Pris fra:
13 950,-
Dager:6
Bestill reise

Reiseperiode:

3 - 8 mai 2018
27 september - 2 oktober 2018

Ulf Andenæs

Ulf Andenæs er journalist i Aftenposten, tidligere Morgenbladet og Bonytt. Han har vært korrespondent i London, Wien og Washington, redaksjonssekretær i utenriksavdelingen, leder for politisk redaksjon og ansvarlig for debatt og kronikk.

Der tre sivilisasjoner møtes!

Ferden går gjennom noen av de vakreste traktene i Europa, langs Adriaterhavets østside, Dalmatia, der hver by har sin egen karakter og en lang historie. Kysten er kjent som et eldorado for seilere, med fjorder, øyer og skjærgård mot en bakgrunn av fjell som reiser seg mot himmelranden – slik sett kunne landskapet minne om Norge, om det ikke hadde vært for middelhavsklimaet, palmene, olivenlundene og en arkitektur med italienske forbilder.

Samtidig er dette Europas krysningspunkt, der tre sivilisasjoner møttes, og der skillet mellom øst og vest på kontinentet har gått like siden den gang de romerske keisere delte sitt rike i en østlig og en vestlig del. Her har Vest-Europas kultur, vendt mot Roma, møtt den østlige kristenheten, vendt mot Bysants, og islam i den form som fikk hjemhørighet på Balkan, en arv etter fem hundre års tyrkisk herredømme. På disse 6 dagene vil vi besøke tre land – Kroatia, Montenegro og den muslimske og kroatiske delen av Bosnia.
 
Møtene mellom sivilisasjoner gjorde Balkan til Europas urolige hjørne, av og til mer enn godt var, i tider med strid. Innenfor kysten reiser vi over grensen til Bosnia, der Mostar var en av de byer som ble hardest rammet av krigen etter Jugoslavias sammenbrudd, og der byens landemerke, den perfekt utformede broen, er gjenreist etter krigens ødeleggelser i sin opprinnelige skikkelse.

Med base i Dubrovnik er det kort vei til Kotorfjorden, et dramatisk landskap, der midtpunktet er den eldgamle byen Kotor. En vei snor seg i krappe svinger opp til fjellplatået med Montenegros historiske hovedstad Cetinje, der livet rundt det lille fyrsteslottet sies å ha dannet modell for operetten «Den glade enke».

Fjellsiden var en naturlig kulturgrense. Ved kysten rådde i tur og orden Venezia, Dubrovnik, Napoleon og Østerrike. Inne i landet rådde tyrkerne. Og som en uinntagelig festning i fjellene lilleputtstaten Montenegro, den eneste biten av Balkan som tyrkerne aldri greide å undertvinge.

Dubrovnik ble en såret skjønnhet, herjet under Jugoslaviakrigene, i dag mønstergyldig reparert, men bærer sine arr med verdighet slik en såret skjønnhet skal gjøre. Og den holder i hevd minnet om fordums storhet, Adriaterhavets dronning Ragusa, med røtter i oldtiden, en selvstendig sjøfarerstat fra de eldste tider og frem til Napoleonskrigene, nå som før oppsøkt av sine beundrere.

Vår veiviser og foredragsholder vil være Ulf Andenæs, journalist i Aftenposten siden 1977. Andenæs har også arbeidet i Morgenbladet.
Han har dekket nyheter, utenriks, politikk og kultur, vært korrespondent i London, Wien og Washington, redaksjonssekretær i utenriksavdelingen, leder for politisk redaksjon og ansvarlig for debatt og kronikk.

Turen arrangeres i samarbeid med: