Pris fra:
18 950,-
Dager:7
Bestill reise

Per Egil Hegge

En av Aftenpostens mest kjente og markerte journalister. Vinner av Narvesenprisen. Han har skrevet en rekke biografier om kjente nordmenn, bøker om norsk historie, norske dialekter og norsk språk.

Reiseperiode 24. - 30. september 2017

Leipzig og Dresden er to av de fremste kulturbyer i det tidligere DDR. Det var i Leipzig komponisten, organisten og kordirigenten Johann Sebastian Bach (1685-1750) virket gjennom de siste 27 årene av sitt liv, og det var han som ledet koret i Thomas-kirken, Die Thomaner, som ble stiftet tidlig på 1200-tallet. Det har bevart sitt høye nivå, og det samme har byens berømte symfoni-orkester. Leipzig er også Felix Mendelsohns fødeby, og i tiden før 1933, spesielt gjennom 1800-tallet, var byen hovedsete for den tyske forleggerbransjen. Leipzig-messen var et av det kommunistiske østtyske regimets fremste trumfkort. Vi skal også under oppholdet i Leipzig bruke tid på Martin Luther og gjør en dagstur til Wittenberg.

Dresden var et kunstnerisk sentrum i slik grad at byen gikk under kjælenavnet “Firenze ved Elben.” Noen av nordmannen I. C. Dahls flotteste bilder henger i Gallerie Neue Meister, først og fremst “Fuldmaanen over Dresden”, men det er også et bilde fra Hammeren i Maridalen. I Gallerie Alte Meister henger en av de fineste samlinger av Rubens’ store bilder. Samlingene ble reddet fra krigsødeleggelsene – bombingen i februar 1945 – fordi de allerede før krigsutbrukket var flyttet til nedlagte gruver. De ble beslaglagt av russerne som krigsbytte, men returnert som gave til Øst-Tyskland i 1959, på 10-årsdagen for grunnleggelsen av “den første tyske arbeider- og bondestat”. Etter samlingen av Tyskland har Dresden gjenreist den ødelagte Frauenkirche, og allerede under kommuniststyret ble det bygget en ny, moderne konserthall.
Selv under kommuniststyret frem til 1990 beholdt Leipzig og Dresden mye av sin posisjon som to av Tysklands fremste kulturbyer, og kimen til det opprør som skulle velte DDR-regimet, kunne skimtes i Leipzig tidlig på 1980-tallet. Mandagsdemonstrasjonene i byen utover ettersommeren og høsten 1989 ble fulgt med økende oppmerksomhet utenfor DDR og stigende bekymring i partiledelsen, og de var med på å utløse sammenbruddet i november med Berlin-murens fall. Begge byer hadde sin solide posisjon i tysk kulturliv så tidlig som på 1700-tallet, og disse tradisjonene holdes levende i dagens moderne, gjenforente Tyskland.

Veiviser på vår reise er Per Egil Hegge som var journalist og redaktør i Aftenposten fra 1962 til 2005. Han var bl.a. kulturredaktør og redaktør for A-magasinet, og korrespondent i Moskva, London og Washington. Han har skrevet flere bøker, bl.a. biografier om Otto Sverdrup, Fridtjof Nansen og kong Harald.