf utenfor Bonn. På sen ettermiddag drar vi til Køln, der vi overnatter på Hotel Santo og har felles middag på i et av byens eldste bryggerier. Her får vi smake byens lette øl, “kölsch”. (F/L/M)

Dag 5 – søndag 23. september
Køln var romernes viktigste hovedkvarter og koloni (“Colonia”) ved Rhinen. Vi får en innføring i den romerske historie i nord under et besøk på det Römisch-Germanische museum i Køln. Vi besøker også den mektige Kølnerdomen, det største kirkebygg nord for Alpene. Anledning til shopping i Kølns handlegate Hohe Strasse (som også var romernes hovedgate for 2000 år siden). Alt ligger innen gåavstand fra hotellet. Overnatting i Køln. (F/M)

Dag 6 – mandag 24. september 
Etter frokost får vi en kort bysightseeing i Køln, før vi drar sydover langs Rhinen med pauser ved viktige utsiktspunkter. Avskjedslunsj på borgen Rheinfels, med et prektig utsyn over elven. Avreise fra flyplassen i Frankfurt med Lufthansa kl. 16.05 direkte til Oslo Gardermoen med ankomst kl. 18.00. (F/L)

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 19.850,- som inkluderer:

- Fly Oslo-Frankfurt med Lufthansa tur/retur 
- Flyskatt (utgjør kr 1.082,- pr. november 2017)
- Overnatting i dobbeltrom  
- All transport i flg. program
- Byvandringer, utflukter og kåserier i flg. program  
- Måltider ekskl. drikke (F=frokost/L=lunsj/M=middag) *  
- Norske reiseledere (Nils Morten Udgaard og Harald Hesmyr)

Tillegg for enkeltrom                          kr  2.890,-

A-kort-rabatt pr. person                        - kr 750,- 

* Det vil bli gitt tilbud om felles bespisning de dagene hvor måltidene ikke er inkludert.

Hotel Deutscher Hof i Trier www.hotel-deutscher-hof.de/home
Hotel Santo i Køln www.hotelsanto.de/en
Ameron Hotel Königshof i Bonn www.ameronhotels.com/en/hotel-koenigshof-bonn

Påmelding senest 25. juni 2018.

Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 

Minimum antall deltakere er 20. 
Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 
Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Tilslutning med SAS til Oslo, kontakt Temareiser Fredrikstad.

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederHotellPris fra
19/9Nils Morten UdgaardLangs Rhinen og Mosel
Fordelspris med A-kortet. Oppgi ditt A-kortnummer i kommentarfeltet.
19 850,-Bestill

Hotell