Skip to main content

Kroatia, Bosnia og Montenegro med Ulf Andenæs

Pris fra:
16 600,-
Dager:6
Bestill reise

Reiseperiode:

27 september - 2 oktober 2018

Ulf Andenæs

Ulf Andenæs er journalist i Aftenposten, tidligere Morgenbladet og Bonytt. Han har vært korrespondent i London, Wien og Washington, redaksjonssekretær i utenriksavdelingen, leder for politisk redaksjon og var gjennom mange år reporter på Balkan.

Der tre sivilisasjoner møtes!

Ferden går gjennom noen av de vakreste traktene i Europa, langs Adriaterhavets østside, Dalmatia, der hver by har sin egen karakter og en lang historie. Kysten er kjent som et eldorado for seilere, med fjorder, øyer og skjærgård mot en bakgrunn av fjell som reiser seg mot himmelranden – slik sett kunne landskapet minne om Norge, om det ikke hadde vært for middelhavsklimaet, palmene, olivenlundene og en arkitektur med italienske forbilder.

Samtidig er dette Europas krysningspunkt, der tre sivilisasjoner møttes, og der skillet mellom øst og vest på kontinentet har gått like siden den gang de romerske keisere delte sitt rike i en østlig og en vestlig del. Her har Vest-Europas kultur, vendt mot Roma, møtt den østlige kristenheten, vendt mot Bysants, og islam i den form som fikk hjemhørighet på Balkan, en arv etter fem hundre års tyrkisk herredømme. På disse 6 dagene vil vi besøke tre land – Kroatia, Montenegro og den muslimske og kroatiske delen av Bosnia.
 
Møtene mellom sivilisasjoner gjorde Balkan til Europas urolige hjørne, av og til mer enn godt var, i tider med strid. Innenfor kysten reiser vi over grensen til Bosnia, der Mostar var en av de byer som ble hardest rammet av krigen etter Jugoslavias sammenbrudd, og der byens landemerke, den perfekt utformede broen, er gjenreist etter krigens ødeleggelser i sin opprinnelige skikkelse.

Med base i Dubrovnik er det kort vei til Kotorfjorden, et dramatisk landskap, der midtpunktet er den eldgamle byen Kotor. 

Fjellsiden var en naturlig kulturgrense. Ved kysten rådde i tur og orden Venezia, Dubrovnik, Napoleon og Østerrike. Inne i landet rådde tyrkerne. Og som en uinntagelig festning i fjellene lilleputtstaten Montenegro, den eneste biten av Balkan som tyrkerne aldri greide å undertvinge.

Dubrovnik ble en såret skjønnhet, herjet under Jugoslaviakrigene, i dag mønstergyldig reparert, men bærer sine arr med verdighet slik en såret skjønnhet skal gjøre. Og den holder i hevd minnet om fordums storhet, Adriaterhavets dronning Ragusa, med røtter i oldtiden, en selvstendig sjøfarerstat fra de eldste tider og frem til Napoleonskrigene, nå som før oppsøkt av sine beundrere.

Ulf Andenæs er veiviser og foredragsholder under hele reisen. 

Turen arrangeres i samarbeid med:

 

 

Søk reise

Program

Dag 1 - Torsdag 27. september: Ankomst Dubrovnik
Avreise fra Gardermoen med Norwegian kl. 0940 direkte til Dubrovnik med ankomst kl. 1235. Fra flyplassen fraktes vi inn til byen, omtalt som ”Adriaterhavets perle” - med en lang historie som en fri republikk og et midtpunkt for sjøfart og handel, med bymur og befestninger i behold, og på UNESCOs liste over verdens kulturarv, restaurert etter at byen ble bombardert under krigshandlingene 1991-92. Vi vandrer innenfor gamlebyens murer. Lunsj inkludert. Transport til Grand Hotel Dubrovnik, 4-stjerners hotell med alle fasiliteter – der vi skal bo under oppholdet. Middag på hotellet. Lunsj og middag inkludert.
 
Dag 2 - Fredag 28. september: Dubrovnik – Montenegro - Dubrovnik
Heldagsutflukt til nabolandet Montenegro. Vi reiser først langs Kotorfjorden – også dette området er på UNESCOs liste over verdensarven, og besøker byen Kotor, en historisk by ved fjorden. Vi besøker også Budva, en annen historisk by ved sjøen, og en populær ferieby, kjent for sine flotte omgivelser, populære strender og sin gamleby. Vi returnerer til Dubrovnik via ferge over Kotorfjorden og buss tilbake til hotellet hvor vi spiser middag. Frokost, lunsj og middag inkludert. 
 
Dag 3 - Lørdag 29. september: Dubrovnik – Bosnia (Mostar) - Dubrovnik
Etter frokost på hotellet kjører vi til Mostar, den fremste by i Hercegovina-regionen av Bosnia. Orientalsk byggekunst fra den tyrkiske tiden er blandet med nyere bygninger i europeisk og vestlig stil. Under krigen på 1990-tallet ble Mostar hardt rammet, splittet i en muslimsk og en kroatisk del med frontlinjen tvers gjennom byen og voldsomme ødeleggelser særlig på den muslimske siden. Vi besøker den historiske bydelen Kujundžiluk og ikke minst den berømte steinbroen – Stari Most – også den på UNESCOs liste over verdensarven, bygd ferdig i 1567 under det tyrkiske herredømme, et byggverk som med sin fullkomne form og beliggenhet er byens stolthet. Broen ble rasert under krigshandlingene i 1993, og er senere gjenoppbygget med internasjonal innsats. Etter lunsj blir det litt tid på egenhånd før vi vender tilbake til Dubrovnik. Vi spiser middag på hotellet. Frokost, lunsj og middag inkludert.
 
Dag 4 - Søndag 30. september: Dubrovnik – øya Korcula – halvøya Peljesac – Dubrovnik
Etter frokost kjører vi buss til kystbyen Orebic hvor vi tar båt til øya Korcula der den maleriske byen av samme navn ligger laglig til i Peljesac-sundet. Området er kjent for sin gamle kystkultur med en lang tradisjon av sjøfart og skipsbygging i tillegg til steinhoggerier. Vi returnerer til fastlandet via Ston, et sted med et ry for sine saltverk, sin østers og sine murer, og besøker en lokal vingård underveis. Retur til Dubrovnik og hotellet. Kvelden er til egen disposisjon for deltagerne. Frokost og lunsj inkludert.
 
Dag 5 - Mandag 1. oktober: Dubrovnik
Det meste av dagen til egen disposisjon. På kveldstid avreise fra hotellet til gamlebyen i Dubrovnik for avskjedsmiddag med folklore-tilstelning. Retur til hotellet etter arrangementet. Frokost og middag inkludert.
 
Dag 6 -Tirsdag 2. oktober: Hjemreise fra Dubrovnik
Etter frokost blir det litt tid på egenhånd før vi reiser til flyplassen og avreise med Norwegian kl. 13.30 til Oslo Gardermoen med ankomst kl. 16.30. Frokost inkludert.
 

Praktiske opplysninger høsttur

Pris pr. person kr 16.600,- som inkluderer:
- Flyreise direkte Oslo-Dubrovnik med Norwegian tur/retur inkl. flyskatt
- Overnatting i dobbeltrom
- All transport i flg. program
- Byvandringer, utflukter og kåserier i flg. program
- Folklore-show
- Smaking på vin og østers i Peljesac
- Måltider: 5 frokoster, 4 lunsjer og 4 middager
- Norske reiseledere Ulf Andenæs og en teknisk reiseleder

- Tips er ikke inkludert

Tillegg for enkeltrom   kr  1.750,-
Fordelspris med A-kortet  kr 16.100,-

Tilslutningsfly på forespørsel.

Grand Hotel Dubrovnik 4* http://www.grandhotel-park.hr/

Påmelding senest 23. juni 2018.
Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding.
Minimum antall deltakere er 25.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederHotellPris fra
27/9Ulf AndenæsKroatia, Bosnia og Montenegro
Fordelspris med A-kortet.
16 600,-Book på venteliste

Hotell

Reisekalender

20/9Val di Fiemme avg. ÅlesundFra 12 950,-