Kunsttur til Amsterdam

Bestill reise

Reiseperiode:

22 - 25 september 2022

Dager:

4

Reiseleder:

Tommy Sørbø

Kunsthistoriker, folkeopplyser, forfatter og humorist. Har arbeidet som museumslektor på Nasjonalgalleriet. Liker å sette kunst og musikk inn i et større idehistorisk og samfunnsmessig perspektiv.

 


Pris fra:
16 750,-

Tommy Sørbø

Kunsthistoriker, folkeopplyser, forfatter og humorist. Har arbeidet som museumslektor på Nasjonalgalleriet. Liker å sette kunst og musikk inn i et større idehistorisk og samfunnsmessig perspektiv.

 

Reiseperiode:

22 - 25 september 2022

Amsterdam etter alle kunstens regler

 

Reiseperiode 22. - 25. september 2022

Regler? I Amsterdam finnes det vel ingen regler verken for kunsten, tanken eller livet!

Er det noe som kjennetegner denne byen opp gjennom historien så er det vel nettopp friheten: Den kunstneriske friheten, som blant annet resulterte i genier som Rembrandt, van Gogh og Piet Mondrian. Trykkefriheten som stimulerte store tenkere og vitenskapsmenn som Spinoza, Gallilei, Decartes og Bacon.

Den religiøse, politisk og moralske friheten, som ble viktig for demokrati og individualisme, men også for redlight-district og fritt hasjsalg.

For ikke å snakke om den økonomiske friheten, som førte til en kunstproduksjon som verden til da aldri hadde sett maken, men også til imperialisme, krig og børskrakk for tulipanhandelen.

 

Høydepunkter:

  • Rijksmuseum
  • van Gogh-museet
  • Stedelijk-museet
  • byvandring i Amsterdam
  • Rembrants hus
  • utflukt til Haag
  • Panorama Mesdag (rundmaleriet)


Og likevel finnes det regler når vi bare ser nærmere etter. Og det skal vi gjøre sammen med vår kjentmann, Tommy Sørbø. Vi skal vandre gatelangs – eller rettere sagt, kanallangs - og nyte vakre byggverk og høre om den nederlandske gullalderen på 1600-tallet. Men først og fremst skal vi besøke de store samlingene av verdenskunst i blant annet Rijksmuseum (Rembrandt, Rubens, Vermeer) van Gogh-museet og Stedelijk-museet for moderne kunst (Kandinsky, Matisse, Chagall, Polloc). Og selv for de mest grensesprengende modernister vil Sørbø hevde at det finnes regler, om det så bare er regelen om at alle regler skal brytes.

Vår kjentmann Tommy Sørbø er forfatter, kunsthistoriker, folkeopplyser og humorist. Han er profilert og uredd debattant i norsk offentlighet, og er kjent for sin underholdene, kunnskapsrike og tverrfaglige måte å legge frem stoffet sitt på. 

Bestill reise

Reiseperiode:

22 - 25 september 2022

Dager:

4

Reiseleder:

Tommy Sørbø

Kunsthistoriker, folkeopplyser, forfatter og humorist. Har arbeidet som museumslektor på Nasjonalgalleriet. Liker å sette kunst og musikk inn i et større idehistorisk og samfunnsmessig perspektiv.

 


Pris fra:
16 750,-

Program

Dag 1 – torsdag 22. september

Måltider inkludert: L/M
Avreise fra Gardemoen kl. 08.05 direkte til Amsterdam hvor vi ankommer kl. 10.00. Felles busstransport til NH Amsterdam Centre Hotel som ligger sentralt i gangavstand til museene vi skal besøke. Vi setter fra oss bagasjen på hotellet, og blir med Tommy Sørbø på en byvandring. Her blir vi kjent med den fantastiske historien om kanalsystemet, og hvordan denne handelsbyen på 1600-tallet ble til et internasjonalt sentrum for liberale politiske og kunstneriske ideer. Byen er delvis bygd på norsk tømmer, og på 16- og 1700-tallet var det mange nordmenn i Amsterdam. Vi skal få høre mer om deres skjebne, og om hvilken betydning kontakten med Holland har hatt for norsk kultur og historie. Vi skal også innom Rembrandts hus, som står mer eller mindre uforandret siden han bodde der for nesten firehundre år siden. Rembrandt er et av de største geniene i kunsthistorien, og det store spørsmålet er: Hvordan kunne han, to hundre år før det psykologiske portrett og tre hundre år før Freud, gi oss så sterke og gjenkjennelige skildringer av den menneskelige psyke? Før middagen underholder Sørbø oss med et lite kåseri om humor og satire med utgangspunkt i Erasmus av Rotterdams bok «Dårskapens pris» fra 1500-tallet. I en tid der den religiøse og politiske sensuren i Europa var streng, ble nemlig Holland et fristed for mennesker som gjennom satiren våget å stille spørsmålstegn ved mange vedtatte sannheter.    

Dag 2 – fredag 23. september

Måltider inkludert: F
Etter frokosten rusler vi til Van Gogh Museum for å se, eller kanskje det vil være bedre å bruke uttrykket «oppleve», verdens største og mest representative samling med kunst av Vincent van Gogh. Hans kunst er nemlig så intens og så nær knyttet til hans egen skjebne, at det er vanskelig og ikke bli følelsesmessig beveget. Van Gogh-museet ble for øvrig reist i 1973, og samlingene til Theo van Gogh, malerens bror, med 200 malerier, utgjør stammen i museet. Van Gogh (1853-1890) var født i Zundert og begynte å male i 1880. Han malte i Nederland i fem år før han bosatte seg i Paris, men i 1888 flyttet han til Arles, og det er de bildene han malte i denne byen, samt de han kort tid etterpå skapte i Saint Remy og Auvers der han døde, som er de mest berømte. Etter lunsj på egen hånd, fortsetter vi til Stedelijk-museet for moderne kunst. Her skal vi få med oss modernistiske pionerer som blant andre Kandinsky, Malevich, Matisse, Chagall og Pollock, men også se på kunst fra vår egen tid. Og sammen med Sørbø prøver vi å besvare spørsmålet: Representerer modernismen kunstens endepunkt? Kvelden fri til egen disposisjon, men for de som ønsker det, vil det bli arrangert felles middag som reiselederne tar initiativ til. 

Dag 3 – lørdag 24. september

Måltider inkludert: F/M
Etter frokost spaserer vi fra hotellet til Rijksmuseum, som blant annet har verdens største Rembrandtsamling. Her samler vi oss om nederlandsk kunst i gullalderen, det vil si på 1600-tallet, særlig maleriene til Rembrandt, Frans Hals og Jan Vermeer. Av de mest berømte er Rembrandts «Nattevakten» og «Melkepiken» av Vermeer, men vi vil også se nærmere på «Stilleben med blomster og frukt» som Henrik Wergeland skapte sitt kanskje aller vakreste diktverk om, nemlig «Jan van Huysums blomsterstykke». Lunsj for egen regning på museets café. Etter lunsj fortsetter vi vår utforsking av Rijksmuseet. Vi møtes igjen for middag på en av byens hyggelig restauranter. 

Dag 4 – søndag 25. september

Måltider inkludert: F/L
Etter frokost kjører vi til den vakre, gamle hovedstaden Haag, ca. en times reise, og besøker blant annet det fornemme privathuset Mauritshuis fra midten av 1600-tallet, som i dag rommer en fantastisk kunstsamling fra hollandsk og flamsk gullalder. Her skal vi blant annet se nærmere på Vermeers maleri «Piken med perleøredobben». Etter lunsj skal vi avslutte vårt opphold i Haag med et besøke i Panorama Mesdag museet, et av Europas få gjenværende rundskuer: maleri og installasjon i ett, men enn 100 år gammelt. Maleriet er på over 1000 kvadratmeter, og gir oss en fantastisk illusjon av å være ved den hollandske kyst en gang tidlig på 1900-tallet. Vi busser til flyplassen og har avreise med SAS kl. 19.05 direkte til Oslo Gardermoen hvor vi ankommer kl. 20.55.  

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 16.750,- som inkluderer:
- Fly Oslo-Amsterdam tur/retur med SAS
- Flyskatt
- Busstransport ifølge program
- Overnatting i dobbeltrom
- Byvandringer, utflukter og kåserier ifølge program
- Inngangsbilletter til museene ifølge program
- Måltider ekskl. drikke i flg. program (F=frokost/L=lunsj/M=middag)*
- Norske reiseledere

- Tips er ikke inkludert

* Det vil bli gitt tilbud om felles bespisning de dagene hvor måltidene ikke er inkludert.
 
Tillegg for enkeltrom                                                        kr 3.000,-
 

Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 
Minimum antall deltakere er 20. 
Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 
Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. 
Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold. 

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad